Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

A világ első lézeres házimozi projektora

Epson projektorok az ISE 2015 kiállításon

 

2015. február

 

Az Epsont, mint a 3LCD technológia kifejlesztőjét és első számú terjesztőjét, bizonyosan nem kell bemutatnunk olvasóinknak. Az idei amszterdami ISE rendezvényen a cég – szemmel láthatóan – három területre koncentrált leginkább: a teljesen új fejlesztésű, reflektív LCD panelekkel dolgozó, lézeres házimozi projektorra, a továbbfejlesztett G6000-es sorozatú új installációs vetítőkre, és a legnagyobb teljesítményű „large venue” projektorcsaládra. Ezek mellett persze működés közben láthattuk a már ismert ultrarövid vetítési távolságú oktatási projektorokat, és a kisebb intézményi, üzleti és hordozható készülékeit is kiállította az Epson, de ezek ezúttal nem kaptak nagyobb hangsúlyt.


Epson projektorok az ISE 2015 kiállításon

 

2015. február

 

Az Epsont, mint a 3LCD technológia kifejlesztőjét és első számú terjesztőjét, bizonyosan nem kell bemutatnunk olvasóinknak. Az idei amszterdami ISE rendezvényen a cég – szemmel láthatóan – három területre koncentrált leginkább: a teljesen új fejlesztésű, reflektív LCD panelekkel dolgozó, lézeres házimozi projektorra, a továbbfejlesztett G6000-es sorozatú új installációs vetítőkre, és a legnagyobb teljesítményű „large venue” projektorcsaládra. Ezek mellett persze működés közben láthattuk a már ismert ultrarövid vetítési távolságú oktatási projektorokat, és a kisebb intézményi, üzleti és hordozható készülékeit is kiállította az Epson, de ezek ezúttal nem kaptak nagyobb hangsúlyt.

 

01_DSC05222.jpg

 

Lézerprojektor reflektív LCD panelekkel

 

Az Epson „nagy dobása” az ISE-n kétségtelenül az EH-LS10000 típusjelű, tavaly szeptemberben előzetesen bejelentett, de nyilvánosan most először kiállított lézeres (pontosabban szólva lézer-foszfor) projektora volt, de – és ez itt a lényeg – kifejezetten házimozis használatra. A lézert ugyanis nem ma kezdték használni a projektorgyártók, de mindeddig csak adatvetítésre alkalmas modellek kerültek ki a fejlesztők keze alól.

 

Az Epson két különálló kéklézeres megvilágító engine-t használva egyedi megoldást alkalmazott: az egyik lézer maga a kék alapszín forrása, a másik kék lézer viszont egy sárga foszforréteg gerjesztésével előállítja a másik két alapszínt, nevezetesen a vöröset és a zöldet.

 

02_bluelaserengine.jpg

Az Epson EH-LS10000 lézeres házimozi-vetítője megvilágító, fénymodulátor és kimeneti optikai egységeinek sematikus vázlata. Jól felismerhető a két kéklézeres engine: az egyik a kék alapszínt, a másik (a gerjesztett foszfor sárga színéből) a vörös és a zöld alapszínt állítja elő (ábra: Epson)

 

Innentől kezdve a projektor hasonlít a klasszikus 3LCD konstrukcióhoz, de egy döntő különbséggel. Az Epson ugyanis ebben a projektorban újfajta, reflektív LCD paneleket használ (ennél fogva az optikai megoldás is némileg eltérő a transzmisszív LCD-s hagyományos projektorokétól). Köztudomású, hogy az LCoS, D-ILA és SXRD reflektív LCD technológiákkal – ezek lényegében azonos elven működnek – más gyártók már nem kevés sikeres házimozi projektort építettek. Nos, az Epson ebben is a saját útját követi, vagyis a konkrét panelszerkezet nem feltétlenül egyezik meg egyik említett technológiával sem (erről egyelőre semmi közelebbit nem tudunk), de a működési elv minden bizonnyal ugyanaz. A reflektív LCD technológia előnyeit – pl. a majdnem 100%-os kitöltési tényező (apertúra-arány), a kiemelkedően magas kontrasztarány stb. – jól ismerjük, és az Epson alighanem jól választott, amikor erre az útra lépett, különösen a lézeres megvilágítással kombinálva.

 

03_DSC05224.jpg

                                Az Epson standján kiállított egyik EH-LS10000-es példány

 

Az Epson a lézerengine élettartamára 30.000 órát ad meg (Eco üzemmódban), melegedési és visszahűtési idő gyakorlatilag nincs, a projektor csaknem azonnal eléri maximális fényerejét, illetve kikapcsol.

A projektorral elérhető színterjedelem nagyobb, mint az sRGB, a DCI (digitális moziszabvány szerinti), sőt még az Adobe RGB-nél is nagyobb, így ezek bármelyike „belefér” a projektor színkészletébe – persze a projektort a forráskép szabványára kell beállítani.

 

Mielőtt az LS10000 néhány további jellemzőjét felsoroljuk, ki kell emelni az alkalmazott „4K Enhancement” technológiát, amely a Full HD bemeneti képből lényegesen élesebb és részletgazdagabb képet varázsol. A technológia lényege, hogy minden egyes pixelt fél pixelnyivel, átlósan eltol, és ezzel – bár a tényleges információtartalom nem lesz annyi, mint egy valódi 4K kép esetében – azt a szubjektív hatást éri el, mintha a felbontás vízszintesen és függőlegesen is megkétszereződne. A készülék a 4K bemeneti jelet is tudja kezelni és megjeleníteni a HDMI bemenetén.

 

Tehát a már említetteken kívül a további főbb jellemzők: 1500 lumen fényerő, aktív 3D megjelenítés képessége, natív 1080p felbontás, 41,9 mW-os lézerdiódák, 0 lumenes feketeszint, motoros zoom és élesség, zoomátfogás: 2,1x-es, motoros objektívmozgatás (függőlegesen ±90%, vízszintesen ±40%), finoman állítható írisz, 10 memóriahely, 8-féle képi üzemmód, 19 dB működési zaj. Mint a képen látható, a projektor masszív kivitelű, robusztus felépítésű – a tömege 18 kg.

A standon egy elkülönített helyiségben az Epson egyik szakembere fél óránként megismételt bemutató vetítést tartott, ahol „élőben” élvezhették a látogatók az EH-LS10000 képességeit, prezentáció kíséretében.

 

A megújult G6000-es sorozat

 

A folyamatosan fejlődő EB-G6000-es család 3 db WUXGA, 2 db WXGA és 2 db XGA felbontású modellel bővült. A következő 7 típusról van szó: EB-G6970WU, EB-G6870, EB-G6770WU, EB-G6570WU, EB-G6370, EB-G6270W, EB-G6070W. A fényerő kb. 5500 és 7000 ANSI lumen körül van, és ez a család (a korábbi típusokkal együtt) az Epson legfényesebb installációs projektorait foglalja magába, ha nem számítjuk az ennél eggyel magasabb kategóriába tartozó „Z” sorozatot, de ez utóbbit maga a gyártó is a „large venue”, azaz az óriás helyszínekre való kategóriába sorolja, noha természetesen installációs projektorokként is megállják a helyüket (hamarosan külön beszélünk róluk).

 

Visszatérve a G6000-es sorozat új modelljeire, a standon az EB-G6770WU típusról sikerült működés közben néhány fotót készíteni. Hangsúlyozottan kiemelendő, hogy valamennyi új modell birtokolja a HDbaseT technológiát, azaz egy ugyanezzel a technológiával ellátott forrással 100 m távolságig egyetlen UTP kábellel összeköthető a HD videojel, az audiojel és a vezérlőjelek átviteléhez.

 

04a_DSC05214.jpg

 

04b_DSC05216.jpg

    Az EB-G6770WU, WUXGA felbontású installációs projektor, az ELPL01-es short throw objektívvel

 

Mint a képen látható, a vetítés egy meglehetősen nagy látószögű (short throw) objektívvel, közelről történt. Az ELPLU01 objektív egyike annak a hat cserélhető objektívnek, amelyek kompatibilisek az új projektorokkal. Van közöttük egy fix fókusztávolságú darab az esetleges hátulról vetítéshez, a többi mind zoomobjektív, nevezetesen egy nagylátószögű (a fenti típus), egy standard, két „middle-throw”, azaz közepesen hosszú gyújtótávolságú típus, és egy teleobjektív.

 

05_DSC05226.jpg

Az új EB-G6000-es sorozatú projektorokkal kompatibilis objektívcsalád. Elöl, középen az ELPLU01-es short throw objektív

 

Projektorok nagy helyszínekre: a „Z” sorozat

 

Az Epson legnagyobb teljesítményű "large venue" projektorai komoly megújuláson esetek át, amit a cég már tavaly szeptemberben nyilvánosságra hozott. A „Z” sorozat nem kevesebb, mint 11 új modellel bővült, amelyek fényereje 7500 és 11000 lumen között változó, a legmagasabb értéket a Z11000W (WXGA felbontású), illetve a Z11000/Z11005 (XGA felbontású, csak színben különböző) típusok tudják. A tizenegyből öt modell WUXGA natív felbontású készülék.

 

06_DSC05228.jpg

                             A „Z” sorozat egyik WUXGA felbontású tagja, az EB-Z9750U

 

Természetesen ezek a gépek is HDbaseT-kompatibilisek, sokféle cserélhető objektívvel használhatók, és…az optikai tengely körül elforgatva (portrait módban), illetve „fejjel lefelé” (a padlóra vagy akár a mennyezetre való vetítéshez) is használhatók. A képen portrait pozícióban vetítő projektor szintén egy új short throw objektívvel vetített, éspedig az új fejlesztésű ELPLU02-es típussal.

 

07_DSC05227.jpg

                            Vetítés „portré” (álló formátumú) módban, illetve felülről lefelé

 

Az Epson imponáló fejlesztéseket vonultat fel évről évre, és az idei ISE kiállításon is ezt tette. Beszámolónk ugyan nem terjedt ki minden részletre (a hordozható, az asztali, a kisebb installációs és az ultrarövid vetítési távolságú projektorokra nem tértünk ki, mert ezek többségéről korábban már írtunk), de a lényeges technológiai újításokat, és a legújabb készülékeket talán sikerült bemutatnunk.

 

DSC05546.jpg

 

További információk elérhetők a https://www.epson.com/europe.html, a https://assets.epson-europe.com/eu/country-selector/index.html és más Epson weboldalakon. Az EH-LS10000 részletes brosúrája a https://assets.epson-europe.com/eu/ISE-2015/assets/pdf/EH-LS10000_brochure_update_A4_RCHBLK_singles_PR.pdf címen érhető el.

 

Projektor.hu

‹‹‹ További Projektorújdonságok