Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Áttekintés


 

Portálunkon a vetítéstechnika fogalmát az elektronikus, pontosabban a korszerű digitális projektorokkal megvalósított vetítésre korlátozzuk. Külön nagy és érdekes terület lenne a filmes vetítés és vetítőgépek, vagy az analóg katódsugárcsöves (CRT) vetítők témaköre, de az előbbiek egy másik speciális weboldalt igényelnének, az utóbbi pedig visszavonhatatlanul a technikatörténet lapjaira került (még akkor is, ha itt-ott használatban van). Szintén nem szeretnénk részletesen megtárgyalni a többi, korábban vagy néha még ma is használt vetítő szerkezetet, mint a diavetítők, az episzkópok, az írásvetítők.Az álló- és mozgóképvetítés egyébként nagyon régen létezik, a vágyak és a megvalósítás szintjén is, elég a kínai eredetű árnykép-vetítésre, vagy a középkor vége felé már ismert laterna magica-ra („bűvös lámpára”) gondolnunk. A szokásos elképzelésekkel ellentétben ez utóbbinak egy változata papírszalagra rajzolt egymás utáni mozgásfázisok vetítésére is alkalmas volt, azaz mozgóképet vetített, igaz, csak egy-két másodperc időtartamban.

 

A vetítésben természetesen központi szerepet játszik a vetítőgép (esetünkben a digitális projektor), így a vetítéstechnika nagyobb része is a projektorról szól, ám a vetítéstechnika nem egyenlő csupán a projektortechnikával.

A vetítőgép valamilyen sík, esetleg ívesen hajló felületre (ernyőre, vászonra, falra) vetíti a képet kisebb-nagyobb nézőközönség számára, elölről vagy hátulról, gyakran hanggal kísérve, ami lehet magának a műsornak a hangja, vagy pl. az előadást tartó előadó általában kihangosított hangja. A közönségnek a „nézőtéren” jól kell látnia, hallania a képet, illetve a hangot, akárhol is foglal helyet. A vetítéstechnikának tehát gondoskodnia kell a megfelelő fényerőről, és a kielégítő képminőség egyéb feltételeiről, mint a vászon (helyesen: vetítőernyő) mérete, anyaga, formátuma és láthatósági szögtartománya, a helyiség fényviszonyai, továbbá adott esetben a helyiség hangosítására alkalmas berendezések, a megfelelő akusztika, és még sok minden más. A vetítéstechnika részét képezik az olyan kiegészítő szerkezetek is, mint a projektorok elhelyezésére szolgáló tartók, szerelvények (pl. mennyezeti konzolok), igényesebb megoldásoknál a vásznat mozgató, ill. a vásznat eltakaró függönyt elhúzó szerkezetek, a helyiség világításának szabályozása, vagy akár az egész vetítőrendszert vezérlő elektronika, ide értve pl. egy univerzális távvezérlőt is, amellyel a vetítés összes kiegészítő funkciója is távvezérelhető.
Más technikát igényel egy szabadtéri mozi, egy óriás konferenciaterem, egy iroda, egy tanterem, vagy az otthoni moziszoba.

 

Mivel a digitális projektorok az elektromosan csatlakoztatott képjelet dolgozzák fel, szükség van az ezt előállító jelforrásokra, pl. PC-re (tipikusan előadás vagy multimédia vetítés esetén, de ma már játékfilmeket is vetítenek róla), videoforrásra (pl. DVD-lejátszó, játékkonzol) vagy más multimédiás forrásra (memóriakártya, USB kulcs). Sokféle vetítési feladat megoldható PC vagy külső videolejátszó nélkül, mivel sok projektor fogadni tudja a félvezető adathordozókat. Egyre több projektortípus köthető vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatba, ami szintén egyszerűsíti a vetítési feladatokat.


Vannak speciális alkalmazások is, amelyek szintén a vetítéstechnika tárgykörébe tartoznak. Ilyenek pl. a különleges oktatási területeken a szimulátorok, az energiaellátó vagy távközlési központokban található nagy felbontású kijelező falak, vagy bizonyos célzott kültéri vagy beltéri alkalmazások. Ezeket gyakran nem a legelterjedtebb frontvetítéssel oldják meg, hanem olyan modulokkal, amelyek hátulról vetítő projektoros egységeket (ezekből projektorfalat állítanak össze), vagy esetleg nem is projektoros építőelemeket használnak, hanem pl. LED-falat, azaz sok-sok LED-ből álló kijelző felületet.


Tudásbázis rovatunkban elsősorban a hagyományos frontvetítés köré csoportosítjuk mondanivalónkat, de sort kerítünk a nem szokványos megoldásokra is, néhány érdekességet bemutatva.
A rovat az elkövetkezendő hetekben fokozatosan épül ki, hogy egy idő után átfogó ismereteket adjon a vetítéstechnikáról.

Új ismeretanyag megjelenéséről külön is értesítjük látogatóinkat, ha feliratkoznak hírlevelünkre.