Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

4LED gamer projektor Android TV-vel

BenQ X500i


BenQ X500i

 

2024. május

 

Az X500i projektor egyike a nemrégiben kihozott három, kifejezetten a gamereknek szánt új, „X” sorozatú projektornak. A felbontása 4K-UHD, a játékosok számára fontos kis bemeneti késleltetés kellőképpen alacsony, sőt nagyobb frissítési frekvencia/kisebb felbontás kombinációt választva még ez a késleltetés is leszorítható akár a negyedére. 


01.jpg

 

Első „X” sorozatú 4LED projektorát, az X1300i „Console Gaming” típust a BenQ már 2020 végén bemutatta. Már ez a modell is nagy sikert aratott 3000 lumen fényerejével, igaz, a felbontása még Full HD volt. A bemeneti késleltetés azonban 120 Hz frissítésen 8,3 ms, ami kiváló érték. Ez a projektor is alkalmas volt a HDR10/HLG kép megjelenítésére.

 

Az X1300i-t hamarosan követte az X3000i, egy szintén 3000 lumenes, de már 4K-UHD felbontású modell, treVolo belső hangrendszerrel. Ez a projektor a kisebb, 1080p felbontást választva lehetővé tette a 240 Hz-es frissítési frekvenciát, aminek eredményeképpen a bemeneti késleltetés 4,3 ms-ra csökkent. A 4LED fényforrás továbbra is megmaradt, amely a korábbi 3 LED-es megoldásokhoz képest nagyobb fényerőt és szélesebb színteret eredményezett.

 

02.jpg

 

2023 vége felé azután a BenQ egyszerre három új „X” sorozatú projektorral jelent meg, amelyek közül kettő a korábbi „kocka” alakú formatervet követi (X3100i és X300G, az utóbbit az amerikai piacra szánta a cég), és amelyek megőrizték, illetve továbbfejlesztették a korábbi két modell előnyös tulajdonságait: a 4LCD fényforrást, az egyszerű telepíthetőséget, a kiváló színeket és az alacsony késleltetést, továbbá a felhasználók számára praktikus okos funkciókat (Android TV).

 

03.png

 

A mostani tesztünk tárgyát képező X500i design-ja hagyományos, ám különlegessége a rövid vetítési távolság (közeli vetítés, short throw). Ez közelebbről annyit jelent, hogy csupán 1,44 m távolságról képes 100” átlójú képet vetíteni. De lássuk közelebbről a főbb gyári adatokat!

 

Főbb gyári adatok – BenQ X500i


 • Technológia: 1-chipes DLP, 0,47”-es DMD-vel
 • Fényforrás: 4LED
 • Fényforrás élettartama: 20.000/30.000 óra (Normal/Eco)
 • Fényerő: 2200 ANSI lumen
 • Felbontás: 4K UHD (3840 x 2160 pixel)
 • Kontrasztarány (a fényforrás leszabályozásával): 600.000:1
 • Színmélység: 10 bit
 • Színtér-lefedettség: a Rec.709 95%-a, a DCI-P3 84%-a
 • HDR Tone Mapping: BenQ HDR-PRO
 • Vetítési arány: 0,69 – 0,83
 • Zoomarány: 1,2x
 • Vetítési offset: 102,5%
 • Trapézkorrekció: automatikus, ±30 fok függőlegesen és ±30 fok vízszintesen
 • Bemeneti késleltetés: 16,7 ms (4K/60 Hz), 8,3 ms (1440p vagy 1080p /120 Hz), illetve 4,2 ms (1080p/240 Hz)
 • Beépített hangszóró: 2 db 5 W-os hangszóró
 • Működési zaj: 31/29 dBA (Normal/Eco)
 • Tömeg: 3,6 kg
 • Méretek: 36,6 x 11,8 x 24,4 cm
 • Egyebek: HDMI Audio Return (eARC, Dolby Atmos), beépített OS (Android 11), Bluetooth 5.0, Wi-Fi: vezeték nélküli vetítés (AirPlay, Google Cast), beszerelhető tartozék Google TV dongle, előre telepített Netflix app


 

Design, csatlakoztatás, kezelés


Mutatós kivitel, a fehér és a fekete kombinációja (piros csíkkal az objektív körül), lekerekített oldalsó élekkel és kissé ívelt előlappal. Mindhárom lába ki/be csavargatható elég nagy magassági tartományban, így a vízszintes pozíció és a vetítési szög könnyen beállítható.

 

Természetesen mennyezetre is szerelhető a megfelelő konzollal. Ha trapéztorzítás jelenik meg, a korrekció akár automatikusan, akár kézzel elvégezhető. Mint említettük, „short throw”, azaz közelről vetíteni képes projektorról van szó, a különféle képméretekhez tartozó hozzávetőleges vetítési távolságot az alábbi ábra mutatja a készülék 1,2-szeres optikai zoomtartományát is figyelembe véve:

 

04.jpg

 

Az X500i bőségesen kínál csatlakoztatási lehetőségeket. A 2 db HDMI port 2.0b verziójú, és a HDMI 2-es az ARC funkciót (audio return channal) is tudja. USB portból is kettőt találunk, az egyik USB(A) típusú (médiaolvasásra és firmware-frissítésre alkalmas), a másik pedig egy Alt DP képességgel rendelkező USB-C port. Az RS-232 vezérlő porton kívül van még két audiokimenet is a hátlapon: egy digitális optikai port és egy 3,5 mm-es analóg kimeneti hüvely.

 

05a.jpg

05b.png

 

A csatlakoztatási lehetőségek közé sorolhatjuk a vezeték nélküli kapcsolatokat is: a WiFi-t és a Bluetooth 5.0-át. További lehetőség a projektorhoz mellékelt QS02-es típusú Android TV dongle csatlakoztatása az erre a célra szolgáló, csavarhúzóval hozzáférhető rekeszben, a monitor hátoldalán. A telepített QS02 szintén a WiFi kapcsolattal kommunikál az Internettel.

 

06a.jpg

06b.jpg

 

A mini-HDMI-n keresztül csatlakozó és mikro-USB-n keresztül táplált kis eszköz (HDMI Media Streaming dongle) csinál az X500i-ből „okosprojektort”, mivel hozzáférhetővé teszi a 4K HDR streaming szolgáltatások applikációit és egyéb appokat – beleértve a Netflixet is, amely néhány korábbi projektorból még hiányzott. A projektorhoz tartozik egy sokféle funkcióval ellátott távvezérlő is, de természetesen a készülék felső lapján is megtalálhatók a fontosabb kezelőgombok.

 

07a.jpg

 

Az első bekapcsoláskor a beállítási varázsló lépésről lépésre végigvezeti a felhasználót a kezdeti konfiguráción (a projektor pozíciója, a nyelv kiválasztása, a Q02 Android TV dongle csatlakoztatása, majd a WiFi és a Google fiók beállítása, Google Play felkeresése, Google Assistant beállítása, Chromcast aktiválása sb.). A beállítás elvégezhető a mellékelt távvezérlővel, egy androidos okostelefonnal vagy PC használatával. Közben a készülék észleli, ha rendszerfrissítésre van szükség, és – mint esetünkben is – kb. 15 perc alatt telepíti a legújabb firmware-t. Végül megjelenik az Android TV „home screen”.

 

08.jpg

 

Lehetőségünk van plusz alkalmazások telepítésére, amelyeket a BenQ felkínál:

 

09.jpg

 

Az Android TV csak egyike a képforrásoknak, a projektor emellett négy további forrás csatlakoztatásának lehetőségét biztosítja: két HDMI port, egy USB-C (Alt DP Mode) és egy USB(A) port (Media Reader) áll rendelkezésre játékkonzol, PC/notebook vagy más képforrás csatolásához:

 

10.jpg

Az OSD menürendszer


Az X500i menürendszere követi sok korábbi BenQ monitor struktúráját, persze a rendeltetésének megfelelő sajátosságokkal. A legfontosabb almenü talán a Game & Pic., ahol a kép legfontosabb beállításait, a használni kívánt game presetet, és néhány egyéb szolgáltatást megválaszthatunk:

 

11.jpg

 

A képi módok (Picture Mode) választéka attól függően változik, hogy SDR jelet vagy HDR jelet kap a projektor. Az előbbi esetben a lehetőségek: Bright, RPG, FPS, SPG (a háromféle játékhoz) és Cinema. A kép a reset utáni RPG alapbeállítást mutatja. Mint látható, a legfontosabbak esetünkben a játékhoz igazított presetek. A Bright a legfényesebb, de zöldes színezetű beállítás, amelyet csak akkor ajánlott választani, ha nagyon nagy a környezeti fény. A Cinema pedig nevében hordozza, hogy mire érdemes használni. HDR bemeneti jel esetén – amit a projektor automatikusan érzékel – a választási lehetőségek a következők: HDR10, HDR-RPG, HDR-FPS és HDR-SPG. Értelemszerűen itt a Cinema módot a HDR10 helyettesíti. A három game-HDR preset is lényegében a HDR10-et használja, módosított gyári beállításokkal.

 

Érdekesség a Game & Pic. ablakában a SettingXchange menüpont, amely lehetővé teszi a játékhoz használt beállításaink exportálását vagy mások beállításainak importálását, amennyiben Interneten keresztül másokkal játszunk:

 

12.jpg 

 

A hangot illetően az X500i változatos lehetőségeket kínál. Ötféle hangmód (Sound Mode), mint preset közül választhatunk (Cinema, Music, FPS, SPG, User), de egyébként az audiokimenetet is kiválaszthatjuk:

 

13.jpg

 

Talán még egy érdekességet érdemes a menüből kiemelni. Az Installation almenüben találunk egy LumiExpert nevű menüpontot, amely alatt lehetőségünk van beállítani, hogy a projektor fényereje alkalmazkodjon a környezeti megvilágítás változásaihoz, és eközben a képminőség optimális maradjon. A beállítás automatikusan vagy kézzel is elvégezhető.

 

Az utolsó almenü (Information) ablaka megmutatja a felhasználónak a projektorra, a csatlakoztatott jelre és egy sor beállításra vonatkozó aktuális adatokat:

 

14.jpg

 

Megemlítjük még, hogy a System/Operation Settings alatt a BenQ HDMI Media Streaming (QS02) pontban kikapcsolhatjuk az Android TV dongle működését.

 

Ami a játékhoz a legfontosabb


A kompetitív játékhoz fontos, talán a legfontosabb tulajdonság a kijelző, esetünkben a projektor reszponzivitása, reagálási képessége. Ennek jellemzésére az ún. bemeneti késleltetés nagyságát szokták megadni, ami egy adott pillanatban a bemeneten lévő jel, és az általa a képen kiváltott „válasz” között eltelt időt jelenti. Ennek az időnek két fő összetevője van (ha eltekintünk az általában elhanyagolható járulékos elektronikus késleltetéstől): a pixel-válaszidő (RT) és a képkocka láthatósági ideje vagy mozgókép-válaszidő (MPRT).

 

Szerencsére a pixel-válaszidő a DLP projektoroknál gyakorlatilag nullával egyenlő, azaz nincs (ellentétben az LCD-vel). Mivel azonban a CRT utáni minden kijelző képalkotása a „sample and hold” elven működik, a képfrissítéssel fordítottan arányos MPRT minden projektornál, monitornál stb. egy véges időtartam, és egyúttal a bemeneti késleltetéssel gyakorlatilag azonos.

 

Az X500i többféle felbontás/frissítési frekvencia kombinációval működhet. A lényeg, hogy 4K-UHD felbontás mellett 60 Hz-es frissítés lehetséges, ami kb. 16,7 ms bemeneti késleltetésnek felel meg. Már ez is kiváló érték, és a gamerek világában elfogadott. QHD felbontás esetén a lehetséges legnagyobb frissítési frekvencia 120 Hz (ez 8,3 ms késleltetésnek felel meg), Full HD felbontás mellett pedig a lehetséges frissítés 240 Hz-re nő. Ez kivételesen alacsony, 4,2 ms-os késleltetést jelent.

 

15.jpg

 

A felbontást 1920 x 1080 pixelre változtatva (Full HD), látható, hogy a frissítési frekvencia a négyszeresére, 240 Hz-re emelkedett. Nem szükséges kommentálni, hogy ez milyen előnyt jelent a játékban

 

A játékélmény szempontjából a további lényeges jellemzők a kép színvilága és az elérhető kontrasztarány. A színekről a következő szakaszban beszélünk, a kontrasztjavításhoz pedig a projektor a legtöbb presetben a Dynamic beállítást használja, azaz a fényerőt a képtartalom függvényében változtatja. Ettől függetlenül a statikus on/off kontraszt sem kicsi, hozzávetőlegesen 1600:1 értékű, HDR-ben pedig még ennél is jóval nagyobb, 3000:1fölötti.

 

16.jpg

 

Képminőség, SDR és HDR megjelenítés 

 

A négy LED-ből álló fényforrás közismerten keskeny spektrumú, és így meglehetősen telített színeket szolgáltató LED tömbökből áll, így az élénk, vibráló színek eleve garantáltak. Az X500i-ben a vörös és a zöld LED mellett két különböző kék LED van – ez a kék alapszín pozícióját erősíti a színtérben, alapesetben a kék alapszín a legtelítettebb, emellett a fényerő növelésében is szerepet játszik. A vörös telítettsége szintén nagy, kalibrálás nélkül valahol a Rec.709-es és a DCI-P3 standard között van. A zöld maximális telítettsége picit elmarad a Rec.709 szerinti referenciától, ez az oka annak, hogy a specifikáció és a mérések szerint is a színtér lefedettsége néhány százalékkal kisebb 100%-nál. Szerencsére a színtartomány belső színei hozzák a szükséges telítettséget, ami a képtartalmak túlnyomó többségében nagyon szép és élethű színeket produkál.

 

A fényerővel szintén nincs gond, 100”-es képet vetítve az elérhető fénysűrűség 137 nit fölött van, ami több, mint elegendő. A méréseket mi egy ekkora felületen végeztük, de ennél nagyobb kép vetítése sem probléma. Még 130”-es kép esetében is 81 nitet kapunk, ami sötét környezetben tökéletesen megfelel.

 

Ami a színeket illeti, SDR-ben az RPG alapbeállításban (de a többi game beállításban is) az átlagos dE2000 színhiba a 2-es érték alatt van, az átlagos színhőmérséklet kicsit magasabb 6500 K-nál, a gamma kb. 2,18, ami jól megközelíti a kívánt 2,2-őt. Ezek a kis eltérések azonban az Advanced Color Settings alatt könnyen korrigálhatók, azaz mind a szürkeskála (színegyensúly), mind a színtér jól kalibrálható. A kalibrálás eredménye Cinema módban:

 

17a.png

17b.png

17c.png

17d.png

A Cinema mód kalibrálása után az átlagos színhőmérséklet 6564 K, a statikus kontrasztarány 1511:1, az átlagos gamma 2,173, a színegyensúly átlagos hibája pedig dE2000 =1,1. A színdiagramokon a mért színgamut, alatta a ColorChecker színpozíciók (átlagos dE2000 = 0,88), alatta a 0-20-40-60-80-100% telítettségű RGBCMY pozíciók láthatók   

 

A HDR megjelenítéshez a BenQ a saját HDR PRO Tone Maping algoritmusát használja, amellyel a lehető legtöbbet hozza ki a projektorból, annak ellenére, hogy a HDR szabványokat eleve nem a vetítéstechnika sajátosságainak figyelembevételével alkották meg.

 

A projektor menüjében van egy HDR Brightness nevű funkció, ahol öt fokozatban lehet emelni/csökkenteni a fényerőt. Ez itt nem a maximális fényerőre vonatkozik, hanem a fénysűrűség menetére a bemeneti jel függvényében, más szóval arra, hogy a PQ EOTF referencia-függvénytől mennyire tér el a tényleges EOTF. Ennek a szabályozhatóságnak az a szerepe, hogy a képet az éppen nézett film tartalmához szükség szerint hozzá lehessen igazítani.

 

Összefoglalva: mind SDR-ben, mind HDR-ben – a minden projektornál felmerülő HDR-korlátok ellenére – az X500i-nek nagyon szép, nyugodt és éles képe van, köszönhetően a 4K-UHD felbontásnak és a jó dinamikának, továbbá a LED-es színvilágnak.

 

18.png

 

Összegzés és értékelés

 

Az X500i egyszerre egy kiváló reszponzivitással rendelkező gamer projektor, és egy egyéb szórakoztatásra is alkalmas – az Android TV-vel „okossá tett”, továbbá telefonról, PC-ről vagy USB drive-ról lejátszott tartalmat megjelenítő – sokoldalú vetítő.

 

A projektor natív színtartománya jóval nagyobb a Rec.709-es referencia-tartománynál, azonban az alapszínek némileg eltérő volta miatt a lefedettség kb. 95%-os. Ugyanakkor a vörös és a kék alapszínek közel vannak a DCI-P3 mozis referencia alapszíneihez. A HDR kép reprodukálása a BenQ HDR-PRO Tone Mapping-nek köszönhetően jó kompromisszum a HDR játékok, videók és filmek rendereléséhez használt hatalmas fénysűrűség, dinamikatartomány és színterjedelem megfelelő kezelése nyomán.   

 

A LED-es projektorok régi problémája volt, hogy a fényerőt nem sikerült kellőképpen megnövelni a nagyobb méretű kép vetítéséhez. A BenQ 4LED gamer- és mozi-projektorai a jelek szerint ezt a nehézséget le tudták küzdeni, hiszen már vannak 3200 lumenes modelljei is. A vizsgált projektor maximális fényárama ugyan 2200 lumen, és a gamer és mozi kalibrált beállításokban ez még némileg csökken, de 120-130”-es ernyőkön így is kiváló fénysűrűség-értékeket kapunk.

 

Végül beszélnünk kell az X500i megfizethetőségéről, más szóval az ár/használati érték arányáról. Jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy ebben a kategóriában és ilyen tudásszint mellett, az 1699 eurós árat tekintve ennek a projektornak komoly versenytársa lenne a piacon. 

 

N. Á.

‹‹‹ További Tesztek