Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Hírek

Három új 4K HDR házimozi-projektor a Sony-tól

2018. szeptember 3.

 

Mivel a Sony hosszú évek óta folyamatosan fejleszti SXRD házimozi-projektor portfolióját, különösen a valódi 4K felbontású típusokat, nem volt meglepő, hogy Európában az idei IFA kiállításon, rögtön ezután pedig az Egyesült Államokban, a CEDIA Expo 2018 rendezvényen jelentett be három új, továbbfejlesztett 4K HDR modellt.


2018. szeptember 3.

 

Mivel a Sony hosszú évek óta folyamatosan fejleszti SXRD házimozi-projektor portfolióját, különösen a valódi 4K felbontású típusokat, nem volt meglepő, hogy Európában az idei IFA kiállításon, rögtön ezután pedig az Egyesült Államokban, a CEDIA Expo 2018 rendezvényen jelentett be három új, továbbfejlesztett 4K HDR modellt.

 

01.jpg

 

Ugyanazon projektorok európai, illetve amerikai típusjellel kihozott változatairól van szó, mi ebben az írásban az európai elnevezéseket fogjuk használni. A közvetlen elődök a tavalyi VPL-VW260ES, a VPL-VW360ES és a VPL-VW760ES, mely utóbbi készülék részletes tesztje weboldalunkon olvasható. Az idei utódok: VPL-VW270ES, a VPL-VW570ES és a VPL-VW870ES (az amerikai ekvivalens modellek: VPL-VW295ES, VPL-VW695ES és VPL-VW995ES).

 

01a.jpg

 

A három új projektor ez elődök finomításainak tekinthetők, a továbbfejlesztés azonban távolról sem mondható csupán „ráncfelvarrásnak”. De melyek is az újdonságok a szolgáltatásokban és a funkciókban?

 

Ami közös újdonság az előző generációhoz képest: a 4K Motionflow javítása, ami tisztább és folyamatosabb mozgás-reprodukciót nyújt extra képkockák hozzáadásával. Azután itt van a 18 Gbit/s-os HDMI kapcsolat, amely a korábbi készülékeken még nem volt elérhető, valamint a 4K/60p 10-bites feldolgozás. A Reality Creation szintén tovább javult azzal, hogy minden egyes képelemet analizál, és a gamerek számára nyújt nagyobb képtisztaságot és zajmentességet. Külön kiemelendő, hogy mindhárom új modellnél komoly mértékben sikerült csökkenteni a késleltetést (lag), így ezek a projektorok kiválóan alkalmasak a felső szintű játékra. A VW870ES fényforrása lézerdióda array, a VW570ES és a VW270ES hagyományos lámpás típusok

 

Ami a HDR megjelenítést illeti, mind a három készülék kompatibilis a HDR10 és a HLG rendszerrel. Az előbbi a 4K Blu-ray HDR lemezek kötelező formátuma (bár opcionálisan más formátum is megengedett), és a 4K HDR streaming videók nagy része szintén ebben a formátumban készül. A HLG a műsorszóró szféra preferált HDR formátuma, a BBC és az NHK közös fejlesztése, amelynek elterjedése a televíziós műsorterítésben látszik valószínűnek. 

 

A csúcsmodell, a VW870ES jellemzőin keresztül tudjuk szemléltetni a legnagyobb továbblépéseket. A maximális fényerő 2200 lumen, 200-zal több, mint az előd VW760ES-é.

 

02.jpg

 

A saroktól-sarokig (corner-to-corner) éles képet a VW870ES egy új objektívvel tudja megvalósítani, amely az ARC-F (All-Range Crisp Focus) nevet viseli. Csakis üvegből készült elemeket tartalmaz, szám szerint 18-at, köztük 6, extra alacsony diszperziójú (ELD) elemet. Így elérhető az alapszínek optimális konvergenciája a kép legkülső szélein is.

 

03.jpg

 

Az optimális élesség ezen felül nemcsak optikailag, hanem digitálisan is finomítható, a Digital Focus Optimizer funkcióval. A kép minden egyes pixelét a funkció saját algoritmusával ellenőrzi, és a lehetséges optikai romlást előre detektálni tudja. Így a funkció el tudja végezni a képminőség korrekcióját, és a létező legtökéletesebb élességet biztosítja.

 

04.jpg

 

Az előző generációs csúcsmodellben a nagy kontrasztot a lézerforrás fényáramának dinamikus vezérelésével oldották meg, amit most a fejlett íriszvezérléssel egészítettek ki (Advanced Iris). A kettő egymástól függetlenül és dinamikusan állítható, amivel hatalmas kontraszt – minden eddiginél mélyebb feketék és fénylő fehérek, élénk színek állítható elő.

 

05a.jpg

 

A most bemutatott extra jellemzők a VW870ES prémium típus sajátosságai, bár az Advanced Iris a VW570ES-ben is megtalálható. 

 

A család középső tagja az 1800 lumenes VW570ES, míg az 1500 lumenes VW270ES elérhető áron nyújtja a fent felsorolt, mindhárom típusban megtalálható szolgáltatásokat és funkciókat, túl azokon, amelyeket az előzőző generációs VW260ES is tudott. A VW570ES és a VW270ES külső megjelenése ugyanolyan (több előző modell ugyanígy néz ki), de a VW870ES-től eltérő:

 

06.jpg

 

A két utóbbi típus októbertől lesz kapható Európában kb. 5000 euro (VW270ES), illetve 8000 euro (VW570ES) áron, míg a csúcsmodell VW870ES novemberben jelenik meg, és az ára kb. 25.000 euro lesz.

 

07.jpg

 

További részletes információ található a https://pro.sony/en_GB/products/4k-sxrd-projectors weboldalon.

 

N. Á.

A TW házimozi család új tagjai az Epsontól


2018. szeptember

 

Az Epson a korábbi EH-TW7300, EH-TW9300 és EH-TW9300W, kiváló házimozi projektorainak utódaiként az idei IFA-n bemutatta az új 4K PRO-UHD nevű sorozat tagjait: az EH-TW7400, EH-TW9400 és EH-TW9400W típusokat.

 

A PRO-UHD elnevezést azért kapta a család, mert a 3LCD technológia keretein belül a fejlesztők tovább javították a dinamikus kontrasztarányt, a pixel shifting és a 4K enhancement technológiát, az UHD Blu-ray és a HDR támogatást. Az EH-TW9300 és az EH-TW9300W mindenféle 4K bemeneti eszköz fogadására alkalmas.

 

Nézzük először a csúcsmodell, az EH-TW9400W fő jellemzőit (a már említetteken kívül)! A fehér és a színes fénykibocsátás (fényerő) egyformán 2600 lumen. Dinamikus kontrasztaránya 1 200.000:1. Az élesség és a 2,1x-es zoom állítása motoros. Ami a színtartományt illeti, a projektor képes a DCI-P3 referencia-színtér színeinek reprodukálására.

 

04a.jpg

 

A HDR formátumok közül az EH-TW9400W támogatja a HDR10-est és a HLG-t (hybrid log gamma), továbbá a 18 Gbit/s HDMI átviteli sebességgel a 4K/60p HDR bemeneti jelet. Az objektív széles határok között, motorosan mozgatható? A függőleges lens shift +/- 96,3%, a vízszintes pedig +/- 47,1%.

 

2 HDMI csatlakozója közül az egyik támogatja a HDCP 2.2-es tartalomvédelmet, a másik a korábbi, HDCP 1.4-est. A másik két modelltől eltérően alkalmas a 4K tartalom vezeték nélküli átvitelére a 4K WiHD adóegység segítségével. 2D és 3D megjelenítésre egyaránt alkalmas. Sikerült a késleltetésen (lag) is javítani a korábbi modellhez képest. A projektoron található egy szabványos LAN csatlakozó (RJ45), egy RS232c vezérlőport és triggerkimenet is.

 

A másik két modell közül az EH-TW9400 csak a vezeték nélküli 4K átvitel lehetőségét nékülözi, egyébként mindenben azonos az EH-TW9400W-vel. Az EH-TW7400 legtöbb jellemzőjében szintén hozza a nagyobb testvérek teljesítményét.

 

04b.jpg

 

A különbségek a következőkben foglalhatók össze: a HDR formátumok közül a HdR10-est támogatja, de a HLG-t nem. Maximális fényereje kicsit kevesebb: 2600 lumen helyet 2400 lumen (ez gyakorlatilag elhanyagolható). A dinamikus kontrasztarány 200.000:1, és persze a 4K vezeték nélküli átvitel nem szerepel a szolgáltatások között.

 

projektor.hu

Acer lézerprojektorok kereskedelmi és oktatási célokra


2018. szeptember

 

Az idei IFA-hoz kapcsolódóan az Acer bejelentette új PL és SL sorozatú projektorait: a PL6610 (WUXGA), a PL6510 (1080p), az SL6610 (WUXGA), valamint az SL6510 (1080p) modelleket. Mindegyik lézer fényforrással működik, az SL széria tagjai alkalmasak a kis távolságú vetítésre is. Ez kimondottan ideális pl. osztálytermekben való használatra. A PL széria azok számára tartogat előnyöket, akiknek korlátozott hely áll rendelkezésre. Mindazon vásárlórétegre gondoltak a tervezésnél, akik jól mozgatható, kevés karbantartást igénylő projektort keresnek, kereskedelmi és oktatási célra.

 

03.jpg

 

A PL és SL széria lézerdiódái akár 30 ezer óra élettartamot is elérnek, ami jóval kedvezőbb, mint a hagyományos izzók esetében. Nincs izzó-túlmelegedés, a csere jóval olcsóbb. Gyorsasága is kedvezőbb a felhasználóknak, hiszen szinte azonnal be- és kikapcsol a használat során. A lézer eleve higanymentes, ezáltal kizárt a higanyt tartalmazó izzók esetén kritikus szennyezés az újrahasznosítás során – így ez az új technológia teljes mértékben környezetbarát.

 

5000 lumen fényerejükkel a PL és SL sorozatú projektorok minden körülmények között éles és tiszta képet képesek vetíteni, még nappali fény mellett is. Ennek megfelelően folyamatosan a legjobb képminőséget láthatjuk a használat során. A lézerfény kimagasló minőséget biztosít (75% wide color gamut), vibrálóan élénk színekkel, konzisztens szaturációval.

 

Az 1,6x-es zoomnak köszönhetően ezek a projektorok kis távolságból is tökéletes tudnak vetíteni. A PL sorozat normál objektívje, valamint az SL sorozat short throw objektívje egyszerű kezelést és beállítást biztosítnak. Nincs szükség átrendezni a helyiség bútorzatát, nem kell kiépíteni különböző fali- vagy mennyezeti tartókat – a felhasználók egyszerűen bárhová elhelyezik a projektort, és indulhat a mozifilm nézése, vagy a prezentáció. A projektorok két 10 wattos hangszórót is tartalmaznak, így nincs szükség külső hangforrás csatlakoztatásához.

 

A PL6610-es modell HDBaseT bemenettel is rendelkezik, így egyetlen kábelen át történhet az audio- és videojelek küldése és fogadása, a hálózati kapcsolat, a vezérlés és az energiaátvitel. Ezáltal még egyszerűbbé válik a használat és a telepítés, de az infrastrukturális költségek is csökkennek. A jelek egy szimpla LAN kábelen továbbíthatók (max. 100 méter).

 

A PL és SL sorozatú projektorok mind kompatibilisek a Crestron hálózati vezérlőprotokollal, így a felhasználók központilag tudnak több projektort vezérelni egyetlen PC-ről. Ez hasznos lehet például olyankor, ha egyszerre szeretnénk kikapcsolni több előadóterem projektorát.

 

(Forrás: Acer)

Új belépő projektorok az Optomától az üzleti és tantermi prezentációhoz


2018. augusztus

 

Az Optoma legutóbbi professzionális többcélú projektora fényesebb és mutatósabb prezentációkat garantálnak az üzleti és az oktatási szférában. Az új készülékek – az S322e, S334e, X342e és W334e – nagy fényerejűek, lámpa-élettartamuk hosszú, energiatakarékosak – így összességében alacsonyak a fenntartási költségek.

 

Kivitelük hordozható és kompakt, így könnyen telepíthetők „házon kívüli” használat esetén is. Opcionális hordtáska kapható hozzájuk. Mindegyik modell rendelkezik az Eco+ üzemmóddal az energiatakarékosság érdekében. A lámpa élettartama kivételesen nagy, 15.000 óra.

 

A négy típus között van WXGA, XGA és SVA felbontású, fényerejük 3700, illetve 3800 lumen. A kényelmet szolgája a több HDMI és MHL bemenet, és a projektorokhoz csatlakoztathatók az olyan HDMI dongle-ok, mint a Google Chromecast és az Optoma HDCast Pro, lehetővé téve a csatlakoztatást laptopokhoz, PC-hez vagy Blu-ray lejátszóhoz.

 

02.jpg

 

A csupán 3 kg-os készülékek könnyen hordozhatók, és az S322e kivételével beépített 10 W-os hangszóróval, és Full 3D képességekkel rendelkeznek. Kiemelendő a 24/7, azaz non-stop működtethetőség.

 

További információ: www.optoma.co.uk

 

projektor.hu

A Dolby Cinema Kínában


2018. augusztus

 

A Dolby Laboratories és a sanghaji Wanying Cinema Line high-end mozihálózat-üzemeltető partneri megállapodást kötött annak érdekében, hogy minél több kínai mozilátogató részesüljön a Dolby Cinema élményében.

 

Az első termek megnyitása Sanghajban várható, a Wanying „zászlóshajó” mozihálózatában, majd Délkelet-Kína több más pontján a következő két évben.

 

01a.jpg

 

A Dolby szerint „mióta két évvel ezelőtt megnyitottuk első hálózatunkat Kínában, tanúi lehettünk a mozikedvelők egyre növekvő érdeklődésének a magával ragadó Dolby Cinema élménye iránt”. „A Wanying Cinema Line-nal való tárulásunk lehetővé teszi a Dolby Cinema élmény bemutatását Kína még több városában”.

 

A Dolby legfejlettebb mozimegoldása, a Dolby Cinema alkalmas a gazdagabb és élményszerűbb történetmesélésre, a Dolby Vision és a Dolby Atmos segítségével. A technológia, a design és a komfort kombinálásával a Dolby Cinema képes a vásznon látható történetet minden eddiginél közelebb hozni a nézőkhöz.

 

01b.png

 

A Dolby Vision lézeres vetítő rendszere, amely a legmodernebb optikai elemeket és képfeldolgozást alkalmazza, nagy dinamikatartományt (HDR), széles színteret (WCG) és hatalmas kontrasztot nyújt, meghaladva a ma a piacon található bármely más lézertechnológiát. Az eredmény természetesen a nézői élmény drámai javulása. A Dolby Atmos fejlett hangtechnológiája a hangot a nézők körül „mozgatja”, a nézőt mélyen belehelyezve a cselekménybe.

 

projektor.hu

EISA-díjas BenQ projektor: W1700


2018. augusztus 15.

 

A BenQ bejelentett, hogy a W1700 típusjelű 4K HDR házimozi projektor elnyerte a European Imaging and Sound Association (EISA) 2018-2019-es „Legjobb Vétel” díját. Az ünnepélyes díjátadóra az IFA Berlin 2018 első napján kerül sor, 2018. augusztus 31-én.

 

01_.jpg

 

Az EISA egy több mint 50, speciális érdeklődésű – fotózás, mobileszközök, Hi-Fi, házimozi audió és videó, valamint autóelektronika – folyóiratot tömörítő társulás, amely 25 országban van jelen. Az EISA minden évben új termékeknek ítéli meg különféle díjait, amelyek ötvözik a legfejlettebb technológiát, a legkívánatosabb jellemzőket és a legmodernebb megjelenést, a legkényelmesebb ergonómiát és a legkiválóbb ár-érték arányt.

 

A BenQ W1700 házimozi projektor 8,3 millió képpontból álló 4K UHD teljesítményét a forradalmian új, 0,47 hüvelykes DMD DLP technológia állítja elő, így kiváló pontosságot és színhűséget jelenít meg, képtorzítás nélkül. A W1700 4K videominőségét az automatikus HDR színvisszaadás nagyobb fényerővel, kontrasztaránnyal és képoptimalizálással segíti. A hiteles moziszerű színek megőrzése érdekében a házimozi projektor a BenQ CinematicColor™ technológiát és RGB színkerekét alkalmazza, a filmipar legmagasabb szintű színpontosságának elérése érdekében.

 

02_.jpg

 

Az EISA döntéshozói hivatalosan az alábbiakkal támasztották alá döntésüket: „A BenQ W1700 UHD HDR képminőséget jelenít meg nagyképernyőn az otthonokban, olyan árszínvonal mellett, amelyen korábban csak a Full HD projektorok voltak képesek, A BenQ optikai rendszere DLP digitális mikrotükröket használ, amelyben a Full HD array képpontjai képkockánként négy pozícióra oszlanak, így az UHD élmény élénk, fényes és ragyogó. Már az első használattól kezdve a színek lenyűgözően pontosak és a 3D lejátszás extra szintre emeli a moziszerű élményt. A W1700 kompakt mérete könnyű telepítést tesz lehetővé, valamint a képernyőn megjelenő menü egy sor funkciót és beállítást tartalmaz. A W1700-zal az UHD vetítésre való áttérés – köszönhetően a minőség és az érték kiváló kombinációjának – ellenállhatatlan.”

 

„A W1700 múlt év végi bemutatása óta hozza el a nagyközönség számára elérhető áron a nagyképernyős, fejlett vizuális eszközökkel és HDR-rel a 4K digitális mozi varázslatát az otthonokba„ – mondta Steve Chu, a BenQ Europe elnöke. “Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a BenQ W1700 projektor megszerezte az EISA elismerését, hiszen az egyik legkiemelkedőbb házimozi projektor a piacon.”

 

03.jpg

 

Ha többet szeretne megtudni a BenQ házimozi projektorairól, kérjük, látogasson el a következő weboldalra: https://www.benq.com

 

(Forrás: BenQ)

Akár 75.000 lumen: a Barco új XDL lézerprojektora


2018. június

 

A Barco új lézerprojektor-családot mutatott be, az XDL-t. (A fotón az XDL-4K60 látható.)

A nagyon nagy helyszíneken és eseményeken a 3-chipes XDL digitális projektorok Rec 2020-as színtartományt produkálnak, továbbá „szuperéles”, nagy kontrasztarányt és natív 4K felbontást, egészen 120 Hz képfrekvenciáig.

 

Barco_xdl.jpg

 

A piaci trendek (vagy inkább igények) a magasabb szintű nézési élmény irányába tolódnak, ami megnövelt színteret és nagyobb kontrasztot követel. Az XDL sorozat, más lézerprojektorokkal összehasonlítva, páratlan fényerőt kínál: egészen a masszív 75.000 lumenig. Mindezt rendkívüli színekkel, és egyetlen projektorral. Így a profik nagyobb vásznakat alkalmazhatnak a hatásosabb élmény érdekében, az installáció bonyolultságának növekedése nélkül.

 

A Barco termékmenedzsere, Stefan Vandemaele szerint az új  projektorok két nagy előnyt tudnak felmutatni a nagyrendezvényeken: nagyszerű képeket és nagy teljesítményt. „Az XDL sorozattal kombinálni tudjuk mindkét tulajdonságból a legjobbat.”

 

Egy projektor installálása a környezet által igényelt fényerővel mindig sokkal könnyebb, mint több készüléké, ami megköveteli a képek összeillesztését is. Kevesebb berendezést kell szállítani, és a beállítás is messze egyszerűbb. Az XDL felgyorsítja a telepítési folyamatot a kábelezés és a beállítások megkönnyítésével. A projektorok akár 100%-os lens shiftre képesek, ami nagyon rugalmassá teszi a telepítést. A képek pedig könnyen illeszthetők a vetítési felületre a beépített valós idejű warping és blending funkciók segítségével. A moduláris felépítés pedig a szervizelést könnyíti meg.

 

A xenonlámpás projektorokkal összehasonlítva, az XDL-ek fogyasztása 40%-kal kisebb, és minimális leállítási időt igényelnek. Az XDL bemenet már 8K-ready, tehát a beruházás jövőbiztosnak mondható.

 

projektor.hu

Díjnyertes LG CineBeam 4K lézerprojektor


2018. június

 

Az eddigi „LG MiniBeam” és „LG ProBeam” márkaneveket a minőségjavulással összhangban a cég „LG CineBeam”-re módosította. Ezt a nevet viseli a most az Egyesült Államokban forgalomba hozott LG CineBeam 4K lézerprojektor (típusjele HU80KA). Javasolt fogyasztói ára 2.999 dollár.

 

A projektor különleges kivitelével hívja fel magára a figyelmet. Méretét a tervezők úgy csökkentették, hogy az ne menjen a képminőség rovására. A készülék elnyerte a CES 2018 „Best of Innovation Award” díját a 4K képminőségért és a kompakt kiviteléért, amivel egyedülálló házimozi élményt nyújt. Ha mindez nem elég, a projektor elnyerte a Red Dot „Best of the Best Product Design Award” díját is.

 

lg_cinebeam.png

 

A 4K felbontású projektorok hagyományosan nagy, nehéz és drága készülékek, amelyek installálása az otthonokban problematikus. Mint említettük, az LG-nek sikerült a méretet a szokásos méretek felére csökkenteni, miközben minőségben és árban is versenyképes maradt. Az egyszerű hordozhatóság lehetővé teszi, hogy a lakás bármely helyiségét mozi-szobává változtassuk. 2500 lumenével a HU80KA az LG legnagyobb fényerejű projektora. Támogatja a HDR tartalmat (HDR10), ezzel is emelve a moziszerű élményt.

 

A különleges formatervezésű projektor a padlóra tehető, a falra szerelhető vagy a mennyezetre függeszthető. Kényelmes fogantyúval és Auto Cord kábelkezeléssel van ellátva. A reflektor-tükör objektívvédőként is szolgál, amikor nem vetítünk. Az élénk és tiszta mozihangot 2 db 7 W-os hangszóró biztosítja.

 

Toábbi információ található a projektorról a www.lg.com oldalon

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }

A Vivitek ultraközeli lézerprojektort mutatott be


2018. május

 

A Vivitek a D760Z sorozat új tagjaként (eddig megjelent: DH765Z-UST és DW763Z-UST) bemutatta a DH768Z-UST típust, egy ultra short throw lézerprojektort. A DH768Z-UST kiválóan megfelel olyan helyszíneken, mint egy múzeum vagy galéria, ahol festmények vagy egyéb művészeti alkotások képét kell pontos színekkel és árnyalatokkal, élethűen megjeleníteni.

 

vivitek-dh768z-ust.jpg 

Ott is jól szolgál ez a projektor, ahol nincs elég hely egy hagyományos projektor elhelyezésére, a mennyezeti felszerelést pedig komplikált. Az UST tervezésnek köszönhetően az ernyőtől 40 cm távolságból 80-150”-es kép vetíthető. Ez olyan extrém kis távolság, hogy az előadó vagy a látogató árnyéka egyáltalán nem jelenhet meg a vetítési felületen.  

A projektor felbontása Full HD és WXGA, fényereje 3100 lumen, a kontrasztarány pedig 12.000:1.  Az optikai engine szigetelése megakadályozza a por behatolását, így a lézer fényforrás akár a 20.000 órát is eléri. A DH768Z-UST csatlakozói: két HDMI, komponens és kompozit videó, S-Video, VGA be- és kimenet, és több audio be- és kimenet külső készülékekhez. Egy 10 W-os hangszóró be van építve a projektorba. További előny a 3D támogatás, és a hálózatba integrálás lehetősége RJ45 csatlakozón keresztül.

 

projektor.hu

Hanggal aktivált Optoma projektor


2018. május

 

A januári CES-en látott, az Alexa és a Google Assistant által támogatott 4K-UHD projektort az Optoma most hozza forgalomba. Az UHD51A fényárama 2400 lumen, kontrasztaránya 500.000:1, felbontása 3840 x 2160 pixel. 4K moziminőségű képével és Alexa és Google Assistant hangvezérléses támogatással az UHD51A különleges élményben részesíti a nézőt.

 

optoma_uhd51a.jpg

 

Az Alexa és Google Assistant hangvezérlés azonnali hozzáférést nyújt a hangerő beállításához, a bemenet átváltásához, a tartalom elindításához stb. A kompakt UHD DLP projektor további jellemzői: High Dynamic Range (HDR) kompatibilitás, HDCP 2.2 támogatás, vezeték nélküli kapcsolat, beépített médialejátszó és PureMotion képinterpoláció, amely kiküszöböli az akadozást és a mozgáselmosódást.

 

Az RGBRGB színtárcsa biztosítja a 100%-os Rec.709 színteret a pontos, élethű színvisszaadáshoz. Ezt az Optoma úgy írja le, mint „az otthoni nagyképernyős élmény újjáteremtését”.

 

projektor.hu

4K HDR DLP projektor a JVC-től


2018. április

 

A JVC új DLP projektora, az LX-UH1 a 4K kép előállításához a nemrég kifejlesztett TRP DMD technológiát használja, és a HDR támogatást is beépítették. Fényárama 2000 lumen, az objektív függőlegesen és vízszintesen is tologatható.

 

Az új (más projektorokban már alkalmazott) 0,47”-es DMD a 4K UHD DLP chipset része, és az LX-UH1 kiváló minőségű optikai rendszerével 4K-UHD (3840 x 2160 pixel) felbontású képet vetít. Az új projektor dinamikus kontrasztaránya 100.000:1.

 

jvc_lx-uh1b.jpg

 

Az LX-UH1 a Rec. 709 színtér 100%-át lefedi (BT.2020 kompatibilis), és a HDR tartalmat képes megjeleníteni. Mind a HDR10, mind a Hybrid Log Gamma (műsorszóráshoz és streaming szolgáltatásokhoz használt HDR gamma mód) formátumokat támogatja. HDR tartalom nézésekor a felhasználónak módjában áll igénybe venni a kétállású automatikus apertúrát a lehető legjobb képminőség eléréséhez. A vetítőnek két HDMI bemenete van, melyek egyike HDCP 2.2 kompatibilis, és 18 Gbit/s maximális adatátviteli sebességre képes. Megtaláljuk a készüléken az elmaradhatatlan RS232C vezérlőportot is, továbbá egy 12 V-os trigger csatlakozót.

 

Az installációt megkönnyítendő az LX-UH1 ±60% függőleges lens shift-re és ±23% vízszintes lens shift-re képes. Az 1,6x-es optikai zoomtartománnyal kombinálva csaknem bármilyen otthoni környezetben könnyen telepíthető a projektor. A JVC LX-UH1 májusban lesz elérhető 2499 dolláros áron.

 

projektor.hu

BenQ 4K projektor az otthoni szórakoztatáshoz


2018. március

 

Lakása nappalija vagy más világos terei projektoros vetítés esetén nagy fényerőt igényelnek. Ezt elégíti ki a BenQ most bemutatott TK800-as 4K-UHD DLP projektora, amely a modern családok meghódítására készül a 4K UHD sportesemények, valamint filmek kényelmes és jól megvilágított nappaliba varázslásával. A modern formavilágú TK800-zal tökéletes az időzítés, hogy kitűnő képminőségével, egyedileg testre szabható audiovizuális üzemmódjaival és rugalmasan egyszerű telepítésével jeleníthesse meg a világ legnagyobb sporteseményeit.

 

01.jpg

 

„A világ az otthoni szórakoztatás terén a 4K felbontás forradalma előtt áll”, mondta Conway Lee, a BenQ Corporation elnöke. „Annak érdekében, hogy egy mérkőzés megtekintése maradéktalan örömet jelentsen minden sportrajongónak, a BenQ elhozza a valódi 4K HDR vizuális élményt, a kiemelkedő fényerőt és az élénk színeket, hogy családja és barátai is részesei lehessenek a lenyűgöző globális látványban.”

 

A TK800 valódi 4K-UHD (3840 x 2160 pixel) felbontással, 8,3 millió különálló képpontjával lenyűgöző élethűséget hoz létre a vásznon. Az egylépéses, projektorra optimalizált HDR tovább növeli a fényerőt és a kontrasztarányt. A TK800 innovatív 4K RGBW színkereke 92%-ban lefedi a Rec. 709 színtartományt, fényereje 3.000 lumen, így pompás vetített képminőséget érhet el megvilágított környezetben is, mint a nappali vagy egy udvari összejövetel.

 

02.jpg

 

A TK800 futball és sport üzemmódjai teljes mértékben leképezik az izgalmat és a borzongást – úgy kínál audiovizuális élményt, mintha élőben nézné. A futball üzemmód megőrzi a természetes bőrszínt, miközben élénkíti a fű zöldjét, és ezzel egyidejűleg tisztán, egy nyitott stadionnyi szurkoló mellett, hallathatja hangját a kommentátor. A sport üzemmód is előtérbe helyezi a bőrtónust, miközben kiemeli a fa színeit és az élénkvörös mellett kiegyenlíti a zöld és kék színeket beltéri sportokhoz. A projektor a színek mellett tiszta, akusztikus minőséget kölcsönöz a kommentátor hangjának, és olyan részletek, mint a nyikorgó tornacipő, a játékvezetők sípjának hangja vagy a jég csikorgása korcsolyázás alatt mind kiválóan hallhatók maradnak.

 

A TK800 CinemaMaster Audio+ 2 hangrendszere a finom részletekért, a tiszta énekért és a dübörgő basszusért szélesebb frekvenciatartományban és 5 watt teljesítménnyel működik. A CinemaMaster Audio+ 2 a hangok tisztaságáért olyan kifinomult anyagokat használ, mint az alumínium membrán vagy a rezgő hangkamrák.

 

A TK800 kecses és kompakt formájával, nagy fényerejű 4K DLP vetítési képességével csodálatosan beleolvad nappalija dekorációjába. Az automatikus trapézkorrekció és az 1,2x átfogású zoomobjektív pedig – bárhol a szobában – kényelmes elhelyezést biztosít. A hosszantartó képminőség, színpontosság és a borotvaéles tisztaság karbantartás vagy minőségromlás nélkül évekig élvezhető.

 

A BenQ projektoraival kapcsolatban további információért kérjük, látogasson el a BenQ.hu weboldalra.

 

(Forrás: BenQ)

ISE 2018: Pillanatkép a Canon standjáról


2018. február

 

A Canon több irányban is fejleszti projektorait, az elérendő felhasználási területeket szem előtt tartva. A saját LCoS technológiája mellett a DLP technológiát is használja, a hagyományos higanylámpán kívül pedig a lézeres fényforrás is megjelent több új modellben. Az ISE 2018-as kiállításon a XEED sorozatú, WUXGA felbontású új installációs projektorok kerültek a fókuszba, noha tudjuk, hogy a cégnek vannak 4K felbontású – lámpás és lézeres – vetítői is.

 

01.jpg

 

Ami a 4K projektorokat illeti, a Canon nem lenne Canon, ha nem akart volna ebben is többet nyújtani az átlagosnál. Bár – mint a bevezetőben említettük – ez a téma nem volt idén hangsúlyos (tavaly annál inkább előtérben voltak a 4K vetítők), tájékoztatásul el kell mondanunk, hogy a „klasszikus” 4K felbontásokon túl (értsd: 4K-UHD, 4K-DCI és 4K 16:10) a Canon 4K projektorai 4096 x 2400 pixel natív felbontásúak, ami 17:10-es formátumot jelent.

 

A XEED 4K500ST és 4K501ST modellek rövid vetítési távolságú, lámpás 4K projektorok, és 5000 lumen fényáramot szolgáltatnak. A 4K501ST részletes tesztje az oldalunkon olvasható. A legújabb, 4K600STZ készülék pedig egy 6000 lumenes lézerprojektor. Mindhárom típus a Canon saját legkorszerűbb 0,76”-es LCoS paneljeit használja. E rövid emlékeztető után vegyük szemügyre közelebbről azokat a WUXGA felbontású új XEED installációs modelleket, amelyek a Canon kiállításán hangsúlyos újdonságként szerepeltek!

 

Az új WUXGA installációs projektorsorozat

 

A Canon nem aprózta: mindjárt hat – külsejüket tekintve hasonló – új modellt hozott ki, három lámpás és három lézer-foszfor fényforrású projektort. A XEED WUX7500, WUX6700 és WUX5800 a lámpás változatok, rendre 7500, 6700 és 5800 lumen fényárammal, míg a XEED WUX7000Z, WUX6600Z és WUX5800Z 7000, 6600 és 5800 lumenesek.

 

02.jpg

02a.jpg

 

Mind a hat modell újratervezett optikai rendszerrel és továbbfejlesztett AISYS-szel (Aspectual Illumination System), annak is a 4.2-es verziójával van ellátva, és persze kiváló minőségű LCoS paneleket tartalmaz. Az AISYS vízszintes és függőleges irányban egymástól függetlenül képes vezérelni a lámpa fényét, így még nagy fényerő esetén is biztosítható az egyenletesség vetítési felületen. A képfeldolgozó processzor csúcsminőségű képfeldolgozást és pontosságot garantál. A lámpás modellek natív kontrasztja 2000:1, a lézereseké 4000:1 (a dinamikus kontrasztarány 20.000:1).

 

03.jpg

       A WUXGA felbontású új XEED modellek optikai és megvilágító egysége összeszerelt állapotban

 

Az objektív cserélhető ezeken a projektorokon, a választék 6 típusból áll, ezekről alább külön beszélünk majd. A készülékek csatlakoztatása DVI, HDMI és DisplayPort bemeneteken egyaránt lehetséges, mi több, HDBaseT funkcióval is ellátták őket, ami egyetlen UTP kábelen (CAT6) keresztül biztosítja mind a video- és audio-, mind a vezérlőjelek továbbítását a nagy távolságban (max. 100 m) elhelyezett projektorhoz. 

 

Mint e néhány adatból is látható, az új XEED sorozat tagjai nagy fényerejükkel és kontrasztjukkal, robusztus és tartós kivitelükkel, sokoldalú csatlakoztatási lehetőségeikkel számtalan feladattal megbirkóznak a nagy előadótermektől a konferenciaközpontokig, a múzeumi szemléltetéstől a különféle signage alkalmazásokig, a kiállítási bemutatóktól az orvosi továbbképzésig (DICOM szimulációs mód). Ha egy projektor nem lenne elegendő a kívánt képmérethez, az edge blending funkcióval több projektor képének összefűzése sem okoz nehézséget.

 

04.jpg

               A vitrinben kiállított lézeres XEED WUX7000Z projektor, objektívek társaságában

 

Ha az elhelyezés miatt nem megoldható a központos vetítés, a kép sarkaiban a digitális trapézkorrekció segít. Az elhelyezési rugalmasságot nagyban növeli az objektívek nagy lens shift tartománya (ami természetesen a választott objektív típusától függ). Ezzel el is érkeztünk a standon ugyancsak kiemelten szereplő objektívekhez, amelyekről külön kell beszélnünk.

 

Az opcionális objektívcsalád

 

Említettük, hogy a XEED WUXGA projektorokhoz hatféle objektív közül választhatjuk ki a nekünk, illetve a vetítési körülményeknek megfelelő típust. Az objektív rendkívül egyszerűen, egy mozdulattal vehető ki, illetve helyezhető be – vagyis a csere gyors és könnyű. A Canon a standon egy rövid videót vetített a projektorokról és az objektívekről, az itt következő képeinket erről készítettük.

 

05.jpg

Ez a kép szemlélteti, hogy az új tervezésű objektívek a „Spigot Type” rögzítési módot alkalmazzák, ami villámgyors cserét tesz lehetővé

 

Az objektív vezérlő processzora (MPU) bele van építve magába az objektívbe, javítva annak teljesítményét és funkcióit.

 

06.jpg

                                    Az új objektívekbe beépítik a vezérlő processzort

 

Megmutatjuk a hat, motorosan vezérelhető objektívet is, amelyek között négy zoomobjektív van a nagylátószögűtől (Wide) az egészen távolról vetítő teleobjektívig (Ultra Long), kettő pedig fix fókusztávolságú. Az egyik hátsó vetítésre való (Short Fixed), a másik pedig ultra nagy látószögű (Ultra wide).

 

07.jpg

07a.jpg

                                 A Canon objektív-választéka az új XEED projektorokhoz

 

Az Ultra wide RS-SL06UW még a többihez képest is különleges tulajdonságokkal bír, amelyekről érdemes egy keveset beszélni.

 

07b.jpg

                         A kivételes képességű Canon Ultra wide RS-SL06UW objektív

 

A gyártó a kivételes felbontóképességét (super-high resolution) és a nagyon alacsony torzítását (ultra-low distortion) emeli ki. Az objektív vetítési aránya 0,54:1, a lens shift pedig ebben az ultraközeli kategóriában egészen rendkívüli, függőlegesen -15/+75%, vízszintesen -30/+30%, miközben a tökéletes geometriát bármely állásban megtartja.

 

08.jpg

 

Ha görbült – akár szélsőségesen görbült – felületre vetítünk ezzel az objektívvel, működésbe hozhatjuk a Marginal focus adjustment nevű funkciót, amely a teljes felületen biztosítja a tökéletes élességet.

 

09.jpg

Az RS-SL06UW objektívvel görbült felületre vetítve a felület szélső részein is megmarad az élesség

 

A Canon zoomobjektívekre jellemző a minimális fényerő-különbség a zoom szélső állásaiban, ami nem éppen megszokott dolog a projektor-objektíveknél.

 

Végül – visszatérve a projektorokhoz – soroljuk fel a három lámpás és a három lézeres típus legfontosabb jellemzőit.

 

10.jpg

 

XEED WUX7500, XEED WUX6700 és XEED WUX5800 (hagyományos lámpás modellek):

 • Nagy fényerő a teljes zoomtartományban
 • Kiváló képminőség
 • 3 éves ingyenes lámpacsere garancia
 • Hat motoros, könnyen cserélhető objektív opció
 • Sokoldalú csatlakoztathatóság
 • Egyszerű installálás és karbantartás

 

XEED WUX7000Z, XEED WUX6600Z és XEED WUX5800Z (lézeres modellek):

 • Alacsony fenntartási költségek
 • 5 év garanciaKiváló képminőség
 • Kiváló képminőség
 • Nagy fényerő a teljes zoomtartományban
 • Hat motoros, könnyen cserélhető objektív opció
 • Egyszerű installálás és karbantartás

 

                                                                       ***

Rövid beszámolónkban megpróbáltunk képet adni a Canonnak a projektorok fejlesztésében végzett legújabb eredményeiről.

 

(projektor.hu)

A Casio elkötelezett a LampFree projektorok fejlesztése mellett


2018. február

 

Az ISE 2018 kiállításon a Casio standján találkozhattunk a cég valamennyi LampFree, azaz „lámpamentes” – és egyúttal higanymentes – projektorcsaládjával, ezen belül néhány figyelemre méltó új típussal és vetítési megoldással.  

 

01.jpg

 

Köztudott, hogy a Casio volt a kifejlesztője, és sokáig egyedüli gyártója az ún. hibrid fényforrással működő projektoroknak. Az első készülékek 2010-ban jelentek meg (Green Slim család), és kis méretükhöz és lapos kivitelükhöz képest relatíve nagy teljesítményükkel tűntek ki (2000-2500, később 3000 lumen). Ez azonban csak a kezdet volt, utána gyakorlatilag évente hozott ki a cég új sorozatokat, mint a Standard, a Pro, a Short Throw (ezek időközben kifutottak), majd az Ultra Short Throw, a Core és az Advanced családokat, tovább a cég mostani zászlóshajóját, a Large Venue („nagy helyszínekre szánt”) lézer-foszfor projektorát, az XJ-L8300HN típust. A Casio valamennyi projektora egychipes DLP technológiát és LampFree fényforrást használ. A családfa a jelenlegi projektorcsaládokkal a következőképpen néz ki.

 

02.jpg

A Casio LampFree projektorok történetének szemléltetése. A képen nincsenek feltüntetve az azóta kifutott sorozatok. Figyelemre méltó, hogy a legelső sorozat (Slim, a korábbi nevén Green Slim) újabb készülékei még mindig szerepelnek a kínálatban

 

A jelenlegi választékban ötféle sorozat, mintegy húsz típus található, a pontos számot nehéz megmondani, mert folyamatosan vannak kifutóban lévő és új modellek. Az utolsó sorozatban egyelőre a 2017-ben megjelent egyetlen modell, a Casio legnagyobb teljesítményű Large Venue projektora szerepel, az XJ-L8300HN.

 

02b.jpg

 

Ez az első olyan Casio projektor, amelyben elsődleges fényforrásként csak lézert használ a Casio. Az összes korábbi típusba a cég saját fejlesztésű hibrid fényforrása van beépítve, ahol az elsődleges fényforrás LED (vörös fény) és lézer (kék fény), és persze másodlagos fényforrásként mindegyikben megtalálható a foszforral bevont forgó tárcsa.

 

03.png

A lézer/LED fényforrást használó Casio projektorok működésének sematikus rajza. Az alapszíneket a vörös LED, a kék lézer és a lézerrel gerjesztett zöld foszfor állítja elő   

 

E rövid bevezető után nézzük közelebbről a Casio jelenlegi sorozatait, illetve a cég standján látott készülékeket és megoldásokat!

 

Slim (Green Slim) sorozat

 

Kis méretei (A4-es papír x 4,3 cm mélység) és súlya (2,3 kg), és ehhez mérten nagy teljesítménye miatt ezek a tetszetős projektorok a mai napig megőrizték népszerűségüket. Az első változatok 2000 és 2500 lumenesek voltak, a mostani választék 2500 és 3000 lumenes készülékekből áll, az optikai zoomtartomány 2x-es. A jelenlegi 6 modell 3 kategóriába sorolható. Két XGA felbontású gép (XJ-A142, XJ-A147) 2500 lumenes, és abban különböznek, hogy az A147-es tartalmaz médialejátszót és a Casio Wireless LAN csatlakoztatás lehetőségét. Ugyanez a különbség a WXGA felbontású és 2500 lumenes XJ-A242 és XJ-A247 között, illetve az ugyancsak WUXGA felbontású, de 3000 lumenes XJ-A252 és XJ-A257 között. Mind a hat típust ellátták HDMI és RGB (VGA) bemenettel.

 

04.jpg

A Slim sorozat egyik tagja a Casio standján. A „Green” jelzőt talán azért hagyta el a gyártó, mert a többi sorozat is környezetbarát. A Casio egy ideje a LampFree vagy a Mercury-free (higanymentes) jelzőt használja, és ez utóbbi tulajdonság látszik a legfontosabbnak a hagyományos lámpával szembeállítva


 

Az Ultra Short Throw sorozat

 

A Casio ultrarövid vetítési távolságú, azaz Ultra Short Throw projektorainak előde a még 2011-ben kihozott Short Throw modell volt. A sorozat valamennyi tagja WXGA felbontású (kivéve az XJ-UT331X típust), a fényerő 3100, 3300 és 3500 lumen. A felszerelés mennyezeti vagy fali, ami adódik a nagyon rövid vetítési távolságból (vetítési arányuk 0,28:1), az objektív fókusztávolsága fix, de digitális trapézkorrekcióval természetesen rendelkeznek.

 

Mindezekből látszik, hogy elsősorban oktatási, tantermi célokra készült, ezért egy 16 W-os hangszórót beépítettek minden modellbe, a HDM és RGB csatlakozókból pedig 2-2 db van a készülékeken. Többségük tartalmaz médialejátszót, és alkalmas a vezetékes vagy vezeték nélküli LAN csatlakoztatásra. A jelenleg futó kínálat Európában: XJ-UT311WN, XJ-UT351WN és XJ-UT351W. Mindegyik projektor porvédett kivitelű, ami hozzájárul az élettartam meghosszabbításához.

 

05.jpg

Az ultrarövid vetítési távolságú Casio LampFree projektorok 28 cm-ről képesek 1 m széles képet vetíteni

 

A Core sorozat

 

A Core sorozat 2015-ben kihozott első tagja, az XJ-V1 merőben új külsővel és áttervezett fényforrással hozott új színt a cég kínálatában, a hordozható kategóriában (súlya 2,8 kg), alapszolgáltatásokkal, és az árát tekintve „belépő” szinten. Ez az első modell 2700 lumenes és XGA felbontású volt, de a kontrasztarány messze túlszárnyalta a Slim sorozatét (20.000:1), zoomja azonban 1,1x-es volt. Az ezt követő típusok – XJ-V2, XGA, 3000 lumen, szintén 1,1x-es zoom, XJ-V10X, XGA, 3300 lumen, de 1,5x-es zoom, XJ-V100W, WXGA, 3000 lumen, 1,5x-es zoom és XJ-V110W, WXGA, 3500 lumen, 1,5x-es xoom – egyre többet tudó, de kedvező árú készülékek. A WXGA típusok 0,65”-es, míg az XGA felbontásúak 0,55”-es DLP chipet tartalmaznak. Ezek a chipméretek a többi típusra is jellemzőek, kivéve a 4K-UHD lézerprojektort.

 

06.jpg

A Core sorozat „alaptudású”, ámde megbízható és hosszú élettartamú LampFree projektorokból áll


 

Az Advanced sorozat

 

Lényegében a Core sorozat továbbfejlesztése, jelenleg ötféle modellel (XJ-F10X, XJ-F20XN, XJ-F100W, XJ-F200WN, XJ-F210WN). A Core-hoz képest a plusz funkciók és szolgáltatások a következők: médialejátszó (kivéve F10X és F100W), 16 W-os beépített hangszóró, tápfeszültséget adó USB port, 2 db (nem 1) HDMI csatlakozó, vezetékes LAN (kivéve F10X és F100W), opcionálisan támogatott vezeték nélküli LAN (kivéve F10X és F100W). Az Advanced sorozatban szintén van XGA és WXGA, 3300 és 3500 lumenes modell, az optikai zoom 1,5x-es.

 

07.png

Az Advanced család projektorai a Core projektorokhoz hasonló kivitelűek, de a Casio jóval több szolgáltatással és funkcióval látta el őket


 

Large Venue 4K projektor

 

Valószínűleg ez lesz a következő „sorozat”, de egyelőre csak egy modellt számlál, így családról még nem beszélhetünk. Ez a projektor már nem a hagyományos hibrid fényforrást, hanem „csak” kék lézert (lézertömböt) tartalmaz, a technológia maradt az egychipes DLP, de a chip itt különleges, „fél-4K” felbontású (2716 x 1528 pixel), amiből azonban Texas Instruments XPR technológiája valódi 4K-UHD (3840 x 2160 pixel) felbontású képet hoz létre a vásznon.

 

08.jpg

 

Az XJ-L8300HN típusjelet viselő lézerprojektor természetesen ugyancsak a LampFree vagy Mercury-free kategóriába tartozik, maximális fényereje 5000 lumen. Az optikai zoom 1,5x-es az objektív elmozgatható, a lens shift mértéke függőlegesen ±60%, vízszintesen ±25%. A csatlakozók száma és rendeltetése megfelel a nagyobb teljesítményű installációs projektoroktól elvártaknak. PC analóg jelbemenetből egy van a készüléken, plusz egy áthurkolt kimenet egy monitorhoz, HDMI bemenet viszont kettő van (az egyik 1.4-es, a másik 2.0-ás, HDCP 2.2-vel), ezen kívül HDBaseT csatlakozó (RJ45) és egy vezetékes LAN hálózati csatlakozó (szintén RJ45). Emellett van egy bemenet vezetékes távvezérlő csatlakoztatásához (3,5 mm-es jack), egy 12 V-os triggerkimenet, az elmaradhatatlan RS232 vezérlőport, továbbá egy USB(A) és egy USB(B) port, ez utóbbi a firmware frissítéséhez. Egy szabályozható sztereó audiokimenetet is találunk a csatlakozók között (3,5 mm-es jack).

 

09.png


 

További érdekességek, megoldások

 

Az egyik figyelemfelkeltő megoldás, amelyet a standon bemutattak, a 2 db XJ-L8300HN projektorral kialakított Dual 4K Edge Blending, amely 8K2K, azaz 7680 x 2160 pixeles, impozáns képet vetített a mennyezetre függesztett két vetítővel:

 

10aa.jpg

10bb.jpg

 

A Casio egy 4K Projection Mapping-et is bemutatott, szintén a 4K-UHD vetítőjével, ahol természetesen projektorsorozatainak egy-egy tagját festette a legkülönbözőbb hátterek előtt a legkülönfélébb színekre:

 

11.jpg

 

Egy másik látványosság volt egy kiváló táncosnő Synchronized Dance Show néven futó, videóval egybekötött és „szinkronizált” produkciója, amely a higanymentes világért (vagy szerényebben: a higanymentes eszközökért) való harcot volt hivatott dinamikus tánc formájában megmutatni:

 

12a.jpg

12b.jpg

12c.jpg

Synchronized Dance Show: harc a higanylámpák, közelebbről a higanylámpás projektorok ellen, a higanymentes projektorok győzelme érdekében

 

                                                                           ***

Csak ismételni tudjuk, amit az elején mondtunk: a Casio nyolcadik éve következetesen halad a LampFree vagy Mercury-free projektorok fejlesztésében. A legutóbbi időkig a saját hibrid megoldását részesítette előnyben, nemrégiben pedig lépett egy nagyot a csak lézer-foszfor fényforrást használó technológia felé. A Casio nélkül valószínűleg nem tartana ott, ahol tart a hagyományos higanylámpa helyettesítésének ügye környezetbarát, hosszabb élettartamú és megbízhatóbb fényforrással.

 

(projektor.hu)

Sony megoldások Amszterdamban

2018. február

 

A Sony elmaradhatatlan szereplője Európa nagy üzleti/professzionális AV-technikai találkozójának és kiállításának, az Amszterdamban idén is megrendezett ISE-nek. A cég a „Creating Solutions Together” jegyében egész sor egyedi és innovatív megoldást mutatott be az AV-technika potenciális felhasználói számára a 2018-as ISE kiállításon.


2018. február

 

A Sony elmaradhatatlan szereplője Európa nagy üzleti/professzionális AV-technikai találkozójának és kiállításának, az Amszterdamban idén is megrendezett ISE-nek. A cég a „Creating Solutions Together” jegyében egész sor egyedi és innovatív megoldást mutatott be az AV-technika potenciális felhasználói számára a 2018-as ISE kiállításon.

 

01a.jpg

 

Minket természetesen elsődlegesen a Sony vetítéstechnikája érdekelt, de mint olvasóink látni fogják, idén ezt egy kissé tágabban értelmeztük. Az ISE a professzionális AV technika rendezvénye, következésképpen a most bemutatott, illetve bejelentett projektor-újdonságok is ezt a vonalat képviselik. Igaz, a Sony-stand központi részén láthattunk jónéhány lámpás és egy-két lézeres projektort a sikeres C, S, P és F sorozatokból, köztük short throw és ultra short throw modelleket is, de az újdonságokkal a stand más részében találkozhattunk.

 

02.jpg

 

Új professzionális lézerprojektorok

 

Tudjuk, hogy a Sony hozta ki az első – üzleti, oktatási, tárgyalótermi és egyéb intézményi célokra szánt – 3LCD lézerprojektort, amelyet a 2013-as ISE rendezvényen mutatott be a széles nyilvánosságnak (VPL-FHZ55). A cég azóta is töretlenül fejleszti Z-Phosphor Laser-nek elnevezett fényforrás-technológiáját, és mind az üzleti, mind az otthoni (házimozi) szegmensben sok sikeres modellt hozott piacra. Szemmel láthatóan a Sonynál is a lézerprojektorok állnak a vetítéstechnika fejlesztésének előterében.

 

Ami eddig hiányzott a palettáról, az a nagyteljesítményű (10.000 lumen körüli vagy afölötti) kategória. Idén két ilyen projektort is kihozott a Sony, amelyek küllemüket tekintve teljesen egyformák, de néhány jellemzőjükben különböznek egymástól. A „nagyobbik” VPL-FHZ120L új fejlesztésű LCD paneleket használ a nagy termikus terheléssel szembeni ellenállást növelendő, továbbá optikai kompenzáció van beépítve a nagy kontraszt és a stabil fényáram érdekében – azaz a kiváló minőségű színes megjelenítés érdekében. Ez a projektor a maga 12.000 lumen fényerejével nagy auditóriumok, konferenciatermek és élő rendezvények igényeinek kiszolgálására alkalmas. Natív felbontása WUXGA, azaz 1200 x 1920 pixel.

 

03.jpg

 

A másik új nagyteljesítményű modell, a VPL-FHZ90L 9.000 lumen fényáramot produkál, felbontása szintén WUXGA. Nagyobb és közepes osztálytermekbe, intézményi tárgyalótermekbe szánták, ahol meglehetősen nagy környezeti fény mellett is megállja a helyét.

 

Mindkét típusnak vannak az eddigieknél fejlettebb jellemzői és szolgáltatásai. Ilyen pl. a hatalmas, sőt egyedülállónak mondható lens shift tartomány (függőlegesen ±107%, vízszintesen ±60%), és a hatféle objektív preset pozíció, amelyek azonnal behívhatók. Vagy az új HTML tartalom-megjelenítő funkció, amellyel „testre szabott” tartalom – pl. logók, hírek vagy hirdetések vetíthetők hálózaton keresztül (vagy akár USB kulcsról) még akkor is, ha a projektor nem kap bemeneti jelet a hagyományos bemeneteken keresztül.

 

A Sony idei új lézerprojektorai között három további típus is szerepel a kompakt középkategóriából: az FHZ66-os (6.100 lumen), az FHZ61-es (5.100 lumen) és az FHZ58-as (4.200 lumen). Mindhárom WUXGA natív felbontású. Közepes vagy kisebb helyiségekben ezek is hozzák a lézertechnológia előnyeit: a fényerő hosszú idejű állandóságát, a karbantartás nélküli működést, a gyors és egyszerű beállítást, és a lámpacsere kiküszöbölését.

 

04.jpg

 

Ez a három modell ugyanazt a kompakt házat kapta, mint a korábbi FHZ60 és FHZ65 típusok. Mind az öt ismertetett projektor kompatibilis a legutóbbi szoftvercsomagokkal, mint a Vision Exchange aktív tanulási megoldás, a Display Power Management szoftver és az IP Remote App. Az új vetítők megjelenése 2018 nyarán várható.

 

Lézerprojektorok – házimozihoz

 

Bár a kiállítás jellege magyarázza, hogy az otthoni környezetbe szánt vetítéstechnika nem jelent meg a standon, a kiváltságos látogató ezzel is találkozhatott kisebb bemutató helyiségekben. A Sony 4K SXRD projektorai évek óta intenzív fejlesztés eredményei. Hogy csak a legutóbbi modelleket említsük, az utóbbi egy-két évben jelent meg a VPL-VW5000ES, a VW320ES, a VW550ES, az ultra short throw VZ1000ES, legújabban pedig a lézer-foszfor fényforrású házimozi-projektor család: a VW260ES, a VW360ES és az igen kiváló, általunk is tesztelt VW760ES.

 

05.jpg

A natív 4K felbontású, HDR-kompatibilis (HDR10 és HLG), 2000 lumenes lézerprojektor a high end házimozi kategóriába sorolható

 

Az egyik félreeső kiállítóteremben megnézhettünk egy szimulációs összeállítást 4 db, mennyezetre szerelt VZ1000ES UST projektorral, amelyek egy szoba négy falára vetítették az összefüggő mozgó körképet. Egy másik szobában speciális, impozáns bútorzatot láthattunk a közelről vetítő házimozi-projektor „elrejtésére”.

 

„Creating Solutions Together”

 

A Sony standjának legnagyobb részét az intézményi, üzleti, oktatási, tárgyalótermi, videoprodukciós stb. szféra számára kínált professzionális „megoldások” tették ki. Már a puszta felsorolás is imponáló: Collaboration Meeting Room, TEOS Manage, Workplace Management Solution, Remote Learning, Active Learning Solution, Lecture Theatre Solution, Corporate and Event Production, Beyond 4K Content Sharing over IP, Crystal LED Display Solution, Colour Management Solutions. Ha valamit véletlenül kihagytunk, az a bőség zavarának tudható be.

 

05a.jpg

 

Mi a következőkben ezekből két területet ragadunk ki, amelyek ugyan nem a vetítés tárgykörébe tartoznak, de a kijelzők témakörét nagyon is közelről érintik. Az egyik a színmenedzsment, amelyet konkrétan az autók tervezésével kapcsolatban mutatott be a Sony. Itt az egyik nagyon fontos dolog a kijelzők közötti színeltérések kiküszöbölése, illetve a színhibák miatti téves kommunikáció elkerülése a kijelzők között, a másik pedig a megfelelő „döntéshozatali” kijelző a bemutató helyiségben.

 

06.jpg

A példa szerint a tervező stúdióban (Design Studio) a tervezők kijelzői (20-30”-es LCD vagy OLED monitorok) és egy nagyobb méretű (80-100”-es) preview, azaz előnézeti kijelző található. „Döntéshozó” kijelzőként a bemutató helyiségben (Presentation Room) pedig a Sony a saját fejlesztésű Crystal LED Display System-et javasolja. A színmendzsment eredményeképpen a színkonzisztencia hatékonyabbá teszi a munkafolyamatot. Az asztalon látható készülékek: egy Crystal LED egység, a színmérő műszeregyüttes (colorimeter), egy laptop a színmérő szoftverrel, és a Crystal LED vezérlő egysége (ZRCT-100)

 

A kijelzők közötti színkonzisztencia megteremtéséhez először mérni kell a színjellemzőket, ezeket importálni kell a „színbeállító eszközbe” (kalibráló szoftver), majd el kell végezni a korrekciós számításokat. Végül be kell állítani a munkafolyamatban használt kijelzőket a rendelkezésre álló „színadatokkal”. Ezt szemlélteti a következő ábra.

 

07.jpg

A példa szerinti színmenedzselésben háromféle display szerepel: a Sony Crystal LED kijelző, a Sony BVM-X300-as OLED monitora és valamilyen harmadik PC monitor

 

A másik téma közvetlenül kapcsolódik az előzőhöz, mivel éppen a kiállított, és nyugodtan monumentálisnak nevezhető Sony Crystal LED Display System-ről szeretnénk kicsit többet mondani, mint ami a puszta megtekintésből látszik. Ezt (vagy ehhez nagyon hasonló kijelzőt) már tavaly is kiállított a cég CLEDIS (Crystal LED Integrated Structure) néven.   

 

08.jpg

A kiállításon látott, 144 egységből álló, 9,6 x 2,7 méteres Crystal LED Display System

 

Ez a minden ízében eredeti kijelzőmegoldás emisszív, azaz fénykibocsátó mikro-LED-ekből épül fel. Minden pixel felületszerelt RGB mikro-LED-eket tartalmaz, de a fénykibocsátó pixelméret mindössze 0,003 mm2, ugyanakkor a pixelek osztásköze 1,26 mm, ami azt jelenti, hogy a felületnek több mint 99%-a eredendően fekete.  

 

A LED-fal 320 x 360 pixeles egységekből (ZRD-1) van összeállítva, az egységek pedig 80 x 120 pixeles „cellamodulokból” állnak (12 cellamodul van egy egységben). Egy 4K2K nagyságú kijelző 72 (12 x 6) egységből építhető fel, a mérete 4,8 x 2,7 méter, a képátló 220”. A vezérlés a Display Controlleren (ZRCT-100) keresztül történik, egy kontroller maximum éppen egy 4K2K fal vezérlésére alkalmas, 2 Controllerrel pedig egy 144 egységből álló 8K2K kijelző vezérelhető. Ennek mérete 9,6 x 2,7 méter, a képátló 400”, a pontos pixelszám 7680 x 2160.

A kiállításon pontosan ekkora méretű Crystal LED kijelző volt látható. Elméletileg bármekkora kijelzőfal építhető, gyakorlatilag 20 Controllert lehet egymással szinkronizálni, azaz a legnagyobb Crystal LED kijelző 1440 egységből állhat, ami kb. 264 m2-es felületet jelent.

 

Néhány, a minőségre vonatkozó adat: a maximális fénysűrűség 1000 nit, a kontrasztarány nagyobb 1 000 000:1-nél, a betekintési szög gyakorlatilag 180 fok (a mikro-LED-ek belesimulnak a felületbe, és a teljes féltérbe egyenletesen sugároznak), a színtartomány az sRGB 140%-a, a max. frissítési frekvencia 120 Hz. A kép extra minőségét igazolja a szubjektív megtekintés a fényárban úszó kiállítási környezetben.

 

                                                                                  ***

 

A projektortechnikán túlmutató rövid beszámolónkat remélhetőleg élvezték olvasóink. A Sony egyedi megoldásai – amelyeket ugyan a „Creating Solutions Together” jegyében a megrendelőivel, illetve felhasználóival együtt alakít ki, az idén is megmutatták a cég rendkívüli nyitottságát az innovációra.

 

N. Á.

Epson projektor-újdonságok a 2018-as ISE kiállításon

2018. február

 

Mint minden évben, az Epson idén is részt vett az ISE 2018-as rendezvényen. Sőt nemcsak részt vett, hanem a szokásosnál is több újdonsággal lepte meg a látogatókat a példásan felépített standon.


2018. február

 

Mint minden évben, az Epson idén is részt vett az ISE 2018-as rendezvényen. Sőt nemcsak részt vett, hanem a szokásosnál is több újdonsággal lepte meg a látogatókat a példásan felépített standon.

 

01.jpg

 

Lézerprojektor minden mennyiségben

 

Mielőtt az újdonságok bemutatásába belefognánk, megmutatjuk a stand leglátványosabb installációját, amelyet a már egy ideje a piacon lévő, legnagyobb teljesítményű EB-L25000U lézerprojektoraival produkált a cég. A 25.000 lumenes vetítőkből hat darabot szereltek a magasban átívelő traverzekre (ez összesen 150.000 lumen), és e projektorok edge blending és warping funkcióinak köszönhetően egy óriási görbült felületre vetítettek mellbevágóan fényes és attraktív képet. Az EB-L25000U projektorról és a szintén már korábban bevezetett EB-L1000-es széria ötféle modelljéről (5.000 – 15.000 lumenes készülékek) ebben az írásban olvashatnak oldalunk látogatói, az Epson lézertechnológiájának részletes ismertetése mellett.

 

02a.jpg

02b.jpg

 

A már ismert típusok mellett – mint a bevezetőben utaltunk rá – egy sor új lézerprojektort, illetve projektorcsaládot hozott a cég a kiállításra, ezzel is demonstrálva, hogy messzemenően elkötelezte magát a lézeres (pontosabban lézer-foszfor fényforrással működő) 3LCD technológia mellett. A 3LCD lézerprojektorok képminősége kiváló, működésük megbízható (a fényforrás élettartama hosszú, és a karbantartási igény minimális), emellett a telepítés egyszerűbb és rugalmasabb a hagyományos lámpás projektorokénál.

 

Bár a lámpát az Epson természetesen nem száműzte véglegesen a projektoraiból, lámpás újdonság nem szerepelt ezen a kiállításon. A korábbi sikeres modellek közül öt-hat kiállított modell elfért egy hosszabb pulton.

 

Leszögezhetjük, hogy az Epson standjának túlnyomó részét a lézerprojektorok uralták, közülük is főleg a legújabbak. Alább ezeket vesszük közelebbről szemügyre.

 

4K/12.000 lumen és WUXGA/20.000 lumen

 

Talán a legnagyobb újdonság ezúttal a natív 4K felbontású, 12.000 lumenes 3LCD projektor volt, amely az EB-L12000Q nevet viseli. Amellett, hogy ez az Epson első valódi 4K felbontású, nagy teljesítményű installációs projektora, ellátták az elődök minden fejlett funkciójával és szolgáltatásával is. Ilyenek pl. a beépített kamera a kép rendszeres korrigálásához, az automatikus geometria-beállítás, az edge-blending, a rugalmas csatlakozási lehetőségek stb. Ezen túlmenően: új zoomobjektív kis távolságra, cserélhető illesztőkártyák, PQ és HLG HDR támogatás stb.

 

03a1.jpg

03b.jpg

 

A külsejére nézve tökéletesen hasonló EB-L20000U egy 20.000 lumenes lézerprojektor, de a felbontása „csak” WUXGA, ami azonban a szokásos felhasználási területeken többnyire bőven elegendő. Melyek ezek a területek? Nagyrendezvények, fesztiválok, koncertek, nagy előadótermek, bevásárlóközpontok, oktatás nagy létszámú közönség számára stb.

 

03c.jpg

 

Az L20000U a felbontáson, a fényerőn (és a kontraszton) kívül abban különbözik az L12000Q-tól, hogy a 12G-SDI bemenettel nem kompatibilis. Egyébként minden fejlett funkció ebben a projektorban is megtalálható. Az L20000U 2018 novemberétől, az L12000Q pedig 2019 elejétől lesz kapható.

 

A EB-L600-as sorozat

 

Valójában az L600-asnak nevezett sorozathoz (L615U, L610U és L610W) soroljuk az EB-L510U és L400U modelleket is, így a család öt tagból áll, és a „közepes” fényerő-igényeket elégíti ki, 4500 és 6000 lumen között. A két utóbbi típus 5000, illetve 4500 lumenes, a másik három 6000 lument produkál. A HDBaseT csatlakozási lehetőséget a 600-as típusoknál találjuk meg, az objektívmozgatás (lens shift) lehetősége pedig csak az L400U-nál nincs meg. Az öt projektor közül négy WUXGA natív felbontású, az L600W pedig WXGA.

 

Az L600 sorozat projektorai kompakt kialakításúak, kisebbek és könnyebbek a hasonló fényerejű egyéb típusoknál. Lényegében a közepes teljesítményű lámpás projektorok felváltása (vagy „leváltása”) az Epson célja ezzel a sorozattal. Nagyobb megbízhatóság, kis karbantartási igény és sokoldalúság – ezzel lehetne röviden jellemezni ezeket a projektorokat.

 

04a.jpg

4b.jpg

 

Otthoni szórakoztatás: EH-LS100

 

Az Epson hazai képviselete már bemutatta Magyarországon azt az ultrarövid vetítési távolságú (UST) házimozi-lézerprojektort, amelyet most Amszterdamban is kiállított. Az EH-LS100 az Epson első UST Full HD lézerprojektora, amelyet kifejezetten otthoni használatra fejlesztett ki. Igazából ezt a készüléket a cég elsődlegesen a lakások nappalijába szánja, ahol a környezeti fény több mint a standard házimozizás körülményei között. Ez a magyarázata a nagy fényerőnek (4000 lumen), amit Dynamic módban még túl is lép az LS100-as. Ha viszont a fényerőt 30%-kal csökkentjük, a fényforrás élettartama megnövekszik 30.000 órára. Az LS100-as tavaly november óta kapható Magyarországon is.

 

05.jpg

 

Signage és oktatás – UST projektorokkal

 

Az Epson kifejlesztett egy új ultrarövid vetítési távolságú projektort „laser signage solution” céljára. A kevés helyet foglaló, és a vetítési felülethez közel helyezhető EB-700U akár 130” átlójú képet is vetíthet, Full HD vagy WUXGA felbontásban. Különösen portrait módban kényelmes vele a vetítés, mivel (természetesen) 180 fokban elfordítható, mint az a kiállításon készített képünkön is látható. Böngészőn keresztül vagy okoseszközökkel lehetséges az egyszerű beállítás.

 

06.jpg

 

Interaktív oktatási célokra szánja az Epson az előző projektor némileg módosított és interaktívvá tett változatát, az EB-710Ui típust. Ez a kollaboratív tanítást segítő, és intelligens osztálytermi környezetet teremtő megoldás. A skálázható képméret elérheti a 100” átlóméretet Full HD/WUXGA felbontásban. A tanulási folyamatot segíti a teljesen képfelületen a dual pen és a finger-touch interaktivitás.

 

07.jpg

 

Projektor és „spotlámpa” a látvány kiemelésére

 

Áttekintésünket egy 2000 lumenes, egyedi külsejű lézerprojektorral zárjuk, a LightScene EV-100-assal. A kettős szerepkörben is használható, valóban spotlámpára emlékeztető külsejű EV-100 többek között reklámok vetítésére, illetve reklámozott tárgyak változatos megvilágításra használható. Mind külsejében, mind rendeltetésében némileg különbözik a megszokott projektoroktól.

 

08.jpg

 

Az EV-100 hasznos megoldást kínál eladóterek, bemutatótermek, kirakatok, kiállítások számára, videók, mozgó minták vagy fotók célirányos bemutatására, esetenként tárgyak kiemelt megvilágítására. Az elhelyezése rendkívül rugalmas, bármilyen szögből vetíthet, padlóról vagy mennyezetről, beállításához nem kell szakértelem. Több EV-100-assal – edge-blendinggel – összetettebb, nagyobb kép is létrehozható.

 

A kis projektor tartozéka az Epson Projector Content Manager szoftver, amellyel lejátszási listák állíthatók össze, amelyek akár SD kártyáról, PC nélkül is betölthetők, módosíthatók. Vezetékes hálózathoz csatlakoztató, így böngészőből is vezérelhető. Az EV-100-as natív felbontása WXGA, fényereje 2000 lumen.

 

                                                                                    ***

Mint fenti rövid áttekintésünk remélhetőleg érzékelteti, lézerprojektoraival az Epson a legváltozatosabb igényeket ki tudja elégíteni, miközben a lézer-foszfor fényforrás és a 3LCD technológia használatából adódó ismert előnyök – megbízhatóság, kiváló képminőség, egyszerű installálás – teljes mértékben érvényesülnek.

 

(projektor.hu)