Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

A Casio elkötelezett a LampFree projektorok fejlesztése mellett


2018. február

 

Az ISE 2018 kiállításon a Casio standján találkozhattunk a cég valamennyi LampFree, azaz „lámpamentes” – és egyúttal higanymentes – projektorcsaládjával, ezen belül néhány figyelemre méltó új típussal és vetítési megoldással.  

 

01.jpg

 

Köztudott, hogy a Casio volt a kifejlesztője, és sokáig egyedüli gyártója az ún. hibrid fényforrással működő projektoroknak. Az első készülékek 2010-ban jelentek meg (Green Slim család), és kis méretükhöz és lapos kivitelükhöz képest relatíve nagy teljesítményükkel tűntek ki (2000-2500, később 3000 lumen). Ez azonban csak a kezdet volt, utána gyakorlatilag évente hozott ki a cég új sorozatokat, mint a Standard, a Pro, a Short Throw (ezek időközben kifutottak), majd az Ultra Short Throw, a Core és az Advanced családokat, tovább a cég mostani zászlóshajóját, a Large Venue („nagy helyszínekre szánt”) lézer-foszfor projektorát, az XJ-L8300HN típust. A Casio valamennyi projektora egychipes DLP technológiát és LampFree fényforrást használ. A családfa a jelenlegi projektorcsaládokkal a következőképpen néz ki.

 

02.jpg

A Casio LampFree projektorok történetének szemléltetése. A képen nincsenek feltüntetve az azóta kifutott sorozatok. Figyelemre méltó, hogy a legelső sorozat (Slim, a korábbi nevén Green Slim) újabb készülékei még mindig szerepelnek a kínálatban

 

A jelenlegi választékban ötféle sorozat, mintegy húsz típus található, a pontos számot nehéz megmondani, mert folyamatosan vannak kifutóban lévő és új modellek. Az utolsó sorozatban egyelőre a 2017-ben megjelent egyetlen modell, a Casio legnagyobb teljesítményű Large Venue projektora szerepel, az XJ-L8300HN.

 

02b.jpg

 

Ez az első olyan Casio projektor, amelyben elsődleges fényforrásként csak lézert használ a Casio. Az összes korábbi típusba a cég saját fejlesztésű hibrid fényforrása van beépítve, ahol az elsődleges fényforrás LED (vörös fény) és lézer (kék fény), és persze másodlagos fényforrásként mindegyikben megtalálható a foszforral bevont forgó tárcsa.

 

03.png

A lézer/LED fényforrást használó Casio projektorok működésének sematikus rajza. Az alapszíneket a vörös LED, a kék lézer és a lézerrel gerjesztett zöld foszfor állítja elő   

 

E rövid bevezető után nézzük közelebbről a Casio jelenlegi sorozatait, illetve a cég standján látott készülékeket és megoldásokat!

 

Slim (Green Slim) sorozat

 

Kis méretei (A4-es papír x 4,3 cm mélység) és súlya (2,3 kg), és ehhez mérten nagy teljesítménye miatt ezek a tetszetős projektorok a mai napig megőrizték népszerűségüket. Az első változatok 2000 és 2500 lumenesek voltak, a mostani választék 2500 és 3000 lumenes készülékekből áll, az optikai zoomtartomány 2x-es. A jelenlegi 6 modell 3 kategóriába sorolható. Két XGA felbontású gép (XJ-A142, XJ-A147) 2500 lumenes, és abban különböznek, hogy az A147-es tartalmaz médialejátszót és a Casio Wireless LAN csatlakoztatás lehetőségét. Ugyanez a különbség a WXGA felbontású és 2500 lumenes XJ-A242 és XJ-A247 között, illetve az ugyancsak WUXGA felbontású, de 3000 lumenes XJ-A252 és XJ-A257 között. Mind a hat típust ellátták HDMI és RGB (VGA) bemenettel.

 

04.jpg

A Slim sorozat egyik tagja a Casio standján. A „Green” jelzőt talán azért hagyta el a gyártó, mert a többi sorozat is környezetbarát. A Casio egy ideje a LampFree vagy a Mercury-free (higanymentes) jelzőt használja, és ez utóbbi tulajdonság látszik a legfontosabbnak a hagyományos lámpával szembeállítva


 

Az Ultra Short Throw sorozat

 

A Casio ultrarövid vetítési távolságú, azaz Ultra Short Throw projektorainak előde a még 2011-ben kihozott Short Throw modell volt. A sorozat valamennyi tagja WXGA felbontású (kivéve az XJ-UT331X típust), a fényerő 3100, 3300 és 3500 lumen. A felszerelés mennyezeti vagy fali, ami adódik a nagyon rövid vetítési távolságból (vetítési arányuk 0,28:1), az objektív fókusztávolsága fix, de digitális trapézkorrekcióval természetesen rendelkeznek.

 

Mindezekből látszik, hogy elsősorban oktatási, tantermi célokra készült, ezért egy 16 W-os hangszórót beépítettek minden modellbe, a HDM és RGB csatlakozókból pedig 2-2 db van a készülékeken. Többségük tartalmaz médialejátszót, és alkalmas a vezetékes vagy vezeték nélküli LAN csatlakoztatásra. A jelenleg futó kínálat Európában: XJ-UT311WN, XJ-UT351WN és XJ-UT351W. Mindegyik projektor porvédett kivitelű, ami hozzájárul az élettartam meghosszabbításához.

 

05.jpg

Az ultrarövid vetítési távolságú Casio LampFree projektorok 28 cm-ről képesek 1 m széles képet vetíteni

 

A Core sorozat

 

A Core sorozat 2015-ben kihozott első tagja, az XJ-V1 merőben új külsővel és áttervezett fényforrással hozott új színt a cég kínálatában, a hordozható kategóriában (súlya 2,8 kg), alapszolgáltatásokkal, és az árát tekintve „belépő” szinten. Ez az első modell 2700 lumenes és XGA felbontású volt, de a kontrasztarány messze túlszárnyalta a Slim sorozatét (20.000:1), zoomja azonban 1,1x-es volt. Az ezt követő típusok – XJ-V2, XGA, 3000 lumen, szintén 1,1x-es zoom, XJ-V10X, XGA, 3300 lumen, de 1,5x-es zoom, XJ-V100W, WXGA, 3000 lumen, 1,5x-es zoom és XJ-V110W, WXGA, 3500 lumen, 1,5x-es xoom – egyre többet tudó, de kedvező árú készülékek. A WXGA típusok 0,65”-es, míg az XGA felbontásúak 0,55”-es DLP chipet tartalmaznak. Ezek a chipméretek a többi típusra is jellemzőek, kivéve a 4K-UHD lézerprojektort.

 

06.jpg

A Core sorozat „alaptudású”, ámde megbízható és hosszú élettartamú LampFree projektorokból áll


 

Az Advanced sorozat

 

Lényegében a Core sorozat továbbfejlesztése, jelenleg ötféle modellel (XJ-F10X, XJ-F20XN, XJ-F100W, XJ-F200WN, XJ-F210WN). A Core-hoz képest a plusz funkciók és szolgáltatások a következők: médialejátszó (kivéve F10X és F100W), 16 W-os beépített hangszóró, tápfeszültséget adó USB port, 2 db (nem 1) HDMI csatlakozó, vezetékes LAN (kivéve F10X és F100W), opcionálisan támogatott vezeték nélküli LAN (kivéve F10X és F100W). Az Advanced sorozatban szintén van XGA és WXGA, 3300 és 3500 lumenes modell, az optikai zoom 1,5x-es.

 

07.png

Az Advanced család projektorai a Core projektorokhoz hasonló kivitelűek, de a Casio jóval több szolgáltatással és funkcióval látta el őket


 

Large Venue 4K projektor

 

Valószínűleg ez lesz a következő „sorozat”, de egyelőre csak egy modellt számlál, így családról még nem beszélhetünk. Ez a projektor már nem a hagyományos hibrid fényforrást, hanem „csak” kék lézert (lézertömböt) tartalmaz, a technológia maradt az egychipes DLP, de a chip itt különleges, „fél-4K” felbontású (2716 x 1528 pixel), amiből azonban Texas Instruments XPR technológiája valódi 4K-UHD (3840 x 2160 pixel) felbontású képet hoz létre a vásznon.

 

08.jpg

 

Az XJ-L8300HN típusjelet viselő lézerprojektor természetesen ugyancsak a LampFree vagy Mercury-free kategóriába tartozik, maximális fényereje 5000 lumen. Az optikai zoom 1,5x-es az objektív elmozgatható, a lens shift mértéke függőlegesen ±60%, vízszintesen ±25%. A csatlakozók száma és rendeltetése megfelel a nagyobb teljesítményű installációs projektoroktól elvártaknak. PC analóg jelbemenetből egy van a készüléken, plusz egy áthurkolt kimenet egy monitorhoz, HDMI bemenet viszont kettő van (az egyik 1.4-es, a másik 2.0-ás, HDCP 2.2-vel), ezen kívül HDBaseT csatlakozó (RJ45) és egy vezetékes LAN hálózati csatlakozó (szintén RJ45). Emellett van egy bemenet vezetékes távvezérlő csatlakoztatásához (3,5 mm-es jack), egy 12 V-os triggerkimenet, az elmaradhatatlan RS232 vezérlőport, továbbá egy USB(A) és egy USB(B) port, ez utóbbi a firmware frissítéséhez. Egy szabályozható sztereó audiokimenetet is találunk a csatlakozók között (3,5 mm-es jack).

 

09.png


 

További érdekességek, megoldások

 

Az egyik figyelemfelkeltő megoldás, amelyet a standon bemutattak, a 2 db XJ-L8300HN projektorral kialakított Dual 4K Edge Blending, amely 8K2K, azaz 7680 x 2160 pixeles, impozáns képet vetített a mennyezetre függesztett két vetítővel:

 

10aa.jpg

10bb.jpg

 

A Casio egy 4K Projection Mapping-et is bemutatott, szintén a 4K-UHD vetítőjével, ahol természetesen projektorsorozatainak egy-egy tagját festette a legkülönbözőbb hátterek előtt a legkülönfélébb színekre:

 

11.jpg

 

Egy másik látványosság volt egy kiváló táncosnő Synchronized Dance Show néven futó, videóval egybekötött és „szinkronizált” produkciója, amely a higanymentes világért (vagy szerényebben: a higanymentes eszközökért) való harcot volt hivatott dinamikus tánc formájában megmutatni:

 

12a.jpg

12b.jpg

12c.jpg

Synchronized Dance Show: harc a higanylámpák, közelebbről a higanylámpás projektorok ellen, a higanymentes projektorok győzelme érdekében

 

                                                                           ***

Csak ismételni tudjuk, amit az elején mondtunk: a Casio nyolcadik éve következetesen halad a LampFree vagy Mercury-free projektorok fejlesztésében. A legutóbbi időkig a saját hibrid megoldását részesítette előnyben, nemrégiben pedig lépett egy nagyot a csak lézer-foszfor fényforrást használó technológia felé. A Casio nélkül valószínűleg nem tartana ott, ahol tart a hagyományos higanylámpa helyettesítésének ügye környezetbarát, hosszabb élettartamú és megbízhatóbb fényforrással.

 

(projektor.hu)

‹‹‹ További Projektorújdonságok