Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

A HD optikai lemez kálváriája II.

2010 január

 

Cikkünk második részében bemutatunk az általánosan elérhető kódoló és authoring szoftverek közül néhányat, valamint tanácsot adunk ahhoz, hogy hogyan készíthetünk a Blu-ray lejátszók többségén működő HD lemezt házi körülmények között.


2010 január

 

Cikkünk második részében bemutatunk az általánosan elérhető kódoló és authoring szoftverek közül néhányat, valamint tanácsot adunk ahhoz, hogy hogyan készíthetünk a Blu-ray lejátszók többségén működő HD lemezt házi körülmények között.

 

Napjainkban egyre több gyártó kínál egyre kedvezőbb áron asztali Blu-ray lejátszókat, és már a számítógépbe helyezhető írók, valamint az írható lemezek is egyre elérhetőbb áron vásárolhatóak meg. Emellett a HDV, HD formátumú kamerák is elérhető közelségbe kerültek, így óhatatlanul felmerül, hogy a saját HD videóinkat, anyagainkat lemezre archiváljuk, és azok ne csak a számítógépen legyenek megtekinthetőek, hanem akár egy mozizásra alkalmas HD-ready tévékészüléken is.


Az első, és egyben legfontosabb lépés talán a megfelelő Blu-ray lejátszó kiválasztása. Talán általánosságban kijelenthető, hogy a Sony termékei a leginkább háklisak, szigorúan csak a szabványban előírtak szerinti lemezeket hajlandóak lejátszani, így nehezebb dolgunk is van, ha kompatibilis korongot szeretnénk készíteni. A többi gyártó esetében könnyebben találunk olyan készülékeket, amelyek kicsit megengedőbbek ezzel kapcsolatban, szabványon kívüli korongokat is lejátszanak, vagy adott esetben képesek megjeleníteni a HD felbontású fájlokat. Tehát ha sikerélmény-orientáltak vagyunk, érdemes már a vásárláskor ilyen készüléket választani.

 

Előkészületek


A Blu-ray szabvány többféle felbontást, tömörítési formátumot is kínál a forrásként szolgáló videoanyagok tekintetében. Az alábbi lehetőségeink vannak:

 

tabla_2.jpg

 

A táblázatban szereplő kodekekkel, felbontásokkal készült videoanyagokat a Blu-ray authoring szoftverek probléma nélkül fogadják, további formátumbéli konverzióra nincs szükség, és a szabvány mentén ezekből a forrásanyagokból készített Blu-ray lemezek tatalmát gyakorlatilag bármelyik asztali lejátszó meg tudja jeleníteni.


Szintén lényeges pont a végső adathordozó kiválasztása. Ha rendelkezünk számítógéphez csatlakoztatható Blu-ray íróval, kézenfekvő a BD-R (egyszer írható), illetve a BD-RE (többször is írható és törölhető) lemezek használata. Az írható, újraírható Blu-ray lemezek egyre elérhetőbb áron kerülnek forgalomba, különösen a külhoni áruházakban, itthon az árba kötelező módon beépített Artisjus szerző jogdíj miatt sajnos még mindig magasabbak a beszerzési költségek. Az írható Blu-ray lemezek ára különösen azóta indult el lefelé, mióta megjelentek a BD-R LTH lemezek, egyes lejátszóknál azonban úgynevezett firmware upgrade-re, rendszerfrissítésre lehet szükség az ilyen típusú lemezek korrekt lejátszásához (ez például a korábbi PlayStation3 készülékek esetén is szükséges).

Ha az anyagi lehetőségeink csak az asztali Blu-ray lejátszó beszerzését teszik lehetővé, akkor sem kell elkeserednünk, ugyanis a Blu-ray lemezeken túlmenően egyéb más fizikai hordozók is szóba jöhetnek.

 

BD5 és BD9


A BD5 és BD9 elnevezések gyakorlatilag az olyan egy-, illetve kétrétegű DVD lemezeket takarják, amelyek tartalmukat, programstruktúrájukat tekintve teljesen megegyeznek a Blu-ray lemezekkel. Ez esetben csak a fizikai hordozó és persze az elérhető kapacitás különbözik a Blu-ray lemezektől, minden más azonos. Sajnos hivatalosan viszonylag kevés asztali lejátszó támogatja a BD5 és BD9 formátumokat, annak ellenére, hogy maga a lehetőség hívogató, hiszen így teljes értékű, teljes interaktivitású Blu-ray kiadványt készíthetünk DVD lemezre. Így tehát ha ezen formátumokat szeretnénk használni, vásárláskor mindenképpen győződjünk meg arról, hogy kiválasztott lejátszó valóban támogatja-e a BD5 és BD9 formátumokat.


Bár tartalom tekintetben a BD5 és BD9 formátumú lemezek teljesen megegyeznek a Blu-ray lemezekkel, van két dolog, amire az authoring során oda kell figyelnünk. Az egyik értelemszerűen a lemezkapacitás, ami ebben az esetben „csupán” 4,7, illetve 8,5 GB, így értelemszerűen kevesebb videoanyagot préselhetünk a lemezünkre. A másik, hogy a DVD lemez az elérhető maximális bitráta tekintetében is szerényebb értékekre képes, mint a Blu-ray formátum. Ez azt jelenti, hogy a teljes adatátviteli sebességet (beleértve a kép-, hang- és feliratsávokat is), 11-12 Mbit/s érték alatt kell tartanunk. Ez azonban elfogadható kompromisszum, csupán annyit kell tennünk, hogy MPEG-2 helyett H.264 vagy VC-1 formátumú videoanyagokat kell használnunk a lemezünk készítése során. Ez utóbbiak ugyanis jóval hatékonyabban tudják a forrásanyagunkat tömöríteni: míg MPEG-2 esetén a HD formátumú anyagokat 12-20 Mb/s közötti bitrátával kell tömörítenünk, addig H.264 vagy VC-1 kodek esetében 6-15 Mb/s közötti érték alkalmazása is elengedő a jó minőség eléréséhez (a videotartalom, a felbontás, és a képfrekvencia függvényében persze). Szerkesztő szoftver tekintetében nincs különösebb elvárás, hiszen csak annyit teszünk, hogy Blu-ray korong helyett DVD-re írjuk ki az elkészült anyagot.

 

Kompromisszum


Mit tehetünk, ha már van Blu-ray lejátszónk, de nem támogatja a BD5/BD9 formátumokat?

Szerencsére ebben az esetben is van egy kompromisszumos megoldás, ez pedig az AVCHD. Ezt a formátumot leginkább a HD felvételi képességgel rendelkező, nem szalagra rögzítő kamkorderek „kedvéért” hívták életre. A Sony, a Panasonic, a Samsung asztali lejátszói gyakorlatilag majdnem kivétel nélkül támogatják az AVCHD formátumú lemezek lejátszását. A kész anyagot ebben az esetben is DVD lemezre írjuk ki, azonban a BD5/BD9-hez képest a lemez programstruktúrája is eltér a Blu-ray szabványú kiadványok struktúrájától. Ez egyben előrevetíti azt is, hogy olyan authoring, illetve szerkesztőprogramra lesz szükségünk a munka során, amely támogatja az AVCHD formátumú kiadványok készítését. A teljesség igénye nélkül a következő szerkesztő programok ismerik az AVCHD formátumot: Compressor 3.5, Sony DVD Architect 5, Ulead DVD Movie Factory Plus 6 HD Power Pack kiegészítő csomaggal, Cyberlink PowerProducer, Nero Vision 9, valamint a legtöbb authoring szoftver a Sonictól.

 

tabla_3.jpg

Természetesen ebben az esetben is kompromisszumokat kell kötnünk: egyrészt szintén érdemes a végső bitrátát a BD5/BD9 esetében említett 11-12 Mbit/s maximumon tartani, annak ellenére is, hogy a formátum elméletileg magasabb bitrátát is engedélyez. Másrészt elveszítjük a Blu-ray formátum által kínált újfajta interaktivitási lehetőségeket, és csupán „egyszerűbb” menüket alkalmazhatunk. További korlátokat támaszt a formátum a nyersanyagként használható video- és hanganyagok tekintetében. Az alkalmazható formátumokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze:
A fizikai hordozó nemcsak DVD lemez lehet, a kész művet „kiírhatjuk” hordozható USB-s merevlemezre, pendrive-ra, valamint SDHC kártyára is, ebben a tekintetben csak az asztali lejátszónk képességei jelenthetnek korlátot.

 

A kép- és hanganyag megfelelő kódolása


Most, hogy áttekintettük a lehetséges formátumokat, érdemes visszatérnünk a forrásanyagok kérdésére. Ha nem teljesen a Blu-ray szabványnak megfelelő HD anyagból dolgozunk, vagy szerkesztett anyagot szeretnénk a lemezünkön elhelyezni, úgy szükség lehet az anyag Blu-ray formátumnak megfelelő tömörítésére, kódolására. Ezen a területen még nem minden szoftver felel meg a szabványnak maradéktalanul. A kódoló szoftvereket folyamatosan fejlesztik és tesztelik, lapzártánk pillanatában a következő programok alkalmasak a Blu-ray szabványnak megfelelő anyagok készítésére: Adobe Encore CS4, Apple Final Cut Pro 7 – Compressor 3.5, Cinema Craft CC-HDe encoder, MainConcept Reference, Sonic Cinevision, Sony Blu-code, Sony Vegas Pro 8 (csak MPEG-2 kodek), Inlet Technologies Fathom, Netblender DoStudio Encoder.


A felsorolt szoftverek különböző árkategóriába tartoznak, így megtalálhatóak köztük mind a professzionális felhasználásra, mind pedig az otthoni felhasználóknak szánt programok. Jó tanácsként még elmondható, hogy a kódolásnál használt felbontás kiválasztásánál vegyük figyelembe a forrásanyagunk felbontását is. Például HDV 720p vagy HDV 1080i forrásanyagok esetében teljesen felesleges „Full HD” felbontást választanunk, elégséges a rendelkezésre álló anyag felbontásának megfelelő kodek, 1280×720 vagy 1440×1080 képpontos felbontással.

 

Blu-ray authoring szoftverek


Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül röviden bemutatunk néhány Blu-ray authoring szoftvert, jellemzően az „elérhetőbb” árkategóriából. A bemutatott és pár további szoftver főbb paramétereit, valamint listaárát a következő táblázatban foglaltuk össze:

 

tabla_4.jpg


Netblender DoStudio Authoring

 

Kategóriájában talán az egyik legnagyobb tudású, és emellett a tudásához képest a leginkább elérhető árú Blu-ray authoring szoftver. Kétféle verzió létezik belőle: a DSW verzió AVC kódolót is tartalmaz, míg a DSA csupán az authoring szotvert. Intuitív kezelőfelülettel rendelkezik, és akár bonyolultabb kiadványokat is készíthetünk vele „scriptírási tudomány” nélkül. Ezzel együtt a szabvány nyújtotta interaktivitási lehetőségek többsége elérhető a felhasználó számára, támogatja a BD-J menük készítését, a „kép a képben” effektek alkalmazását, valamint a „pop-up” menük alkalmazását. Támogatja a többrétegű Photoshop fájlok használatát a menükészítés során, ezzel megkönnyítve a grafikai tervezést. Sorozatgyártásra alkalmas master is készíthető vele BDCMF formátumban, AACS másolásvédelmi támogatással. Egy- és kétrétegű Blu-ray kiadvány egyaránt készíthető vele. Több kereskedelmi forgalomba került kiadványt is készítettek már ezzel a szoftverrel, és ezekkel a lemezekkel még nem merült fel kompatibilitási probléma, ez jelzi a program alatt dolgozó motor megbízhatóságát.

 

Sonic DVDit Pro HD

 

Ez a Sonic otthoni felhasználóknak szánt DVD és Blu-ray authoring szoftvere. Rendelkezik beépített kódolóval, de az csak MPEG-2 SD és HD formátumot képes a forrásanyagokból készíteni, és a kódolásnak viszonylag kevés paraméterét tudjuk állítani a munka során. Alkalmas mind DVD, mind pedig Blu-ray formátumú lemezek készítésére, de a Blu-ray korongok esetében is inkább csak a DVD-re jellemző interaktivitási lehetőségeket nyújt a munka során. Felhasználói felülete igen egyszerű, könnyen átlátható, de természetesen ezáltal az alkotói szabadságunk is kompromisszumokra kényszerül. Támogatja a kétrétegű Blu-ray kiadványok készítését, az AACS másolásvédelem alkalmazását, és képes CMF master formátumot exportálni az esetleges sorozatgyártáshoz.

 

Sonic BD Powerstation

 

Egy igazi „minden az egyben” típusú csomag a Sonic Solutions cégtől, amely egyben a Scenarist rendszer kistestvére.  A gyártó a kis- és középvállalatokat, független filmkiadókat célozta meg ezzel a termékkel. Tartalmaz kódolót (VC-1 és MPEG-2 SD/HD kódolási képességgel), authoring szoftvert, és egy jól használható player modult, amely az elkészült kiadvány ellenőrzésérére és hibakeresésre szolgál. A DVDit Pro HD-hez hasonlóan egyaránt alkalmas DVD és Blu-ray kiadványok készítésére. A kódoló modul sokkal jobban paraméterezhető, mint a DVDit esetében, lehetőség nyílik többmenetes kódolásra, valamint egy-egy részlet újratömörítésére, szükség szerint magasabb bitrátával. A tömörítés során egy kiegészítő videokártya segítségével nyomon követhető és azonnal összehasonlítható a forrás és a kódolt anyag. Komplex, interaktív menük készítését is lehetővé teszi, de a BD-J menük alkalmazását nem támogatja. Mind DVD, mind Blu-ray kiadvány esetében maximális kompatibilitást nyújt, hiszen a Sonic jól bejáratott és kiforrott motorja dolgozik a program alatt.

 

Adobe Encore CS4

 

Ez az authoring szoftver immár része az Adobe Premiere-nek, így a csomag nem csak authoring, hanem kodoló és videoeditor programokat is tartalmaz. Sorozatgyártásra alkalmas kiadványok készítésére önállóan jelenleg nem alkalmas, de otthoni és cégen belüli használatra szánt lemezek esetében jó és költséghatékony megoldás. Az Encore szintén alkalmas DVD és Blu-ray kiadványok készítésére, és természetesen szorosan együttműködik a Premiere és a Photoshop szoftverekkel, ez a menükészítést, kódolást, szerkesztést nagy mértékben megkönnyíti. A kezelőfelülete kiforrott és felhasználóbarát, könnyen kezelhető. A forrásanyagainkat MPEG-2, illetve H.264 formátumokba képes kódolni, akár a háttérben is. Megjegyzendő, hogy a beépített Dolby Digital kódoló jelenleg nem tud a Blu-ray szabványnak mindenben megfelelő fájlt készíteni, és ez néhány esetben okozhat kompatibilitási problémákat egyes Blu-ray lejátszóknál. Ilyen esetben áthidaló megoldásként használható LPCM formátumú hang, ami viszont több helyet igényel az elkészült kiadványon. Bár az Adobe programozói ezt a hibát már kijavították, az elkészült patch nem hozzáférhető a felhasználók számára, és valószínűsíthetően már csak a CS5 verzióba építve fog megjelenni. Nem támogatja a BD-J menük készítését, és jellemzően inkább csak DVD funkcionalitású menüket tudunk készíteni a Blu-ray kiadványaink számára is.


Bízom benne, hogy a fentiekkel hasznos segítséget nyújtottam a kedves olvasónak a megfelelő eszközök, szoftverek kiválasztásához, valamint a kívánt Blu-ray kiadványok elkészítéséhez!

 

Bácsi Péter
bacsi.peter@broadcastsystems.hu

‹‹‹ További Multimédia