Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Full HD projektor DARBEE videoprocesszorral

Optoma HD28DSE

 

2015. december

 

Az Optoma legújabb 1080p belépő szintű projektora azzal igyekszik kitűnni az egyre nagyobb számú hasonló árfekvésű készülék közül, hogy a DarbeeVision céggel együttműködve elsőként alkalmazza közvetlenül a projektorban a DarbeeVision széles körben elismert képjavító technológiáját (a „DSE” jelentése Darbee Special Edition). Mivel a projektor más jellemzőiben nemigen tér el a HD26-ostól, mindenekelőtt a Darbee jelfeldolgozás eredményére voltunk kíváncsiak.


Optoma HD28DSE

 

2015. december

 

Az Optoma legújabb 1080p belépő szintű projektora azzal igyekszik kitűnni az egyre nagyobb számú hasonló árfekvésű készülék közül, hogy a DarbeeVision céggel együttműködve elsőként alkalmazza közvetlenül a projektorban a DarbeeVision széles körben elismert képjavító technológiáját (a „DSE” jelentése Darbee Special Edition). Mivel a projektor más jellemzőiben nemigen tér el a HD26-ostól, mindenekelőtt a Darbee jelfeldolgozás eredményére voltunk kíváncsiak.

 

A közvetlen előd HD26-hoz hasonlóan az Optoma ezt a projektort is inkább „mindenes” (játékra, TV- és videonézésre, alkalmasint prezentációra használható) készüléknek szánta, mintsem kifejezetten házimozi-vetítőnek. A HD26 különösen nagy fényerejével (3200 ANSI lumen) és alacsony árával tűnt ki. Még jelenleg is kapható, legjobb ára bruttó 223.900 Ft. Sajnos mi nem teszteltük, de közelről vetítő  GT1080-as párját viszont igen, amely csaknem minden más jellemzőjében azonos a HD26-ossal (a fényereje valamivel kisebb, 2800 ANSI lumen). A HD26 angol nyelvű tesztje pl. itt olvasható:

https://www.avforums.com/review/optoma-hd26-projector-review.10726

 

A HD28DSE hajszálnyival kisebb fényerejű (3000 ANSI lumen, legalábbis papíron), de lényegében – persze a Darbee képjavító jelfeldolgozást kivéve – a HD26-osra épül. A nagy különbség pont abban van, hogy akár filmvetítés „szerepkörben”, akár játékra, akár standard (nem HD) felbontású vagy egyébként gyengébb minőségű képek nézésére használjuk, a gyártó állítása szerint a DARBEE bekapcsolásával és a beavatkozás intenzitásának helyes beállításával jelentősen javítható a képminőség (részletkontraszt, színtelítettség, „mélységérzet” és élesség – összességében a valósághűség)

 

Design, csatlakozók, alapjellemzők

 

Viszonylag kis méretű, hordozható készülék (a súlya mindössze 2,6 kg), fehér kivitelben. Az objektív mélyen ül a házban, ettől függetlenül kapunk egy védősapkát is a projektorhoz. A zoom és az élesség is a ház tetején lévő réseken keresztül elérhető gyűrűkkel állítható – nem kell tekergetnünk az objektív karimáját.

 

01_DSC07443.jpg

 

A csatlakozópanel sajátos, de egyre terjedő tendenciát tükröz. A két digitális (HDMI) bemenet mellett analóg videobemenetet egyáltalán nem találunk. Van viszont egy audio (jack) kimenet, 12 V-os triggerfeszültség, 5 V USB tápfeszültség (0,9 A terhelhetőséggel), egy 3D szinkronjel-kimenet a VESA 3D-hez, továbbá egy mini-USB szervizport.

 

02_DSC07445.jpg

 

A távvezérlő szintén a már megszokott kivitelű, kézre álló, kék hátsó világítása van, ami egy sötét szobában segít a kezelésben. Egy sor funkció a távvezérlőről közvetlenül elérhető, a menüben való barangolás nélkül (bemenetek közvetlen kiválasztása, Brightness, Contrast, Dynamic Black, 3D menü, hang némítása stb.)

Az alsó négy gomb (analóg bemenetek) persze hatástalan, mivel a projektornak nincsenek analóg bemenetei. A DarbeeVision kezelőszervei elérhetők a User1 gombbal, míg a User2 a színhőmérséklet, a User3 pedig a gammabeállítás menüjébe vezeti a felhasználót.

 

03_DSC07453.jpg

 

A projektor 3000 lumenes fényárama elég tartalékot nyújt ahhoz, hogy ne csak sötét szobában vetíthessünk, ámbár a kontraszt romlását a vásznon ez nem akadályozza meg, legfeljebb csökkenti némileg. Közepes vagy nagyobb környezeti fény mellett semmi esetre se várjunk kontrasztos, dinamikus moziképet, de ez általánosan igaz minden, projektorral vetített képre. (Különleges vászonnal ez a helyzet javítható valamennyire.)

A 30.000:1-es dinamikus kontrasztarány szép érték, de mint látni fogjuk, a Dynamic Black funkció bekapcsolásának – ami valóban megnöveli a natív kontrasztot, ha nem is a specifikáció szerinti mértékben – kellemetlen mellékhatásai vannak. (Ez is általános jelenség a belépő kategóriában.)

 

Az 1,1-szeres zoomtartomány meglehetősen kis mozgásteret nyújt az elhelyezésben, mindazonáltal ez a leggyakrabban előforduló zoomátfogás az olcsó DLP vetítők esetében. Az objektívtől egyébként megkapjuk azt, ami elvárható, pici kromatikus aberrációtól eltekintve a célnak megfelel. Más kérdés, hogy a Darbee beépítése esetleg megérdemelt volna egy kicsit jobb objektívet.

Digitális trapézkorrekció természetesen van a projektorban (±40° függőleges), sőt a kép négy sarka külön is korrigálható. Persze minden ilyen korrekció valamelyest rontja a felbontást, úgyhogy inkább törekedjünk a digitális geometriai korrekció elkerülésére.

 

A színkerék 6-szegmenses, RYGCWB felépítésű, tehát fehér, sárga és cián szegmenseket is tartalmaz az alapszínek mellett, ami világosan utal arra, hogy a relatíve nagy fényerő elérése prioritást élvezett. A mérések majd megmutatják, hogy ez mennyiben befolyásolja a színek pontos beállítását.

 

Szubjektív benyomások

 

A projektor a dobozból kivett állapotában Vivid módban indul, viszonylag „hideg” képpel (magas színhőmérséklet). A Darbee képjavítás alapból be van kapcsolva, egyelőre kikapcsoltuk, a hatását később vizsgáljuk.

A többi négy gyári mód (Cinema, Reference, Game, Bright) közül a színhőmérséklet és a színvisszaadás meglepően jó a Bright és a Cinema módban is. (Külön menüpontban az üzemmódok között szerepel a 3D is.)

Ha valaki nem akar költeni a kalibrációra, a nagy fényerejű használathoz nyugodtan használhatja a Bright módot, egyébként pedig mozizáshoz a Cinema módot, minden állítgatás nélkül. Igaz, a zöld alapszín kis mértékű sárgába tolódása ennél a projektornál is megvan, de ugyanúgy, mint sok más DLP projektornál, ez a színezethiba csak a telítettség rovására módosítható. A zöldet a CMS rendszerrel a helyes irányba állítva a telítettség elfogadhatatlanul kicsi lesz. A zöld színezethiba azonban az HD28DSE-nél a szokásosnál kisebb.

 

Nagy reményeket fűztünk a Reference módhoz, amelynek a legjobban kéne megközelíteni a sRGB/Rec. 709 szabvány előírásait, de sajnos a zöld elszíneződés (a fehérpont zöldbe tolódása) itt jobban megjelent a képen, mint pl. Brigh módban (ez rendkívül meglepő!), ám a nagyobb probléma az, hogy a fényerő drasztikusan visszaesett (a színkerék fehér szegmense ilyenkor nem „játszik”). Igaz, a „color light output” ekkor sokkal közelebb van a „white light output” értékéhez. Az alapszínek fénysűrűség-értékei itt mutatják a legkisebb hibát. Azonban a fényerő annyira kicsi, hogy ezt a módot a továbbiakban nem használtuk a későbbi kalibrációhoz.

Ide kívánkozik a luminancia-értékek pontosságának illetve pontatlanságának szemléltetése, ami ugyan nem a „szubjektív benyomások” körébe tartozik, de itt kell róla beszélnünk.

 

03a.jpg

Bal oldali kép: A Reference presethez tartozó luminanciahibák ábrája

Jobb oldali kép: A gyári Cinema mód beállításának megfelelő luminanciábra

A luminanciahibákat tekintve tehát egyértelműen a Reference gyári beállítás lenne a legjobb kiindulás a kalibrációhoz, az aránytalanul nagy fényerő-deficit miatt azonban ezt elvetettük.

A két beállítás között a nagy eltérést az okozza, hogy Reference módban a W (fehér) színkerék-szegmens hatása ki van kapcsolva, így a fénysűrűségek a helyes érték közelébe kerülnek. Ennek ára a fényerő rapid csökkenése

 

A Game mód bátran helyettesítő a Bright móddal, mivel színvilágban nincs nagy különbség, de a Bright mód nagyobb fényerejű, ami a játékhoz jól jön.

A továbbiakban mérésekkel ellenőriztük ezeket az első benyomásokat, de mielőtt erre rátérünk, ejtsünk néhány szót e projektor különlegességéről, a Darbee képjavító hatásáról.

 

A DARBEE Visual Presence (DVP) technológiáról

 

Paul Darbee, a technológia névadója, már az 1970-es években (még az analóg érában) kísérletezett a képjavítás módozataival. Igazából azonban a hatásos képjavításra digitális módszerekkel nyílt lehetőség a 2000-es évek elejétől kezdve. A valós idejű képjavítást HD-ben megvalósító Darbee DVP 2009-ben jelent meg. A DarbeeVision cég megalapítása után 2012-ben hozta ki a Darblet nevű processzor-egységet, első kereskedelmi termékét.

 

Az áttörést a 2013-as év hozta meg, amikor a DarbeeVision jelfeldolgozó rendszerét az Oppo integrálta több Blu-ray lejátszójába, és a Lumagen videoprocesszor-gyártó cég szintén felhasználta a DVP technológiát. Az Optoma a DarbeeVision legújabb partnerei közé tartozik.

 

Mármost mi lehet a titka a DVP sikerének? Annyi bizonyos, hogy mentes a legtöbb egyéb képjavító technika, frame-interpolációs megoldás és részletkiemelő vagy kontúrélesség-javító módszer tipikus hiányosságaitól, különösen jól elkerüli a „szappanopera-hatást”, feltéve, hogy mértékkel használjuk. Az Optoma projektorába beépített DVP hatása 0-tól 120%-ig terjedő skálán állítható, és háromféle célra használható: a mozikép (Hi-Def), a jétékélmény (Gaming) és az alacsony felbontású vagy gyengébb minőségű képek (Full Pop) javítására. Alapesetben (a projektor indításakor) a javítás „mértéke” az említett skálán 80-as. A tapasztalat szerint ez a kiváló minőségű Full HD filmek esetében túl sok, ajánlatos lejjebb vinni 40…50-re. Persze nézője válogatja, lehet, hogy másnak kevesebb vagy több kell, illetve tűnik természetesnek. Túl magasra állítva a szabályzót, az eljárás az apró részletek kontrasztját természetellenesen megnöveli, a kontúrokat kellemetlenül kiemelni. Játéknál vagy egyes rajzfilmeknél a DVP mértéke nagyobbra állítható, mint filmeknél.

 

A DARBEE menüben lehetőség van a hatás ellenőrzésére (Demo Mode) osztott képernyőn (Split Screen) vagy mozgó elválasztó vonallal (Swipe Screen).

Természetesen az Optoma nem erőlteti a felhasználóra a Darbee képjavítás használatát, a funkció kikapcsolható.

 

04_DSC07430.jpg

Egy kép az Oblivionból, osztott képernyővel. Bár a kép elég sötét tónusú, a Darbee processzor hatása jól látható, annak ellenére, hogy a fenti fotó hiányosságai és esetlegessége miatt nem ugyanazt látjuk, mint a valós vetítéskor. A jobb alsó sarokban látható 80%-os beállítás talán kicsit túl sok, az 50% körüli érték ehhez a filmhez teljesen elég volt

 

Mérések, kalibráció

 

Mint mindig, kíváncsiak voltunk a maximális fényerőre (fényáramra), amelyet a projektor ki tud adni. A gyári adat az objektív nagylátószögű állásra vonatkozik, hiszen a projektorok döntő többsége ekkor tetemesen nagyobb fényerőre képes, mint az objektív tele állásában, vagy mint középállásban. A kb. középállásban, a vetítő erősen zöldes fehér tesztképén mérve 2530 lument kaptunk. A gyárilag programozott beállításokban azonban (még a legfényesebb Bright módban is), ennél kisebb értékek mérhetők. A Bright üzemmód fényereje – szintén a közepes zoomállásban kb. 1610 lumen. Utaltunk arra, hogy Reference módban a fényerő erősen visszaesik. Normal (Bright) lámpamódban ez 619 lumen, Eco módban pedig csupán 463 lumen.

A maximális (dinamikus) kontrasztarány bekapcsolt Dynamic Black mellett természetesen a Bright módban mérhető, az értéke 12830:1 volt, ami kivételesen jó, még akkor is, ha a specifikált 30000:1-től elmarad. Sajnos a Dynamic Black használata a kedvezőtlen mellékhatásai miatt más (pl. Cinema vagy sRGB) módban nem javasolható.

 

Mint említettük, a Bright mód – a „hagyományoktól” teljesen eltérően – ennél a projektornál meglepően pontos volt, mind az RGBCMY pontokat, mind a fehérpontot nézve. Ez utóbbit az RGB együttfutás ábrája is alátámasztja. A gamma ugyan alacsony, de a karakterisztika nem mutat nagy kilengéseket, ha a Dynamic Black nincs bekapcsolva.

 

05.jpg

Bright módban az összesített színhiba dE = 3,1-re adódott, a színhőmérséklet 6580 K, és a fehérpont egyáltalán nincs a zöld tartományba tolódva. A szürkeskála reprodukciója is kiváló. A gamma átlagértéke 1,82, és nem ingadozik jelentősen. A mért natív kontrasztarány 2100:1. Mindezeket kikapcsolt Dynamic Black mellett mértük, mert sajnos ez a funkció bekapcsolt állapotban a kép enyhe vibrálását okozza, és a gamma is össze-vissza ugrál. Természetesen a Dynamic Black az on/off kontrasztarányt sokszorosára növeli

 

Mint fentebb megpróbáltuk megindokolni, filmnézéshez a Cinema módból érdemes kiindulni, bár az egyes színek luminanciahibájának csökkentésére nincs sok esély. Arra is utaltunk, hogy a Dynamic Black kontrasztnövelést nem tanácsos használni, főleg a kép fényességének enyhe, de zavaró vibrálása miatt. Ilyen körülmények között is elég elfogadható értékeket produkál ez a mód (leszámítva a luminanciát), a kalibráció előtti értékek: 7021 K színhőmérséklet, 2,12 átlagos gamma, 954 lumen fényerő, 1550:1 kontrasztarány.

A korlátozott hatékonyságú CMS rendszerrel való kalibráció után a kapott adatok: 6533 K színhőmérséklet, 2,18-as átlagos gamma, 881 lumen fényerő és 1390:1 kontrasztarány.

A következőkben a kalibráció előtti, illetve utáni színinger-diagramot, a gamma futását és az RGB együttfutást hasonlítjuk össze ábráinkon:

 

06.jpg

Az alapszínek és a fehérpont Cinema módban, gyári beállításban és kalibráció után. A felső ábrán láthatjuk a zöld színezetének eltérését, és a másodlagos színek, valamint a fehérpont hibáját. Ez utóbbiakat nagyrészt sikerült kiküszöbölni (alsó ábra), leszámítva a zöld alapszínt, amely ugyan színezetben közelebb került a referenciához, de telítettségben nagyobb lett a hiba. Összességében a színháromszög némileg kisebb lett, mint mint a Rec. 709 szerinti referencia 

 

07.jpg

A gamma lényegében csak nagyságában változott, közelebb került az áhított 2,2-höz (2,18), egyébként a futása elég kiegyenlített, a kisebb ingadozásoktól eltekintve (alsó ábra)

 

08.jpg

Bár kalibrálatlan állapotban a színhőmérséklet kissé magas (7021 K), de a szürkeskálán az RGB arány elég konzisztens, ezért nem volt nehéz beállítani az alsó ábrán látható együttfutást 6533 K mellett

 

A fentieket kiegészíteném azzal, hogy a kalibráció mégsem tekinthető maradéktalanul (nagyjából) sikeresnek, mert a korábban bemutatott luminancia-viszonyok nem változtak lényegesen. Az ott látható luminancia-eltéréseket sajnos nem tudtuk lényegesen csökkenteni, tekintettel arra, hogy Cinema módban a színkerék fehér szegmensének hatása is érvényesül (bár ez a BrilliantColor állításával módosítható), ami összességében torzítja a fénysűrűség-viszonyokat.

 

Mért fényerő és kontraszt értékek

 

Maximális fényerő (Bright mód, Normal lámpamód): 1610 lumen

(Megjegyzés: a projektor saját tesztképén a mérhető fényerő 2530 lumen)

Maximális on/off kontraszt, dinamikus (Bright mód, bekapcsolt Dynamic Black): 12830:1

Maximális natív on/off kontraszt (Bright mód, kikapcsolt Dynamic Black): 2100:1

 

Fényerő és kontraszt kalibrálatlan Cinema módban (Normal lámpamód, kikapcsolt Dynamic Black):

954 lumen, illetve 1550:1 natív on/off kontrasztarány

Fényerő és kontraszt kalibrált Cinema módban (Normal lámpamód, kikapcsolt Dynamic Black):

981 lumen, illetve 1390:1 natív on/off kontrasztarány

 

Összegzés

 

Az Optoma új „mindenes” projektora egy teljesen átlagos, mai belépő szintű készülék lenne (lásd HD26), ha nem lett volna része abban a szerencsében, hogy a Darbee Visual Presence (DVP) technológiát sikerült beleépíteni. A komoly videofil házimozi-rajongók valószínűleg csóválják a fejüket, bár ők természetesen nem ilyen kategóriájú projektort fognak vásárolni (egyébként nem a Darbee miatt).

Személy szerint én azt gondolom, hogy a mértékkel, ízléssel használt DARBEE funkció mind házimozi-vetítéskor, mind játék esetén, mind pedig SD anyagok vetítéskor rapid javulást, természetesnek ható felbontásnövekedést (és egyéb javulást, mint a jobb részletkontraszt, jobb  mélységérzet stb.) hoz a szubjektív nézői élményben. Túlzott alkalmazása persze ugyanúgy természetellenes képhez vezet, mint más képjavító eljárásoké. A DVP azonban szerintem mentes a legtöbb egyéb képjavító, kontúrkiemelő, kontrasztjavító, képinterpoláló módszer olyan hibáitól, amelyek már mérsékelt használat mellett is jelentkeznek.

 

Ami még a HD28DSE-nél különösképpen kiemelendő, a Bright gyári üzemmód alapszíneinek és színhőmérsékletének viszonylagos pontossága, amely szinte csodaszámba megy a hasonló készülékek között. Ami kifogásolható: a CMS rendszer felemás működése, a néha kicsit zajos kép a sötét jeleneteken, a projektor átlagosnál nagyobb működési zaja, és az, hogy túl nagy az eltérés a specifikált maximális és a valóban elérhető fényerő között.

A játék szempontjából fontos „input lag” nem kiemelkedően kicsi, de azért a „jó” jelzőt megérdemli (50 ms).

3D-ben a HD28DSE átlagos teljesítményt nyújt, alkalmas mind a DLP Link szemüveg, mind a VESA 3D aktív szemüveg használatára, ez utóbbi esetben külső szinkronjeladó egységet csatlakoztatva (3D SYNC csatlakozó). 3D szemüveget a gyártó nem mellékel a készülékhez.

A projektort az LSK Hungária Kft. bocsátotta rendelkezésünkre. Jelenlegi fogyasztói ára bruttó 329.000 forint.

 

Értékelés

 

Ami tetszett

- Ez az első projektor beépített DARBEE képjavító technológiával (DVP)

- A Bright gyári mód meglepő pontossága a színezetet és a telítettséget tekintve

- Jó minőségű, fényerőben megfelelő, realisztikus 3D, kevés „áthallással” (ghosting)

- A kép függőleges széthúzásának lehetősége anamorf optikai előtét használata esetén a Cinemascope formátum - vetítéséhez

- Hosszú lámpa-élettartam: 8000 óra (Dynamic Eco módban)

- Megvilágított távvezérlő-gombok

 

Ami kevésbé tetszett

- Némileg magas működési zajszint

- Kis zoomtartomány (1,1x)

- Olykor észrevehető digitális képzaj

 

Főbb gyári adatok

 

Microdisplay chip: 0,65”-es Dark Chip 3

Színkerék: RYGCWB

Max. fényerő: 3000 ANSI lumen

On/off kontrasztarány (dinamikus): 3.000:1

Zoomátfogás: 1,1x

Vetítési arány: 1,48 – 1,62:1

Offset: 116%

Lámpa: 210 W-os

Lámpaélettartam: 4000/6000/8000 óra (Normal/Eco/Dynamic Eco)

3D: aktív szemüveggel, DLP Link vagy VESA 3D (ez utóbbi külön szinkronjeladóval)

Működési zaj: 29/34 dB (Eco/Normal)

Beépített hangszóró: 10 W

Méretek: 315x 224 x 114 mm

Tömeg: 2,6 kg

 

Projektor.hu

‹‹‹ További Tesztek