Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

2020/2021 - Új 4K SXRD házimozi-projektorok a Sonytól


2021. április

 

A Sony töretlenül tovább folytatja az először 2012-ben bevezetett natív 4K felbontású SXRD házimozi-projektorainak fejlesztését. Ezek között voltak hagyományos lámpás és lézer fényforrással működő modellek is, az első lézeres típus 2014-ben jelent meg a piacon. A Sony jelenlegi kínálata már túlnyomórészt lézerprojektorokból áll, de még vannak kiváló lámpás típusok is az alacsonyabb ársávban.

 

Még nincs egy éve, hogy megjelent a piacon a lámpás VPL-VW590ES és a lézeres VPL-VW790ES (ez utóbbi tesztje az oldalunkon olvasható), továbbá a zászlóshajónak számító professzionális VPL-GTZ380 a maga 10.000 lumenes fényerejével. A GTZ380-ast ugyan nem volt alkalmunk tesztelni, de bejelentése után elég részletesen bemutattuk.

A VW790ES maximális fényárama 2000 lumen, a lámpás VW590ES-é 1800 lumen. Mielőtt a két legújabb, idei típust is megismernénk, ejtsünk néhány szót erről a három projektorról, és az innovatív Sony technológiákról.

 

01.png

 

A korábbiakhoz képest újdonságként mindhárom projektorban megtalálható a Sony BRAVIA televíziókhoz korábban kifejlesztett X1 képfeldolgozó processzor projektorokhoz optimalizált változata, az „X1 for projector”, illetve a GTZ380-ban ennek is egy fejlettebb változata, az „X1 Ultimate for projector”.

 

02.png

Az új projektorokban alkalmazott két új processzor

 

Mind az X1 for projector, mind az X1 Ultimate for projector processzor lehetővé tette a Dynamic HDR Enhancer és a továbbfejlesztett Super Resolution Reality Creation funkciók bevezetését. A Dynamic HDR Enhancer működési elvét a következő ábra szemlélteti:

 

03.png

A dinamikus HDR javítás (Dynamic HDR Enhancer) működésének szemléltetése. A világos felületek fényerőnövelését a jelfeldolgozásnak, a sötét részek fényerőcsökkentését pedig a fényforrás és az írisz leszabályozásának köszönhetjük

 

A GTZ380 modell X1 Ultimate for projector processzora azonban ezeknél többet is tud. Az egyik kiemelkedő újdonság az Object based HDR remaster funkció, a másik a Digital Contrast Optimiser.

 

A natív 4K felbontású SXRD reflektív LCD panelekről más sokszor esett szó a Sony házimozi-projektorok tesztjeiben, most csak annyit jegyzünk meg, hogy a natív 4K (4096 x 2160 pixel) felbontás nem azonos sok más márka 4K-UHD paneljének vagy chipjének 3840 x 2160 pixeles felbontásával, és főleg nem a különféle pixel-shift módszereket használó, kisebb felbontású, de a vásznon „kvázi-4K” képet produkáló projektorok paneljeinek natív felbontásával. A 4K SXRD panelek másik kiemelkedő jellemzője a reflektív LCD technikának köszönhető nagy natív on/off kontrasztarány, azaz a kiváló feketeszint.

 

04.png

A Sony natív 4K felbontású SXRD fénymodulátor panelje

 

A GTZ380-asban használt SXRD chipek új folyadék-kristály anyagot tartalmaznak, amelyek megnövelt stabilitása elegendő még a 10.000 lumen óriási fényerő tartós elviselésére is. Ebben a projektorban a lézer-fényforrás egyébként nem egy, hanem két lézerdióda tömböt tartalmaz (kéket és vöröset), aminek köszönhetően elérhető a 100%-os DCI-P3 lefedettség anélkül, hogy a fényerő csökkenne.

 

05.jpg

 

Nézzük most a legeslegújabb két Sony házimozi-projektor típust, a VPL-VW890ES (lézeres) és a VPL-VW290ES (lámpás) projektorokat! A VW890ES-hez legközelebb álló elődök: a korábbi (2018-as) VW870ES és az újabb VW790ES, a VW290ES-é pedig a VW270ES. Miben különböznek az új projektorok az elődöktől.

 

05aa.jpg

 

Talán nem kell mondanunk, hogy a VW890ES „örökölte” a már a VW790ES-ben az X1 pro projector processzornak köszönhető újdonságokat, mint a Dynamic HDR Enhancer és a továbbfejlesztett Super Resolution Reality Creation. A VW870ES-től pedig a 2200 lumen fényerő és a játékosok számára fontos kis késleltetés (27 ms display lag) mellett olyan funkciókat örökölt, mint a Digital Focus Optimizer és a Dual Contrast Control, de legfőképpen a VW870ES 18 lencsetagból álló ARC-F (All-Range Crisp Focus) üvegobjektívjét, amelyben hat, különlegesen alacsony diszperziójú (ELD) lencsetag található. 

 

06b.png

06a.jpg

 

Külön előnye a VW890ES-nek, hogy az objektív cserélhető a rugalmasabb pozícionálás érdekében.

 

Az említett Dual Contrast Control a lézervezérlést és a fejlett írisz-szabályozás (Laser Control + Advanced Iris) egyidejű használatát jelenti, ami lámpás projektorokban nem valósítható meg.

 

07.png

Az Advanced Iris nélküli lámpás, az Advanced Iris funkciót használó lámpás, és a Dual Contrast Control szabályozást használó lézeres projektor dinamikatartománya

 

Az 1500 lumenes, lámpás VW290ES projektor szintén megkapta az X1 for projector processzor nyújtotta előnyöket (Dynamic HDR Enhancer és Super Resolution Reality Creation) – ezért a VW590ES-re hasonlít inkább, mint a jóval korábbi VW270ES-re.

 

Van még egy nagyon fontos innováció, amit mind a VW890ES, mind a VW290ES új szolgáltatásként nyújtani tud, éspedig az SDR és a HDR beállítások szétválasztása – ez az elődökben nem volt meg. Ezt a lehetőséget, illetve eredményét a következő ábra szemlélteti:

 

08a.png

08b.png

Adott SDR és HDR beállítások szétválasztása lehetővé teszi a HDR, illetve SDR üzemmódban való helyes megjelenítést a képtartalom változásakor

 

A HDR-re vonatkozó újdonság még az is, hogy a HDR Auto mód kiválasztásakor lehetőséget kapunk a HDR10 és a HDR Reference közötti választásra.

A fentiekben talán kellőképpen meg tudtuk világítani a Sony három legújabb 4K SXRD házimozi-projektorának – a GTZ380-asnak, a VW890ES-nek és a VW290ES-nek azokat a tulajdonságait, amelyek újabb előrelépést jelentenek ebben a termékkategóriában.

 

09.png

 

Végül foglaljuk össze, hogy milyen 4K SXRD típusok szerepelnek idén tavasszal a Sony kínálatában:

 

10.png

 

Ezeken a 4K projektorokon kívül rendelhető még az 1800 lumenes, lámpás, Full HD natív felbontású VPL-HW65ES házimozi-projektor is.

A Sony PrimeSupport 2 év Elite kibővített, összességében 5 év garanciát nyújt a 4K projektorokra.

 

Forrás: Sony online szeminárium, 2021. április 15.

 

projektor.hu

‹‹‹ További Projektorújdonságok