Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Ultraközelről vetítő kompakt projektor

Acer U5530

 

2018. december

 

Az ST és UST projektorokat már megszoktuk, gyakran jelentik az optimális megoldást, hiszen közvetlenül a vetítési felület közelébe helyezhetők. Ezen készülékek egyre bővülő részaránya bizonyítja a tantermekben, tárgyalókban, kisebb helyiségekben való praktikus használhatóságukat. Tesztünk tárgya egy új Acer UST modell, az U5530. Külsejét tekintve, felépítése eltér az eddigi Acer UST modellekétől (kivéve a Predator Z850-es gaming projektort).


Acer U5530

 

2018. december

 

Az ST és UST projektorokat már megszoktuk, gyakran jelentik az optimális megoldást, hiszen közvetlenül a vetítési felület közelébe helyezhetők. Ezen készülékek egyre bővülő részaránya bizonyítja a tantermekben, tárgyalókban, kisebb helyiségekben való praktikus használhatóságukat. Tesztünk tárgya egy új Acer UST modell, az U5530. Külsejét tekintve, felépítése eltér az eddigi Acer UST modellekétől (kivéve a Predator Z850-es gaming projektort).

 

001.jpg

 

Főbb gyári adatok – Acer U5530

 • Technológia: egychipes DLP
 • Natív felbontás: Full HD (1920 x 1080 pixel)
 • Képformátum: 16:9 (natív), 4:3 (támogatott)
 • Fényerő: 3000/2400 lumen (Standard/Eco)
 • Kontrasztarány (dinamikus): 18.000:1
 • Objektív: fix fókusztávolságú
 • Vetítési arány: 0,25:1 (100” átlójú kép 0,56 cm távolságból)
 • Maximális képátló: 120”
 • Lámpa élettartama: 3000/4000/5000 óra (Standard/Eco/Eco+ lámpamód)
 • Digitális trapézkorrekció: függőlegesen ±5 fok
 • Beépített hangszóró: 16 W
 • Működési zaj: 31 dB/26 dB (Standard/Eco módban)
 • Méretek: 456 x 310 x 96 mm
 • Tömeg: kb. 4,6 kg

Kialakítás, beállítás, csatlakozók

 

A fehér színű tesztpéldány jó építési minőséget mutat. Belső tükrös felépítése miatt meglehetősen lapos, a vetítési offset akkora, hogy a felső felülete néhány cm-rel alatta van a kép alsó szélének. Annyira közelről vetít, hogy a projektor és a vetítési felület között az előadó még oldalazva sem tudna átmenni (= a képet eltakarni). Két elülső és egy hátsó (csavarható) lábával finoman beállítható a vízszintes (vagy adott esetben ettől kissé megemelt) pozíció.

 

01.jpg

 

Bár önmagában a beállítás egyszerű, a szuperközeli vetítés miatt egy-két cm-es elmozdítás már komolyan befolyásolja a kép geometriáját. Ami még nagyon fontos: a vetítési felületnek teljesen síknak kell lennie (feszített vászon, vagy más, teljesen sík felület), mert a legkisebb hullámosodás vagy egyenetlenség nagyon észrevehető a képen.

 

Működési zaja Eco módban nehezen észlelhető (26 dB), de Standard módban is megjárja (31 dB). Pár éve még a házimozi-projektoroknak volt ekkora zaja. Az alapvetően prezentációra (adatvetítésre) teremtett projektornak hat gyári és egy testre szabható képi módja van: Presentation, Bright, Movie, User, Blackboard, DICOM SIM, Standard.

 

Csatlakozókban ugyancsak gazdagnak mondható: 2 dB HDMI, 1 db VGA analóg bemenet plusz áthurkolt kimenet (monitorhoz), kompozit videobemenet, USB(A) port, 2 audiobemenet és 1 kimenet, mikrofonbemenet, 12 V DC triggerkimenet, USB mini-B szervizcsatlakozó, RS232 vezérlőport, 3D Sync hüvely külső egységhez, valamint LAN csatlakozó, amellyel a készüléket hálózatra kötve többféle funkció konfigurálható.

 

02.jpg

 

A fix fókusztávolságú, F2,4-es „objektív” a feladathoz pont megfelelő. Az élesség egy karral állítható be pontosan a projektor alján, a jobb elülső/alsó részen (ha a vászon felé nézünk)

 

03.jpg

 

A „durva” élességállítást és a kép méretét persze a projektor megfelelő elhelyezésével kell biztosítanunk.

 

A távvezérlő a sok fontos funkció közvetlen elérésére alkalmas, pl. bemenetválasztás, lámpabeállítások, kép eltüntetése, és persze a teljes navigáció a menüben, valamint a laser pointer, hangerő-szabályozás, trapézkorrekció stb.

 

04.jpg

 

A menürendszer

 

Talán mondanunk sem, a szokásos Acer struktúrával találkozunk itt is: négy almenübe sorolták be a lehetséges beállításokat (Image, Display, Setup és Options). Mindegyikbe elég sok lehetőséget sikerült belepréselni, fontosakat és kevésbé fontosakat, de lényegében mindent, amire egy mai sokoldalú prezentációs projektornak szüksége lehet.

 

05.jpg

 

A hétféle képi módot már fentebb felsoroltuk, ezek egy részét megmértük, és a későbbiekben megpróbálunk valamilyen optimális beállítást elérni az esetünkben referenciának tekinthető sRGB színtérhez képest. Azt előre eláruljuk, hogy ezt a Standard mód közelíti meg a leginkább. Ha nekilátunk valamilyen változtatáshoz a gyári presethez képest, az illető üzemmód (pl. a Standard) rögtön „átnevezi” magát User-nek, ami figyelmeztet arra, hogy most már a mi kezünkben van a projektor sorsa.

 

A képet módosító fontos beállítások egy Advanced menüpontba alá vannak „elrejtve” (gamma, színhőmérséklet, egyedi színhőmérséklet beállítása, és a Color Matching, ami a CMS fogalmát takarja. Tehát egy teljes körű CMS van a projektorban, amelynek hatásosságát persze némileg behatárolják a gyakorlatilag minden adatvetítőre jellemző korlátok.

 

06.jpg

 

Ugyancsak az Advanced alatt (vigyázat, ugyanilyen gyűjtőnéven más menükben is összegyűjtöttek fontos opciókat!) találunk egy Color Space pontot, ami itt nem a színteret jelenti, hanem a Full RGB, a Limited RGB vagy a komponens YUV jel választását, illetve Auto állásban a gép ezt maga megteszi.

 

A Display menüben van több lépcsőben változtatható digitális zoom, formátumválasztás, vertikális trapézkorrekció, és…a ma már minden DLP projektorban megtalálható 3D (SBS, TAB és Frame Sequential, valamint Auto).

 

07.jpg

 

A Setup tartalmazza a nyelvi, audio, menü pozíciója, biztonság stb. almenüket, és a Network pontban az alkalmasint legfontosabb konfigurációs opciókat a hálózati vezérléshez és menedzseléshez.

 

Az Options-ban van a bemenetválasztás, a kiválasztott bemenet lezárása, a tesztminta választása, a 12 V triggerjel be/ki kapcsolása, és ami ebben a menüben a legfontosabb, a Lamp Settings alatt a lámpa fényerejének megválasztása: Bright, Eco, Dynamic, Eco+. Az Eco és Eco+ beállítással nyilván lényegesen növelhetjük a lámpa élettartamát, természetesen a fényerő visszafogása árán. Kisebb vásznakon ez egyenesen kívánatos is lehet, hiszen a projektor fényereje elegendő a nagyobb képméretekhez is (max. 120”, de ez inkább a képgeometria miatti korlát az UST vetítőknél).

 

08.jpg

 

Fényerő, kontraszt, színvilág

 

A fent felsorolt presetek közül kiválasztottunk négyet (Presentation, Bright, Movie, Standard). Az elsőt azért, mert ez a projektor elsődleges rendeltetése, a másodikat, a másodikat a legfényesebb üzemmód megmérése miatt, a harmadikat kíváncsiságból, a negyediket azért, mert feltételezésünk szerint ez áll legközelebb az sRGB szabványhoz.

 

A fényerőt és a kontrasztarányt tekintve a következőket kaptuk:

Presentation: 1375 lumen, 1172:1 kontrasztarány (8630 K átlagos korrelált színhőmérséklet és 2,26-os átlagos gamma mellett)

Bright: 2513 lumen, 1665:1 kontrasztarány (6571 K átlagos korrelált színhőmérséklet és 1,7-os átlagos gamma mellett)

Movie: 1063 lumen, 1723:1 kontrasztarány (7511 K átlagos korrelált színhőmérséklet és 2,24-es átlagos gamma mellett)

Standard: 686 lumen, 585:1 kontrasztarány (7523 K átlagos korrelált színhőmérséklet és 2,34-es átlagos gamma mellett)

 

Mint látjuk, a maximális fényerőt a gyári beállítások közül (a várakozásnak megfelelően) a Bright képi mód produkálja, kissé zöldes elszíneződés, és relatíve alacsony gamma mellett, ami világos vetítési környezetben, egy prezentációhoz még elfogadható. Fotók vagy filmek vetítésére azonban ez az üzemmód kevésbé alkalmas. A elsődleges és másodlagos alapszínek és a fehérpont helyzetét az alábbi ábra mutatja:

 

09.png

Bright módban (ez szinte minden adatvetítőre jellemző) a fehér háromszöggel jelölt színtartomány valamivel kisebb a szabványosnál (sRGB). A fehérpont pedig a zöld felé tolódik

 

A projektor legnagyobb lehetséges fényereje egyébként akkor mérhető, ha a projektorba beépített 100%-os fehér tesztábrát vizsgáljuk, mivel ez a lámpaspektrum natív állapotának felel meg. Ez az érték 2884 lumen volt, ami majdnem eléri a specifikált 3000 lument. Szépséghibája, hogy a fehér ilyenkor még a Bright üzemmódban láthatónál is kissé zöldesebb lesz.

 

Kb. 100 cd/m2 elvárt fénysűrűséget feltételezve, Bright módban és 16:9 formátumban, ez 2,67 m képszélességnek felel meg, ami csaknem pontosan 120” átlót jelent, az U5530 vetítési méretének felső határát. Ugyanez Presentation módban kb. 2 m képszélességet és 80” képátlót jelent. Egy kisebb tanteremben vagy tárgyalóban ez tökéletesen elegendő a kellően fényes képhez.

 

A Movie mód kontrasztban egészen jó (1711:1), mármint ha azt nézzük, hogy egy egychipes DLP adatvetítőről van szó, a színhőmérséklet nagyobb a D65-nél, de az átlagos hiba 3,7, ami a legkisebb a gyári presetek közül. A színháromszög persze itt is kisebb, mint amit a Rec.709/sRGB diktálna, de multimédia vetítéséhez elfogadható.

 

A projektor képességei a Standard gyári beállításban közelítik meg a leginkább az idevágó sRGB szabvány értékeit, de a dobozából kicsomagolt készülék ezen beállításai elég pontatlanok. Az átlagos színhőmérséklet és a gamma is nagyobb a kelleténél, a színpontok pedig adottak, a beépített CMS csak kis mértékben engedi tologatni a színkoordinátákat. Ebben a beállításban azonban meg lehet kísérelni a szürkeskála/fehérpont és a gamma jó beállítását.

 

10a.png

 

10b.png

Felső ábra: Standard gyári beállításban a szürkeskála, az elsődleges és másodlagos színpontok, valamint a fehérpont relatív fénysűrűsége, a gamma menete és a színtartomány jellemző pontjai a színdiagramon. Alsó ábra: a kezelőszervekkel való közelítő kalibrálás után a gradáció hibája (dE = 1,2), a szürkeskála menete (átlagos színhőmérséklet: 6393 K), a gamma menete (szürke görbe a sárga fölött, az átlagos gamma 2,24). Az alsó sorban látható négyzetek mutatják, hogy a szürkeárnyalatok semlegesek, nem észlelhető elszíneződés - feltéve, hogy az Ön kijelzője is jól van beállítva

 

Összegzés

 

A tesztelt Full HD felbontású U5530 hibátlanul hozza a kivételesen kicsi, 0,25:1-es vetítési arányt (a vetítési távolság és a képszélesség aránya). Maga a gép kompakt és könnyű, egyszerűen és gyorsan elhelyezhető, a geometria könnyen beállítható, a vetítési felületnek azonban a közelség miatt tökéletesen egyenletesnek kell lennie. A mért fényerő közepes és kisebb helyiségekben bőven elegendő kb. 2-2,7 m széles kép vetítéséhez.

 

Sokféle képi üzemmód közül választhatunk, amelyek közül az adott feladathoz és környezethez megfelelő gyári beállítást célszerű használni, bár ez némi kompromisszummal járhat a színhőmérsékletet és a színtartományt tekintve. A prezentációs igényeket azonban a készülék messzemenően kielégíti. A gyári beállítások nem hibátlanok, de egy mérőműszerrel és kalibrációs szoftver birtokában jóval pontosabb értékeket érhetünk el.

 

A készüléket az Acer magyarországi kereskedelmi képviseletétől kaptuk meg tesztelésre. E sorok írásakor a hazai piacon az U5530 legkedvezőbb bruttó fogyasztói ára 459.638 forint.

 

11.jpg

 

Értékelés

 

Ami tetszett

 • Egyszerű használat a kompakt felépítésnek és az ultraközeli vetítésnek köszönhetően
 • Full HD natív felbontás
 • Gazdag csatlakozófelület
 • Kis működési zaj
 • 3D képességek
 • Eco+ módban 5000 óra lámpaélettartam

 

Ami kevésbé tetszett

 • A maximális fényerő némi zöldes elszíneződés árán érhető el
 • A beépített színmenedzselő rendszer (CMS) lehetne hatékonyabb

 

projektor.hu

‹‹‹ További Tesztek