Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Hírek

A Portrait Displays és az ASUS együttműködése


2021. szeptember

 

A Portrait Displays, a színkalibráló megoldások és a fejlett kijelzővezérlés szakértője bejelentette a Calman-tanúsítványú ASUS ProArt A1 projektor megjelenését. A vizuális alkotók, designerek, diákok és professzionális felhasználók mostantól hozzáférhetnek az egyszerű színkezeléshez és kifogástalan színpontossághoz a Calman hitelesítésű ASUS A1-es ProArt projektorral. A készülék gyári elő-kalibrálással érkezik a felhasználóhoz, delta E < 2 színeltéréssel. Minden egyes projektort kinyomtatott Calman-jegyzőkönyv kísér, amely igazolja, hogy a termék a legszigorúbb szabványok szerint lett kalibrálva.

 

asus_proart_a1.jpg

 

Mi több, az ASUS ProArt A1 projektor egyéb jellemzői között olyanokat találunk, mint a 3000 lumenes LED fényforrás, a Full HD felbontás, a vezeték nélküli tükrözés a folyamatos streaminghez iOS, Android és Windows 10 eszköztámogatással. A sRGB/Rec.709 színtér lefedettsége 98%, a csatlakoztatási és beállítási lehetőségek változatosak és sokrétűek.  

 

A projektor 2D trapézkorrekcióval és mind a négy sarok pontos geometriai beállíthatóságával rendelkezik, a zoomtartomány 1,2x-es. Mindez kellő elhelyezési rugalmasságot biztosít, ha szűk helyen kell telepíteni a projektort.

 

További információ: https://www.asus.com/Displays-Desktops/Projectors/ProArt/ProArt-Projector-A1/

 

projektor.hu

A Barco két RGB projektorral bővítette lézer-portfólióját


2021. szeptember

 

A Barco két csúcstechnikájú RGB lézerprojektorral bővítette kínálatát. A szórakoztató központok élmény-igényeinek kielégítésére tervezve az XDM és az XDX projektorok minden várakozást felülmúlnak a Rec.2020 színekkel, a natív 4K felbontással és más jellemzőikkel.

 

Ezen túlmenően a projektorok teljes körűen támogatják az erősödő szabványokat, mint a High Frame Rate (HFR)és a High Dynamic Range (HDR). Ezek egyre népszerűbbek a tartalomgyártó közösségben. A Barco szabadalmaztatás alatt álló Colorgenic™ technikájával az XDM és az XDX projektorok fényereje nem csökken Rec.2020 tartalom megjelenítésekor sem.

 

barco_xdm_xdx.jpg

 

A Barco az új projektorokat is a moziipar és az élő rendezvények minőségi igényeinek és szervizkövetelményeinek megfelelően fejlesztette ki: az XDM és XDX lézervetítők kielégítik a szórakoztató központok tulajdonosainak és üzemeltetőinek elvárásait. Páratlan hosszú távú konzisztenciát és pontosságot nyújtanak, minimális karbantartás mellett. A jó minőségű alkatrészeknek és a kiváló kivitelnek köszönhetően, beleértve az optimális hűtést, a lézer élettartama 40.000 óra lehet. A szigetelt optikai rendszer és a teljesen új szintre emelt moduláris felépítés páratlanul korszerűvé teszi ezeket a projektorokat.

 

A vetítési rugalmasságot maximálisan növelik a cserélhető objektívek: tizennégy nagy fényerejű és öt nagy kontrasztú objektív, a nagylátószögű 0,38:1-estől és a tele 11:1-esig terjedő vetítési arányú objektívig.

 

További információ: https://www.barco.com/en/page/xdm-xdx

 

projektor.hu

Új digitális moziprojektor a Sharp NEC Display Solutions-tól


2021. augusztus

 

A Sharp NEC Display Solutions elérhetővé tette NC1202L lézerprojektorát, amely a cég digitális moziprojektor-családjának új tagja. Az új projektort külön a kb. 7000 lumen fényáramot igénylő kisebb mozitermeknek tervezték, kiváló minőségű mozivetítést biztosítva.

 

nc_1202l.jpg

 

A lézer-foszfor fényforrás élettartama tipikus üzemeltetés mellett kb. 50.000 órára becsülhető. A működtetés nem igényel karbantartást, fényforrás-cserét, és a fogyasztás is relatíve alacsony. Az üzemeltető teljes működtetési költsége (TOC) így alacsony, aminek következtében az egy ülőhelyre jutó bevétel magasabb.

 

A projektor alkalmas HFR (high frame rate) vetítésre, és teljesíti a 2K DCI minősítés feltételeit. Fényereje elegendő 14 footlambert fénysűrűséghez egy 12 m-es ernyőn, DCI színekben. Ráadásul kiváló 3D képet tud vetíteni, ami növekvő jelentőségű a legújabb filmeknél.

 

Az NEC szabadalmaztatott hőcserélőjének köszönhetően az NC1202L kiváló porvédelemmel rendelkezik, továbbá új fejlesztésű szigetelt optikai engine-t tartalmaz. Mivel szellőzőrendszerre nincs szükség, a projektor padlón (asztalon) vagy mennyezeten is elhelyezhető. Kezelése egyszerű, a készülék memóriafunkcióval is el van látva.

 

További információ: https://www.sharpnecdisplays.us/products/projectors/nc1202l

 

projektor.hu

Harmadik generációs Christie Captiva projektor


2021. augusztus

 

A Christie kihozta Captiva DWU500S típusú, ultrarövid vetítési távolságú, egychipes DLP projektort. A készülék különösen alkalmas a következő felhasználási területeken: osztálytermek, konferenciatermek, múzeumok, eladóterek és egyéb közepes méretű helyiségek.

 

christie_captiva.jpg

 

A Captiva sorozat új tagjaként a DWU500S az elődeihez képest többet nyújt pl. a következőkben: nagyobb maximális ernyőméret, komoly fényerő-növekedés és upgrade-elt WUXGA felbontás a sarkokban is tökéletesen éles képpel. Ugyanakkor az ára ugyanakkora, mint az előző modelleké.

 

Néhány fontosabb tulajdonság: 4.500 lumen fényáram, 1920 x 1200 pixel natív felbontás, 3,8 m átlójú kép vetítése fekvő vagy álló helyzetben (ez 50%-os növekedést jelent az előző Captiva típushoz képest). A 0,25:1 vetítési arány különösen alkalmassá teszi a nagyon közeli vetítésre ott, ahol a rendelkezésre álló hely korlátozott. Az on/off funkcionalitás azonnali, nem kell a beállási időre várni, az előadás azonnal elkezdhető. Egy új fali szerelvény lehetővé teszi a könnyebb telepítést, nagyobb vízszintes és függőleges offsettel.

 

A Captiva DWU500S szeptembertől elérhető, fehér vagy fekete színben. Várható ára kb. 5000 USD.

 

További információ: https://www.christiedigital.com/products/projectors/all-projectors/captiva-dwu500s/

 

projektor.hu

BenQ 4K, UST lézerprojektor Android TV-vel és Filmmaker móddal


2021. augusztus

 

A BenQ nemrégiben bemutatta legújabb, ultraközeli lézer TV projektorát fehér (V7000i) és fekete (V7050i) változatban. A 4K felbontású készülék különleges szolgáltatásai többek között a HDR-PRO, a CinematicColor™ és a Filmmaker üzemmód, továbbá a beépített Android TV platform, amely igazi házimozi-forrássá varázsolja a projektort. A vetített kép átlómérete akár 100 hüvelyk is lehet.

 

01.png

 

A V7000i/V7050i projektor valódi 4K képet (kb. 8,3 millió pixel) hoz létre a vetítési felületen. A BenQ exkluzív CinematicColor technológiája lenyűgözően gazdag színeket, és rendkívül finom átmeneteket hoz létre a szuperszéles DCI-P3 színtér 98%-os lefedettségének köszönhetően. Ezen kívül, a HDR-PRO elhozza a HDR10 és a HLG támogatást is, a dinamikus tone mapping pedig menet közben állítja be a kép kontrasztját és fényerejét, hogy megmutassa a korábban elveszett részleteket a sötét vagy árnyékos területeken, miközben megakadályozza a világos részletek túlexponálását.

 

02.jpg

 

A BenQ az UHD Alliance megközelítését tette magáévá a Filmmaker üzemmód alkalmazásával, ugyanis a V7000i/V7050i a CinematicColor által optimalizált Filmmaker üzemmódot tartalmazza. Ez lehetővé teszi, hogy a lézer TV pontosan úgy jelenítse meg a filmet vagy a televíziós műsort, mint ahogy azt a film készítői elképzelték az eredeti moziélmény eléréséhez. Ezek a piacvezető funkciók együttműködnek annak biztosítása érdekében, hogy a képet a projektor pontosabban renderelje, és az eredetileg tervezett módon jelenítse meg.

 

A tökéletes filmes hangulat érdekében a V7000i és a V7050i külső hangrendszerhez csatlakoztatható HDMI 2.0b és SPDIF portokon keresztül. A treVolo hangolású 2 x 5 W-os virtuális surround sztereó hangszórók – magassugárzóval és mindkét oldali mélysugárzóval – a méretükhöz képest lenyűgözően ütős és erőteljes hangot közvetítenek. Az akusztika és a pszichoakusztika felhasználásával magával ragadó hangzáskép jön létre a virtuális surround hangformátumán keresztül.

 

03.jpg

 

Ami a szórakoztató tartalmakat illeti, a Google által tanúsított Android TV platform széles választékot kínál filmekből, tévéműsorokból, játékokból és sportokból, hogy mindenki igényét kielégíthesse. Emellett az intuitív és jól elrendezett felület megkönnyíti és gyorssá teszi a tartalom megtalálását.

 

Külsejét tekintve a V7000i/V7050i nem feltűnő, mégis esztétikus külső kialakítása elegáns otthoni dekorációt kölcsönöz minden helyiségnek. Ez az ultrarövid vetítőtávolságú projektor nagyon kevés helyet foglal el, így nincs szükség bonyolult kábelezésre. Az integrált automatikus szemvédő szenzor, a billenő tető és a porcsökkentő rács kialakítása egyszerű eleganciát kölcsönöz a praktikus belső tulajdonságoknak. Még a nagy fényerejű módba kapcsolt lézerfényforrás is 20.000 órát képes vetíteni.

 

04.jpg

 

A káprázatosan gazdag színekkel és magával ragadó hangtérrel, korlátlan médiatárral és stílusos kortárs dizájnjellemzőkkel a V7000i/V7050i új megvilágításba helyezi az otthoni mozizás élményét.

 

Az új projektor júniustól kapható, a kiskereskedelmi ára 3799 euró vagy 3499 font. További információért keresse fel a V7000i és a V7050i termékoldalakat.

Kövesse a @benq_europe -ot az Instagramon, a @BenQEurope -ot a Twitterren és a @LookinGreat -et a Facebookon.

További információ: 

https://www.benq.eu/hu-hu/projector/laser-tv/v7000i.html

https://www.benq.eu/hu-hu/projector/laser-tv/v7050i.html

 

 

projektor.hu

4K HDR okos házimozi projektor Android TV-vel: BenQ W1800i


2021. június

 

01.jpg

 

A BenQ új házimozi projektort fejlesztett ki, amely 100%.ban lefedi a Rec.709 színtartományt, emellett Android TV alapú okoseszköz. A W1800i a maga 4K-UHD felbontásával és egyéb fejlett szolgáltatásaival pontosan megjeleníti azt, amit a rendező megálmodott, méghozzá óriási képméretben.

 

02.jpg

 

A W1800i azonnali hozzáférést biztosít a Google Play áruházban található összes tartalomhoz. A projektort többplatformos vezeték nélküli csatlakozással és könnyű kezelhetőséggel is ellátták. Egy „csomagban” elégíti ki az Ön összes házimozi igényét.

 

CinematicColor™ színpontosság

 A kijelzőiről híres BenQ hollywoodi szintre emelte a mércét a CinematicColorTM technológiával, valamint a 2000-es ANSI lumen fényerővel.  A W1800i tökéletesen illeszkedik a világosabb nappalikhoz és a sötétebb moziszobákhoz is. Ez a jól kidolgozott, de könnyen kezelhető projektor kiváló kiegészítést vagy frissítést kínál bármely nappaliba vagy házimozi központba.  A W1800i valódi 4K HDR képeket nyújt filmek és tévéműsorok streamingeléséhez, kiváló minőségben, pontos színekkel.

 

Filmmaker üzemmód

A Filmmaker üzemmód megőrzi a mozgás ritmusát, a moziszerű színeket, a dinamikatartományt és a fényerőt, amelyet a rendezők a nagy vászonra szántak. A W1800i projektor támogatja a filmkészítők azon vágyát, hogy az otthoni nézők megrendítő jeleneteket és gyengéd pillanatokat éljenek át úgy, ahogyan a rendezők láttatni akarták.

 

Gyárilag kalibrált színpontosság

 Élvezze a pontos színvisszaadást az első naptól kezdve a W1800i garantáltan 100%-os Rec. 709 színtér lefedettségével. Minden projektor gyárilag tesztelt és beállított, biztosítva ezzel a Delta E ≤ 3 színpontosságot. A projektor összes adata egy egyedi kalibrációs jelentésben kerül összeállításra és mellékelve minden egyes W1800i készülékekhez. 

 

Egygombos hozzáférés egy modern házimozi-központhoz

 A W1800i projektor a Google által tanúsított Android TVTM alapú. Az Android TV-vel mindig azonnal elérhető a Google Play áruház összes nagyszerű tartalma. A Google Play a legizgalmasabb tévésorozatokat, filmeket, sportközvetítéseket és játékokat kínálja anélkül, hogy bármikor kábelhez kellene csatlakoznia. Élvezze az azonnali kapcsolatot az Amazon Prime Video és a Disney+ szolgáltatásokkal. A platformon keresztüli közvetítés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a videotartalmat bármilyen eszközről, vezeték nélkül streameljék közvetlenül a projektorra.

 

Az ízlésesen megtervezett, modern és kompakt formával a W1800i megkönnyíti az intuitív funkciók használatát, mint amelyen például az egyszerű frissítés a BenQ Full HD projektorokról, az 1,3-szoros zoom, a 2D-s trapézkorrekció és a képelforgatás beállítása a problémamentes szórakozás érdekében. A W1800i 4K projektorra való frissítés könnyedén elvégezhető, nem kell módosítania a vászon méretét és a vetítési távolságot, mivel ugyanazon a mennyezeti tartón elhelyezhető a projektor.

 

03.jpg

 

A W1800i júliustól lesz elérhető, az ajánlott kiskereskedelmi ára 1199 EUR. További információért kérjük, látogassa meg a W1800i termékoldalát: https://www.benq.eu/hu-hu/projector/cinehome-home-cinema/w1800i.html

Kövesse a @benq_europe -ot az Instagramon, a @BenQEurope -ot a Twitteren és a @LookinGreat -et a Facebookon.

 

projektor.hu

Új ProBeam üzleti projektorok az LG-től


2021. május

 

Az LG Electronics két új modellel bővíti ProBeam projektorcsaládját. A BU60PST és a BF60PST egy sor fejlesztést és szolgáltatást nyújt, amelyek előnyösek az irodák és iskolák számára.

 

Az LG prémium minőségű projektorai ideálisak a különféle helyszíneken, mint pl. intézményi, eladótéri, vendéglátási és oktatási környezetben. Mindkét projektor megnövelt fényerőt és nagy felbontást kínál, hogy a helyiségben mindenki éles és tiszta képet lásson.

 

lg_probeam.jpg

 

A BU60PST felbontása 4K-UHD (3840 x 2160), ami közel négyszer akkora, mint a jelenleg a piacon lévő sok üzleti projektor megszokott WUXGA (1920 x 1200) felbontása. A 6000 lumen csúcsfényerő és a 3 000.000:1 kontrasztarány akár nappali világítás mellett megengedi a kiváló képminőséget. A ProBeam modellek lézerfényforrásának élettartama 20.000 óra, kb. négyszer akkora, mint a hagyományos átlagos lámpás projektoroké. Mind a BU60PST, mind a BF60PST reprodukálni tudja a HDR tartalmat, kivételesen mély feketékkel és dinamikus színekkel.

 

Fő gyári adatok

 

 

BU60PST

BF60PST

Vetítési rendszer

DLP

DLP

Natív felbontás

4K UHD (3840 x 2160)

WUXGA (1920 x 1200)

HDR

HDR10

HDR10

Fényforrás

Lézer (LD + P/W)

Lézer (LD + P/W)

Fényforrás élettartama (High Brightness)

20.000 óra

20.000 óra

Fényáram

6.000 ANSI lumen

6.000 ANSI lumen

Kontrasztarány (Full On / Full Off)

3 000.000:1

3 000.000:1

Zaj (tipikus)

High / Mid / Low

33 / 30 / 29 dB(A)

33 / 30 / 29 dB(A)

Vetítőobjektív

Lens Shift

Vízszintes: ± 20%, Függőleges: ± 50%

Vízszintes: ± 20%, Függőleges: ± 50%

Zoom

x 1,6

x 1,6

Képernyő mérete

40-300 hüvelyk

40- 300 hüvelyk

Vetítési arány

1,30 – 2,08

1,30 – 2,08

Hang

Hangszóró

5 W + 5 W sztereó

5 W + 5 W sztereó

Bluetooth

Igen

Igen

Méretek (W x D x H)

580 x 441 x 273 mm

580 x 441 x 273 mm

Tömeg

9,7 kg

9,2 kg

HDMI

2

2

USB (A)

2 (USB 2.0)

2 (USB 2.0)

Platform

webOS 4.5

webOS 4.5

 

Az új LG ProBeam projektorok a második negyedévtől kaphatók Észak-Amerikában, ezt követően pedig az európai és ázsiai országokban.

 

Forrás: https://www.lgnewsroom.com/2021/04/new-probeam-business-projectors-from-lg-offer-even-greater-convenience-and-performance/

 

projektor.hu

A Portrait Display kihozta a 2021-es CalMAN kalibráló szoftvert


2021. május

 

A Portrait Displays 2021-es CalMAN szoftverének nagy újdonsága az új Aurora Color Engine. A cég saját állítása szerint a CalMAN a földkerekség vezető szoftvere ebben a kategóriában, amely biztosítja a pontos megjelenítést mindenféle képernyőn. A CalMAN folyamatosan igyekszik megkönnyíteni a kalibrálás munkáját, és konzisztens frissítést nyújt a legújabb szolgáltatásaival.

 

pd2.jpg

 

Az idei változat sok izgalmas frissítést tartalmaz, de mind közül kiemelkedik az Aurora Color Engine. Ez az Engine az alapoktól kezdve a legutóbbi színtudományi kutatások implementálásával lett felépítve, és a következő generációs Unity Grayscale technológiát használja a semleges 3D bypasshoz, amikor a kalibrációhoz 1D LUT-ot és 3D LUT-ot alkalmazunk.

 

Ez az új 3D LUT technológia csökkenti vagy megszünteti a sávosodást, javítja a Matrix LUT formulát a kalibrációhoz, továbbá 13pt rács-opciót ad hozzá a mintasorozatokhoz, plusz kiegészítő támogatást a mérőmintákhoz.

 

Tyler Pruitt, a Portrait Displays munkatársa szerint „Az Aurora Color Engine az AutoCal óta a CalMAN legnagyobb újítása. Örülünk annak, hogy időről-időre képesek vagyunk a CalMAN-felhasználóknak a legújabb színtechnológiát nyújtani”.

 

A CalMAN 2021-hez 2020. márciusi, vagy ennél későbbi CalMAN vagy All Access beszerzése szükséges.

 

projektor.hu

Új kreatív lehetőségek a Panasonictól: valós idejű követéses mapping


2021. április

 

A Panasonic bejelentett egy megoldást a valós idejű követéses leképezésben (Real-Time Tracking Projection Mapping), amely új lehetőségeket teremt a szórakoztató- és reklámipar számára a digitális és a fizikai realitás egyesítésében.

 

A módszerrel fantasztikus vizuális effektek érhetők el a képek valós idejű, hajszálpontos vetítésével gyorsan mozgó objektumokra, mint amilyen pl. egy kosárlabda. Az erre szolgáló eszköz a Panasonic PT-RQ35K projektorhoz fejlesztett Real-Time Tracking Software Development Kit (Et-SWR10). A projektor egy infra jeladóval, kamerával, markerrel és egy tartalom-szerverrel valós idejű követéses vetítőrendszert alkot, amely ideális a produkciós cégek számára, az élő szorakoztató események közvetítésekor, múzeumokban, e-Sport rendezvényeken stb.

 

panasonic_mapping.jpg

 

A készlet lehetővé teszi a 30.500 lumenes, 3 chipes DLP lézerprojektor számára 240 Hz-es HD jelek fogadását és kiadását csupán 5 ms-os késleltetéssel, aminek következménye a gyakorlatilag valós idejű követés a mozgó objektumok precíz pozíció-kalibrálásával. A készlet dedikált szoftverének köszönhetően a tartalomszerver képes a képeket a mozgó objektumra vagy szereplőre illeszteni egyetlen kábeles összeköttetés használatával a projektor és a szerver között (HDMI/DisplayPort).

 

További információ: https://panasonic.net/cns/projector/products/swr10/

 

projektor.hu

Sharp NEC projektorok tantermekhez, megnövelt fényerővel és kimagasló lámpa-élettartammal


2021. április

Sharp NEC Display Solutions bejelentette a frissített ME és MC sorozatú projektorokat. Az elsődlegesen a K-12 oktatáshoz tervezett új projektorok új lámpatechnológiát is használnak, aminek köszönhetően a fényáram 4.000 és 4.500 lumen között van, emellett a piacon jelenleg leghosszabb, ECO módban 20.000 óráig kiterjesztett lámpa-élettartamot nyújtanak.

A nagyobb fényáram világosabb vetítést jelent, ami támogatja a távolságtartás és a hibrid tanulás modelljeit. Sok K-12-es tanteremben ugyanis minden távoli sarkot elfoglalnak a tanulóhelyek, ugyanakkor minden diáknak világos, éles képet kell látnia. Ehhez nagyobb vásznak és nagyobb fényerejű projektorok szükségesek.

 

shaprp-nec_mc.jpg

 

Egy tipikus osztályteremben naponta 5-8 órán át használják a projektort, heti öt napon át, évente 38 hét időtartamban. Az ME és MC sorozatú projektorokban alkalmazott lámpatechnológiával több mint 6,5 évig működhetnek ezek a készülékek, ECO módban még ennél is tovább. Mivel a lámpás projektor ára egyre alacsonyabb, és hatékonyan csökkenthető a manuális lámpacsere és a karbantartás igénye, a TCO (a beszerzés és a működtetés teljes költsége) összességében meredeken csökken.

 

A Sharp NEC ME és MC sorozatú készülékei fejlett hálózati képességekkel is rendelkeznek, ami egyszerűsíti a nagy mennyiségben való használatot. A vezetékes hálózati összekapcsolás lehetővé teszi a távoli monitorozást, beállítást és állapotfelmérést, továbbá az emailben való riasztást kritikus helyzetben. Az ingyenesen elérhető NaViSet szoftver segíti a hálózati alapú vezérlést.

 

További információ: https://www.sharpnecdisplays.eu/p/nl/en/products/choice.xhtml?cat=Projectors

https://www.sharpnecdisplays.eu/p/edu/en/applications/classroom.xhtml

 

projektor.hu 

240 Hz-es Optoma projektorok játékhoz és otthoni szórakozáshoz


2021. április

 

Az Optoma bemutatta UHD35 és UHD38 jelű új 4K-UHD projektorait, amelyek különlegessége a kivételesen nagy, 240 Hz-es frissítési frekvencia, továbbá az alacsony késleltetés. Az új projektorok a népszer UHD30-as modellt váltják ebben a szegmensben.

 

Ezek a projektorok a legkorszerűbb TI DPL technológiát használják a nagyfelbontású, részletgazdag kép létrehozásához, 3600, illetve 4000 lumen fényerővel, továbbá a kimagaslóan alacsony válaszidővel a 4K-UHD filmek és játékok megjelenítéséhez.

 

optoma_uhd35-38.jpg

 

A képernyőn megjelenő 8,3 millió pixelnek köszönhetően – bár a fénymodulátor natív felbontás fele ekkora – a Consumer Technology Association minősítése szerint a UHD35 és az UHD38 „True 4K UHD”, azaz valódi 4K-UHD projektor.

 

Enhanced Gaming módban mindkét készülék bemeneti késleltése ultra-alacsony, 4,2 ms (ami 1080p@240 Hz mellett érvényes). Ez felülmúlja a high-end projektorok és televíziók ezirányú képességeit.

 

Az UHD35 és UHD38 egyéb adatai:

HDR10 és HLG kompatibilitás

Támogatott színtér: Rec.709, DCI-P3

Fényáram: 3600, illetve 4000 lumen

Kontrasztarány: Dynamic Black használatával max. 1 000.000:1

Beépített 10 W-os hangszóró

Fényforrás élettartama: Dynamic Black módban akár 15.000 óra

3D Blu-ray támogatás

 

Az UHD35 becsült fogyasztói ára 1300 USD, a nagyobb fényerejű UHD38-é pedig 1400 USD.

 

projektor.hu

2020/2021 - Új 4K SXRD házimozi-projektorok a Sonytól


2021. április

 

A Sony töretlenül tovább folytatja az először 2012-ben bevezetett natív 4K felbontású SXRD házimozi-projektorainak fejlesztését. Ezek között voltak hagyományos lámpás és lézer fényforrással működő modellek is, az első lézeres típus 2014-ben jelent meg a piacon. A Sony jelenlegi kínálata már túlnyomórészt lézerprojektorokból áll, de még vannak kiváló lámpás típusok is az alacsonyabb ársávban.

 

Még nincs egy éve, hogy megjelent a piacon a lámpás VPL-VW590ES és a lézeres VPL-VW790ES (ez utóbbi tesztje az oldalunkon olvasható), továbbá a zászlóshajónak számító professzionális VPL-GTZ380 a maga 10.000 lumenes fényerejével. A GTZ380-ast ugyan nem volt alkalmunk tesztelni, de bejelentése után elég részletesen bemutattuk.

A VW790ES maximális fényárama 2000 lumen, a lámpás VW590ES-é 1800 lumen. Mielőtt a két legújabb, idei típust is megismernénk, ejtsünk néhány szót erről a három projektorról, és az innovatív Sony technológiákról.

 

01.png

 

A korábbiakhoz képest újdonságként mindhárom projektorban megtalálható a Sony BRAVIA televíziókhoz korábban kifejlesztett X1 képfeldolgozó processzor projektorokhoz optimalizált változata, az „X1 for projector”, illetve a GTZ380-ban ennek is egy fejlettebb változata, az „X1 Ultimate for projector”.

 

02.png

Az új projektorokban alkalmazott két új processzor

 

Mind az X1 for projector, mind az X1 Ultimate for projector processzor lehetővé tette a Dynamic HDR Enhancer és a továbbfejlesztett Super Resolution Reality Creation funkciók bevezetését. A Dynamic HDR Enhancer működési elvét a következő ábra szemlélteti:

 

03.png

A dinamikus HDR javítás (Dynamic HDR Enhancer) működésének szemléltetése. A világos felületek fényerőnövelését a jelfeldolgozásnak, a sötét részek fényerőcsökkentését pedig a fényforrás és az írisz leszabályozásának köszönhetjük

 

A GTZ380 modell X1 Ultimate for projector processzora azonban ezeknél többet is tud. Az egyik kiemelkedő újdonság az Object based HDR remaster funkció, a másik a Digital Contrast Optimiser.

 

A natív 4K felbontású SXRD reflektív LCD panelekről más sokszor esett szó a Sony házimozi-projektorok tesztjeiben, most csak annyit jegyzünk meg, hogy a natív 4K (4096 x 2160 pixel) felbontás nem azonos sok más márka 4K-UHD paneljének vagy chipjének 3840 x 2160 pixeles felbontásával, és főleg nem a különféle pixel-shift módszereket használó, kisebb felbontású, de a vásznon „kvázi-4K” képet produkáló projektorok paneljeinek natív felbontásával. A 4K SXRD panelek másik kiemelkedő jellemzője a reflektív LCD technikának köszönhető nagy natív on/off kontrasztarány, azaz a kiváló feketeszint.

 

04.png

A Sony natív 4K felbontású SXRD fénymodulátor panelje

 

A GTZ380-asban használt SXRD chipek új folyadék-kristály anyagot tartalmaznak, amelyek megnövelt stabilitása elegendő még a 10.000 lumen óriási fényerő tartós elviselésére is. Ebben a projektorban a lézer-fényforrás egyébként nem egy, hanem két lézerdióda tömböt tartalmaz (kéket és vöröset), aminek köszönhetően elérhető a 100%-os DCI-P3 lefedettség anélkül, hogy a fényerő csökkenne.

 

05.jpg

 

Nézzük most a legeslegújabb két Sony házimozi-projektor típust, a VPL-VW890ES (lézeres) és a VPL-VW290ES (lámpás) projektorokat! A VW890ES-hez legközelebb álló elődök: a korábbi (2018-as) VW870ES és az újabb VW790ES, a VW290ES-é pedig a VW270ES. Miben különböznek az új projektorok az elődöktől.

 

05aa.jpg

 

Talán nem kell mondanunk, hogy a VW890ES „örökölte” a már a VW790ES-ben az X1 pro projector processzornak köszönhető újdonságokat, mint a Dynamic HDR Enhancer és a továbbfejlesztett Super Resolution Reality Creation. A VW870ES-től pedig a 2200 lumen fényerő és a játékosok számára fontos kis késleltetés (27 ms display lag) mellett olyan funkciókat örökölt, mint a Digital Focus Optimizer és a Dual Contrast Control, de legfőképpen a VW870ES 18 lencsetagból álló ARC-F (All-Range Crisp Focus) üvegobjektívjét, amelyben hat, különlegesen alacsony diszperziójú (ELD) lencsetag található. 

 

06b.png

06a.jpg

 

Külön előnye a VW890ES-nek, hogy az objektív cserélhető a rugalmasabb pozícionálás érdekében.

 

Az említett Dual Contrast Control a lézervezérlést és a fejlett írisz-szabályozás (Laser Control + Advanced Iris) egyidejű használatát jelenti, ami lámpás projektorokban nem valósítható meg.

 

07.png

Az Advanced Iris nélküli lámpás, az Advanced Iris funkciót használó lámpás, és a Dual Contrast Control szabályozást használó lézeres projektor dinamikatartománya

 

Az 1500 lumenes, lámpás VW290ES projektor szintén megkapta az X1 for projector processzor nyújtotta előnyöket (Dynamic HDR Enhancer és Super Resolution Reality Creation) – ezért a VW590ES-re hasonlít inkább, mint a jóval korábbi VW270ES-re.

 

Van még egy nagyon fontos innováció, amit mind a VW890ES, mind a VW290ES új szolgáltatásként nyújtani tud, éspedig az SDR és a HDR beállítások szétválasztása – ez az elődökben nem volt meg. Ezt a lehetőséget, illetve eredményét a következő ábra szemlélteti:

 

08a.png

08b.png

Adott SDR és HDR beállítások szétválasztása lehetővé teszi a HDR, illetve SDR üzemmódban való helyes megjelenítést a képtartalom változásakor

 

A HDR-re vonatkozó újdonság még az is, hogy a HDR Auto mód kiválasztásakor lehetőséget kapunk a HDR10 és a HDR Reference közötti választásra.

A fentiekben talán kellőképpen meg tudtuk világítani a Sony három legújabb 4K SXRD házimozi-projektorának – a GTZ380-asnak, a VW890ES-nek és a VW290ES-nek azokat a tulajdonságait, amelyek újabb előrelépést jelentenek ebben a termékkategóriában.

 

09.png

 

Végül foglaljuk össze, hogy milyen 4K SXRD típusok szerepelnek idén tavasszal a Sony kínálatában:

 

10.png

 

Ezeken a 4K projektorokon kívül rendelhető még az 1800 lumenes, lámpás, Full HD natív felbontású VPL-HW65ES házimozi-projektor is.

A Sony PrimeSupport 2 év Elite kibővített, összességében 5 év garanciát nyújt a 4K projektorokra.

 

Forrás: Sony online szeminárium, 2021. április 15.

 

projektor.hu

30 millió eladott Epson 3LCD projektor


2020. november

 

Az Epson 1989-ben hozta ki első 3LCD projektorát, és most már – az 500 lumen fölötti kategóriában – a darabszámot tekintve 19 egymást követő évben, világszinten a legnagyobb a piaci részesedése. Idén októberben a cég bejelentette, hogy az általa gyártott és értékesített 3LCD projektorok összesített száma elérte a 30 milliót.

 

epson_logo.jpg

 

Az első Epson 3LCD projektor az VPJ-700-as volt (1989-ben), 1994-ben pedig a cég kihozta az ELP-3000-es típust, amely már PC-hez volt csatlakoztatható, így segített megalapozni a nagy képfelületű üzleti prezentáció kultúráját. Az Epson a későbbiekben az irodai alkalmazáson túl sok más felhasználási célra fejlesztett ki projektorokat – pl. az otthonokba, az oktatáshoz, kereskedelmi központokba stb. 

 

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a projektor-értékesítésünk világszinten elérte a 30.000 darabot” – mondta Yasunori Yoshino COO (Chief Operating Officer of Visual Products Operations Division). „Partnereink segítségével a projektoraink kiváló vizuális élményt és hatékony vizuális kommunikációt teremtenek az üzleti világban, az oktatásban, az otthonokban, a kereskedelemben és a digitális művészetben. Ezt a mérföldkőnek számító eredményt nem tudtuk volna elérni partnereink és más résztvevők együttműködése nélkül. De nem akarunk itt megállni! Célunk a vizuális kommunikáció még magasabb szintre emelése a közösségi problémák megoldása érdekében, az emberek elképzeléseinek ösztönzésével az egész világon, továbbá olyan termékek és szolgáltatások megteremtésével, amelyek lehetővé teszik az emberek számára kreativitásuk teljes kibontakoztatását.”

 

A nagyméretű képet vetítő és interaktív funkciókat nyújtó projektor-technológiáját tekintve, az Epson növekvő igényt lát az üzleti szektor és az otthoni felhasználás területén, elsősorban az oktatási alkalmazás és az otthoni használat világjárvány okozta bővülésének betudhatóan. Az Epson erőssége a saját alaptechnológiáin alapuló termékekből ered. Ilyen alaptechnológia pl. a nagy hőmérsékletű poliszilícium TFT panelek technológiája. Az Epson ugyanakkor a nyitott innováción keresztül törekszik új partnerek megnyerésére, pl. a negyedik generációs „intelligens” üvegalkatrészeket tartalmazó optikai engine-ek értékesítésének megkezdésével.

 

projektor.hu

Panasonic PT-RQ35K: 30.500 lumenes, 3 chipes DLP projektor


2020. november

 

A Panasonic legújabb 3 chipes DLP lézerprojektorai decemberben már kaphatók lesznek. A világ legkisebb és legkönnyebb 30.500 lumenes lézerprojektorait, a PT-RQ35K (4K felbontású) és a PT-RZ34K (WUXGA felbontású) modelleket a gyártó a múzeumok, kiállító termek és rendezvények vizuálisan igényes látogatói számára tervezte. Ezen felül ezek a projektorok ideálisak a vetített fénnyel való „festéshez” (projection mapping).

 

panasonic_pt-rq35k.jpg

 

Megbízhatóságuk és csendes működésük Quiet Mode-ban (46 dB) alkalmassá teszi őket konferenciatermekben és auditóriumokban való használatra. Színterük kiterjesztett, a képminőség kiváló – és mindez 40%-kal kisebb méretben a jelenlegi RQ32K méretéhez képest. A két új típus ökológiai lábnyoma pedig csak akkora, mint a PT-RQ22K-é.

 

Az RQ35K és az RZ34K ezeket a kiemelkedő jellemzőket kombinálja az egyszerű működtetéssel, a 20.000 órás karbantartásmentes működéssel, és a kompatibilitással a Panasonic 3 chipes DLP projektoraihoz rendelkezésre álló 18-féle objektívvel.

 

projektor.hu

Barco Series 4 projektorokkal bőviti lézeres portfolióját a Cinionic


2020. november

 

A Cinionic – a Barco, a CGS és az ALP cinema joint venture – bejelentette a Barco 4-es sorozatú projektorok forgalmazását a kisebb mozik számára. Az új termékskála négy új SP2K modellből áll, a fényerejük 6000 – 15000 lumen. Ezzel a Cinionic minden mozi számára elérhetővé tette díjmentes lézer-megoldásait.

 

barco_SP2K.jpg

 

A Cinionic és a Barco ezzel folytatja az innovációs hagyományt, amely most és a jövőben is találkozik a filmszínházak igényeivel. A kisebb méretű vásznakhoz tervezett Barco SP2K-7, SP2K-9, SP2K-11 és SP2K-15 tökéletes felbontást és briliáns képet biztosítanak, amely ugyanolyan marad az idő múlásával. Ezek a projektorok kivételesen csendesek kb. 40 dB-es működési zajjal, ami lehetővé teszi a külön gépház nélküli installációt a kompakt auditóriumok számára. (Magyarán, nem egy külön elválasztott helyiségből kell vetíteni.)

 

A Barco Series 4 sorozat exkluzív, szabadalmaztatott technológiát kínál, amelynek része a BarcoPure™ és a Barco AIM™ a nagy fényerejű, lézer-élességű képhez. A csökkentett fogyasztásnak, a pazarló lámpák kiküszöbölésének, a könnyű karbantartásnak és az egyszerű működtetésnek köszönhetően a mozik költségei csökkennek, egyúttal az ökológiai lábnyomuk is kisebb lesz.

 

A mozik az egész világon érdeklődnek a Cinionic lézeres portfoliója iránt, amely új vizuális standardot teremt. Globálisan jelenleg több mint 20.000 lézeres egységgel és elindítása óta több mint 8000 Series 4 projektorral a Cinionic új utat nyit a mozilátogatók elégedettsége felé, akárcsak a moziipar támogatása terén.

 

További információ: https://www.cinionic.com/series4/

 

projektor.hu

Két új kompakt lézerprojektor a Sonytól


2020. november

 

A Sony november 18-án bejelentett két, a saját kategóriájukban leginkább kompakt lézerprojektort, a VPL-PHZ60 (6000 lumenes) és a VPL-PHZ50 (5000 lumenes) modelleket. A két új projektor a kiváló képminőséget egyesíti a rugalmassággal és a megbízhatósággal.

 

01.png

 

Ezek a projektorok ideálisak az intézményi, oktatási és szórakoztatási alkalmazásokhoz, súlyuknak és méretüknek köszönhetően. A VPL-PHZ60 a legkisebb* WUXGA 3LCD lézerprojektor ebben a fényerő-kategóriában. Kis és közepes méretű konferencia- és osztálytermekben, továbbá múzeumokban és nyilvános szórakoztató helyszíneken való használatra optimalizálták, tekintettel a széles lens shift tartományra és az intelligens beállítási módra.

 

02.png

 

A projektorok az ismert Sony technológiát, a Reality Creation-t is alkalmazzák, amivel tisztábbá, élesebbé tehető a kép anélkül, hogy a digitális képzaj növekedne. A 3LCD lézertechnológia alkalmas a fényesség és a színhűség hosszú idejű fenntartására. A pontos színvisszaadást támogatják a jelfeldolgozó engine gradációs képességei.

A VPL-PHZ60 és a VPL-PHZ50 készülékeket az egyszerű használhatóság és az installációs rugalmasság szem előtt tartásával tervezték. A súlyuk kb. 7 kg, a magasságuk kevesebb, mint 10 cm, az 55%-os függőleges lens shift pedig szintén a legnagyobb a kategóriában, így könnyedén megfelelnek a különféle installációs kihívásoknak.

 

03.png

 

„A Sony elsőként 2013-ban elsőként hozott piacra lézeres 3LCD projektort, és a fejlesztés és a kínálat bővítése azóta is folyik.” – mondta Robert Meakin, a Sony Professional Europe üzleti projektorok európai termékmenedzsere. „Mivel a portfoliónkat szélesítjük, új sztenderdeket állítunk fel, miközben a piaci igényeket kielégítjük. A VPL-PHZ60 és a VPL-PHZ50 átgondolt tervezés eredménye, így a vevőknek kompakt formában nyújtanak nagy fényerőt, megbízhatóságot és rugalmasságot. Ezek az új modellek így kettővel több impresszív opciót jelentenek a felhasználóknak, ami további segítséget ad a sajátos igényeknek és anyagi lehetőségeknek legjobban megfelelő projektor kiválasztásához.”

 

Ezen felül a Sony egyedi képfeldolgozó engine-je, amely az új Bright View funkción keresztül lehetővé teszi élénk és jól látható kép vetítését még világos környezetben is, miközben az RGB egyensúlyt minimális eltolódással megtartja. A videojel pixelenkénti detektálásával és a folyamat dinamikus optimalizálásával javul a kontraszt, és megmarad a jó színvisszaadás.

 

A Sony technológiáját a tartósság és a megbízhatóság fémjelzi. A VPL-PHZ60 és a VPL-PHZ50 lehetővé teszi a felhasználónak a vetítési módok megválasztását az installálás helyétől és a használati céltól függően, így optimalizálható a teljesítmény, a maximális élettartam és a megbízhatóság. Az elhelyezéshez tartozó presetek automatikusan beállítják a képminőséget, a lézerforrás fénykibocsátását és a hűtőrendszert, miközben az alkalmazható Advanced Intelligent Setting funkció egyszerűsíti az installációs folyamatot a környezethez idomuló legjobb konfiguráció választásával.

 

04.png

 

A tervek szerint a VPL-PHZ60 és a VPL-PHZ50 2021 januárjától lesz elérhető. További információ ezekről az új projektorokról és más Sony lézerprojektorokról: https://pro.sony/en_gb/

 

Forrás: Sony Professional Europe