Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

3LCD lézerprojektor a Sonytól

VPL-FHZ55

 

2013. július

 

Ez év elején az amsterdami ISE 2013 rendezvényen nagy figyelmet keltett a Sony nagy teljesítményű installációs lézerprojektora. A kiállításon, illetve az akkor sajtóközleményből csak néhány adatot tudtunk meg a készülékről, most már azonban – a forgalomba hozás küszöbén – részletesen is be tudjuk mutatni.


VPL-FHZ55

 

2013. július

 

Ez év elején az amsterdami ISE 2013 rendezvényen nagy figyelmet keltett a Sony nagy teljesítményű installációs lézerprojektora. A kiállításon, illetve az akkor sajtóközleményből csak néhány adatot tudtunk meg a készülékről, most már azonban – a forgalomba hozás küszöbén – részletesen is be tudjuk mutatni.

 

A lézer használata önmagában nem újdonság a vetítéstechnikában – többféle konkrét megoldásban. Többek között fényforrásként használják a hibrid LED/lézeres projektorokban, amelyeket mostanában több nagyobb gyártó is felvett a kínálatába. Ezzel a technológiával elsőként a Casio jelentkezett, amely továbbra is erőteljesen fejleszti a hibrid technikát. Ismert a bizonyos pikoprojektorokban használt szkennelő lézeres vetítés is, ahol az RGB lézer nemcsak fényforrás, hanem magát a képet is a lézersugár rajzolja ki. Ezen kívül nagy mozivetítőkben is alkalmazzák az R, G, B fényforrásokat a fénymodulátor chipek megvilágítására. Tisztán látható az a törekvés, hogy a hagyományos, viszonylag rövid élettartamú kisüléses lámpákat új, inkább környezetbarát, és hosszú élettartamú fényforrásokkal váltsák ki.

 

A Sony – szokása szerint – ebben is a saját útját járja. 4000 ANSI lumenes lézerprojektora, a VPL-FHZ55 jelenleg nagyobb fényerejű bármelyik eddigi hibrid LED/lézer készüléknél, elsődleges fényforrásként csak félvezető lézert (kék lézert) használ, és abban is az első, hogy mindezt a jól bevált 3LCD technológia megtartásával valósította meg. A projektor fizikai felbontása a felső kategóriájú vetítőkre manapság jellemző WUXGA, azaz 1920 x 1200 pixel. A kontrasztarányra a projektor adatlapja 8000:1-et ad meg.

 

sony_laser.jpg

 

Külseje a megtévesztésig hasonló a VPL-FH31/FH36 installációs projektorokhoz, csupán a ház hosszmérete (mélysége) nagyobb néhány centiméterrel, de ez valójában észrevehetetlen. Belül természetesen a „lámpaegység” az, ami markánsan eltér az összes eddigi készülékétől.

 

Ennek fő eleme a már említett kéklézeres fényforrás, és egy sárga foszforbevonatú forgó tárcsa. A kék lézerfény és a vele gerjesztett sárga foszforfény – mint komplementer színek –együttesen fehér fényt bocsát ki, ennél fogva az optikai fényhasító és fénymodulátor egység ugyanúgy fehér fényt kap a „bemeneten”, mint a hagyományos lámpás gépeknél. Szellemes és egyszerű megoldás, a 3LCD rendszer felépítését még csak módosítani sem kellett.

 

3LCD_laser2_magyar.jpg

                                    A Sony lézerprojektorának működési vázlata

 

A Sony már egy ideje hagyományos projektoraiban is a BrightEra™ márkanévvel jelzett LCD technológiát alkalmazza, ami közelebbről azt jelenti, hogy stabilabb, megbízhatóbb és tartósabb anorganikus (szervetlen anyagú) paneleket használ. Ez önmagában is előny, de az új lézervetítőben a legújabb generációs BrightEra panelek mellett még a polárszűrők is anorganikusak, így a teljes optikai egység élettartama meghosszabbodik.

Az is előny, hogy az Sony LCD panelek házon belül készülnek, a cég saját fejlesztéseinek eredményeként.

 

Rugalmas installálás, Edge Blending, Warping

 

Az elhelyezés szabadságáról a Sony többféleképpen is gondoskodott. Az alapállapotban a vászon közepére vetítő készüléket az objektívmozgatás (lens shift) funkciónak köszönhetőn függőlegesen a vászonmagasság 60%-ánál lejjebb, oldalirányban pedig ±32%-kal tudjuk elmozgatni.

 

lensshift.jpg

              Nagy függőleges és vízszintes lens shift tartomány segíti a rugalmas elhelyezést

 

Ez azonban nem minden. Ha bevállaljuk a felbontás némi csökkenését, a digitális trapézkorrekciót használva függőlegesen és vízszintesen is ±30º-ot tudunk korrigálni.

További geometriai korrekcióra van lehetőség mind a négy sarokban és mind a négy oldalon (Advanced Geometric Correction). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ívelt, hajlított felületre is képesek vagyunk torzításmentes képet vetíteni (Warping).

Ha különlegesen széles, nem szabványos formátumú képet szeretnénk vetíteni, a projektor Edge Blending funkciója ezt lehetővé teszi két (vagy több) projektor használatával. A finom összeillesztéshez szükség van egy külön szoftverre a Sonytól.

Végül a fényforrás természetéből adódóan megtehetjük azt, ami a lámpás projektoroknál csak nagyon kivételesen, egyes típusoknál, és csak korlátozottan lehetséges. Az FHZ55-öst a vászonra merőleges optikai tengely körül, vagy a vászonnal párhuzamos tengely körül is tetszőleges szögben elfordíthatjuk a teljes 360 fokos tartományban. Vetíthetünk pl. álló formátumú fotókat a vászonra, vagy bármilyen képet pl. a padlóra vagy a mennyezetre.

 

360fok_magyar.jpg

                             A projektor tetszőlegesen elforgatható bármekkora szögben

 

Kis fenntartási költségek, energiatakarékos működés

 

A fényforrás 20.000 órás élettartamát már említettük, de ezt sikerült azzal is fokozni, hogy a fentebb leírt Bright Era Long Lasting Optics élettartama szintén 20.000 óra, sőt ugyanennyi a különleges Quad szűrőé is.

Magyarán az optikai elemek, a fényforrás és a szűrő „élete” egyszerre fejeződik be, és ezen idő alatt a projektor nem igényel karbantartást. Napi tíz órás használattal számolva az év minden napján, a 20.000 óra kb. öt és félévnyi használatot jelent.

Még egy fontos megjegyzés: a hagyományos lámpáknál élettartamon azt az időt értik, amely alatt a fényerő a felére csökken.

 

A Sony lézeres fényforrása esetében van két olyan funkció a projektorban, amelyek együttes aktiválásával a fényerő a teljes 20.000 óra alatt ugyanazon az értéken tartható. Az egyik funkció az Auto Dimming (automatikus fényerő-tompítás), a másik a Constant Brightness Mode (állandó fényerő üzemmód).

Ha mind a kettő be van kapcsolva, a fényerő ugyan 3000 lumenről indul, ez viszont megmarad a teljes élettartam alatt.

 

Ha csak az Auto Dimming van bekapcsolva, a 4000 lumen induló fényerő akkor is csak 18.000 üzemóra után csökken 3000 lumenre. De ha mindkét említett funkció is ki van kapcsolva (ami nem racionális üzemeltetés), az induló fényerő szintén kb. 18.000 óra után csökken a felére.   

 

Az Auto Dimming egyébként a Sony néhány lámpás gépébe is beépített lehetőség. Úgy működik, hogy a bemeneti jel változatlansága esetén 10 másodperc múlva lassú átmenettel automatikusan 85%-ra csökkenti a fényerőt, majd egy beállított időtartam (5/10/15/20 perc) elteltével, szintén lassú átmenettel leszabályozza a fényerőt 30%-ra. A bemeneti jel változása a projektort gyorsindítással teljes fényerőre húzza fel. Az FHZ55-nél ez úgy változott meg, hogy a fényerő nem 30%-ára, hanem 5%-ára csökken a második lépésben.

 

autodimming.jpg

Az Auto Dimming funkció az FHZ55 esetében 5%-ra képes visszavenni a fényerőt, ha a bemeneti jel nem változik

 

A Sony az említetteken kívül további funkciókat épített be a lehető legnagyobb energiatakarékosság érdekében. Az Auto Light Source Control a változó képtartalomnak megfelelően folyamatosan állítja a fényerőt: sötét jeleneteknél levesz belőle, világos jeleneteknél felhúzza. (Ez egyúttal dinamikus kontraszt-szabályozásként is működik.)

 

control.jpg

        Auto Lighr Source Control: a fényforrás intenzitása a képtartalom függvényében változik

 

Az FHZ55-ösön a képtartalom (ideiglenesen) azonnal kikapcsolható a Blank (Picture Muting) funkcióval. Ez nemcsak azért jó, mert az előadó egy időre saját magára irányíthatja a figyelmet, hanem a projektor áramfelvételével is spórolunk.

Végül még egy lehetőség az energiatakarékosságra: amikor a bemeneti jel megszűnik, az FHZ55 automatikusan érzékeli ezt, és a fényerőt az eredeti érték nagyjából 0%-ára redukálja, ami valóban jelentős megtakarítást jelent.

 

                                                                              ***

„Ez mindent megváltoztat” (this changes everything) írja a Sony a lézerprojektort bemutató weboldalon. A szlogen nyilván a projektortechnika jövőjére vonatkozik, és felfoghatjuk marketinges túlzásként is, de az kétségtelen, hogy összességében egy nagyon életképesnek és költségkímélőnek mutatkozó terméket sikerült a Sonynak kifejlesztenie.

 

Projektor.hu

‹‹‹ További Projektorújdonságok