Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Sony megoldások Amszterdamban

2018. február

 

A Sony elmaradhatatlan szereplője Európa nagy üzleti/professzionális AV-technikai találkozójának és kiállításának, az Amszterdamban idén is megrendezett ISE-nek. A cég a „Creating Solutions Together” jegyében egész sor egyedi és innovatív megoldást mutatott be az AV-technika potenciális felhasználói számára a 2018-as ISE kiállításon.


2018. február

 

A Sony elmaradhatatlan szereplője Európa nagy üzleti/professzionális AV-technikai találkozójának és kiállításának, az Amszterdamban idén is megrendezett ISE-nek. A cég a „Creating Solutions Together” jegyében egész sor egyedi és innovatív megoldást mutatott be az AV-technika potenciális felhasználói számára a 2018-as ISE kiállításon.

 

01a.jpg

 

Minket természetesen elsődlegesen a Sony vetítéstechnikája érdekelt, de mint olvasóink látni fogják, idén ezt egy kissé tágabban értelmeztük. Az ISE a professzionális AV technika rendezvénye, következésképpen a most bemutatott, illetve bejelentett projektor-újdonságok is ezt a vonalat képviselik. Igaz, a Sony-stand központi részén láthattunk jónéhány lámpás és egy-két lézeres projektort a sikeres C, S, P és F sorozatokból, köztük short throw és ultra short throw modelleket is, de az újdonságokkal a stand más részében találkozhattunk.

 

02.jpg

 

Új professzionális lézerprojektorok

 

Tudjuk, hogy a Sony hozta ki az első – üzleti, oktatási, tárgyalótermi és egyéb intézményi célokra szánt – 3LCD lézerprojektort, amelyet a 2013-as ISE rendezvényen mutatott be a széles nyilvánosságnak (VPL-FHZ55). A cég azóta is töretlenül fejleszti Z-Phosphor Laser-nek elnevezett fényforrás-technológiáját, és mind az üzleti, mind az otthoni (házimozi) szegmensben sok sikeres modellt hozott piacra. Szemmel láthatóan a Sonynál is a lézerprojektorok állnak a vetítéstechnika fejlesztésének előterében.

 

Ami eddig hiányzott a palettáról, az a nagyteljesítményű (10.000 lumen körüli vagy afölötti) kategória. Idén két ilyen projektort is kihozott a Sony, amelyek küllemüket tekintve teljesen egyformák, de néhány jellemzőjükben különböznek egymástól. A „nagyobbik” VPL-FHZ120L új fejlesztésű LCD paneleket használ a nagy termikus terheléssel szembeni ellenállást növelendő, továbbá optikai kompenzáció van beépítve a nagy kontraszt és a stabil fényáram érdekében – azaz a kiváló minőségű színes megjelenítés érdekében. Ez a projektor a maga 12.000 lumen fényerejével nagy auditóriumok, konferenciatermek és élő rendezvények igényeinek kiszolgálására alkalmas. Natív felbontása WUXGA, azaz 1200 x 1920 pixel.

 

03.jpg

 

A másik új nagyteljesítményű modell, a VPL-FHZ90L 9.000 lumen fényáramot produkál, felbontása szintén WUXGA. Nagyobb és közepes osztálytermekbe, intézményi tárgyalótermekbe szánták, ahol meglehetősen nagy környezeti fény mellett is megállja a helyét.

 

Mindkét típusnak vannak az eddigieknél fejlettebb jellemzői és szolgáltatásai. Ilyen pl. a hatalmas, sőt egyedülállónak mondható lens shift tartomány (függőlegesen ±107%, vízszintesen ±60%), és a hatféle objektív preset pozíció, amelyek azonnal behívhatók. Vagy az új HTML tartalom-megjelenítő funkció, amellyel „testre szabott” tartalom – pl. logók, hírek vagy hirdetések vetíthetők hálózaton keresztül (vagy akár USB kulcsról) még akkor is, ha a projektor nem kap bemeneti jelet a hagyományos bemeneteken keresztül.

 

A Sony idei új lézerprojektorai között három további típus is szerepel a kompakt középkategóriából: az FHZ66-os (6.100 lumen), az FHZ61-es (5.100 lumen) és az FHZ58-as (4.200 lumen). Mindhárom WUXGA natív felbontású. Közepes vagy kisebb helyiségekben ezek is hozzák a lézertechnológia előnyeit: a fényerő hosszú idejű állandóságát, a karbantartás nélküli működést, a gyors és egyszerű beállítást, és a lámpacsere kiküszöbölését.

 

04.jpg

 

Ez a három modell ugyanazt a kompakt házat kapta, mint a korábbi FHZ60 és FHZ65 típusok. Mind az öt ismertetett projektor kompatibilis a legutóbbi szoftvercsomagokkal, mint a Vision Exchange aktív tanulási megoldás, a Display Power Management szoftver és az IP Remote App. Az új vetítők megjelenése 2018 nyarán várható.

 

Lézerprojektorok – házimozihoz

 

Bár a kiállítás jellege magyarázza, hogy az otthoni környezetbe szánt vetítéstechnika nem jelent meg a standon, a kiváltságos látogató ezzel is találkozhatott kisebb bemutató helyiségekben. A Sony 4K SXRD projektorai évek óta intenzív fejlesztés eredményei. Hogy csak a legutóbbi modelleket említsük, az utóbbi egy-két évben jelent meg a VPL-VW5000ES, a VW320ES, a VW550ES, az ultra short throw VZ1000ES, legújabban pedig a lézer-foszfor fényforrású házimozi-projektor család: a VW260ES, a VW360ES és az igen kiváló, általunk is tesztelt VW760ES.

 

05.jpg

A natív 4K felbontású, HDR-kompatibilis (HDR10 és HLG), 2000 lumenes lézerprojektor a high end házimozi kategóriába sorolható

 

Az egyik félreeső kiállítóteremben megnézhettünk egy szimulációs összeállítást 4 db, mennyezetre szerelt VZ1000ES UST projektorral, amelyek egy szoba négy falára vetítették az összefüggő mozgó körképet. Egy másik szobában speciális, impozáns bútorzatot láthattunk a közelről vetítő házimozi-projektor „elrejtésére”.

 

„Creating Solutions Together”

 

A Sony standjának legnagyobb részét az intézményi, üzleti, oktatási, tárgyalótermi, videoprodukciós stb. szféra számára kínált professzionális „megoldások” tették ki. Már a puszta felsorolás is imponáló: Collaboration Meeting Room, TEOS Manage, Workplace Management Solution, Remote Learning, Active Learning Solution, Lecture Theatre Solution, Corporate and Event Production, Beyond 4K Content Sharing over IP, Crystal LED Display Solution, Colour Management Solutions. Ha valamit véletlenül kihagytunk, az a bőség zavarának tudható be.

 

05a.jpg

 

Mi a következőkben ezekből két területet ragadunk ki, amelyek ugyan nem a vetítés tárgykörébe tartoznak, de a kijelzők témakörét nagyon is közelről érintik. Az egyik a színmenedzsment, amelyet konkrétan az autók tervezésével kapcsolatban mutatott be a Sony. Itt az egyik nagyon fontos dolog a kijelzők közötti színeltérések kiküszöbölése, illetve a színhibák miatti téves kommunikáció elkerülése a kijelzők között, a másik pedig a megfelelő „döntéshozatali” kijelző a bemutató helyiségben.

 

06.jpg

A példa szerint a tervező stúdióban (Design Studio) a tervezők kijelzői (20-30”-es LCD vagy OLED monitorok) és egy nagyobb méretű (80-100”-es) preview, azaz előnézeti kijelző található. „Döntéshozó” kijelzőként a bemutató helyiségben (Presentation Room) pedig a Sony a saját fejlesztésű Crystal LED Display System-et javasolja. A színmendzsment eredményeképpen a színkonzisztencia hatékonyabbá teszi a munkafolyamatot. Az asztalon látható készülékek: egy Crystal LED egység, a színmérő műszeregyüttes (colorimeter), egy laptop a színmérő szoftverrel, és a Crystal LED vezérlő egysége (ZRCT-100)

 

A kijelzők közötti színkonzisztencia megteremtéséhez először mérni kell a színjellemzőket, ezeket importálni kell a „színbeállító eszközbe” (kalibráló szoftver), majd el kell végezni a korrekciós számításokat. Végül be kell állítani a munkafolyamatban használt kijelzőket a rendelkezésre álló „színadatokkal”. Ezt szemlélteti a következő ábra.

 

07.jpg

A példa szerinti színmenedzselésben háromféle display szerepel: a Sony Crystal LED kijelző, a Sony BVM-X300-as OLED monitora és valamilyen harmadik PC monitor

 

A másik téma közvetlenül kapcsolódik az előzőhöz, mivel éppen a kiállított, és nyugodtan monumentálisnak nevezhető Sony Crystal LED Display System-ről szeretnénk kicsit többet mondani, mint ami a puszta megtekintésből látszik. Ezt (vagy ehhez nagyon hasonló kijelzőt) már tavaly is kiállított a cég CLEDIS (Crystal LED Integrated Structure) néven.   

 

08.jpg

A kiállításon látott, 144 egységből álló, 9,6 x 2,7 méteres Crystal LED Display System

 

Ez a minden ízében eredeti kijelzőmegoldás emisszív, azaz fénykibocsátó mikro-LED-ekből épül fel. Minden pixel felületszerelt RGB mikro-LED-eket tartalmaz, de a fénykibocsátó pixelméret mindössze 0,003 mm2, ugyanakkor a pixelek osztásköze 1,26 mm, ami azt jelenti, hogy a felületnek több mint 99%-a eredendően fekete.  

 

A LED-fal 320 x 360 pixeles egységekből (ZRD-1) van összeállítva, az egységek pedig 80 x 120 pixeles „cellamodulokból” állnak (12 cellamodul van egy egységben). Egy 4K2K nagyságú kijelző 72 (12 x 6) egységből építhető fel, a mérete 4,8 x 2,7 méter, a képátló 220”. A vezérlés a Display Controlleren (ZRCT-100) keresztül történik, egy kontroller maximum éppen egy 4K2K fal vezérlésére alkalmas, 2 Controllerrel pedig egy 144 egységből álló 8K2K kijelző vezérelhető. Ennek mérete 9,6 x 2,7 méter, a képátló 400”, a pontos pixelszám 7680 x 2160.

A kiállításon pontosan ekkora méretű Crystal LED kijelző volt látható. Elméletileg bármekkora kijelzőfal építhető, gyakorlatilag 20 Controllert lehet egymással szinkronizálni, azaz a legnagyobb Crystal LED kijelző 1440 egységből állhat, ami kb. 264 m2-es felületet jelent.

 

Néhány, a minőségre vonatkozó adat: a maximális fénysűrűség 1000 nit, a kontrasztarány nagyobb 1 000 000:1-nél, a betekintési szög gyakorlatilag 180 fok (a mikro-LED-ek belesimulnak a felületbe, és a teljes féltérbe egyenletesen sugároznak), a színtartomány az sRGB 140%-a, a max. frissítési frekvencia 120 Hz. A kép extra minőségét igazolja a szubjektív megtekintés a fényárban úszó kiállítási környezetben.

 

                                                                                  ***

 

A projektortechnikán túlmutató rövid beszámolónkat remélhetőleg élvezték olvasóink. A Sony egyedi megoldásai – amelyeket ugyan a „Creating Solutions Together” jegyében a megrendelőivel, illetve felhasználóival együtt alakít ki, az idén is megmutatták a cég rendkívüli nyitottságát az innovációra.

 

N. Á.

‹‹‹ További Projektorújdonságok