Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Nagy fényerejű LED adatprojektor

BenQ LW550


BenQ LW550

 

2023. május

 

A LED fényforrást használó projektortechnika viszonylag hosszú múltra tekint vissza. Kezdetben a LED–foszforkerék és a LED–lézer kombináció volt az ígéretes kombináció, mivel az RGB LED fényforrással készült projektorok fényereje relatíve kicsi volt. A technológia azonban mára olyan szintre jutott, hogy nem szükséges lézerrel vagy foszforkerékkel kiegészíteni a LED fényforrást. Jelen tesztünk tárgya a BenQ egyik új, LED-es, egy DLP chipes adatvetítő projektora, az LW550-es modell.


01.jpg

 

A LED fényforrás előnyei közismertek a hagyományos UHP lámpához képest. A nagynyomású higanylámpa élettartama (definíció szerint az az idő, amelynek elteltével a fényteljesítmény a felére esik vissza) általában max. 3000-5000 óra, de a fényerő csökkenése szokásosan már kb. 500-1000 óra után észrevehető. Az UHP lámpa pedig nem olcsó dolog, a kisebb projektoroknál a készülék vételárának akár a negyedét is kiteheti. A LED ezzel szemben 20-30.000 óra használatot is kibír, vagyis a fenntartási költségek elenyészőek maradnak, és a fényforrás nem lesz „gyenge láncszem” a projektor élettartamát illetően.

 

A LED-es projektorok előnyei között említhető az is, hogy kikapcsolásuk után szinte azonnal (az LW550 esetében 8 másodperc múlva) bekapcsolhatók, ellentétben a lámpás projektorokkal, amelyek hosszú visszahűtési időt igényelnek.

 

További komoly előnye a LED-eknek, hogy a spektrális energiaeloszlásuk egy viszonylag keskeny hullámhossz-tartományra koncentrálódik, más szóval a színük a tiszta spektrumszínekhez közeli. Ez különösen kifejezett a vörös és a kék LED-ek esetében, de az idők során a zöld LED spektrumát is sikerült keskenyebbé tenni a korábbiaknál. A telített színek előnye pedig, hogy szubjektíve erősebb világosságérzetet váltanak ki (Helmholtz-Kohlrausch effektus), vagyis a fehérhez képest nagyobb fényerőt érzékelünk.

 

A tesztelt LW550-es projektort – amelynek közvetlen elődje a szintén LED-es, de kisebb fényerejű, és közeli vetítéshez készült LW500-as – a BenQ elsődlegesen tárgyalókba és egyéb prezentációs és oktatási helyiségekbe szánja, de – mint tesztünk végén látni fogjuk – más célokra is sokoldalúan használható. Most azonban előbb soroljuk fel a specifikáció fontosabb adatait!  

 

 

BenQ LW550 – Főbb gyári adatok  


 • Technológia: 1-chipes DLP
 • Fényforrás: LED
 • Fényforrás élettartama: 20.000/30.000 óra (Normal/Eco)
 • Fényerő: 3.000 ANSI lumen
 • Színmélység: 10 bitsRGB/Rec.709 lefedettség: 95%Kontraszt (full on/full off): 20.000:1
 • Natív felbontás: 1280 x 800 (WXGA)
 • Max. felbontás: 1920 x 1200 (WUXGA)
 • Vetítési arány: 1,55:1 – 1,70:1
 • Vetítési offset: 100%
 • Zoom: 1,1x-es, kézi
 • Trapézkorrekció: ±30 fok függőlegesen (auto is) és ±30 fok vízszintesen
 • Bemeneti késleltetés: 33,4 ms (1080p/60 Hz mellett)
 • Beépített hangszóró: 10 W, mono
 • Működési zaj: 34/28 dB (Normal/Eco)
 • 3D megjelenítés: Full HD 3D (DLP Link, aktív 3D)
 • Tömeg: 2,6 kg
 • Méretek: 11 x 30 x 22 cm
 • Egyebek: Smart Eco Light Mode, Wall Color, Digital Zoom, Digital Shrink & Shift, Color Temperature Tuning, Color Management, Test Pattern, többféle 3D formátum kezelése, Power On/off Settings, High Altitude Mode, Panel Key Lock, Power On Lock, Standby Settings, Background Settings, Menu Settings, Audio Settings stb.

  

Design és kezelés

 

Az LW550-es kivitele természetesen emlékeztet a cég hasonló teljesítményű projektorainak küllemére, de azért a tervezők ügyeltek arra, hogy első látásra megkülönböztethető legyen az „LW” sorozat több modelljétől. Lényeges megemlíteni, hogy az LW550-es objektívje csakis üveg lencsetagokat tartalmaz, ami nagyban hozzájárul az éles, kontúros kép vetítéséhez. A kezelés és a menüben való navigálás – mint minden más esetben – lehetséges a projektor fedőlapján elhelyezett nyomógombokkal és a mellékelt távvezérlővel is.

 

02.png

 

A projektor hátoldalán a következő csatlakoztatási lehetőségeket találjuk: földelt váltakozóáramú tápcsatlakozó, 2 db HDMI port (1.4a/HDCP1.4), egy USB(A) port, RS232-es vezérlő csatlakozó és egy 3,5 mm-es audiokimeneti jack hüvely.

 

03.png

 

Az LW550 menürendszere a BenQ hagyományokat követi. Van egy egyszerűsített menüje (Basic Menu), amelyben néhány kiválasztott funkció közvetlenül elérhető, a Menu Type pontot választva viszont átválthatunk a teljes menürendszerbe (Advanced Menu), ahol minden beállítási lehetőség a rendelkezésünkre áll.

 

04a.jpg

04b.jpg

 

A tesztelés kezdetén a gyári beállításokat visszaállítva a főmenüben alapértelmezetten a Presentation képi mód, és a hozzá tartozó preset értékek jelennek meg (mint fentebb látható). A többi választható képi mód: a Bright, Spreadsheet, sRGB, Video és 3D presetek, továbbá a User 1 és User 2 lehetőségek, mely utóbbiakhoz referenciaként kiválasztható a felsorolt gyári beállítások bármelyike, és utána bármilyen változtatást elvégezve megkapjuk az ízlésünknek vagy preferenciáinknak megfelelő beállításokat. A kalibrálást/színmenedzselést is a User 1-ben és a User 2-ben célszerű elvégezni, bár ezt megtehetjük egy kiválasztott presetben magában is – de ezzel a gyári beállítást felülírjuk, ami csak a képi beállítások resetelésével állítható vissza.

 

Az Information almenü megmutat nekünk egy sor aktuális adatot (Detected Resolution, Source, Picture Mode, Light Mode stb.), továbbá a projektor natív felbontását, a firmware verziószámát és a szervizkódot.

 

05.jpg

 

A képi módok almenüben (Picture) a finomabb beállítási lehetőségeket az Advanced Color Settings alatt találjuk. Kalibrálás vagy egyedi beállítás során itt választhatjuk meg a gammát (a BenQ „saját” gammája, továbbá számérték szerint az 1,8-2,6 tartományból választható gamma), a színhőmérsékletet (egyrészt a Warm-Normal-Cool lehetőségek, másrészt az RGB egyensúly kétpontos – Gain és Offset – finomhangolásának lehetősége). Azután itt van a színmenedzselés (Color Management) teljes eszköztára az RGBCMY elsődleges és másodlagos színek színezettségének (Hue), telítettségének (Saturation) és erősségének (Gain) szabályozási lehetőségével. Szintén az Advanced Color Settings alatt tudjuk a „lámpamódot” (Light Mode) megválasztani (Normal, Eco, Smart Eco), továbbá a projektort a vetítési felület színéhez illeszteni, ha szükséges (Wall Color).

 

06.jpg

 

A Display, Settings és System almenükben lényegében a BenQ többi DLP projektorában megtalálható opciók vannak, mint pl. a képformátum, a trapézkorrekció, a 3D részletes beállítása, a HDMI formátum (RGB vagy YUV, full vagy limited range), az installációs lehetőségek, a bemenet automatikus keresése, a biztonsági beállítások, a nyelv kiválasztása, az audio opciók stb. stb., és természetesen a visszaállítási (reset) lehetőségek, beleértve a Factory Default-ot a System menüben.

 

A gyári beállítások (presetek) értékelése


A preseteket tulajdonképpen kényelmi szolgáltatásnak tekinthetjük, amennyiben a különféle felhasználási célokra, illetve körülményekre „konyhakész” jellemzőket kínálnak. Bár ezek közül ennél a projektornál csak két presettel szemben támaszthatunk valamennyire szigorú követelményeket (sRGB és Video, mely utóbbinak a Rec.709-hez illik igazodnia), mi kíváncsiságból végigmértük a Bright, Presentation és Spreadsheet gyári beállításokat is, és a következőkben ezekről az eredményekről számolunk be olvasóinknak.

 

A legnagyobb fényerejű gyári beállítás – ahol a specifikációban megadott maximális fényerőhöz közeli érték érhető el – a Bright mód. Ennek használata azonban csak akkor indokolt és javasolt, ha vagy a helyiség, ill. vetítési felület mérete szokatlanul nagy, vagy a környezeti megvilágítás relatíve nagyon erős. Bright módban ugyanis, éppen a legnagyobb fényerő elérése érdekében a fehérpont megegyezik a projektor natív fényének fehérpontjával, ami a zöld tartomány irányában van eltolódva. Így az egész szürkeskála zöldes színezetű lesz. Bár a gamma alapbeállítása 1,8, a mérőműszerrel kb. 3,0 körüli gammát tudtunk detektálni. Igaz, az on/off kontraszt Bright módban a legmagasabb (a mérőműszer nem is tudja megmérni), mivel az elektronika úgy van beállítva, hogy a fekete jel esetében a fényforrást extrém mértékben leszabályozza.

 

A projektor rendeltetési céljának megfelelő preferált üzemmód a Presentation vagy a Spreadsheet. Presentation módban a gyári színhőmérséklet beállítása Cool, aminek következménye a kb. 8500 K-es fehérpont. Amennyiben kalibrálásra szánjuk el magunkat (lásd később), az első dolgunk az kell legyen, hogy a menüben, a Color Temperature Tuning alatt a Cool-t átállítjuk Normal-ra. A kalibrálás előtti kontrasztarány 2150:1, ami csak jelentéktelen mértékben fog csökkeni. A fényerő az alapbeállításban 1244 lumen. Spreadsheet beállításban valamivel nagyobb lesz a fényerő (1485 lumen), a színhőmérséklet közelebb van a D65-höz, és a gamma is a 2,2-höz.

 

Az LW550-esnek van egy sRGB gyári beállítása is, amely valójában egy sRGB emuláció, azaz olyan jellemzőket (RGB együttfutás, fehérpont, gamma, színtartomány nagysága, belső színpozíciók) ígér, amelyek közel állnak a referenciához. Ez valóban így van, amennyiben a projektort Eco (fényforrás-kímélő) módban használjuk. A presetet ekkor megmérve – a gyári beállítást nem megváltoztatva – a következő, teljesen kielégítő eredményeket kaptuk:

 

07a.png

07b.png

07c.png

Az Eco módba váltott sRGB preset mérésének eredményei. Felső kép: átlagos ΔE2000 = 1 szürkeskála-eltérés mellett a korrelált színhőmérséklet 6509 K, a kontrasztarány 2201:1, az átlagos gamma 2,169. A menüben a Contrast szabályzót 1 osztással csökkentve a gamma megközelíti a 2,2 értéket. Középső kép: az sRGB referencia-tartomány lefedettsége 94,7%, ami gyakorlatilag megegyezik a gyári specifikáció 95%-os értékével. Alsó kép: a színhűséget jobban szemléltető ColorChecker Classic színpontok helye a színdiagramon. Látható, hogy a mért pozíciók nagyon jól közelítik a referencia-pozíciókat

 

A lefedettség csekély eltérése a 100%-tól abból adódik, hogy bár a projektor natív színtartománya jóval nagyobb az sRGB referenciánál, a zöld és a kék alapszíneket összekötő szakasz kissé közelebb van fehérponthoz, mint az sRGB referencia-háromszög zöld-kék oldala.

 

Eco módban tehát az sRGB preset tökéletesen megfelel az elvárásainknak. Igaz, a csökkentett fényforrás-teljesítmény miatt a fényerő kb. 840 lumen lesz, de ez még 2,4 m széles, 1-es nyereségű vásznon is kb. 82,6 nit fénysűrűséget nyújt. Ez nem túl világos környezetben bőven elegendő a jó minőségű képhez. Ha azonban a fényerő mégis kevés lenne, akkor sRGB-ben maradva a Light Mode-ot át kell állítanunk Normal-ra – ekkor kb. 1270 lument kapunk. Az eltérések a referenciától ugyan némileg nagyobbak lesznek, mint Eco módban, de még így is elfogadhatók: a szürkeskála átlagos hibája ΔE2000 = 1,6, az átlagos korrelált színhőmérséklet 6807 K, az on/off kontrasztarány 2213:1, az átlagos gamma 2,193. A színtér lefedettsége és a telítetlen színek pontossága hasonló az Eco módban mért értékekhez. Ha ennél nagyobb pontosságot akarunk, akkor rendelkezésünkre áll a kétpontos színegyensúly-állítás és a teljes színmenedzsment (színezet, telítettség, fénysűrűség szabályozásának) lehetősége.

 

Kalibrálás


Az adatvetítés mellett tehát, mint láttuk, sRGB munkára is kiválóan alkalmas a projektor, sőt igazolható, hogy a Video presetet választva mozgókép színhű vetítésére is lehetőség van. Méréseink tanúsága szerint azonban ehhez már valóban be kell vetnünk a kalibrálást/színmenedzselést, mivel a Video preset a gyári állapotában meglehetősen eltér a referenciának választott Rec.709-től. A preset gyári beállításait közelebbről megnézve láthatjuk, hogy a fényforrás Smart Eco-ra van állítva, ami lényegében megfelel a dinamikus kontrasztszabályozásnak. Ekkor az elektronika a képtartalmat elemzi, és ennek megfelelően folyamatosan állítja a fényerőt. A szubjektív kontraszt szempontjából ez kedvező, ám a szürkeskála és a gamma nem olyan lesz, amilyet szeretnénk. A gamma egyébként gyárilag 2,2-re van állítva, ami eltér mind a BT.1886-os, mind a korábbi 2,4-es referenciától, azaz a Rec.709 standardtól.

 

A kalibrálás első lépéseként a gamma menü szerinti értékét átállítottuk (először 2,4-re, végül 2,5-re), a fényforrást pedig Eco módra váltottuk. Ami a színtartományt illeti, az sRGB-t kivéve minden gyári beállítás lényegében a natív színgamutot használja (módosított fehérponttal). Ez a Video preset esetében is így van, amit a kalibrálás előtti mérés mutat:

 

08.png

A mért színtartomány a Video gyári beállításban (fehér háromszög). Ez sokkal nagyobb, mint az sRGB/Rec.709 referencia, a 95,1%-os lefedettség oka az, hogy a zöld-kék vonal kissé beljebb került, mint a Rec.709-es háromszög oldala

 

Amennyiben valóban a Rec.709-nek közelítőleg megfelelő színhűségű mozgóképet szeretnénk kapni, el kell végeznünk a végpontozást (a Brightness és a Contrast finombeállítása), a kétpontos színegyensúly-állítást (Color Temperature Tuning, RGB Gain és Offset), és az elsődleges és másodlagos színek mindhárom paraméterének egyenkénti beállítását (Color Management). A Video presetet a User 1-ben referenciaként beállítva, és a kalibrálást elvégezve így kapunk egy egyedi beállítást, amely a lehető legközelebb áll a videós Rec.709-es szabványhoz. Az eredményeket a következőkben szemléltetjük:

 

09.png

A Video (User 1) beállítás jellemzői kalibrálás után. A szürkeskála (RGB egyensúly) hibája ΔE2000 = 0,9, a korrelált színhőmérséklet 6451 K, a kalibrált kontraszt 2110:1, az átlagos gamma pedig pontosan 2,4. Az RGBCMY színek hibái elhanyagolhatók, az alapszíneket sikerült elég jól a Rec.709-nek megfelelő pozíciókba tologatni. A színtér-lefedettség 95,3%-os

 

A színdiagramról bemutatunk egy nagyobb ábrát is a ColorChecher Video színpontjainak feltüntetésével.

 

10.png

A kalibrálás után a szabványos színek majdnem mind pontosan fedik a referencia-pozíciókat. Az átlagos hiba ΔE2000 = 1,1, a maximális hiba (a kék egyik árnyalatánál) ΔE2000 = 2,7. Ezek az értékek az átlagos néző észlelési határa alatt vannak

 

Végül egy megjegyzés: az LW550-est nyugodtan nevezhetjük széles színterű projektornak. A színtartománya (lásd a Video preset mérési eredményét a kalibrálás előtt, de a többi presetnél is ez a helyzet, az sRGB emulációt kivéve) majdnem alkalmas akár a DCI-P3 színtérhez való kalibráláshoz. Ehhez azonban az kellene, hogy a zöld alapszín telítettebb legyen, mert enélkül ennek a színtérnek a 84-85%-át fedi le a natív színtér. A vörös és a kék alapszínek telítettsége eléri, sőt meghaladja a P3-as színtér követelményeit. Ezért alkalomadtán nyugodt szívvel javasolható a projektor akár a DCI-P3 gamuttal készült anyagok nézésére is, legfeljebb a zöld tartományban kicsit kevésbé telítettek lesznek a színek, mint az eredetiben.  

 

Összegzés  

 

A DLP technológia, a LED fényforrás és az üveg lencsetagokból álló objektív együttese nagyon szép színeket, és éles kontúrú, letisztult képet eredményez. Így az LW550-es nemcsak egy prezentációs projektor szerepét tudja jól ellátni tárgyalókban, tantermekben és kisebb konferenciatermekben, a méretéhez és tömegéhez képest nagy fényerővel, hanem alkalmas pl. sRGB képek színhelyes szerkesztésére, illetve Rec.709 szabványú filmek, videók vetítésére is. Eco üzemmódban a projektor működési zaja egészen kicsi (28 dB). 33,4 ms-os bemeneti késleltetésével még a gamerek számára is alternatívát jelenthet. 3D képességei, a külön megvásárolható DLP Link szemüveggel, lehetővé teszik a szokásos 3D formátumok megjelenítését.

 

A csatlakoztatási lehetőségek (két HDMI port, audio kimenet), kiegészítve a 10 W-os beépített hangszóróval, éppen megfelelnek a projektor rendeltetésének. Minden fontos gyári képi módja jól kalibrálható, a kiválasztott preseteket a két User módban lehet tetszés szerint módosítani, finomhangolni. Az OSD menürendszer könnyen kezelhető, és nagyon sokféle beállításra ad lehetőséget, lásd pl. tesztünkben a gyári specifikáció végén felsoroltakat.

 

N. Á.

‹‹‹ További Tesztek