Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

ISE 2018: Pillanatkép a Canon standjáról


2018. február

 

A Canon több irányban is fejleszti projektorait, az elérendő felhasználási területeket szem előtt tartva. A saját LCoS technológiája mellett a DLP technológiát is használja, a hagyományos higanylámpán kívül pedig a lézeres fényforrás is megjelent több új modellben. Az ISE 2018-as kiállításon a XEED sorozatú, WUXGA felbontású új installációs projektorok kerültek a fókuszba, noha tudjuk, hogy a cégnek vannak 4K felbontású – lámpás és lézeres – vetítői is.

 

01.jpg

 

Ami a 4K projektorokat illeti, a Canon nem lenne Canon, ha nem akart volna ebben is többet nyújtani az átlagosnál. Bár – mint a bevezetőben említettük – ez a téma nem volt idén hangsúlyos (tavaly annál inkább előtérben voltak a 4K vetítők), tájékoztatásul el kell mondanunk, hogy a „klasszikus” 4K felbontásokon túl (értsd: 4K-UHD, 4K-DCI és 4K 16:10) a Canon 4K projektorai 4096 x 2400 pixel natív felbontásúak, ami 17:10-es formátumot jelent.

 

A XEED 4K500ST és 4K501ST modellek rövid vetítési távolságú, lámpás 4K projektorok, és 5000 lumen fényáramot szolgáltatnak. A 4K501ST részletes tesztje az oldalunkon olvasható. A legújabb, 4K600STZ készülék pedig egy 6000 lumenes lézerprojektor. Mindhárom típus a Canon saját legkorszerűbb 0,76”-es LCoS paneljeit használja. E rövid emlékeztető után vegyük szemügyre közelebbről azokat a WUXGA felbontású új XEED installációs modelleket, amelyek a Canon kiállításán hangsúlyos újdonságként szerepeltek!

 

Az új WUXGA installációs projektorsorozat

 

A Canon nem aprózta: mindjárt hat – külsejüket tekintve hasonló – új modellt hozott ki, három lámpás és három lézer-foszfor fényforrású projektort. A XEED WUX7500, WUX6700 és WUX5800 a lámpás változatok, rendre 7500, 6700 és 5800 lumen fényárammal, míg a XEED WUX7000Z, WUX6600Z és WUX5800Z 7000, 6600 és 5800 lumenesek.

 

02.jpg

02a.jpg

 

Mind a hat modell újratervezett optikai rendszerrel és továbbfejlesztett AISYS-szel (Aspectual Illumination System), annak is a 4.2-es verziójával van ellátva, és persze kiváló minőségű LCoS paneleket tartalmaz. Az AISYS vízszintes és függőleges irányban egymástól függetlenül képes vezérelni a lámpa fényét, így még nagy fényerő esetén is biztosítható az egyenletesség vetítési felületen. A képfeldolgozó processzor csúcsminőségű képfeldolgozást és pontosságot garantál. A lámpás modellek natív kontrasztja 2000:1, a lézereseké 4000:1 (a dinamikus kontrasztarány 20.000:1).

 

03.jpg

       A WUXGA felbontású új XEED modellek optikai és megvilágító egysége összeszerelt állapotban

 

Az objektív cserélhető ezeken a projektorokon, a választék 6 típusból áll, ezekről alább külön beszélünk majd. A készülékek csatlakoztatása DVI, HDMI és DisplayPort bemeneteken egyaránt lehetséges, mi több, HDBaseT funkcióval is ellátták őket, ami egyetlen UTP kábelen (CAT6) keresztül biztosítja mind a video- és audio-, mind a vezérlőjelek továbbítását a nagy távolságban (max. 100 m) elhelyezett projektorhoz. 

 

Mint e néhány adatból is látható, az új XEED sorozat tagjai nagy fényerejükkel és kontrasztjukkal, robusztus és tartós kivitelükkel, sokoldalú csatlakoztatási lehetőségeikkel számtalan feladattal megbirkóznak a nagy előadótermektől a konferenciaközpontokig, a múzeumi szemléltetéstől a különféle signage alkalmazásokig, a kiállítási bemutatóktól az orvosi továbbképzésig (DICOM szimulációs mód). Ha egy projektor nem lenne elegendő a kívánt képmérethez, az edge blending funkcióval több projektor képének összefűzése sem okoz nehézséget.

 

04.jpg

               A vitrinben kiállított lézeres XEED WUX7000Z projektor, objektívek társaságában

 

Ha az elhelyezés miatt nem megoldható a központos vetítés, a kép sarkaiban a digitális trapézkorrekció segít. Az elhelyezési rugalmasságot nagyban növeli az objektívek nagy lens shift tartománya (ami természetesen a választott objektív típusától függ). Ezzel el is érkeztünk a standon ugyancsak kiemelten szereplő objektívekhez, amelyekről külön kell beszélnünk.

 

Az opcionális objektívcsalád

 

Említettük, hogy a XEED WUXGA projektorokhoz hatféle objektív közül választhatjuk ki a nekünk, illetve a vetítési körülményeknek megfelelő típust. Az objektív rendkívül egyszerűen, egy mozdulattal vehető ki, illetve helyezhető be – vagyis a csere gyors és könnyű. A Canon a standon egy rövid videót vetített a projektorokról és az objektívekről, az itt következő képeinket erről készítettük.

 

05.jpg

Ez a kép szemlélteti, hogy az új tervezésű objektívek a „Spigot Type” rögzítési módot alkalmazzák, ami villámgyors cserét tesz lehetővé

 

Az objektív vezérlő processzora (MPU) bele van építve magába az objektívbe, javítva annak teljesítményét és funkcióit.

 

06.jpg

                                    Az új objektívekbe beépítik a vezérlő processzort

 

Megmutatjuk a hat, motorosan vezérelhető objektívet is, amelyek között négy zoomobjektív van a nagylátószögűtől (Wide) az egészen távolról vetítő teleobjektívig (Ultra Long), kettő pedig fix fókusztávolságú. Az egyik hátsó vetítésre való (Short Fixed), a másik pedig ultra nagy látószögű (Ultra wide).

 

07.jpg

07a.jpg

                                 A Canon objektív-választéka az új XEED projektorokhoz

 

Az Ultra wide RS-SL06UW még a többihez képest is különleges tulajdonságokkal bír, amelyekről érdemes egy keveset beszélni.

 

07b.jpg

                         A kivételes képességű Canon Ultra wide RS-SL06UW objektív

 

A gyártó a kivételes felbontóképességét (super-high resolution) és a nagyon alacsony torzítását (ultra-low distortion) emeli ki. Az objektív vetítési aránya 0,54:1, a lens shift pedig ebben az ultraközeli kategóriában egészen rendkívüli, függőlegesen -15/+75%, vízszintesen -30/+30%, miközben a tökéletes geometriát bármely állásban megtartja.

 

08.jpg

 

Ha görbült – akár szélsőségesen görbült – felületre vetítünk ezzel az objektívvel, működésbe hozhatjuk a Marginal focus adjustment nevű funkciót, amely a teljes felületen biztosítja a tökéletes élességet.

 

09.jpg

Az RS-SL06UW objektívvel görbült felületre vetítve a felület szélső részein is megmarad az élesség

 

A Canon zoomobjektívekre jellemző a minimális fényerő-különbség a zoom szélső állásaiban, ami nem éppen megszokott dolog a projektor-objektíveknél.

 

Végül – visszatérve a projektorokhoz – soroljuk fel a három lámpás és a három lézeres típus legfontosabb jellemzőit.

 

10.jpg

 

XEED WUX7500, XEED WUX6700 és XEED WUX5800 (hagyományos lámpás modellek):

 • Nagy fényerő a teljes zoomtartományban
 • Kiváló képminőség
 • 3 éves ingyenes lámpacsere garancia
 • Hat motoros, könnyen cserélhető objektív opció
 • Sokoldalú csatlakoztathatóság
 • Egyszerű installálás és karbantartás

 

XEED WUX7000Z, XEED WUX6600Z és XEED WUX5800Z (lézeres modellek):

 • Alacsony fenntartási költségek
 • 5 év garanciaKiváló képminőség
 • Kiváló képminőség
 • Nagy fényerő a teljes zoomtartományban
 • Hat motoros, könnyen cserélhető objektív opció
 • Egyszerű installálás és karbantartás

 

                                                                       ***

Rövid beszámolónkban megpróbáltunk képet adni a Canonnak a projektorok fejlesztésében végzett legújabb eredményeiről.

 

(projektor.hu)

‹‹‹ További Projektorújdonságok