Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Miért ne cseréljünk izzót egyidejű karbantartás nélkül?


Az okok, egyesével:

 

1. Fiat lux!

 

Sokan nem jöttek még rá, miért emlékeznek úgy, hogy újkorában fényesebb volt a kép, jobb volt a dinamikája, és egyáltalában nem tűnt mosottnak vagy erőtlennek. Mindannyian hajlamosak vagyunk megszokni bármit, ami kis adagokban ér bennünket, csak a gyors változásokra figyelünk fel.

 

A por hosszú, kitartó munkával rakódik mindenre, lassú változást okozva.

Néhány képpel alátámasztanám, mert azok beszédesebbek. A képek egy teljesen átlagos EB 460-as táblavetítőről készültek, de bármelyikről készülhettek volna, ami eltüzelt már 1-2 izzót karbantartás nélkül.

A fény csak a tiszta optikán tud áthaladni, ezen a polárszűrőn már nem igazán:

 

polar.jpg

 

A portalanításhoz a vetítőt atomjaira kell szedni, a teljes fénymotort (belső optika) ki kell  szabadítani, és a gépen kívül, külön kell foglalkozni vele. Magának a belső optikának a tisztítása nem témája ennek az összeállításnak.

Egyfelől, mert hosszú és unalmas azoknak, akiket nem érdekel, másrészt a figyelemfelkeltés a cél, nem a felnőttképzés, szóval itt majd ugrunk egy nagyot.

Annyit mindenesetre tudni érdemes róla, hogy portalanítás itt csak előjáték, speciális eszközöket és speciális szaktudást igényel, és NEM  végezhető el a helyszínen.

 

dismount.jpg

 

Az optika alatt lapuló alagutakban, a ventilátor zugaiban és a tápegység alatt elég por összegyűlik ahhoz, hogy újból beterítse  a gépet belülről, és értelmetlenné tegye az eddigi munkánkat. Félig kitakarított gép tehát nincs, ami bekerült, bennmaradt.

 

butt.jpg

dust.jpg

 

Ha az optika ilyenkor a helyén lenne, akkor belefújnánk a port, nem ki.

 

blow.jpg

 

Ez a gép az új izzó behelyezése után (csak próbából) az eredeti fényerő 32 %-át hozta.

A maradékért meg kell dolgozni.

Ez lenne a karbantartás, ami egy alapos portalanítással kezdődik. Sok-sok sűrített levegő kell hozzá, és lehetőleg egy udvar, mert nincs elszívó, ami ezt sokáig elviselné.

 

2. Levegő

 

Az izzó életben tartásához nélkülözhetetlen a friss hűtőlevegő. Ehhez átjárható hűtőlevegő rendszer és tiszta ventilátorok kellenek.

 

blower.jpg

 

Az optika minden elemét hűteni kell, nem csak az izzót. Az LCD paneleket és a polárszűrőket elég intenzíven, ráadásul. A radiális ventilátorok hatásfoka 30 %-ot esik csak attól, ha a belépő élükre por tapad.

Ezen itt már rég túl vagyunk:

 

filtfan.jpg

 

3. Pénz

 

A porral eltömődött levegőjáratok a korai halálát okozták ennek a szerencsétlen izzónak:

 

dusty.jpg

 

És egy kép egy másikról, amelyik nemrég még csillogó új volt, és betették egy poros gépbe, mindössze 30 üzemórával ezelőtt:

 

dusty1.jpg

 

Látható, hogy kezd már lassan eltömődni a szellőzése a gépben felhalmozódott portól.

Nincs jobb módszer tehát a pénzégetésre, az eldugult izzó harmadát sem tudja teljesíteni a specifikációban megadott üzemidőnek.

 

Az összes optikai hiba 90 %-a a porra vezethető vissza, beleég a felületgőzölt tükrökbe, LCD-be, mindenhová.

A nem rendszeresen karbantartott vetítő várható élettartama kb. negyede a rendszeresen és szakszerűen karbantartotténak. A karbantartás olcsó, a gép/izzó már korántsem. A lustaság mindig költséges, ebben az esetben pedig durván az.

Nem elég tehát csak kicserélni az izzót, ha kiég!

 
Az új izzó nem takarítja ki sem az optikát, sem a ventillációt!

Meg kell említsük, sokat számít az izzó eredete is. Aránylag könnyen felismerhető a gyári izzó. A foncsor színe sárga, és feliratozták is rendesen.

 

orig.jpg

 

Kínai barátaink nem törődnek a feliratokkal, ceruzával firkálnak a kerámia ragasztóra valamit, a foncsor pedig ezüst színű.

 

copylamp.jpg

 

Persze, nem a színe a gond, a  másolaton nincs segédtükör, ez önmagában 20 % veszteség (a kíváncsiak keressenek rá az e-torl izzó technológiára), és az izzó maga sem világbajnok. Összességében kb. fél fényerő és negyed élettartam várható. Kitűnő kombináció koszos gépbe rakni, és máris elértük a 10 % körüli eredményt, de legalább nem tart sokáig.

 

Megértem, hogy a kutyának sincs kedve minden izzócserénél leszerelni a gépet a konzolról, szervizbe küldeni, majd visszaszerelni. A szervizesnek pláne nincs kedve szilikózisban kimúlni a krétaportól, ami ezekben összegyűlt.

 

filter.jpg

 

Legjobb eladni az izzót, majd valaki berakja, kinek hiányzik a fölösleges munka?

A valóság az, hogy amíg nem költöznek az iskoláink egy pormentes bolygóra vagy legalább az Alpokba, addig vagy szerelünk, vagy nem vetítünk, ez van.

Aki pedig kicsit is szakmabeli, és nem találja aggályosnak a karbantartás nélküli izzócserét, az más sarlatánságra is hajlamos.

 

batyo

‹‹‹ További Cserélhető részek