Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Lézeres gamer projektor, egyedi chipformátummal

Acer Predator Z850

 

2017. április

 

Már csaknem egy éve, a Predator Z650-es tesztje óta vártuk, hogy mikor lesz alkalmunk közelebbről megismerni az Acer második, kifejezetten játékra szánt projektorát, a Z850-est. Az alábbiakban olvasható a több tekintetben különleges projektor tesztje.


Acer Predator Z850

 

2017. április

 

Már csaknem egy éve, a Predator Z650-es tesztje óta vártuk, hogy mikor lesz alkalmunk közelebbről megismerni az Acer második, kifejezetten játékra szánt projektorát, a Z850-est. Az alábbiakban olvasható a több tekintetben különleges projektor tesztje.

 

Főbb gyári adatok

 

- Technológia: egychipes DLP

- Natív felbontás: 1920 x 720 pixel

- Natív képformátum: 24:9

- Fényerő: 3000 lumen

- Objektív: fix fókusztávolságú (f = 5,38 mm)

- Vetítési arány: 0,25:1

- Képátló: 87”-120”

- Fényforrás: lézer/foszfor

- Fényforrás élettartama: 20.000/30.000 óra (Normal/Eco)

- Működési zaj: 33 dBA/29 dBA (Standard/Eco)

- Beépített hangszóró: 10 W (mono)

- Méretek: 383 x 96 x 310 mm

- Tömeg: kb. 5,5 kg

 

Ismerkedés

 

A Predator család tagjaként ennek a projektornak is – miként elődjének, a hagyományos lámpás Z-650-esnek (teszt: Gamer projektor a Predator családban) – viselnie kell a család megkülönböztető jegyeit: a klasszikus Predator logót és a piros-fekete színkombinációt. Ezt a feladatot az Acer – az ízléses és arányos felépítés és színezés, és a játékosok világának megfelelő feltűnő megjelenés között egyensúlyozva – sikeresen oldotta meg. Azt hiszen, kevesen vannak, akik ne találnák esztétikusnak és arányosnak a Z850-es megjelenését.

 

01.jpg

 

A különleges külsőnek persze más oka is van, nevezetesen az, hogy ezt a gépet ultraközeli vetítésre tervezték. Ennek megfelelően az objektív nem a projektor elején van, hanem (fordított állásban) a hátsó részében, és a képet valójában egy üveglap mögött rejtőzködő tükör vetíti a vászonra vagy falra. Ha nincs feszített vagy nagyon egyenletes felületű vásznunk, akkor inkább falfelületre vetítsünk, mert egyébként a felület legkisebb hullámossága is meglátszik a képen az ultraközeli vetítés miatt. Az élességet egy karral állíthatjuk a jobb alsó sarokban (a vetítési irányból nézve).

 

02b.jpg

       A projektor a csatlakozóival „néz” a vászon vagy a fal felé, a vetítő tükör egy mélyedésből vetít

 

A vetítési arány esetünkben 0,25:1, ami annyit jelent, hogy a 84” átlójú (kb. 2 m széles képet 50 cm-ről, a 120”-es (kb. 3 m széles) képet 75 cm-ről képes vetíteni. Az 50 vagy 75 cm a tükörtől számítva értendő, a projektor eleje, pontosabban hátulja ennél 25 cm-rel közelebb van a vászonhoz.

 

A másik különlegesség, ami rögtön feltűnik, amint a kép megjelenik, a mellbevágóan széles formátum, a teljességgel szokatlan 24:9 (2,67:1) képoldal-aránnyal. Igaz, ez egyúttal azt is jelenti, hogy az 1920 x 720-es natív pixelszámból adódóan a függőleges felbontás csak skálázva érheti el a Full HD-nél szokásos 1080 pixelt. Támogatott formátum természetesen a 16:9 és a 4:3 is, de a valódi függőleges felbontás nem lehet nagyobb 720 pixelnél, és ehhez igazodik a kép vízszintes mérete az adott formátumban.

 

03.jpg

                 A 24:9-es natív képformátummal nem gyakran találkozunk a kijelzők világában

 

A harmadik, eléggé egyedülálló tulajdonsága a Z850-esnek, hogy ekkora méretben és ilyen célra tudomásom szerint ez az első lézeres projektor (lézer + foszforkerék fényforrás). Bár ma már se szeri, se száma a lézer-foszfor vetítőknek, eddig legfőképp csak nagyobb teljesítményű installációs és rental/stage projektorokban használták ezt a technológiát. Így igazán bátor „húzásnak” mondhatjuk az Acer választását.

 

Csatlakozók, távvezérlő, menü

 

Csatlakozóból talán több van, mint kellene (ami persze nem baj, de a gyártási költséget feleslegesen növelheti). A két HDMI bemenet (az egyik MHL-kompatibilis) ma már „kötelező”, a hálózatba köthetőség (LAN) szintén követelmény, a multimédiás tartalmakhoz van egy USB(A) bemenet, az RS232 és a szervizport (USB(B)) szintén elmaradhatatlan, de az analóg VGA be- és kimenetek nem biztos, hogy nélkülözhetetlenek, csakúgy, mint a kompozit videó és a hozzá tartozó sztereó audió bemenetek (3RCA). Audió be- és kimenet van jack változatban is, sőt egy mikrofonbemenetet is találunk a hátlapon (ami viszont jól jöhet). A sokféle csatlakozónak persze mindig örülünk, inkább több legyen, mint kevesebb.

 

04.jpg

 

A Z850 távvezérlőjével kapcsolatban erős fenntartásaink vannak, mert minimum egy klasszissal elmarad az elvárhatónál. Magyarán, az egyébként funkcionálisan megfelelő távvezérlő kivitelében egyáltalán nem illik ehhez a projektorkategóriához. Méretre kicsi, a gombok is meglehetősen kicsik, kivilágítani nem lehet, és a design is „minimalista”.

 

05.jpg

 

A projektor menürendszere a szokásos Acer sémára épül, kiegészítve az egyedi jellegzetességekkel. Soroljunk fel ezek közül néhányat! Említettük, hogy alkalmas falfelület birtokában a legegyszerűbb a „falon játszani”. Ennek megfelelően ötféle falszínhez állíthatjuk be a vetítőt (fehér, halványsárga, halványkék, rózsaszínű és sötétzöld).

A gyári képi módok (presetek) között a szokásosak mellett megtaláljuk a Dark FPS játékmódot és egy Blending módot is, amellyel az extra széles képet megkétszerezhetjük, ha két Z850-est egymás mellé teszünk, és a két kép elválasztó vonalát „eltüntetjük”.

Sajnos az is egyedi jellegzetesség, hogy a színhőmérséklet kalibrálására, az RGB együttfutás beállítására nincs mód, csak gyárilag beállított színhőmérsékletek közül választhatunk, azt sem mindegyik módban. Ezzel szemben a projektor teljes CMS (színmenedzselő) rendszert tartalmaz: az elsődleges és a másodlagos színek mindhárom paramétere változtatható a menüből. Szokatlan ellentmondás, hogy beépített CMS mellett a színhőmérséklet nem állítható be a felhasználó által megkívánt értékre (pl. D65).

 

06.jpg

A Picture almenü által felkínált lehetőségek (a kiszürkített opciók egy része PC HDMI kimenetről nem aktív, a színhőmérséklet pedig a legtöbb presetben nem módosítható)

 

A Z850 – a DLP projektorokra jellemző módon – alkalmas a DLP Link rendszerű 3D vetítésre, beleértve a Blu-ray lemezek Frame Packing rendszerét is. A 24 kép/s-os 3D filmek „jobb” és „bal” képeit kétszer-kétszer (96 Hz) vagy háromszor-háromszor (144 Hz) tudja megjeleníteni a megfelelő DLP Link szemüveggel.

 

07.jpg

A Z850 3D menüje. A kiszürkített menüpontok 3D forrás csatlakoztatásakor automatikusan aktívak lesznek

 

A Volume almenüben a hangszóró hangerő-szabályozása mellett magát a hangszórót, plusz az audio kimenetet, sőt a projektorhoz csatlakoztatott mikrofont is ki- vagy bekapcsolhatjuk, sőt egy külön szabályzóval a mikrofon hangerejét is változtathatjuk.

Az Options almenü legfontosabb pontja a Laser Settings, ahol a Normal vagy a visszafogott fényerejű ECO módot választhatjuk ki. Ezzel nemcsak a fényerőt, hanem a projektor működési zaját is csökkentjük. Normal állásban némileg zavaró a 33 dB zaj, még akkor is, ha a projektor a fal mellett van, mi pedig távolabb ülünk. A generálisan nagy fényerő azonban többnyire minden gond nélkül csökkenthető az ECO módban is elegendő értékre, így a játék hangeffektjei vagy a videó/film hangja teljesen elfedheti a csökkentett zajt.

 

Fényerő és kontraszt

 

A mérést a lézeres fényforrás Normal állásában kezdtük, a maximális fényerő meghatározása érdekében. A Gyári presetekben a következő értékeket mértük:

Bright: 2904 lm, Standard: 2108 lm, Movie: 2265 lm, Dark FPS: 2160 lm. A maximum tehát Bright állásban mérhető, és jól megközelíti a specifikált 3000 lumen adatot. A lámpás projektorokkal ellentétben (legalábbis ebben a projektorban) Bright állásban sem válik látványosan zölddé a fehér mérőábra, azaz a nagyobb fényerő érdekében nincs nagyon mélyen eltolva a fehérpont a zöld tartomány belsejébe. Más szóval, az egyébként használhatatlan Bright mód a lézerprojektoroknál talán (ez már több más típusnál is bebizonyosodott) egészen használható lehet, ha tényleg a legnagyobb fényerőre van szükség.

 

ECO módban is megmértük a gyári beállításokat, és a Normal beállításhoz képest következetesen 66-67%-kal kisebb fényerőt mértünk. Tehát Bright módban 1920 lument stb. Több körülmény is indokolhatja az ECO mód használatát. Ha 120”-nál kisebb képmérettel is megelégszünk, a fényerő még mindig bőven elég lehet valamennyire kontrollált környezeti fényviszonyok mellett, és ekkor a fényforrás élettartama is kb. másfélszeresre növekszik. Még fontosabb szempont lehet a működési zaj, amely Normál módban elég tetemes, ECO-ba visszaállítva viszont nagyot csökken.

 

Ami a kontrasztarányt illeti, a mérések a következő értékeket mutatták. Nagyjából minden gyári módban 1600:1 körüli a natív full on/full off kontraszt (Bright: 1627:1, Dark FSP: 1603:1, Movie: 1606:1). Ez azonban nem okozott meglepetést, ezek a kontrasztértékek (sőt ennél alacsonyabbak) jellemzőek a legtöbb egychipes DLP projektorra. Játékhoz ez teljesen elegendő, filmek vagy videók nézéshez jobb lenne kicsit nagyobb, de ennél a projektornál ez másodlagos.

 

Színvisszaadás, szürkeskála, kalibrálhatóság

 

Akárcsak a gamer monitoroknál, egy gamer projektornál is kisebb a jelentősége a hajszálpontos színvisszaadásnak és a kalibrálásnak, amennyiben nagy színhűséget igénylő vetítésre ritkán használjuk a projektort. (Más lenne a helyzet, ha azt várnánk el a Z850-estől, mint egy dedikált házimozi-projektortól.)

 

Az RGB együttfutás és a fehérpont nem mutat drámai eltéréseket a referenciától, ahogy említettük még a Bright módban is kisebb a zöldbe tolódás, mint a lámpás projektoroknál szokásos. Dark FPS módban (Normal lézer beállítás) pedig a gyári színhőmérséklet-beállítás meglepően pontos, és az együttfutás is elég jó, akár egy házimozi-vetítéshez is megfelelhet, leszámítva a gammát, amely mindegyik gyári beállításban, sőt a Gamma menüpontban visszavéve is 2,2 fölött van (2,3 és 2,6 között).

 

08a.jpg

08b.jpg

Az RGB együttfutás Bright (felső ábra) és Dark FPS (alsó ábra) módban. A felső ábrán látható, hogy a zöldbe tolódás a 70% fölötti fehértartományban erősödik, egyébként viszonylag mérsékelt marad. A Dark FPS együttfutása kis eltérésekkel majdnem tökéletes. A színhőmérséklet átlaga itt 6501 K

 

Szintén Dark FPS módban, de Eco lézerállásban a kékből (és helyenként a zöldből) van egy kicsit sok (CCT = 6764 K), Movie módban pedig éppen fordítva, kissé vöröses a kép (CCT = 5908 K). Az együttfutás sem mondható tökéletesnek, vagyis a szürkelépcsők színhőmérséklete némileg ingadozik. Paradox módon tehát ebből a szempontból a Dark FPS közelebb van a referenciához, mint a Movie mód. Persze a színdiagramot még nem mutattuk meg, ez most következik. Előre eláruljuk azonban, hogy ez sem billentette a mérleget a Movie mód felé.

 

A három alapszín pozíciói (továbbra is a gyári módokról beszélünk) csaknem ugyanott vannak mindegyik képi módban. Ami eltér, az a fehérpont helyzete – azaz a korrelált színhőmérséklet, ahogy fentebb szó volt róla –, továbbá némileg a másodlagos színek (CMY) helyzete is változik, de nem markáns módon. A Bright, ill. Dark FPS módban mért pontokkal a színdiagramok a következőképpen néznek ki:

 

9a.jpg

9b.jpg

A színdiagramon mért pozíciók Bright (felső ábra), ill. Dark FPS (alsó ábra) gyári módban. A kis négyzetek mutatják az sRGB/Rec.709 referenciapontokat. A különbség a két üzemmód között a fehérpont, a cián és a bíbor helyében mutatkozik meg, egyébként a színtartomány nagysága és elhelyezkedése nagyon hasonló. Látható, hogy a vörös-zöld oldal mentén a színháromszög nagyobb területet fed le, a zöld-kék oldal mentén a kék felé kicsit csökken a tartomány, és a kék-vörös oldalon a vörös felé szűkül (a kék felé viszont nagyobb). Összességükben a színek kissé telítettebbek az sRGB színeknél  

 

Szerencsére sem a szürkeskála semlegessége, sem a színpontok pozíciója nem igényel komolyabb beavatkozást. Azért szerencsére, mert a kezelőszervekkel a pontos színkalibráció nem végezhető el. Az egyik oka ennek, hogy a színhőmérséklet csak fokozatokban, és nem az Offset/Gain, viszonylag pontos módszerrel állítható. A másik, hogy az egyébként sokat ígérő 6-tengelyes CMS rendszerrel is csak a színháromszög szűkítése árán állítható be a többi színparaméter. Más szóval, a színezet, a telítettség és a világosság nem állíthatóak egymástól függetlenül.

 

Játék, 2D és 3D filmek

 

A Z850-est az egyik HDMI 1.4 bemeneten csatlakoztattuk a PC-hez (mint játék- és filmforráshoz, illetve korábban a mérőábra forráshoz), majd a későbbiekben egy 3D Blu-ray lejátszóhoz.

Mivel a Z850 elsődleges rendeltetése a játék, elsősorban ebből a szempontból vizsgáltuk a projektor használhatóságát. A projektorokkal elérhető nagy vetítési felület már eleve egészen más élményt nyújt a játékprogramok futtatásakor, mint egy televízió vagy egy monitor. Ennél a projektornál a már említett 24:9-es oldalarány erre a játékélményre „rátesz még egy lapáttal”, kiszélesítve a képfelületet.  

A mai játékoknál az 1920 x 720-as felbontást minden további nélkül be lehet állítani a játék Options menüjében, így egy hihetetlenül széles teret kapunk oldalirányban, anélkül, hogy az arányok torzulnának. Mindezt képzeljük el egy 3 m széles vásznon vagy falfelületen (a kép magassága kb 1,12 m lesz).

 

10.jpg

A Battlefield 4 egy kockája 24:9 formátumban. A látótér ilyen kiszélesedése és a nagy képméret együttesen nem mindennapi élményt nyújt

 

Vizsgálatunk másik fontos aspektusa volt a Z850 késleltetésének (display lag) meghatározása. Ehhez ugyan még egyéb késleltetések járulhatnak a játék beállításaitól és a PC harver-komponenseitől (főleg a videokártyától), továbbá a függőleges szinkron be- vagy kikapcsolásától függően stb., de mégis kapunk egy tájékoztató adatot a teljes input lag egy részét kitevő display lag-ről.

 

A Z850-es DLP projektor a teljes képet egyszerre adja ki a képernyőre, azaz felül, középen és alul ugyanakkora késleltetéssel. Ez a DLP jelfeldolgozás sajátosságából adódik. Mivel a microdisplay DMD tükröcskék késleltetése (az LCD pixelek reakcióidejéhez képest) teljességgel elhanyagolható, a mért érték a HDMI bemenet és a tükör közötti elektronikus jelfeldolgozás, illetve tárolás következménye. Méréseink szerint a HDMI bemeneten beadott 1080p jel kb. 33 ms-os (60 Hz frissítés mellett kb. két képkockányi) késleltetéssel generálta a képet a képfelületen, a kép tetején, közepén és alján mérve egyformán. A mérés nem a projektor natív állapotának megfelelően, 720p jellel történt, hanem 1080p jellel (16:9 formátumban), mert a műszer 1080p/60 Hz-es jelet tud kiadni. Lehetséges, hogy natív jellel mérve kisebb késleltetés adódott volna.

 

11a.jpg

A Leo Bodnar féle késleltetés-mérővel mérve kb. 33,6 ms-os késleltetést kapunk. A képen a képernyő közepén mért értéket tüntettük fel, de felül és alul is ugyanez mérhető

 

Ha a projektort kellően gyors videokártyával hajtjuk meg (esetünkben ez egy GTX970-es volt), kikapcsolt V-Sync mellett, és a játék sem extra bonyolultságú és a beállításai sem okoznak plusz lag-et, akkor a késleltetés jó esetben nem lesz lényegesen nagyobb, mint magának a projektornak a késleltetése (display lag). Ezt pedig még a komoly gamerek gamerek is „jónak” vagy „nagyon jónak” minősítik.      

 

Mivel a játékon kívül azért másra is használható ez a projektor, közelebbről megvizsgáltuk ebbéli képességeit is. Egy 3D Blu-ray lejátszóval összekötve mind a 2D, mind a 3D filmek megjelenítése ellenőrizhető volt. Attól eltekintve, hogy a kalibrációs lehetőségek nem tökéletesek, és kissé érezhető, hogy a színvisszaadás pontatlan (lásd később a mérési eredményeket), Movie módban (és Dark FSP módban  még inkább) egészen „fogyasztható” képet kaptunk. A 1080p filmek persze 720p-re vannak leskálázva, és a formátum is 16:9-re vált (vagy kézzel beállítható), így túlzás lenne Full HD házimozi képességeket elvárni a Z850-estől.

 

12.jpg

                                                  2D film vetítése. Egy képkocka a Trója c. filmből

 

A Full HD 3D vetítésben (a leskálázott felbontástól eltekintve) jeleskedik a projektor. A HDMI 1.4 bemenet lehetővé teszi a 3D Blu-ray lemezek (Frame Packing formátum) közvetlen lejátszását a DLP projektoroknál általános DLP Link 3D technológiával, és DLP Link szemüveget használva. A projektor „triple flash” módban, azaz 144 Hz-en ki tudja küldeni a szemüvegre a 2 x 72 Hz frissítésű 3D képet.

 

 

13.jpg

3D-ben vetített film (Guardians of the Galaxy) egy kockája egy 144 Hz-en dolgozó 3D szemüvegen keresztül lefotózva

 

A 3D kép szellemkép-mentes, és a hatalmas 2D fényerőnek köszönhetően nem szenved a kis 3D fényerő szokásos problémájától.

 

Összegzés

 

Az Acer második gamer projektora mind küllemben, mind használhatóságban jól vizsgázott, és néhány tulajdonságában úttörőnek tekinthető. Ha együttesen nézzük az ultraközeli vetítés lehetőségét, a 24:9-es, extra széles képformátumot és a lézeres fényforrást, akkor a maga nemében egyedülálló (előzmények és versenytársak nélküli) gamer projektorrról beszélhetünk.

 

A Bright módban közel 3000 lumen, de game (Dark FPS) módban is 2100 lumen fényerő még 3 m széles képen is 172 cd/m2 fénysűrűséget ad az adott formátumú felületen (mármint Dark FPS módban), ami közepes környezeti fényben is tökéletesen élvezhető. A játék képi környezetének vízszintes kiterjesztése a 24:9-es formátumú képen hatásosan emeli a játékélményt. A mozgáselmosódás a DLP-re eleve nem jellemző, és a display lag is alacsonyan tartható.

 

Az ultraközeli vetítés határozottan kényelmes és előnyös, a projektor a két első és egy hátsó, ki-be csavarható lábával gyors beállítást biztosít. Persze a fix fókusztávolságú objektív meghatározza a projektor távolságát a vászontól vagy falfelülettől (a vászon esetleges egyenetlenségei ilyen közeli vetítésnél feltűnőek lehetnek), de zoomobjektívet ilyen vetítőkbe soha nem építenek be.

 

Amennyiben Full HD 16:9-es videót vagy filmet szeretnénk nézni a projektorral, ennek nincs akadálya, de a natív 720p felbontással ilyenkor ki kell békülnünk, ugyanis a 1080p-t a projektornak le kell skáláznia. Szükség esetén (akár 4:3 formátumú) prezentációra is használható a készülék, a fényereje erre alkalmassá teszi.

Aki szereti a 3D HD filmeket, szintén nem csalódik a projektorban (kivéve a csökkentett felbontást), mivel a készülék a „triple flash” DLP Link technikát alkalmazza, azaz a „jobb” és a „bal” képet is háromszor villantja fel (2 x 3 x 24 Hz = 144 Hz). Fényerőben és az elhanyagolható ghostingot tekintve is teljesíti a 3D elvárásokat.

 

A Z850 egyetlen igazi hátránya a magas ár, amely e sorok írásakor kereken bruttó 1 500.000 forint. Ez részben magyarázható a fent részletezett extra jellemzőkkel, de sokkal elfogadhatóbb lenne, ha nagyobb natív felbontású chip került volna a projektorba, és így jobban alkalmassá tehette volna a gyártó a magasabb szintű házimozi-vetítésre is.  

A projektort az Acer magyarországi képviseletétől kaptuk meg tesztelésre.

 

Értékelés

 

Ami tetszett

- Nagyon közeli vetítés (3 m széles kép 75 cm-ről)

- Kivételes, 24:9-es natív képformátum

- Hosszú élettartamú lézeres fényforrás

- A nagy kép nyújtotta újszerű játékélmény

- Nagy fényerő

- Triple flash 3D kép, szellemkép-mentesen

 

Ami kevésbé tetszett

- 720 pixeles natív függőleges felbontás

- A projektorhoz képest igénytelen távvezérlő

- Magas ár

 

N. Á.

‹‹‹ További Tesztek