Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Sony SRX-R515

4K és 3D Ready digitális mozivetítő kis és közepes termekbe

 

2012. augusztus

 

A maga viszonylag kis tömegével, felhasználóbarát tervezésével és kis fenntartási költségeivel a Sony SRX-R515 legújabb generációjú digitális moziprojektora jó választásnak tűnik a független, kis és közepes méretű mozik számára. Az SXRD technológiájú vetítő 4K natív felbontású, és 3D megjelenítésre is alkalmas.

Tovább

Jön a lézermozi?

2011. március

 

Évek óta beszédtéma a lézeralapú digitális mozi, de mindig felmerül az örök probléma is, hogy hogyan lehetne a speckle nevű zavaró jelenséget (a lézerszóródás nyomán fellépő interferencia okozta foltosodás) az észlelhetőség határa alá szorítani. Nemrégiben a Laser Light Engines (LLE) nevű cég bemutatta megoldását, amellyel szakértők szerint megnyitotta a kaput a lézeralapú digitális mozi előtt. Azonban más szereplők is foglalkoznak a kérdéssel, legutóbb pl. a Kodak állt elő saját lézeres mozivetítő rendszerével. Cikkünk a fejlesztők, gyártók és a mozi világának közlésein alapulnak, és nem feltétlenül vehetők „készpénznek”, azonban minden jel arra mutat, hogy egy-két éven belül valódi áttörés következik be.

Tovább

A Dolby 3D vetítési rendszer

2011. január

 

A bal és a jobb szemünknek szánt képek szétválasztása színszűrők segítségével elég hosszú múltra tekinthet vissza. A klasszikus piros-kék (vörös-cián, zöld-bíbor) szemüveggel nézhető 3D képek ennek egyszerű példái (anaglif 3D). A technika igen olcsó és vetített alkalmazásokban is használható, de a képminősége gyenge, és nem alkalmas a színek kellően valósághű megjelenítésére. Van azonban egy korszerű változata is a bal és a jobb szemnek szánt képek színszűrős, azaz hullámhossz szerinti szétválasztásának, amely teljesen korrekt és kiváló minőségű 3D képet tud előállítani. Hogy mást ne mondjunk, az Avatar londoni ősbemutatója is Dolby 3D vetítőrendszerrel történt.

Tovább

3D kép és 3D valóság

avagy illúzió három dimenzióban

 

(2010. március)

 

A „háromdimenziós” mozgókép (talán nem mindenki tudja) több mint száz éves múltra tekint vissza. A filmtechnikában az elmúlt 60-70 évben több hullámban vissza-visszatért a térbeli megjelenítés igénye, mígnem az IMAX 3D kidolgozásával, majd csakhamar más, már a digitális vetítéstechnikára alapozott rendszerek kifejlesztésével (RealD, XpanD, Dolby 3D, Masterimage) egész 3D mozihálózatok jöttek létre az egész világon, persze főleg a fejlett és „tehetősebb” országokban. A televízió területén és az otthoni vetítésben azonban a robbanás éppen mostanában következett be, és a 3D otthonokba való bevonulásának folyamata éppen elkezdődött.
Valamennyi múltban használt vagy jelenleg elterjedt 3D eljárás az ún. sztereoszkópikus képfelvételen és reprodukción alapul, amelynek lényege – mint már annyiszor a mozgókép történetében – az emberi látás (ezúttal a binokuláris térlátás) sajátosságainak kihasználása, az érzékelés "becsapása". 
Nézzük meg közelebbről, hogy miről is van szó! 
   

Tovább

Digitális moziprojektorok

 

A digitális mozi, annak ellenére, hogy igazából csak most kezd majd igazán előtérbe kerülni, nem mai találmány. Ahogyan már több éve kialakultnak tekinthető az erre a célra professzionális projektorokat gyártó cégek listája is. A készülékekben azonban (nagyjából) közös az alkalmazott DLP gyártástechnológia, amely működéséből adódóan kiválóan alkalmas a nagy fényerejű alkalmazásokra. A Christie, Barco, NEC, Sony nagy profi gyártók közül csak a Sony nem használ DLP-t, neki megjelent a 4K-s SXRD-s vetítője, amely hasonló elven működik, mint a JVC (szintén LCoS alapú) D-ILA projektorai, amelyek között szintén van mozivetítésre szánt típus (a régebbi LCoS, a 2001-es QX1 kifejezetten ilyen volt).

Tovább