Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Profi installációs lézerprojektor

BenQ LU9235

 

2016. október

 

Talán nem mindenki tudja, hogy a kereskedelmi forgalomba került első lézer-foszfor projektorokat a BenQ készítette, még 2012-ben (LX60ST és LW61ST), igaz, ekkor már komoly erőfeszítések történtek olyan fényforrások kifejlesztésére, amelyek a hagyományos nagynyomású higanylámpát kiválthatnák. A lámpa persze még egy darabig velünk marad, de sok előnye miatt a lézer egyre több és egyre nagyobb teljesítményű projektorban jelenik meg. Ezek közé tartozik a most tesztelt BenQ LU9235-ös is.


BenQ LU9235

 

2016. október

 

Talán nem mindenki tudja, hogy a kereskedelmi forgalomba került első lézer-foszfor projektorokat a BenQ készítette, még 2012-ben (LX60ST és LW61ST), igaz, ekkor már komoly erőfeszítések történtek olyan fényforrások kifejlesztésére, amelyek a hagyományos nagynyomású higanylámpát kiválthatnák. A lámpa persze még egy darabig velünk marad, de sok előnye miatt a lézer egyre több és egyre nagyobb teljesítményű projektorban jelenik meg. Ezek közé tartozik a most tesztelt BenQ LU9235-ös is.

 

01.jpg

 

A BenQ lézerprojektoraiban használt fényforrás ma is a kezdetben használt BlueCore nevet viseli, hiszen az elsődleges fényforrás kék lézerdiódákból álló elrendezés (array). Több lézerdiódára azért van szükség, mert egyetlen diódával nem lehetne a szükséges fényteljesítményt produkálni.

A kék lézer – azon felül, hogy a saját fénye is részt vesz a fehér fény kialakításában – sárga fényt kibocsátó foszfort gerjeszt. A kék és a sárga, mint komplementer színek létrehozzák a fehér fényt, amelyet azután az egychipes DLP projektorokban szokásos módon egy színkerék bont fel a szükséges összetevőkre (alapesetben R, G, B színekre). A továbbiak úgy történnek, mint bármely más egychipes DLP projektorban. Bár a lézer-foszfor projektorok működési elve közismert, emlékeztetőül bemutatunk egy ábrát, amely magától a BenQ-tól származik:

 

02_magyar.jpg

                                        A BenQ lézer-foszfor projektorának működési elve

 

Előnyök

 

A lézeres fényforrás előnyei ma már szintén közismertek, csak röviden felsoroljuk őket:

Elsőként kell említenünk a lámpáénál 5-10-szer hosszabb élettartamot, ami általában kitart az egész projektor fizikai és technikai elhasználódásáig, elavulásáig. Legalábbis a gyártók ezt állítják, és persze egy standard tesztelés során ezt nehéz lenne ellenőrizni. Egyelőre higgyük el, hogy ez tényleg így van… (A projektorok esetében a lámpa vagy más fényforrás élettartama azt az időt jelenti, amely alatt a fényáram a felére csökken.)

A lézeres fényforrás nem kényes a szállításra, hordozásra, sőt a projektor vetítési pozíciójától is teljesen független, a lézervetítő balra-jobbra és lefelé-fölfelé 360 fokban elforgatható:

 

03.jpg 

Tudjuk, hogy a lámpánál bekapcsoláskor (a fényerő és a színhőmérséklet stabilizálódása miatt) és kikapcsoláskor is (hűtési okokból) általában várakoznunk kell. A lézernél minden nincs meg, sőt a lézer teljesítményének szabályozásával nagyon széles határok között változtatható a fényerő (fényáram), ráadásul várni sem kell arra, amíg a megváltoztatott fényerő „beáll”. A színhőmérséklet és a fényforrás spektruma pedig eközben egyáltalán nem változik.

 

Végül – ha pusztán a fényforrást nézzük – nem találunk a környezetre vagy az egészségre káros anyagokat, legfőképpen higanyt. A BenQ ezen felül további „zöld” megoldásokat vezetett be a projektoraiban. Nevezetesen arzénmentes optikai üveget használ, a burkolat anyaga nem tartalmaz BFR/PVC-t, sőt a műanyag csomagolás is PVC-mentes:

 

04.jpg

 

E rövid bevezető után nézzük az LU9235 konkrét tulajdonságait!

 

Felépítés, fő jellemzők

 

Rendeltetésének megfelelően robusztus, 24 kg-os projektorral van dolgunk, amelyet nagy teljesítményre, 24/7 üzemmódra terveztek. Ami díszítésnek mondható rajta, és mintegy a cég BlueCore technikáját szimbolizáljam az az objektívfészket körülvevő gyűrűn látható keskeny cián-kék, kör alakú csík. Objektívfészket írtam, mivel a cserélhető objektíves géphez a BenQ külön dobozban adja az objektívet, illetve igény esetén a többféle objektívet.

 

A standard objektív vetítési aránya 1,54 -1,93, a zoomja 1,25-szörös, de lehet fix fókusztávolságú ST objektívet is rendelni (0,778 vetítési aránnyal), és még további zoomos objektíveket is nagylátószögű és tele változatban, 1,18x és 1,67x közötti zoomtartománnyal.

A gépbe betett objektív egy gombnyomással és elfordítással kivehető – a csere rendkívül egyszerű.

 

05.jpg

5-féle cserélhető objektív rendelhető a projektorhoz, de valójában 8-féle BenQ objektívvel kompatibilis a készülék (kép: BenQ)

 

Még az optikai tulajdonságoknál maradva, függőlegesen -15%/+50%, vízszintesen +/-5% objektível-elmozgatás lehetséges (a beállító tárcsák a projektor tetejébe sűlyesztve találhatók). Az objektív minősége (mi a standard objektívet kaptuk meg kipróbálásra) megfelel a gép kategóriájának, aberrációt a sarkokban sem tapasztaltunk.

Szükség esetén digitális trapézkorrekció is használható ±30 fokos tartományban, emellett a sarkok és a hordó- vagy párnatorzítása is korrigálható (Corner fit, illetve Surface fit).

 

A fénymodulátorként használt DMD chip DarkChip3 típus, a natív felbontása WUXGA, azaz 1920 x 1200 pixel (16:10-es formátumú). A gyárilag specifikált fényerő 6000 lumen, ami egy 3 m széles vásznon mellbevágó fénysűrűséget ad, kb. 340 cd/m2-t. Ez messze több, mint amennyi egy prezentációhoz kell, nyugodtan feljebb lehet menni a vászonmérettel, illetve nagy környezeti fény mellett is jól használható a projektor. Szükség esetén a fényerőt tetszés szerint csökkenthetjük egészen 20%-ig, ha a megfelelő menüpontban kiválasztjuk a Custom lehetőséget. A különféle üzemmódokban a maximális fényerő-értékeket megmértük, lásd lentebb.

 

Mind a light engine, mind a DLP chip és a hozzá tartozó optika megfelelően szigeteltek (porvédettek), mint a következő képen látható. Ennek ellenére két tisztítható szűrő is van a projektorban (elöl és bal oldalon).

 

06.jpg

                A light engine-t és a belső optikai alkatrészeket zárt burkolat védi (kép: BenQ)

 

Csatlakozófelület

 

Külön szakaszban érdemes beszélni a csatlakoztatási lehetőségekről, hiszen első pillantásra látszik, hogy se szeri se száma a csatlakozóknak, szinte a projektor jobb oldalának teljes felületét elfoglalják:

 

07.jpg

 

A digitális jelet háromféleképpen küldhetjük a gépbe: 2 db HDMI csatlakozón (az egyik MHL-kompatibilis), DVI-D bemeneten vagy HDBaseT protokollon keresztül. Mint köztudott, ez utóbbi esetében egyetlen, megfelelő minőségű UTP kábelen 100 m távolságból is csatlakoztathatók a video-, az audio- és a vezérlőjelek, a legkülönbözőbb forrásokból (természetesen adott esetben egy átalakító/adó egységen keresztül).

 

08.jpg

A HDBaseT kapcsolat még nagyon távol elhelyezett források csatlakoztatására is alkalmas, egyetlen Cat5e vagy Cat6 kábelen keresztül (ábra: BenQ)

 

Az analóg komponens videojel csatlakoztatására elsődlegesen a professzionális BNC csatlakozók szolgálnak (RGBHV vagy YPbPrHV), de hagyományos VGA bemenet és kompozit videobemenet is van a gépen. Van még szokásos LAN csatlakozó (a projektor természetesen hálózatba köthető, sőt hálózaton keresztül menedzselhető, vezérelhető többprojektoros elrendezésben, a BenQ MDA (Multiple Display Administrator) szoftvere segítségével. Ugyanakkor kompatibilis a Crestron, az AMX és a PJ-Link vezérlő rendszerekkel.

A fentieken kívül a projektoron van RS-232 vezérlőport, 3D Sync out kimenet 3D infrajeladóhoz, audio be- és kimenet, USB(A) tápcsatlakozó, vezetékes távvezérlő be- és kimenet, és 12 V-os triggercsatlakozó.

 

Üzemmódok, mérési eredmények

 

A projektoron ötféle (plusz a 3D) gyári képi módot találunk, ezen felül két, tetszés szerint állítható, testreszabható (User) módot.

Természetesen a Bright üzemmódban adja ki a készülék a legnagyobb fényteljesítményt, a 6000 lumen is erre vonatkozik. Örvendetes módon a mért fényáram ez esetben meghaladta ezt az értéket, 6190 lument mértünk. A maximális fényerő érdekében persze bele kell törődni némi zöldes-sárgás elszíneződésbe (ezt a színmérés ki is mutatja), ám e projektor fő felhasználási területe, illetve a tipikus alkalmazások nemigen érzékenyek ebben a tekintetben. Pontosabban, ha a legnagyobb fényerőt akarjuk kihajtani a gépből, akkor ezt a kompromisszumot meg kell kötnünk. Sajátságos módon a gamma (azaz a gradáció) ebben a módban volt a legjobb (2,19), habár pont ebben a módban megengedett, sőt kívánatos lenne a kisebb érték, a feltételezhetően nagy környezeti fény miatt. A natív on/off kontraszt megközelíti a 2000:1-et, a mérések szerint 1844:1.

 

09.jpg

A projektor alapszínpontjai és fehérpontja Bright üzemmódban, kalibrálatlan állapotban, továbbá a gamma értéke, amely a teljes tartományban kb. 2,2

 

A fehérpont (fehéregyensúly) Cinema módban a legpontosabb, viszont a színpontok jellegzetesen (minden üzemmódban) kicsit eltérnek a referenciától. A fényerő ebben a módban 2670 lumen, a színhőmérséklet majdnem pontosan az előírt D65, a natív kontraszt 1616:1. A fényerő akár 4 m széles vászonhoz is elegendő, ha filmvetítésről van szó.

A színekkel kapcsolatban megint csak azt mondom, hogy mivel nem a mozivetítés vagy fotók precíz színhelyes vetítése az elsődleges felhasználási területe ennek a vetítőnek, hanem az intézményi, oktatási, rendezvényeken, konferenciákon, múzeumokban, nagy nyilvános terekben stb. való vetítés nagy fényerővel, a szigorúan pontos színvisszaadás másodlagos szempont.

 

10_DSC03674.jpg

Az Oblivion c. film egy képkockája Cinema módban. A mérések szerint a színek nem teljesen pontosak, de fogyasztható moziképet kapunk

 

Presentation képi módban 4540 lumen fényerőt kapunk, ami még mindig nagyon sok. A kép itt is zöldes még egy kicsit, bár ezt tíz néző közül kilenc nemigen fogja észrevenni. A színhőmérséklet 7450 K körüli, ami egy prezentációhoz megfelel. A gamma átlagértéke 2,27, de 30%-os bevilágítottságnál éppen 2,2 körüli, az alsó tartományban kisebb (ez nem baj a szokásos környezeti világosság mellett). A natív on/off kontraszt 1390:1.

Megjegyzés: a projektor mind a színhőmérséklet, mind a színpontok beállításához tartalmazza a megfelelő eszközöket (kétpontos szürkeállítás és teljes CMS), úgyhogy szükség esetén mind a fehérpont, mind az alapszínek pontosíthatók az sRGB/Rec. 709 referenciához. Ez különösen a Cinema és az sRGB módban lehet kívánatos.

 

Extra (szimulációs) képi módnak tekinthetjük a DICOM orvosi standardot, amelynek aktiválásakor lényegében a gamma különleges beállításáról van szó, hiszen tipikusan fekete-fehér (pontosabban szürkeárnyalatos) röntgenképeket lehet vele jobban láthatóvá, jobban értékelhetővé tenni.

 

11_dicom.jpg

A bal oldali képet látjuk Presentation módban, míg a jobb oldali a DICOM szimulációs mód eredménye (kép: BenQ)

 

Mint már utaltunk rá, ez a projektor is – mint minden mai DLP projektor – alkalmas a 3D megjelenítésre, akár a szokásos DLP Link segítségével, akár infrajeladó csatlakoztatásával, amely a megfelelő szemüveggel a szinkronkapcsolatot létrehozza. A 3D formátumot és egyéb beállításokat egy külön 3D menüben lehet kiválasztani.

 

A fényerőről – általánosságban – még annyit, hogy a fent mondottak Normal lámpamódban értendők, Eco lámpamódban kb. 20%-kal kisebb értékekkel kell számolnunk, és van egy Dimming mód is, ahol 80%-kal kevesebb a fényerő. Custom módban viszont a szélső értékek között (20% és 100%) tetszőleges fényerőt beállíthatunk.

 

Összegzés és értékelés

 

Nagy teljesítményt, hatalmas fényerőt, huzamos vagy nonstop működést kívánó helyszínekre kiválóan alkalmas, karbantartást alig igénylő, hosszú élettartamra tervezett projektor, a lézer-foszfor fényforrás minden előnyével. A megcélozható felhasználási területek: nagy előadótermek, konferenciatermek, nagy tárgyalók, oktatás, köztük az orvosi diagnosztika területe, eladótéri, kiállítási signage, múzeumok stb.

A cserélhető objektívek és a jól kezelhető lens shift szinte korlátlan elhelyezési rugalmasságot nyújtanak, ha ide számítjuk a lámpás projektoroknál teljesen vagy részben nélkülözött elforgatási lehetőségeket is. A vezetékes távvezérlő abszolút stabil vezérlést biztosít, mentesít az infra távvezérlés esetleges problémáitól.

A projektor WUXGA natív felbontása előnyös a finom részleteket tartalmazó képek vetítéséhez. Masszív felépítése miatt alighanem a bérlési piac is sikeresen használhatja.

Kontrasztja megfelel a mai egychipes DLP vetítőkkel szembeni standard elvárásoknak, a fenti felhasználási területeken teljesen kielégítő.

A teszteléshez a projektort a BenQ Austria GmbH Central & Eastern Europe bocsátotta rendelkezésünkre. A mostani hazai kínálatban a fogyasztói ára nettó 2.626369 Ft, ami nem kevés, de ha a fentebb részletezett előnyöket nézzük, akkor hosszú távra jó befektetésnek mondható.

 

Főbb gyári adatok

Technológia: egychipes DLP, lézer-foszfor fényforrással

Fénymodulátor: 0,67”-es DarkChip3 DMD chip

Natív felbontás: WUXGA (1920 x 1200 pixel)

Fényerő: 6000 lumen

Kontrasztarány: 10.000:1

Zoomtartomány (a standard objektívvel): 1,25x

Cserélhető objektívek: 5-féle

Fényforrás: BenQ BlueCore lézerdióda array

Fényforrás élettartama: 20000/38000/75000 óra (Normal/Eco/Dimming)

Működési zaj: 36/33 dBA

Beépített hangszórók: 2 x 10 W

Tömeg: kb. 24 kg (objektív nélkül)

 

Projektor.hu

‹‹‹ További Tesztek