Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Mit hozott a Sony az ISE 2107-re?

2017. február

 

A Sony a nagy idei amszterdami professzionális AV kiállításon, az ISE 2017-en is szolgált meglepetésekkel – ahogy eddig is tette. Persze minket most is elsődlegesen a vetítéstechnika érdekelt, így főleg ezzel fogunk foglalkozni, de nem hagyhatunk említés nélkül néhány más termékkört sem.


2017. február

 

A Sony a nagy idei amszterdami professzionális AV kiállításon, az ISE 2017-en is szolgált meglepetésekkel – ahogy eddig is tette. Persze minket most is elsődlegesen a vetítéstechnika érdekelt, így főleg ezzel fogunk foglalkozni, de nem hagyhatunk említés nélkül néhány más termékkört sem.

 

01.jpg

 

 

Kupolavetítés 5 projektorral

 

Ez annyiban nem volt újdonság, hogy a Sony már tavaly is épített egy kupolát (dómot), amelynek belső felületére, alulról ferdén vetített képeket két hatalmas VPL-GTZ270-es lézerprojektorral, egyenként 5000 lumennel. Ezt a típust a Sony elsődlegesen múzeumokba, planetáriumokba és hasonló alkalmazásokra szánta. Az idei kupolát 4 oldalról, 5 db lézerprojektorral pumpálta képpel, éspedig némileg továbbfejlesztett, bár külsejüket tekintve ugyanolyan készülékekkel, mint tavaly. Az új modell jele VPL-GTZ280.

 

02.jpg

 

A natív felbontás szintén 4K, mint az előző típusé, a projektor egyéb jellemzői is nagyon hasonlóak, néhány kivételtől eltekintve. Először is, ez a gép alapállapotban 2000 lumenes, opcionálisan tehető 5000 lumenessé. Az ok valószínűleg az lehet, hogy a Sony némileg más felhasználói csoportnak is szánja: a cél a vizualizálás, a szimuláció és a képzési terület.

Szintén opcionális a HDR-kompatibilitás beépítése és a 120 Hz-es bemenet lehetősége. Ugyancsak opció az éjjel látó megfigyelés stimulálására szolgáló infravörös fénykibocsátás.

A kiállításon azonban a kupola „fényfestésének” feladatát látta el az 5 db GTZ820-as:

 

03a.jpg

 

Új kompakt lézerprojektorok

 

Az idei kiállításon mindenütt erőteljesen érzékelhető volt, hogy tovább gyorsult a lézertechnológia terjedése. Elsődlegesen azonban ez a nagyobb teljesítményű installációs, illetve rental/stage szegmensben mutatkozott meg. Ez érthető is, hiszen a lézervetítő fenntartási költségeit a fényforrás karbantartási igénye, illetve ennek hiánya erőteljesen visszafogja (ámbár a beszerzési költség még mindig magasabb, mint a lámpás készülékeké), emellett óriási előnye, hogy a lézeres projektorok tetszőleges pozícióban felszerelhetők, és bekapcsolás után azonnal üzemkészek.

 

Ugyanakkor a kisebb teljesítmények birodalmában még mindig a lámpás készülékek dominanciája a jellemző, ezért is volt kellemes meglepetés, hogy a Sony két, viszonylag kis méretű kompakt lézeres készüléket hozott ki a „P” sorozatban. Ezekről egy külön hírben már a kiállítás előtt írtunk, most csak néhány jellemzőt emelünk ki. Az alaptechnológia mindkét modellben a Sony 3LCD BrightEra™ technológiája, plusz a Z-Phosphor fényforrás. Az „izmosabb” változat a WUXGA felbontású VPL-PHZ10-es, ámbár a fényereje ugyanúgy 5000 lumen, mint WXGA felbontású társáé, a VPL-PWZ10-esé. A PHZ10-es vetítési aránya 1,28 – 1,87:1, és a lens shift lehetőségével is ellátták, ami függőlegesen -20 -+ 55%, vízszintesen ±10%. Képünkön ez a projektor látható működés közben a Sony standján:

 

04a.jpg

 

Mindezekhez hozzátehetjük az automatizált szűrőtisztító rendszert, az energiaspóroló funkciókat, a fejlett képminőség-javítást (Reality Creation, Contrast Enhancer stb.), a HDBaseT támogatást.

A PWZ10-es a felbontást kivéve ugyanezeket a jellemzőket és funkciókat tudhatja magáénak.

 

Új modellek az „E” és a „D” sorozatban

 

A Sony „E” sorozatú hordozható, UHP lámpás projektorai elég régen és sikeresen szerepelnek a cég kínálatában. Elsősorban tantermekben és tárgyalótermekben használják őket. A 200-as, 300-as, 400-as számozású családban sok-sok típus jelent meg mostanáig. A ISE kiállítás előtt jelentették be, hogy újabb hét modell jön ki, éspedig a következők: EX432, EX455, EX575 (ezek XGA felbontásúak), továbbá EW435, EW455, EW575, EW578 (WXGA felbontásúak). A kiállításon találkozhattunk is az új projektorokkal.

 

05.jpg

 

A technológia itt is a 3LCD BrightEra™, a fényerő 3100 és 4300 lumen közötti, az új modellek korszerű bemenetekkel és kimenetekkel vannak felszerelve, és fel vannak készítve az opcionális vezeték nélküli kapcsolatra. A VPL-EW578-as típust ellátták a HDBaseT kapcsolat képességével is.

 

A hordozható/desktop kategóriában a Sony „E” sorozat alatti „D” sorozat olcsóbb és kisebb, de kiváló minőségű projektorokat foglal magába. Most a „D” sorozat is megújult, négy új modellel bővült a család. Ezek 3 kg alatti súlyú, 2700 és 3500 lumen közötti 3LCD BrightEra™ készülékek. 3 típus XGA felbontású (DX220, DX240, DX270), egy pedig WXGA felbontású. Ez utóbbi (VPL-DW240) fényereje 3000 lumen, kontrasztaránya 4000:1.

 

06.jpg

 

Mind az „E”, mind a „D” sorozat projektorai hagyományos UHP lámpás készülékek, ámbár a lámpák élettartama a korábbiakhoz képest kitolódott, Low, azaz gazdaságos lámpamódban (kb. a maximális fényerő 60%-án) elérheti a 10.000 órát is.

De most térjünk vissza az uralkodó trendhez, a lézerprojektorhoz, annak is egy meglehetősen extra változatához.

 

Szuperközelről vetítő házimozi-projektor

 

Nem is a Sony standon, hanem egy külön teremben mutatták be a Sony legújabb lézeres házimozi projektor-különlegességét, a VPL-VZ1000ES-t. Ez a vetítő a hajdani LSPX-WS1 (professzionális változata a VPL-GZ1) utódának is tekinthető, persze korszerűsített belső és külső kivitelezéssel, és jóval alacsonyabb áron. Az elődökkel közös azonban a 4K natív felbontás, a 0,74”-es SXRD panelek, és az ultraközeli vetítés (UST). Más szóval a VZ1000ES projektor rendkívül közelről, a vászon vagy a falfelület alatti vagy fölötti pozícióból képes 100-120”-es képet vetíteni.

 

07.jpg

 

E projektor natív felbontása valódi 4K (4096 x 2160), nem UHD (3840 x 2160). A precíz képbeállítás érdekében lehetőség van lens shiftre is, ami az UST projektoroknál nem szokás. Ez persze értelemszerűen nem akkora, mint a távolról vetítő projektoroknál: ±6% függőlegesen és ±3% vízszintesen, de még így is kuriózumnak számít. Ezt a Sony még megfejelte egy 1,02x-es zoommal, ami szintén nem szokás, hiszen az ultraközeli vetítőket fix fókusztávolságú objektívekkel készítik.

 

A VZ1000ES-esen 4 db HDMI bemenetet találunk, mindegyik HDCP 2.2 kompatibilis, és 4K/60p videojel átvitelére képes. A fényerő 2500 lumen, a dinamikus kontraszt a mérhetőségi határ fölött van („végtelen” az egyhez), a natív on/off kontrasztarányra nem találtunk adatot. A projektor működési zaja max. 24 dB, ami nagyon jó érték, különösen, ha azt is számításba vesszük, hogy a néző viszonylag távol van a készüléktől. A LAN port, a triggerkimenet és az USB tápcsatlakozó szintén rajta van a projektoron, de a HDBaseT már extrának számít egy házimozi-vetítőn.

 

Ami a szolgáltatásokat illeti, ezen a projektoron már megjelent a HDR is, ami néhány Sony vetítőn csak kb. egy éve található, és állandó finomításon megy keresztül. Arra vonatkozóan nincs információnk, hogy a HDR10-en kívül (amely a 4K HDR Blu-ray lejátszók kötelező formátuma) ez a projektor tudja-e kezelni a Dolby Vision vagy a HLG HDR formátumokat.

 

Néhány izgalmas innovációt a Sony szintén nem a standon, hanem Tech-Suite Sony néven egy külön helyiségben mutatott be. Nézzük ezeket kicsit közelebbről (bár részletes információk ezekről még nem álltak rendelkezésre).

 

Tech-Suite Sony

 

Továbbra is a projektoroknál maradva, a szemünk először egy olyan szerkezeten akadt meg (a neve Xperia projektor), amelyet röviden „Androidos okosprojektornak” nevezhetnénk, asztali változatban. A kisméretű, asztalra helyezhető projektor képe lényegében az asztal síkjára vetített érintőképernyő, persze a kép jóval nagyobb méretű, mint egy tablet vagy egy okostelefon esetében. Az érintésvezérlés, az alkalmazások kezelése és az Internet használata ugyanolyan, mint más okoseszközöké. 

 

08.jpg

 

Néhány lépésnyire az „okosprojektortól” egy asztalon egy olyan projektoros interaktív eszközt láthattunk, amely minden látogatóból minimum csodálkozást, de inkább elismerést és hitetlenkedő csodálatot váltott ki. Az érzékelőkkel ellátott projektor fölülről lefelé vetített kb. 1 m magasságból, és szemmel láthatóan a már néhány éve ismert háromdimenziós tárgyfestés technikáját alkalmazta.

 

09a.jpg

 

A nóvumot nem is ez jelentette, hanem az, hogy az asztalnál ülő Sony-munkatárs bűvészt meghazudtoló ügyességgel használta az ujjait, a mozdulatait és az asztalon lévő különféle tárgyakat. Nyilvánvalóan az interaktivitás magasiskolájáról, egy igen kifinomult szoftver használatáról van szó. Egy fotón ezt nehéz érzékeltetni, ezért egy videót is megmutatunk a YouTube-ról (készítette Rutger Schaap): videó

 

A különteremből utunk ismét a Sony standjára vezetett, ahol találtunk még egy olyan megoldást, amely projektort is tartalmazott.

 

Active Learning Solution

 

A standnak ezt a nevet (aktív tanulási megoldás) viselő része tulajdonképpen a Sony Video Exchange kollaboratív és interaktív rendszerét takarja. Egyetemi tanulócsoportok vagy vállalati kutató teamek számára egyaránt hatékony és rugalmas kommunikációs eszköz.

A tanárnak vagy vezetőnek (nevezzük most előadónak) van egy saját érintőképernyője – a konkrét esetben egy 85”-es BRAVIA képernyő interaktív overlay-vel –, ahonnan az összes csoportot irányíthatja, és a tartalmakat megoszthatja, továbbá fogadja a tőlük érkező tartalmakat. Egy másik képernyő (fő képernyő) mutatja az éppen mindenki számára megjelenítendő tartalmat. Esetünkben ezt a képernyőt vetítette meg egy short throw objektívvel felszerelt Sony lézerprojektor (a fotón a jobb felső sarokban).

 

10.jpg

 

A rendszer 10 munkacsoportot képes kezelni 6-6 résztvevővel. A résztvevők (diákok, munkatársak) egymás között megvitathatják a témákat, összedughatják a fejüket, és saját okoseszközeikről (BYOD) WiFi kapcsolaton keresztül tükrözhetik a tartalmat a csoport saját képernyőjére, innen továbbítva azt az előadó képernyőjére.

E rövid leírásból is látható, hogy mind az előadó (tanár, teamvezető), mind a diákok vagy munkatársak számára rendkívül egyszerű és hatékony az információcsere.  

 

CLEDIS

 

A Sony standra érkező látogató figyelmét azonnal magára vonta a hatalmas CLEDIS képernyő, amely a stand egyik oldalát csaknem elfoglalta. De mit is jelent a CLEDIS? Újfajta megjelenítési technológiáról van szó, amelyben az egyes pixeleket hagyományos kristályos (azaz szervetlen) LED-ek alkotják. Lényegében a hatalmas LED falak is hasonlóképpen működnek, csak a méretben van óriási különbség. A CLEDIS (Crystal LED Integrated Structure) LED-jei ugyanis kb. 0,003 mm2 nagyságú mikro-LED-ek. A gyakorlatilag tetszés szerinti méretű CLEDIS kijelzők a 320 x 360 pixeles (kb. 40 x 45 x 10 cm méretű) ZRD-1 jelű modulokból állíthatók össze úgy, hogy semmilyen látható rés nem marad a modulok között, és keret sincsen.

 

11.jpg

 

Bár a pixelek osztásköze 1,26 mm, a mikro-LED-ek a pixelfelület 99%-át feketén hagyják, és mivel a modulok (és így a teljes kijelző) fénysűrűsége 1000 cd/m2, a legvilágosabb környezetben is hatalmas kontrasztot biztosítanak. Magának a kijelzőnek a kontrasztaránya nagyobb 1.000000:1-nél. A natív színtér területe az sRGB 140%-át teszi ki, a betekintési szög csaknem 180 fok. A bemeneti jel 10 bites, a kijelző frissítési frekvenciája 120 Hz lehet.

A LED-ek élettartamára (a fénysűrűség 50%-án üzemelve) a Sony 87.600 órát ad meg.

 

A CLEDIS a jelek szerint nagyon ígéretes technológia. Vajon ez lehet a jövő nyertes kijelzőtechnológiája, amely akár az OLED-et is maga mögé utasíthatja?

 

                                                                                    ***

Habár teljes képet nem nyújthattunk mindarról, amit a Sony az ISE-re hozott, bízunk abban, hogy a legfontosabb innovációkat legalább érinteni tudtuk, és az olvasó képet kaphatott a cég jelenlegi technikai fejlesztéseiről.

 

12.jpg

 

Az ebben az írásban szereplő témákról további információ: www.pro.sony.eu 

 

projektor.hu

‹‹‹ További Projektorújdonságok