Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

LED-es miniprojektorok tesztje

Új fényforrás a projektortechnikában

(2009 október)


A LED fényforrást használó projektorok jó ideje jelen vannak a piacon, és a számuk mostanra elérte azt a szintet, hogy egy kisebb összehasonlító tesztet össze tudtunk kovácsolni belőlük. A teszt apropója kettős volt. Természetesen bemutatunk néhány jelenlegi LED-es modellt, de ezen felül pótoljuk a mulasztásunkat, és foglalkozunk egy kicsit külön a LED meghajtással is. Írásunk végén „kakukktojásként” megvizsgáltunk egy hagyományos UHP lámpás DLP projektort, amely méretben és súlyban nincs túl messze a tesztelt LED-es vetítőktől.


Új fényforrás a projektortechnikában


(2009 október)


A tesztben szereplő típusok: Samsung P410, LG HS-102, Acer K10, Toshiba TDP-F10, BenQ Joybee GP1, és a nem LED-es, UHP lámpás Optoma EX-330.


A LED fényforrást használó projektorok jó ideje jelen vannak a piacon, és a számuk mostanra elérte azt a szintet, hogy egy kisebb összehasonlító tesztet össze tudtunk kovácsolni belőlük. A teszt apropója kettős volt. Természetesen bemutatunk néhány jelenlegi LED-es modellt, de ezen felül pótoljuk a mulasztásunkat, és foglalkozunk egy kicsit külön a LED meghajtással is. Írásunk végén „kakukktojásként” megvizsgáltunk egy hagyományos UHP lámpás DLP projektort, amely méretben és súlyban nincs túl messze a tesztelt LED-es vetítőktől.

 

A LED fényforrásról


Nagy fényerejű LED-ek már régóta kaphatóak (gondoljunk csak az egyre jobb hatásfokú LED-es zseblámpákra, és egyéb világítótestekre), és az utóbbi években eljutottak arra a szintre, hogy egyre többet volt téma projektoros körökben: vajon alkalmasak lesznek-e arra, hogy vetítőkben is felhasználhassák őket fényforrásként.
A legelterjedtebb projektor-fényforrások jelenleg az UHP lámpák (és egyéb elnevezésű, de alapvetően ugyanazt a technológiát használó lámpák, lásd Az UHP izzók természetrajza). Ha ezeknek a fényerejét és a működtetéshez szükséges energia mennyiségét (azaz a hatásfokot) nézzük, és még néhány más körülményt (pl. méretek, gyújtófeszültség stb.) jelenleg az UHP izzó a leghatékonyabb fényforrás, amelyet elő tudnak állítani erre a feladatra. Ezek az izzók akár 20-30000 lumen fényerő kibocsátására is képesek. Persze a fény irányítása, a projektor optikai elemein való áthaladás, és a megfelelő színegyensúlyra kalibrálás miatt sokkal kisebb lesz a hasznos fénymennyiség, de a mai napig nincs olyan fényforrás, amely az árát is figyelembe véve, a fényerő szempontjából helyettesíthetné ezt a technológiát.
A LED fényforrás használata indokoltan merült fel a projektorok esetében, hiszen egy rendkívül könnyen vezérelhető fényforrásról van szó, amely ideális lenne erre a feladatra. A megfelelő fényerő még várat magára, de már a tesztben szereplő kis projektoroknál is látszik, hogy jó irányba halad ez a technológia. Ezen kívül pedig megjelent néhány csúcskategóriás projektor LED meghajtással, házimozihoz használható fényerővel. Ez azért is érdekes, mert az igényes házimozi felhasználás nagyon pontos színmegjelenítést igényel. Mindez a jó fényerő mellett megfelelő színspektrumot is követel a fényforrástól. A vetített kép korrekt színvilága csak akkor lesz teljes, ha a fényforrás színösszetevői erre alkalmasak. Ez pedig az eddigi tapasztalatok alapján megítélhetően nem jelent problémát a LED-ekkel.
A tesztünkben vizsgált projektorok fényereje viszont igencsak a használhatóság alsó határán volt. 100-150 ANSI lumen fényerőről beszélünk. Ez a fénymennyiség nem elegendő nagyméretű kép vetítésére, főleg nem prezentációs felhasználásra, ahol a teljes elsötétítés általában nehezen megoldható.
Ennek ellenére a LED fényforrás előnyei már ezeknél az első elfogadható LED projektoroknál is jól látszanak. A hagyományos lámpák 2-5000 órás élettartama helyett a LED-ek esetében 20-30000 órával számolhatunk. Mindezt a LED úgy biztosítja, hogy az öregedés okozta elszíneződésekkel és fényerő-csökkenéssel nem kell bajlódni, ellentétben a hagyományos lámpákkal. Egy UHP lámpás házimozi projektort akár 3-400 óránként is szükséges lehet újra kalibrálni, annyira megváltozik a színegyensúly.
A LED meghajtás egy olyan új lehetőséget is megnyit, mint az 1-chipes DLP vetítők színkerék-mentes vezérlése. Nem is csoda, hogy az összes jelenlegi LED-es projektor 1-chipes DLP rendszerű. Az 1-chipes rendszer ugyanis rendkívül egyszerű felépítésű, nagyon könnyű vele kisméretű vetítőket építeni, a feladat csupán az, hogy az RGB alapszíneket váltogatva tudjunk fényt adni a DMD chip számára. Három darab (RGB) LED segítségével mindez színkerék nélkül megoldható, hiszen a LED-ek hihetetlenül gyorsan ki-be kapcsolgathatók. Ezzel megszabadulhatunk a színkerék szegmensváltásakor jelentkező fölös fényszóródástól, így még jobb kontrasztunk és letisztultabb, fényszóródás-mentes képünk lesz.

A LED vezérlés további előnye, hogy a referencia 6500K színhőmérséklethez sokkal közelebb van a 3 LED együttes fénye, mint amit az UHP lámpák leadnak. Az UHP lámpák zöldes-kékes, nagyon hideg saját színét általában a zöld és kék csatorna elektonikus szín korrekciójával szokás visszafogni, ez fényerő és kontraszt csökkenést okoz. Mivel LED fényforrással sokkal kisebb mértékben van szükség színegyensúly korrekcióra, a LED-es projektor meg tudja tartani a DMD közel teljes on/off kontrasztját.

 

vivitek-led.jpg

A képen a Vivitek csúcskategóriás házimozi projektorának LED fényútvonala látható. Ezzel a rendszerrel 1-chipes DLP projektor építhető színkerék nélkül

 

Abban az esetben, ha megfelelően gyors DMD (mikrotükör chip) és DMD vezérlő van a projektorban (az olcsó, alacsony felbontású DLP modellekben ez még nincs meg) akkor olyan gyors RGB szekvencia lehetséges, amellyel az 1-chipes DLP rendszerek gyakorlatilag teljesen szivárványmentesek lehetnek. A Vivitek LED-es házimozi projektora a tesztek szerint kb. 15-szörös sebességű színkeréknek megfelelő tempóval képes az RGB szekvenciát futtatni.
A LED meghajtásnak a mindennapi használatban is nagy előnyei vannak. Az UHP lámpákra vigyázni kell. Nem lehet őket össze-vissza, ki/be kapcsolgatni, valamint fizikai behatásra is érzékenyebbek, mint egy LED panel. A LED-nél nincs bemelegedési idő sem, a maximális fényerő azonnal rendelkezésre áll.
Igen valószínű, hogy ha a LED fényforrások a jelenlegi ütemben fejlődnek, akkor pár év múlva nem sok UHP lámpás projektor lesz a piacon. Búcsút mondhatunk tehát a félidőben felrobbanó és elsárguló UHP lámpáknak, és feltételezhető, hogy a legintenzívebb napi szintű használat mellett is előbb fog elavulni a LED-es projektorunk, mintsem hogy lámpát kelljen benne cserélni.

 

A tesztről


Ezeket a kis projektorokat nem házimozi célra tervezték, ezért nem is elsősorban a mozis projektorokra rendszeresített tesztmetódust alkalmaztam. Elsősorban mindenes projektorként próbáltam ki őket, és persze mindegyiket igyekeztem kicsit úgy beállítani, hogy tévézésre, mozizásra, videojátékok megjelenítésére is viszonylag korrekt képet adjanak. A minősítés is  aszerint történt, hogy mennyire váltak be ultrahordozható és mindenes projektornak.
A műszeres méréseknél nem hagytam el az RGBCMY referenciapontok vizsgálatát, de nem erőltettem egy teljes kalibrálást, hiszen ezeknek a vetítőknek a felhasználási módja ezt nem követeli meg. Mindenesetre az RGBCMY mérési eredmények jól mutatják, ha egy-egy típus színvilága nagyon eltér a normálistól.

 

A teszt műszeres méréseit digitális fénymérővel, valamint  X-Rite DisplayOne cololimeter-rel és a Color HCFR színkalibráló szoftver segítségével készítettük.

 

Samsung P410


Tulajdonságok


A Samsung miniprojektora a mezőny legnagyobb darabja. Igaz, a készülékház igen tetszetős, talán ez a legszebb, de a meglehetősen nagy külső táppal már majdnem akkora, mint a legkisebb lámpás projektorok. Kézben forgatva a súlya is érződik, tömege eléri az 1 kg-ot.

 

samsung-sp410-image.jpg


A jellemzők közül a 170 ANSI lumen fényerő kiemelendő, ez a mezőny legnagyobb fényerejű projektora. A bemenetek között itt érdekesség az USB, amelyről van lehetőség a jpeg képek mellett DivX videót is lejátszani. Érdekes plusz, hogy a két beépített hangszóró sztereó hangot ad. Igaz, ennek ilyen méreteknél túl sok értelmét nem látom, de ennek is helyet tudtak szorítani a kis projektorban.


Beállítás, objektív, zaj, képminőség


Gyári állapotában kellemes képpel indít a P410. Csak nagyon enyhén túlszínezett a VGA bemeneten. A készülék fényereje ebben a mezőnyben valóban nagyon jó. Sötétben 1 méter széles kép esetében teljesen használható képet kapunk. A ventilátor kicsit hangos, de messze nem zúg annyira, mint pl. az LG készüléke nagy fényerejű módban.
A vetítő kalibrálására nincsenek megfelelően komoly beállítási lehetőségek, így nagyjából a gyári beállításokra kellett hagyatkoznom. A legtermészetesebb képe „standard” üzemmódban volt, ennek használatát javaslom. Ebben a módban komolyabb kalibrációra már nem is nagyon van szükség (igaz, nem is ad rá módot a projektor). Az RGBCMY referenciapontokhoz egész közel vannak az értékei, ennek megfelelően relatíve jók is a színei. A túlszínezettség a vörös tartományban látható csak igazán, amit a színtelítettség enyhe visszafogásával lehet orvosolni.
Videoképe a fentieknek megfelelően kifejezetten élvezhető. Az 1300 körüli natív kontrasztot (ami érdekes módon magasabb, mint a gyári adat) tudja a legjobb színeket tudó üzemmódjában is, és bár az ANSI kontrasztja alig jobb, mint 300:1, egészen jó képi dinamikára képes. Nagyon precíz színvisszaadást azért ne várjunk tőle. Egy kis rózsaszínes bőrszín, vagy nem oda illő égboltszínezet elkapható lesz rajta, de a vetítő rendeltetését figyelembe véve ez elnézhető neki.

 

samsung-sp410m-meresek.jpg

A Samsung P410 gyári beállításokon a vörös és a bíbor referenciapontokat leszámítva egészen pontos alapszín-megjelenítésre képes. A színhőmérséklete kicsit meleg, de az RGB együttfutás elfogadható a szürkeárnyalatos tesztábrákkal.

 

A vetítő objektívje ezen a szinten kifejezetten jónak mondható. Közel jól kiélesíthető, minimálisan aberrál csak, és a kép homogenitása is kiváló, azaz a sarkokban nem látható látványos elsötétülés. Az objektív védelmére beépített kézzel mozgatható lencsevédő kiváló ötlet. Igaz maga a frontlencse mélyen ül a házban, azaz nehezen elérhető, de ez a plusz védelem jól jön, ha sokat hozzuk-visszük a vetítőt.
Analóg videobemenetén korrekt teljesítményt tapasztaltam. Video deinterlacere menüben kapcsolható videó és film mód között. Mivel 3:2 pulldown-ra (NTSC) van csak a film mód kihegyezve, érdemes a film módot kikapcsolva tartani. PAL videóval sokat nem segít. Ha ezt nem tesszük meg, akkor gyakran fogunk a gyors mozgásokat tartalmazó képen széteső fésűsödést látni. Viszont ha videó módba kapcsolunk, akkor a deinterlacere szépen dolgozik, csupán egy kis sorközi remegéssel kell számolni, még filmeknél is.
A DLP hibajelenségek közül a színátmenet sávosodás minimálisan látszik álló képeknél, de az elmozdulás közbeni sávosodás néha a kelleténél jobban látható. A dithering minimális, a szivárvány viszont meglehetősen könnyen előjön. Sötétben mozizás nem ajánlott szivárvány-érzékenyeknek.


Használat közben


A menürendszer és a távvezérlő panaszmentes használatot tett lehetővé. A vetítő tetején található érintőgombok, bár nagyon tetszetősek, nem igazán adnak határozott érzést nyomkodás közben, nem jó innen irányítani a menürendszert. Nagy pozitívum, hogy USB bemenetről médialejátszóként működtethető, viszont a hangkimenet hiánya miatt az MP3 és a DivX lejátszás a beépített hangszóróra korlátozódik.


Összegzés


Ha szigorú vagyok, akkor azt mondom, hogy ez már nem az ultrahordozható méret. Persze az egykilós, kb. 15 x 14 x 6,5 cm-es vetítőre nem mondhatjuk, hogy nagy, de a nagy tápjával már majdnem ott vagyunk, ahol a legkisebb lámpás projektorok. Fényereje egészen jó ebben a mezőnyben, sötétben egy méter széles képig korrektül használható. Általános felhasználásra minden további nélkül alkalmas, ha a fenti képmérettel és a 800x600 felbontással megelégszünk.


Mérési eredmények


Fényerő: 155 lumen
Kontraszt: on/off: 1350:1, ANSI: 315:1

 

Értékelés

 

Pozitívumok:
- Esztétikus készülékház
- Korrekt színek standard üzemmódban
- Jó fényerő a többi LED-es projektorhoz viszonyítva
- A mérethez képest jó objektív
- Elfogadható kontraszt
- Korrekt videokép analóg bemeneten
- Jól védett objektív

 

Negatívumok:
- Kelleténél több szivárvány
- Tápegységgel együtt már nem annyira „ultra” hordozható
- Kicsit hangos működés


Adatlap

 

Forgalmazó: Samsung Electronics Magyar Rt.
Legjobb ár: bruttó 159 000 Ft


Technológia: DLP
 Fényerő: 170 ANSI lumen
 Kontraszt: 1000:1
 Felbontás: SVGA (800 x 600)
 LED élettartama: 30000 óra
 Tömeg: 1 kg
 Garancia: 3 év
 Zajszint: 30 dB
 Méret: 14,8 x 6,6 x 14,6 cm
 Saját képformátum: 4:3

 

LG HS-102


Tulajdonságok


A külsőleg nem éppen túldizájnolt vetítő tömegben jóval 1 kg alatt van, és méreteiben is egészen kompaktra sikerült miniprojektor. A 10 x 15 x 5 cm-es készülékház annyira kicsi, hogy egy közepes méretű notebook táskába bele tudjuk rakni a notebook mellé. Igaz ebben megakadályozhat a tápegység mérete (jelenleg a LED-es miniprojektorok mind külső táppal üzemelnek), hiszen maga a tápegység majdnem fele akkora, mint a vetítő.

 

lg-hs102-image.jpg


Kiemelendő a tulajdonságai közül a 160 ANSI lumen maximális fényerő, amely jelenleg közel van ahhoz, amit a legjobb LED-es miniprojektorok tudnak. A 800 x 600-as felbontás egyelőre általános ebben a kategóriában, és ez nagyjából passzol is a használható képmérethez. A HS-102 VGA RGB, kompozit videó és USB bemenetekről képes képi információ megjelenítésére, és beépített hangszóróval is felszerelték. USB esetében nem csupán képeket, de DivX videót is le tudunk játszani róla. Mivel van saját hangszórója és hangkimenete, ultrahordozható „moziként” is funkcionálhat.


Beállítás, objektív, zaj, képminőség


A kis LG fényereje valóban nem rossz. Legalábbis az 1 méter széles képet, amit próbáltam kihozni belőle, be tudja világítani úgy, hogy teljes sötétben jó legyen. Akár egy pici fényt is hagyhatunk a szobában, de ekkor már kicsit ellaposodik a kép.
Probléma, hogy normál fényerejű módban meglehetősen hangos a hűtés. Erre megoldás, ha csökkentett fényerejű módba tesszük, itt sokkal halkabb lesz. A fénymennyiség sajnos ekkor már szerényebb, de mérve is megvan a 100 lumen. Teljes sötétben, ha nem akarunk túl nagy képet vetíteni, ez még úgy-ahogy elfogadható marad.
Ha prezentációra akarjuk használni, mindenképp ajánlatos maximális fényerővel, és az ennek megfelelő képüzemmódban hajtani, hiszen a mért 138 lumenes maximum fényereje mellett mindent be kell vetni, hogy nagyobb külső megvilágítás mellett is látható maradjon a prezentációnk.
A vetítő képe gyári állapotban, a manapság kapható általános felhasználású projektorokhoz hasonlóan erősen túlszaturált. A mért adatokból látszik, hogy az RGBCMY referenciapontoktól az RGBCMY értékei messze esnek. Ennek megfelelően, ha nem vesszük vissza a megjelenített kép színtelítettségét, az RGB tartományba készített videokép nagyon színes lesz. VGA bemeneten nem tudunk a színtelítettséggel játszani, így PC forrásból ezzel nem is tudunk mit kezdeni a projektoron. A PC videolejátszás csak akkor lett korrekt, amikor a lejátszóból korrigáltam a színtelítettséget.
Ezt leszámítva nem olyan rossz a videokép. Az on/off kontraszt és a szürkeskálás együttfutás meglepően jó, ez valószínűleg a LED meghajtásnak is köszönhető. Közel a 6500K színhőmérséklethez is megmarad a fényereje és a kontrasztja, és ehhez semmilyen kalibrálást nem kellett eszközölni, csupán a mozi módot választottam ki. Amennyiben vissza tudjuk PC forrásból fogni a színeit, egészen jól hozza az alap DLP prezentációs projektorok képét, kicsit jobb on/off kontraszttal. Visszafogva viszonylag természetes bőrszíneket produkál, és egész jó a képi dinamika. Bár az ANSI kontrasztja nem egetverő (ahhoz komolyabb objektív kellene), de rossznak nem mondható.
Az objektív részletező képessége bőven elég a 800 x 600-hoz, de nem élesíthető ki teljesen mindenhol, és jól láthatóan aberrál (kromatikus aberráció) a kép teljes felületén.

 

lg-hs102-meresek.jpg

Nagyon korrekt szürkeárnyalatos RGB együttfutás már gyári állapotban is. Az RGBCMY referencia színtartománytól (fekete háromszög) jóval nagyobbat jelenít meg az LG, ez erős túlszínezettséget okoz a vetített képen

 

A DLP hibajelenségek közül kiemelendő, hogy a szivárványeffektus minimálisan látszik. Nagyon jó ebben ez a projektor. Még a tesztábrákon is alig bírtam szivárványt előcsalogatni. Cserébe egy kis színátmenet sávosodással kell számolni, valamint egy kis mértékű elmozdulás közben látható ditheringgel és sávosodással is rontani tud a képen.
Analóg kompozit videó bemeneten korrekt TV-képet lehet kihozni belőle. A színtelítettséget itt vissza tudjuk fogni menüből, és egy kis állítgatás után máris van egy 40-50 hüvelyk képátlójú TV-helyettesítőnk. A deinterlacer és scaler képességei nem egetverőek, de pont elegendőek ehhez a kategóriához.


Használat közben


A vetítő nagyon egyszerűen használható, kevés bemenete van, könnyű üzemeltetni. A teszt során mindenféle felbontású VGA jellel jól elbánt 1280 x 1024-ig, és az analóg kompozit bemenetet is korrektül kezelte. Kicsit nehézkes a projektort a tetején található kezelőgombokkal használni, mivel ezek itt is érintésérzékelősek, és nem érezni határozottan, hogy megnyomtuk-e az adott gombot. A távvezérlője szerencsére kiválónak bizonyult. Kicsi, jól kézre áll, és még jól is néz ki.
Problémás lehet, hogy az objektív nem sok védelmet kapott. A fókuszállító gyűrű nagyon közel van a lencséhez, nem nehéz összefogdosni, esetleg megsérteni az objektívet.


Összegzés


A HS-102 fényereje hozzávetőleg 1 méter széles képig jól használható, teljes sötétben. Kisebb létszámú prezentációra jó lehet, és ha a bemutatónkat jpeg képek és divx videó formában le tudjuk gyártani, még laptopra sincs szükség a működtetéshez. A videoképe alkalmas arra, hogy TV-helyettesítő legyen, és egy kis konzolos videojáték is bőven belefér. Színvilága messze van a komoly házimozi projektorokétól, de mint mindenes vetítő megállja helyét. Egyetlen igazi hátránya, hogy a tápegysége nagyon nagy. Maga a vetítő nagyon kicsi, de ezt a jól sikerült méretet a nagy táp teljesen elrontja.


Mérési eredmények


Fényerő: 138 lumen (normál mód), 105 lumen (csökkentett fényerejű mód)
Kontraszt: on/off: 1550:1, ANSI: 345:1

 

Értékelés


Pozitívumok:
- Kicsi készülékház
- Jó kontraszt és dinamikus kép
- Alacsony fényerejű módban halk
- DivX és JPEG lejátszás USB-ről
- Használható fényerő 1 méter széles képig
- Jó szürkeárnyalatos kalibráltság gyárilag
- Elfogadható analóg videokép kompozit bemeneten
- Szivárvány alig látható

Negatívumok:
- Túl nagy tápegység
- Maximális fényerejű módban hangos
- A gyári beállítás erősen túlszínezett
- A DLP hibajelenségek látszanak, a szivárványt leszámítva

 

Adatlap


Forgalmazó: LG Electronics Magyar Kft.
Legjobb ár: bruttó 119 000 Ft


Technológia: DLP
Zaj: 31/23 dBA
Fényerő: 160 ANSI lumen
Kontraszt: 2000:1
Felbontás: SVGA (800 x 600)
LED élettartama: 20000 óra
Tömeg: 0,8 kg
Garancia: 3 év
Méret: 15,4 x 11,7 x 5 cm
Saját képformátum: 4:3

 

Acer K10


Tulajdonságok


Jellemzőkben a K10 a legszerényebb projektor az egész mezőnyben, mégis ez volt az egyik kedvencem. Ennek csupán egyetlen oka van, ez a legkisebb és legkönnyebb az összes közül. A 12 x 13 cm-es készülék nincs 5 cm vastag, és mindezek mellett nagyon kicsi a külső tápegysége is. Együtt a kettő olyan kis helyet foglal, hogy a 12”-es notebookom táskájába könnyen bele tudtam rakni a táppal együtt. Bár fényereje és egyéb tulajdonságai nem emelik ki a mezőnyből, mégis ez az a projektor, amire az „ultrahordozható” jelző valóban ráillik.

 

acerk10-image2.jpg


Beállítás, objektív, zaj, képminőség


Első indításkor kellemes meglepetés volt az automatikus trapézkorrekció. Nem egyedi funkció, más projektornál is látni ezt, de egy ilyen kis vetítőnél, amit az ember gyakran egyszerűen csak kidob az asztalra, hogy tévézzen vele az íróasztal mögötti falon, nagyon hasznos, hogy nem kell minden egyes alkalommal bíbelődni a kép geometriájának beállításával.
A rendkívül kicsi vetítő kiemelhetően jó tulajdonságai a fentekkel valójában véget is értek. A vetített kép minősége már korántsem mondható olyan jónak. A fényereje mérve 87 lumen lett, ami a leggyengébb a mezőnyben, és kicsit behatárolja használhatóságát. Az általam áhított 1 méter széles kép még épp hogy elfogadhatóan mutat tökéletes sötétben, de világos szobában, esetleg prezentációs célokra csak kisebb képet vetíthetünk vele.
A működési zaj, valószínűleg a kis mérete miatt, még ennél az alacsony fényerőnél is magas.

 

acerk10-image.jpg


Az objektívje normálisan rajzos képet ad a mérethez képest, viszont a sarkok kicsit besötétednek, azaz nem teljesen homogén a kép. Maga a lencserendszer jó mélyen van a házban, így különösebben védelemre nem szorult, nincs is hozzá lencsevédő kupak.
A vetítő színvilága gyári beállításon erősen túlszínezett. Ez VGA bemeneten nem ellensúlyozható, csupán az analóg kompozit bemenetet tudjuk a projektoron megfelelően visszafogni. Ha PC-ről akarunk videót nézni, a lejátszóból kell eszközölnünk a finombeállításokat.
A szürkeárnyalatos teljesítmény elfogadható, igaz, gyárilag nincs túl közel a 6500K-hoz, de a kicsit meleg képe egyáltalán nem volt rossz a szürke ábrákkal.

 

acerk10-meresek.jpg

A szürkeárnyatok elfogadhatóak, bár kicsit meleg a képe alapból. Az alapszínek eléggé elcsúsznak a referenciapontoktól, ennek megfelelően erősen túlszínezett képet kapunk. Ennek finomhangolására nincs lehetőség a projektor menüjében ennél a modellnél sem

 

A videó megjelenítéskor – a színpontatlanságokat leszámítva – a kép a megszokott DLP-s képi világot hozza. Dinamikus, egészen jó on/off kontraszttal. Valószínűleg itt is a LED meghajtás eredménye, hogy egy ennyire alapszintű és kicsi optikai rendszer egy alap DLP chippel képes 1400:1 on/off kontraszt visszaadására 6500K-nál melegebb színhőmérséklettel is.
A DLP hibajelenségek közül minden látható, de egyik sem extrém mértékben. Szivárvány, sávosodás, egy kis dithering, mind megvannak. Egyik sem volt olyan mértékű, hogy különösebben zavarjon használat közben.
Analóg bemeneten átlagos teljesítményt nyújt. Ugyan a deinterlacer alaptudású, ezen a szinten elfogadható. Azzal a képmérettel, amelyre alkalmas, nem lesznek zavarók a deinterlacer apró hibái. A színtelítettség analóg bemeneten ennél a projektornál is helyrerakható, így legalább tévézéskor megszabadulhatunk a világító árnyalatoktól.


Használat közben


Az Acer mérnökei úgy gondolták, távvezérlőre nincs szükség ennél a modellnél. Szerencsére a vezérlőgombjai jól sikerültek, így jól kezelhető a menürendszer a projektor tetején található gombokkal is. Mivel túl sok állítgatni való tényleg nincs ezen a projektoron, valójában nem hiányoltam a távvezérlést.
Ami viszont hiányzik, az az USB bemenet. A többi miniprojektornál ez gyakran megvan, és nem nehéz belátni annak hasznosságát, hogy jó, ha össze tudunk hozni egy prezentációt, esetleg egy kis mozizást úgy, hogy nem cipeljük magunkkal notebookunkat.


Összegzés


A mérete és az automatikus trapézkorrekció. Ez a két dolog, ami nagyon tetszett ebben a vetítőben. Az egyéb tulajdonságai nem igazán kiemelkedőek. Fényereje éppen hogy elég, nagyméretű prezentációra semmiképp nem alkalmas. A projektor egyszerűsége és használhatósága mindenesetre jó. Amennyiben a nagyon kis készülékre, vagy a LED meghajtás előnyeire van szükségünk, jó választás lehet.


Mérési eredmények


Fényerő: 87 lumen
Kontraszt: on/off: 1440:1, ANSI: 320:1

 

Értékelés


Pozitívumok:
- Rendkívül kicsi ház és kicsi tápegység
- Automatikus trapézkorrekció
- Könnyű, alig több mint fél kg-os
- Jó kontraszt
Negatívumok:
- Kicsit hangos
- Nincs USB médialejátszási lehetőség
- Épp hogy használható fényerő
- Elfogadható, de az átlagnál gyengébb képminőség

 

Adatlap


Forgalmazó: Ramiris Europe Kft. (disztributor)
Legjobb ár: bruttó 109 000 Ft


Technológia: DLP
 Fényerő: 100 ANSI lumen
 Kontraszt: 2000:1
 Felbontás: SVGA (858 x 600)
 Izzó élettartam: 20000 óra
 Tömeg: 0,5 kg
 Garancia: 2 év
 Méret: 12,7 x 12,19 x 4,8 cm
 Saját képformátum: 4:3

 

Toshiba TDP-F10


Tulajdonságok


Az impozáns külsejű F10 jellemzőiben hasonló a tesztben található társaihoz, igazából csak az SD kártyaolvasó emelhető ki extraként. A VGA és a kompozit videó bemenetek mellett megvan az USB csatlakozó itt is, de ez a projektor USB-ről csupán fényképek megjelenítésére hajlandó.

 

toshiba-f10-image.jpg


A 100 ANSI lumenes 800 x 600 felbontású DLP vetítő kézbe fogva jó minőséget sugall, és méretei is megfelelnek egy táskába csúsztatható miniprojektortól elvárhatónak. Igaz, vannak nála kisebbek, de a Toshiba esetében legalább a tápegység jó kicsire sikerült.


Beállítás, objektív, zaj, képminőség


Első indításkor meglepően jó képi világgal köszönt az F10. A tesztképek végre nem a rettenetesen világítóan túlszínezett módon jelentek meg, mint sok konkurense esetében, de néhány szín így is kicsit erőteljesebb a kelleténél. A műszeres mérések igazolták a tesztábrákon is jól látható tényt: az F10 gyári állapotban viszonylag jól beállított színeket produkál standard szín üzemmódban.
Zaj szempontból sem rossz az F10, de halknak nem mondható. Érdekes, hogy a LED fényerő állítható ugyan 4 fokozatban, de hiába vesszük le ezt akár minimumra, a hűtés zaja nem csökken.
A vetítő fényereje és kontrasztja nagyjából megfelel a specifikációban megadottaknak. Ami nagyon jó, az az ANSI kontraszt. A 460:1 mért érték nagyon magas ebben a mezőnyben, és nagyon jó dinamikus képmegjelenítést tesz lehetővé. Persze bizonyos korlátok között, mert az on/off kontraszt 1000:1 alatt van.
Videoképe PC-ről korrekt, talán a színátmenet-sávosodás miatti tömörítési zajkiemelés kicsit több a kelleténél. A kontraszt nem túl nagy, de ez mégsem egy házimozi projektor, TV-helyettesítőnek, prezentációra, családi videókra, képnézegetésre alkalmas 1000:1-el is. Mivel van rajta SD kártya olvasó, azonnali fotómegjelenítéshez jól használható.

 

toshiba-f10-meresek.jpg

Gyári állapotban sRGB módban, PC bemeneten meglepően pontos ez a projektor. Jó a szürkeárnyalatos együttfutás, és az RGB alapszínek meglepőn jó helyen vannak a referenciapontokhoz képest. A CMY pontok azonban érdekes módon nagyon kívül esnek a megfelelő tartományon, azaz ezek túl erős színezettel jelennek meg

 

Analóg bemeneten más nevű színüzemmódok köszönnek vissza mint VGA-val, de itt is találunk megfelelően korrekt színvisszaadású beállítást. Igaz, a vetítő fényereje nem túl magas a mért 97 lumenes értékével, ennek ellenére a kis Toshiba videoképe analóg bementen nagyon jó volt, az egyik legjobb az összes projektor közül a tesztben.
Kiemelendő probléma, hogy VGA bemeneten nem tölti ki a kép a teljes vetített felületet. Megoldásként pedig erre nincsen semmilyen overscan állítási lehetőség. Nekem legalábbis nem sikerült ezt a problémát orvosolni, bármilyen PC forrást és beállítást is próbáltam.


Használat közben


Érdekes, hogy a vetítőn nincs kikapcsolás program, ami általában megszokott a projektoroknál. Azaz, amikor kiadjuk a kikapcsolás parancsot, a legtöbb projektor zúg és hűt még 5-20 másodpercig, majd lekapcsol. Itt egy on/off gomb van, és ezzel le is van tudva a kapcsolgatás. A LED ugyebár bírja a kapcsolgatást, nem fog tönkremenni, ha ki-be kapcsoljuk, így az F10 esetében nem is nagyon foglalkoztak ezzel a problémával. Ha lekapcsoljuk a vetítőt, az azonnal valóban kikapcsol, és bekapcsolásnál is csak pár másodpercet várni a teljes fényerejű képre.
A távvezérlő, bár kicsit ormótlanra sikerült, és nem sok funkció van rajta, mégis használhatóbbnak bizonyult, mint a projektor tetején a gombokat nyomkodni.
Használat közben csupán egy apró dolog volt visszatérő probléma. Sokat tévéztem ezzel a projektorral úgy, hogy az íróasztalomra volt kirakva. Erre a feladatra nagyon alkalmas volt, de a fókuszt állandóan akaratlanul eltekergettem, mikor ide-oda pakolgattam a készüléket. Ennek oka, hogy a fókuszállító csúszka a vetítő jobb oldalára került, ezért nagyon könnyű elállítani a projektor kézbefogása közben.


Összegzés


Az F10 stabilan hozza a specifikációban megadott értékeket, mindezt a mezőnyben meglehetősen korrekt színvilággal. Ha jó színeket keresünk, ez talán a legjobb vetítő a tesztelt típusok közül. A fényerő azonban ennél a gépnél is korlátozó tényező. Az éppen 100 lumen kicsit kevés. Igazán csak teljes sötétben lehet nagyot vetíteni vele, de még ott se álmodozzunk 1 méternél szélesebb képről.


Mérési eredmények


Fényerő: 97 lumen
Kontraszt: on/off: 980:1, ANSI: 460:1

 

Értékelés


Pozitívumok:
- Kellemes külső megjelenés
- Korrekt rajzolatú objektív
- Nagyon jó ANSI kontraszt
- Megfelelő szín-üzemmódokban egészen jó színek és nagyon jó szürke-megjelenítés
- SD kártyaolvasó és USB bemenet
- Kicsi tápegység
Negatívumok:
- Épphogy elég fényerő
- Kicsit hangos
- Közepes on/off kontraszt
- A fókuszállító csúszka nincs a legjobb helyen
- USB-ről nem játszik videót
- Nincs hangszórója

 

Adatlap


Forgalmazó: Technotrade Rt.
Legjobb ár: bruttó 160 000 Ft


Technológia: DLP
Fényerő: 100 ANSI lumen
Kontraszt: 1000:1
Felbontás: SVGA (800 x 600)
LED élettartam: 20000 óra
Tömeg: 0,7 kg
Garancia: 3 év
Zajszint: 28 dB
Méret: 13,9 x 5,6 x 12,5 cm
Saját képformátum: 4:3

 

BenQ Joybee GP1


Tulajdonságok


A Joybee esetében a kiemelendő tulajdonságokkal bőven el vagyunk látva. A BenQ úgy látszik komolyan gondolta, hogy egy mindenes LED projektort épít az otthoni felhasználók számára. Szinte minden funkció megvan, amit a konkurensei tudnak, és hozzádobtak egy-két érdekes apróságot. Az USB médialejátszás, az automatikus trapézkorrekció, a beépített hangszóró és hangkimenet mellett olyan finomságok is belekerültek, mint az opcionális iPod dokkoló (akár videolejátszáshoz), de menüből még a fal színét is tudjuk kompenzálni, ha esetleg nem találunk fehér felületet, amire vetítsünk.

 

benq-joybee-image.jpg

 

A Joybee méretekben is korrekt lett, az Acer-nél alig nagyobb, és csak 15 dkg-mal nehezebb.


Beállítás, objektív, zaj, képminőség


Meg kellett küzdeni a beállításokkal mire megbarátkoztam a Joybee képi világával. Alapállapotban prezentációs színmódban indul, ahol a színek rettenetesen el vannak állítva. A kontraszt nagyon fel van tolva, a fehér nagyon világít. Olyan a képe alapból, mint egy extrém módon feltolt „white peaking”-es prezentációs projektoré.
Mindemellett az alapmenüben szinte semmit nem lehet állítani, meg kell keresni az „advanced” módot, és akkor kapjuk meg az igazi menüt. Azután a megfelelő képi üzemmódokat végigbogarászva és azt finomhangolva szerencsére van mód egészen jól helyrerakni a képi világát. A probléma, hogy a normális színek mellett a projektor fényereje jelentősen lecsökken, viszont cserébe nagyon jó lesz az on/off kontrasztja. Mindenképp érdemes tehát elidőzni a menüben, mert az alapbeállítás tényleg csak „durva” üzleti prezentációra jó.
A mérések alapján a legjobb színeivel egy pontatlan színvilágú vetítő köszön vissza. A videoképen is jól látható hogy a vörös és a bíbor nagyon túlszínezett. Analóg bemeneten ezt van mód kompenzálni, de VGA-n nincs (akárcsak a legtöbb vizsgált vetítőnél). Mindezek mellett a kép elfogadhatóan kontrasztos, köszönhetően a 380:1 ANSI kontrasztnak, ami nem rossz, valamint az 1300:1 on/off kontrasztnak, ami szintén kiváló egy belépő szintű DLP projektortól.
Videoképe változó. Vannak nagyon jó pillanatai, amikor kiváló bőrszíneket láthatunk, de néha különös árnyalatokat képes produkálni a megzabolázhatatlan, túltelített színkavalkáddal. Összességében itt is az tudom mondani, mint a többi modell esetében. Amire ez a kis projektor készült, ahhoz a képe megfelel, de ne várjunk tőle sokat. Még egy alap házimozi projektor képétől is nagyon messze lesz a színbeli teljesítménye.

 

benq-joybee-meresek.jpg

A legjobb beálltáson kicsit hideg a képe, de a szürkeárnyalatos RGB együttfutás relatíve jó. A CIE diagramon jól látható, hogy a fő színek mennyire nem találnak be a helyükre (referenciapontok a fekete háromszögön)

 

Kiemelném még az objektívet, amely korrektül teljesít. Van egy kis kromatikus aberráció, de minimális. Ezt leszámítva szép éles a képe, a 858 x 600 képpont megjelenítésére tökéletesen alkalmas.
A zajt tekintve el kell marasztalnom a BenQ mérnökeit, mert az amúgy összességében korrektül sikerült kis projektor szerintem túl hangos lett. Egész halkan indul, de a hűtési rendszer pár perc után meglehetősen hangos lesz.
Kompozit bemeneten meghajtva jó videoképet kapunk, persze ha a megfelelő színmódot itt is megkeressük, mert az alapbeállítás használhatatlan (itt a mozi mód lett jó). Miután a színeket is megzaboláztuk (szerencsére analóg módban van rá lehetőség), teljesen korrekt TV-képet kapunk, kifejezetten jól progresszív átalakítással.


Használat közben


Semmiképp nem ajánlom, hogy a vetítőt a tetején található kezelőszervekkel használjuk. Meglehetősen akadozva használható így a menürendszer. Mivel a vetítőt sokat kell nyomkodni, hogy megtaláljuk a jó színbeállításokat, mindenképpen szükség lesz az amúgy kicsi, lapos és jól funkcionáló  távvezérlőre.
Feltűnő, hogy nincsenek a megszokott bemenetek/kimenetek a hátlapon, csupán egy saját formátumú csatlakozó és az USB. A speciális kábel, amellyel rá tudjuk csatlakoztatni a VGA, kompozit és hangjeleket, elveszíthető, és máris használhatatlan a projektorunk. A PC csatlakoztatás külön problémás volt: mivel az igen rövid kábelt közvetlenül csak a PC-be tudjuk bedugni, nem tudtam messzire vinni a géptől a projektort. Ennek megoldásaként VGA hosszabbító kábel beszerzése ajánlott.

 

benq-joybee-image2.jpg

 

Ami még zavaró volt használat közben, hogy az eszközölt színbeállításokat nem jegyzi meg magától a vetítő, azokat minden esetben egyenként el kell menteni. Ennek sok értelmét nem láttam, csak idegesített, amikor ezt elfelejtettem, kezdhettem az egész beállítást az elejéről.


Összegzés


Sokoldalú, aranyos kis projektor a Joybee. Összességében talán ez a legjobban sikerült modell a tesztben. A gyártó mindenes otthoni „játék” projektornak kommunikálja a reklámokban, és ezt valóban sikerült is összehozni. Persze tudásban nem sokkal különb, mint a többiek, de egy-két aprósággal tényleg kiemelkedik a mezőnyből. Fényereje beállított állapotban nem túl magas, de legalább prezentációs módban a specifikált 100 lumennél több fényerő kijön belőle, így ha kell, egy kis fényben is használható lehet erre a feladatra.


Mérési eredmények


Fényerő: 120/82 lumen
Kontraszt (prezentációs mód): on/off: 630:1
Kontraszt (mozi mód): on/off: 1300:1, ANSI: 380:1

 

Értékelés


Pozitívumok:
- iPod/USB/hang csatlakoztatási lehetőség videolejátszással
- Kicsi méret
- Jó kontrasz, elfogadható videokép
- Jó objektív
- Jó megjelenés
Negatívumok:
- Hangos
- Élvezhetetlen színek prezentációs színmódban
- Normál színek mellett kicsit kevés fényerő
- Viszonylag nagy tápegység

 

Adatlap


Forgalmazó: Ramiris Europe Rt. (disztributor)
Legjobb ár: bruttó 130 000 Ft


Technológia: DLP
Fényerő: 100 ANSI lumen
Kontraszt: 2000:1
Felbontás: SVGA (858 x 600)
LED élettartam: 20000 óra
Tömeg: 0,6 kg
Garancia: 3 év
Zajszint: 28 dBA
Méret: 13,6 x 5,4 x 12 cm
Saját képformátum: 4:3

 

Optoma EX-330


Az Optoma EX-330 nem LED meghajtású projektor. A tesztben csupán azért szerepel, hogy legyen némi összehasonlítási alapunk arról, hogy mire képes egy hagyományos lámpával szerelt projektor, amely azért méretekben közelít a tesztben szereplő miniprojektorokhoz. Az EX-330 persze mégiscsak jóval nagyobb, mint a LED-es típusok. Kb. kétszer akkora, mint például a BenQ Joybee, de ha belevesszük, hogy az összes LED-es modell külső tápegységgel üzemel, a hagyományos lámpás megoldásoknál pedig belső táp van a projektorban, akkor máris közel hasonló cipelendő tömeggel és mérettel számolhatunk.

 

optoma-ex330-image.jpg


Az EX-330 a méretét leszámítva egy teljesen átlagos XGA prezentációs projektor. Fényereje 2200 ANSI lumen, ami nagyon jónak számít egy ilyen kis készüléktől. Egyéb kiemelendő funkciója nincs, csupán talán azt érdemes megemlíteni, hogy az ára legalább a duplája, mint a kis LED-es modelleké, de cserébe 20-szoros fényerővel gazdálkodhatunk.


Beállítás, objektív, zaj, képminőség


Ez a vetítő egy fényágyú a kis LED-es projektorok mellett. Eszembe sem jutott 1 méter széles képet vetíteni vele. 2 méter széles, azaz 4-szer akkora felületen is bőséges fényerő-tartalékkal rendelkezik. Normál fényerejű módban, maximálisra feltolt „white peaking”-el akár nappali fénynél is nagy vászonnal tarthatunk vele prezentációt belső terekben.
Mivel a többiekhez hasonlóan általános felhasználású projektorként akartam tesztelni az Optomát, megpróbáltam a filmek megjelenítéséhez kicsit jobban hozzáigazítani. Fényerejét visszavettem „low” módba. Nemcsak azért, mert rettenetesen hangos normál módban, hanem túl sok a fény, ami kijön belőle. Low módban, 6500K-ra beállított színhőmérséklettel is jócskán 600 lumen felett teljesít, ami bőven elég mozihoz, akár egy 2 méter széles vásznon.
A gyári beállítás prezentációhoz van optimalizálva, ami elég pocsék színvilágot ad, szörnyen kiugró fehérrel. A vetítőt megfelelő (mozi) üzemmódba kapcsolva, és az RGB finomhangoló menü segítségével tovább állítgatva meglepő módon korrektül sikerült helyrebillenteni a szürke megjelenítést és a színeket. Nem vártam, hogy ilyen jó lesz a szürkeárnyalatos teszteken az EX-330. Néha a komolyabb, házimozira fejlesztett modelleket sem sikerül ennél sokkal jobban beállítani. A színekkel persze már nem bánik ilyen jól, de nem kell szégyenkeznie, hiszen alapvetően nem egy videoprojektor.

 

optoma-ex330-meresek.jpg

Prezentációs projektor létére kiváló szürkeárnyalatos teljesítményre, és elfogadhatóra beállítható RGBCMY színvisszaadásra képes az EX-330

 

A vetítő video képe persze a fentiek ellenére korántsem kifogástalan. Az on/off kontraszt nem a legjobb, nem éri el az 1000:1-et sem. Igaz, az ANSI kontrasztja 500:1, ami már kiváló érték, de ez még kevés az üdvösséghez. A színei a vörös tartományt leszámítva viszonylag jók és visszafogottak, de gyakran téved olyan árnyalatokban, amelyek pontos visszaadása nélkülözhetetlen lenne a tökéletes videoképhez.


Összegzés


Az Optoma EX-330 csupán összehasonlításképp került a tesztbe, nem részleteztem a tesztben minden tulajdonságát. A hatalmas fényerővel bíró, egyébként igen kicsi projektor kiváló választás, ha kis vetítőt keresünk nagyobb nézőszámú prezentációkhoz. Megfelelő beállításokat eszközölve pedig általános projektornak is elfogadhatónak bizonyult. Házimozira azért nem ajánlom, de konzolos videojátékra és nappali fénynél való tévézésre nagyon is alkalmas.

 

Mérési eredmények


Maximális fényerő: 1750 ANSI lumen (jó színhőmérséklet mellett)
Kontraszt: on/off: 890:1, ANSI: 500:1

 

Értékelés

 

Pozitívumok:
- Bőséges fényerő
- Egészen normális videokép kalibrálás után
- Lámpás projektor létére kicsi és könnyű
- Prezentációra és általános felhasználásra kiváló
Negatívumok:
- Hangos még low módban is
- Mozira korlátozottan alkalmas
- Gyenge on/off kontraszt

 

Adatlap


Forgalmazó: LSK Hungária Kft.
Technológia: DLP


 Fényerő: 2200 ANSI lumen
 Kontraszt: 2000:1
 Felbontás: XGA (1024 x 768)
 Izzó élettartama: 4000 óra (ECO)
Tömeg: 1,1 kg
Garancia: 3 év
Zajszint: 28 dBA
Méret: 13,6 x 5,4 x 12 cm
Saját képformátum: 4:3

 

Teljes teszt összegzése


Ez a teszt egy kísérlet volt annak vizsgálatára, hogy a még gyerekcipőben járó LED meghajtás tud-e a mostani állapotában életképes termékek alapjául szolgálni. A válasz röviden: igen.
A hosszú válasz az, hogy nemigen. Pontosabban, az igazság valahol a kettő között van. A LED fényforrás nagyon ígéretes technológia, mind az öt tesztelt projektor olyan kvalitásokat hordoz, ami ezen az áron nagyon korrektnek mondható. Kicsit túl színesek, de kontrasztban szinte mindegyik meglepően jó volt. A probléma természetesen a fényerővel van. A 80-100 lumen között teljesítő modellek maximum arra használhatók, hogy teljesen sötétben 80-100 cm széles képet vetítsünk velük, vagy esetleg normál nappali fényben egy 20-40 cm széles képpel bemutatózzunk, tévézzünk. A 150 lument elérő típusok már használhatóbbak valamivel, de óriási különbség ott sincsen. A vetítésnél megszokott 150-250 cm széles, nagyméretű képhez legalább 4-500 lumen lenne szükséges. Nappali fényben prezentációhoz vagy tévézéshez pedig legalább 1200-1500 lumen kellene. Bár az utóbbi igen messze van LED meghajtással, a használható fényerő mindenesetre nincs elérhetetlen távolságban. Megjelentek már a piacon olyan csúcskategóriás házimozi projektorok, amelyek 600 lumen fényerőt kínálnak LED meghajtással, mindezt már teljesen bekalibrált képpel.
Hogy miért mégis igen a válasz a jelenlegi mini LED projektorokra? Van egy-két vitathatatlan előnyük, mint például a 20-30 ezer órás élettartam, az alacsony fogyasztás, és az ultra hordozhatóság. Ezen felül a lámpára sem kell vigyázni, nem kell megvárni, míg kihűl, azonnal ki-be kapcsolhatóak, nem lehet őket könnyen tönkretenni, fizikai behatásra sem olyan érzékenyek, mint egy lámpával szerelt projektor. Igaz, fényerejük korlátozó tényező, de ha megelégszünk az 1 métert nem meghaladó képszélességgel, akkor már a jelenlegi LED projektorokat is jól ki tudjuk használni.


balagee

 

‹‹‹ További Tesztek