Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

A Texas Instruments és a 4K


2015. október 7.

 

Mint tudjuk a TI-nek már jóideje van professzionális 3-chipes 4K DLP megoldása a mozivetítőkhöz. Mindeddig azonban a TI távol tartotta magát a fogyasztói piacra szánt projektorokban gazdaságosan használható 4K struktúrától. Időközben azonban a Sony – már 3 évvel ezelőtt – a konzumer piacra hozta 4K SXRD vetítőit. Végül is valószínűleg ez késztette a TI-t is, hogy ebben a piaci szegmensben is tegyen valamit.

 

A TI az idei CEDIA-n egy szűk körű találkozón bemutatta az új DLP 4K chipet. Átlója 0,7”, kb. 4 millió tükör található rajta, és a TRP (Tip & Roll Pixel) megoldású, ami a cég pikoprojektoros chipset technológiájából került ide. Az új chipet azonban nem pikoprojektorokba, hanem egychipes házimozi- és adatvetítőkbe szánta a TI, 5000 lumen fényerővel bezárólag.

Meglehet, hogy a 2016-os CES-en, illetve az azt követő ISE kiállításon lesz egy „félig nyilvános” vetítés az új chippel készült projektorral, de a projektorgyártás valószínűleg 2016 nyarától indul be.

 

Az új chip 4 millió tükre azonban nem elegendő az UHD kb. 8 millió pixeles képének natív megjelenítéséhez. Ezért itt is a más cégektől már ismert „pixel shift” technikát vetették be, de állítólag drámai módon megjavított eredménnyel. Az architektúra (a fény megkétszerezése prizmával) ugyanaz, mint az ismert korábbi megoldásoknál, de a TI – újításképpen – egy pici üvegelemet helyezett a prizma és a vetítőobjektív közé, amelyet egy lengőtekercs vezérel. Íly módon sikerült megoldani az üvegelem alacsonyfrekvenciás modulációját, ami elegendő a vetített kép eltolásához ½ pixellel felfelé, és ½ pixellel jobbra.

 

A bemutató résztvevői szerint ezzel a pixel shift technikával jobb 4K megjelenítést sikerült elérni, mint a konkurenseknek. Ez talán több tényezőnek köszönhető, mint pl. az egychipes megoldás (nincs konvergenciahiba), a DMD chip nagyon gyors vezérelhetősége (egy nagyságrenddel jobb, mint az LCD/LCoS chipeké), és a TI képfeldolgozó algoritmusa, amellyel 4 millió tükörről sikerült 8 millió éles pixelt előállítani.

 

TI_4k_prototip.jpg

‹‹‹ További Hírek