Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Az Epson lézertechnológiája és lézerprojektorai

2020. február

 

Ebben az áttekintésben elsődlegesen az Epson professzionális, üzleti lézerprojektorait szeretnénk bemutatni, noha éppenséggel a cég a házimozi szegmensben jelentkezett először egy lézerfényforrással működő projektorral. A technológiával azonban az elmúlt években és jelenleg is túlnyomórészt a nagyteljesítményű large venue és installációs, továbbá signage és oktatási célú vetítőkben találkoz(t)unk.


2020. február

 

Ebben az áttekintésben elsődlegesen az Epson professzionális, üzleti lézerprojektorait szeretnénk bemutatni, noha éppenséggel a cég a házimozi szegmensben jelentkezett először egy lézerfényforrással működő projektorral. A technológiával azonban az elmúlt években és jelenleg is túlnyomórészt a nagyteljesítményű large venue és installációs, továbbá signage és oktatási célú vetítőkben találkoz(t)unk.

 

Próbáljuk meg időrendi sorrendbe rakni az Epson lézertechnológiájában történteket – a projektorok megjelenéséhez kapcsolódva – amit nyilván megelőzött egy nem elhanyagolható hosszúságú R&D fejlesztési fázis.

 

A kezdetek

 

2015-ben ismerkedhettünk meg az Epson EH-LS10000-es házimozi vetítőjével, amely a lézerfényforrást a cég reflektív LCD chipjeivel kombinálta. Vagyis ezúttal nem a szokásos transzmisszív 3LCD megoldást alkalmazta az Epson, hanem az LCoS-hoz hasonló saját fejlesztésű LCoQ (Liquid Crystal on Quartz) chiptechnológiát.

 

01.jpg

A reflektív LCD-ket (LCoQ – Liquid Crystal on Quartz) használó első lézer-foszfor házimozi-projektor belső felépítésének vázlata. Két kék lézerforrást látunk, az egyik a kék alapszín létrehozására való, a másik a szokásos módon (foszforral bevont forgó tárcsával) állítja elő a sárgát, majd ezt egy dikroikus tükör tovább bontja vörösre és zöldre. Az optikai engine konstrukciója kicsit más, mint a szokásos 3LCD technológiánál, de a három alapszínű képet végül a jól ismert X-cube egyesíti (ábra: Epson)

 

Időközben minden bizonnyal intenzív fejlesztés folyt, mert az Epson már a 2016-os ISE rendezvényen meglepően nagy teljesítményű és kiváló minőségű installációs és large venue lézerprojektorokat mutatott be. Ezek fényforrása lényegben hasonló volt a fent leírthoz, de az alaptechnológia itt a hagyományos transzmisszív 3LCD (lásd  A 3LCD technológia). A tipikus installációs 3LCD lézerprojektor fényútjáról is van egy szemléltető ábránk:

 

02.png

A 3LCD-s business lézerprojektorok felépítésének általános vázlata a light engine-nel és az optikai engine-nel. A kék „lézerbank” (laser array) fényéből egy foszforkerék sárga fényt állít elő. A komplementer kék és sárga keveréke fehér fény, amelyet dikroikus tükrök bontanak tovább alapszínekre. Innentől ugyanaz történik, mint a lámpás 3LCD vetítőkben, de a lézerfényforrás(ok) használata messze előnyösebb, mint az UHP lámpáké

 

Az EB-L1000-es család és az EB-L25000U

 

Az  2016-os ISE kiállításon mindjárt hat installációs 3LCD lézerprojektort mutatott be a cég, 6000-12000 lumen közötti fényerővel. A konkrét típusok a következők voltak: EB-L1100U (6000 lumen), EB-L1200U (7000 lumen), EB-L1300U (8000 lumen), EB-L1405U (8000 lumen), EB-L1500U (12000 lumen) és EB-L1505U (12000 lumen). A típusjelben az utolsó „0”, illetve „5” számjegy csupán a projektor színére utal (fehér, illetve fekete).

 

Meg kell jegyeznünk, hogy a minden évben februárban megrendezett ISE kiállításokon bemutatott készülékek gyakran csak az adott év második felében, esetleg a következő év elején jelentek/jelennek meg a kereskedelmi forgalomban.

 

03.jpg

Az EB-L1505U 12.000 lumenes lézerprojektor az Epson standján az ISE 2016 kiállításon

 

Ez a projektorcsalád a „Laser Pro L1000-es sorozat” nevet kapta, és később kiegészült újabb típusokkal. A natív felbontás valamennyi típusnál WUXGA, a natív kontrasztarány 2000:1, megtalálható a „4K Enhancement” funkció, és a projektorok beépített kamerát is tartalmaznak a kép automatikus vagy kézi ellenőrzésére a kép esetleges nemkívánatos változásának detektálására.

 

Az Epson joggal fűzött nagy reményeket az installációs piacon való gyors térhódításhoz, hiszen a megszokott jellemzőkön kívül (cserélhető objektívek, nagy lens shift tartomány, HDBaseT, edge blending, stackelhetőség, osztott képernyő, nagy natív felbontás, HD-SDI bemenet, 24/7 működés) az új lézerprojektor-család mindazon előnyökkel rendelkezett, amelyek a lézerfényforrás használatából fakadnak (installálás bármilyen pozícióban, extrém hosszú élettartam, minimális karbantartási igény, kis fogyasztás, nagyon lassú fényerő-csökkenés, környezetbarát anyagok).

 

Ugyancsak a 2016-os ISE-n láthatták először a látogatók a 25.000 lumen fényerejű EB-L25000U típust, prototípus formájában. Ez a lézerprojektor azóta is a piacon van. Magyarországon az Epson hazai képviselete a Kiscelli Múzeumban mutatta be 2017. októberében.

 

04a.jpg

Az EB-L25000U lézerprojektor a hazai bemutatón a Kiscelli Múzeumban

 

04b.jpg

Az EB-L25000U csatlakozófelülete és kezelőgombjai (ISE 2017)

 

Néhány további adat az óriásprojektorról: 1920 x 1200 pixel natív felbontás (16:10-es formátum), 4.000:1 natív on/off kontraszt, 10-bites jelfeldolgozás, ±65 % függőleges és ±30 % vízszintes lens shift, 4K Enhancement funkció, frame interpoláció stb.

 

Közös jellemzők

 

Maga az Epson három alapvető előnyt emel ki a lézerprojektoraival kapcsolatban:

  • Kiváló képminőség
  • Megbízhatóság
  • Egyszerű telepítés

Kezdjük az elsővel! A 3LCD technológia előnyei – köztük a fehér és a színes fénykibocsátás egyenlősége – közismertek, de az új lézerprojektorok ezen felül 4K forrás képének megjelenítésére is alkalmasak, a Full HD képet pedig fel tudják skálázni 4K-ra (Epson 4K Enhancement) a pixel-shift technológiával.

 

A képminőség másik összetevője az időbeli stabilitás, a színek és a fehéregyensúly állandósága. Ennek javítása érdekében az Epson a fejlettebb lézerprojektoraiba beépített egy kamerát, amely észleli a projektor színeinek és fehérpontjának változásait, sőt több projektor „stackkelése” esetének a színek eltéréseit, és ezeket automatikusan vagy manuálisan lehet korrigálni. A távoli helyszínen lévő projektor képdiagnosztikája szintén ezzel a kamerával történhet.

 

Ami a megbízhatóságot illeti, ennek is több összetevője van. Mint már említettük, a fényforrás karbantartás nélküli hosszú élettartama is ezek közé tartozik, továbbá az is, hogy ha a több lézer-array közül netán az egyik meghibásodik, akkor alig észlelhető fényerő-csökkenéssel zavartalanul folytatódik tovább a vetítés. Igaz, a lámpás projektoroknál is van két- vagy néha négylámpás megoldás, de a fényerőcsökkenés sokkal észrevehetőbb.

 

Mindemellett az Epson lézerprojektoroknál a fényerő 1%-os lépésekben állítható, így gyakorlatilag a felhasználó szabályozni tudja – ha nincs szüksége a maximális fényerőre -, hogy milyen hosszú ideig számíthat az egyenletes fényerőre (az idő akár sok tízezer órányira is növelhető ezzel a módszerrel). A megbízhatóságot növelik a szervetlen anyagok használata, plusz a nagy kapacitású porszűrő, és a porvédett kialakítás.

Hogy a nagy megbízhatóságot az Epson mennyire komolyan gondolja, az is mutatja, hogy 5 év vagy 20.000 óra garanciát nyújt mind a készülékekre, mind a fényforrásra.

 

Az Epson lézerprojektorok egyszerű telepítését többféle extra funkció és optikai megoldás támogatja. Először is hatalmas választék áll rendelkezésre a cserélhető objektívekből, a fix fókusztávolságú, ultranagy látószögű (UST), 0,35:1 vetítési távolságú objektívektől egészen a 7,21-10,11:1 vetítési arányú zoomolható teleobjektívig (típustól függően).

 

05.jpg

A 8000 lumenes EB-L1405U lézerprojektor az ELPLX01 ultrarövid vetítési távolságú UST objektívvel (ISE 2017) 

 

A 360 fokos elforgathatóság, és a bármilyen szögből való vetítés természetesnek mondható, akárcsak az edge blending lehetősége (panoráma üzemmód) és a tökéletes stackkelhetőség (a fényerő növelése úgy, hogy több projektor vetít ugyanarra a felületre tökéletes geometriai fedéssel). A stackkelést egyébként külön masszív keret segíti, amely egyúttal komoly védelmet is biztosít a projektornak.

 

Megemlíthetjük még – mint a telepítést könnyítő funkciókat – az élesség, a zoom és az objektíveltolás (lens shift) motoros állítását, a 10 memóriahelyes „lencsememóriát”, ami lehetővé teszi, hogy adott helyszíneken ne kelljen újra hosszadalmasan állítgatni a projektort. Adott esetben telepítéskor fontos funkció lehet az Auto Scaling, azaz az automatikus méretezés és képkivágás, amennyiben pl. egy képet négy részképre kívánunk bontani, és ezeket négy külön projektorral akarjuk „összerakni”.

 

Ugyancsak a telepítést segítik a különféle segédprogramok, mint a Throw Distance Calculator, az Epson Projector Management (EasyMP), a Brightness Calculator, a Monitoring Software, Epson Projector Professional Tool stb. A hálózatba kötött projektorokat web-böngészőből vagy okoseszközről is vezérelhetjük.

 

Mint említettük, időközben az EB-L1000U család némi változáson ment keresztül, és kiegészült az L1000U (5000 lumenes) készülékkel, továbbá megjelent az L1750/L1755U (15.000 lumenes), szintén WUXGA felbontású, és a korábbi L1000-es típusok fejlett funkcióival rendelkező modell, amely azonban már az L1700-as sorozatba tartozik. SXGA+ felbontású változata az EB-L1715S nevet kapta.

 

06a.jpg

Az Epson az ISE 2017 kiállításon mutatta be az új EB-L1755U típust

 

06b.jpg

A 15.000 lumenes EB-L1755 egy portrait pozícióba fordított hatalmas vászonra vetít (Kiscelli Múzeum, 2017)

 

További fejlesztés, 2018

 

2018 további újdonságokat hozott, amelyeket szokás szerint az ISE kiállításon láthattunk először. Talán a legnagyobb újdonság a natív 4K felbontású, 12.000 lumenes 3LCD projektor volt, (EB-L12000Q). Amellett, hogy ez volt az Epson első valódi 4K felbontású, nagy teljesítményű installációs projektora, ellátták az elődök minden fejlett funkciójával és szolgáltatásával is. Ilyenek pl. a beépített kamera a kép rendszeres korrigálásához, az automatikus geometria-beállítás, az edge-blending, a rugalmas csatlakozási lehetőségek stb. Ezen túlmenően: új zoomobjektív kis távolságra, cserélhető illesztőkártyák, PQ és HLG HDR támogatás stb.

 

07.jpg

Az Epson első natív 4K 3LCD lézerprojektora, az EB-L12000Q

 

Az Epson bemutatott egy új 20.000 lumenes készüléket is (EB-L20000U), amely külsejére nézve ugyanolyan, mint a fenti EB-L12000Q, de a felbontása nem 4K, hanem WUXGA, ami azonban a szokásos felhasználási területeken – fesztiválok, koncertek, nagy előadótermek, nagyrendezvények, bevásárlóközpontok, oktatás nagy létszámú közönség számára stb. – többnyire bőven elegendő.

 

08.jpg

Az EB-L20000U egy hatalmas vászonra vetít (ISE 2018)

 

A kisebb teljesítményű kategóriában ugyanitt mutatta be az Epson a kompakt kialakítású L600-asnak nevezett sorozatot (L615U, L610U és L610W), amelybe beleszámítandók az EB-L510U és L400U modellek is, így a család öt tagból állt, 4500 és 6000 lumen közötti fényerővel. Az öt projektor közül négy WUXGA natív felbontású, az L600W pedig WXGA.

 

Az L600 sorozat projektorai kisebbek és könnyebbek a hasonló fényerejű egyéb típusoknál. Lényegében a közepes teljesítményű lámpás projektorok felváltása (vagy „leváltása”) az Epson célja ezzel a sorozattal. Nagyobb megbízhatóság, kis karbantartási igény és sokoldalúság – ezzel lehetne röviden jellemezni ezeket a készülékeket.

 

09.jpg

Az L600-as széria egyik típusa: az L610U (ISE 2018)

 

Most egy „kakukktojás” következik, az otthoni szórakoztatásra szánt LS100-as lézerprojektor. Az Epson hazai képviselete Magyarországon már korábban bemutatta ezt az ultrarövid vetítési távolságú készüléket, de Amszterdamban is találkozhattunk vele. Az EH-LS100 az Epson első olyan UST Full HD lézerprojektora, amelyet kifejezetten otthoni használatra fejlesztett ki. (Tesztje itt  olvasható.)  

 

Valójában ezt a készüléket a cég elsődlegesen a lakások nappalijába szánja, ahol a környezeti fény nagyobb, mint a standard házimozizás körülményei között. Ez a magyarázata a nagy fényerőnek (4000 lumen), amit Dynamic módban még túl is lép az LS100-as. Ha viszont a fényerőt 30%-kal csökkentjük, a fényforrás élettartama megnövekszik 30.000 órára.

 

10.jpg

Az EH-LS100-as home entertainment projektor. Vetítési aránya 0,27-0,37:1 (digitális zoommal), ami a vászonhoz nagyon közeli vetítést tesz lehetővé. Felbontása WUXGA, 16 W-os hangszórót tartalmaz

 

Egy másik (de nem otthoni használatra szánt) UST lézerprojektor is látható volt „laser signage solution” megjelöléssel. A kevés helyet foglaló, és a vetítési felülethez közel helyezhető EB-700U akár 130” átlójú képet is vetíthet, Full HD vagy WUXGA felbontásban. Különösen portrait módban kényelmes vele a vetítés, mivel (természetesen) 180 fokban elfordítható, mint az a kiállításon készített képünkön is látható. Böngészőn keresztül vagy okoseszközökkel lehetséges az egyszerű beállítás.

 

11.jpg

Signage vetítés portrait módban, 180 fokban elfordított EB-700U (ISE 2018)

 

Interaktív oktatási célokra szánta az Epson az előző projektor némileg módosított és interaktívvá tett változatát, az EB-710Ui típust. Ez a kollaboratív tanítást segítő, és intelligens osztálytermi környezetet teremtő megoldás. A skálázható képméret elérheti a 100” átlóméretet Full HD/WUXGA felbontásban. A tanulási folyamatot segíti a teljes képfelületen a dual pen és a finger-touch interaktivitás.

 

12.jpg

Az EB-710Ui interaktív, közelről vetítő lézerprojektor. Elsődlegesen oktatási célokra szánta az Epson (ISE 2018)

 

Az EB-710Ui fejlettebb testvére az EB-1470Ui, amelyben – az apró eltéréseken túl – már integrált WiFi egység található, kompatibilis a Crestron vezérlő szoftverrel, és Miracast kapcsolaton keresztül is képes képet fogadni.

 

Különlegességnek tekinthetjük azt a signage és mapping célokra szánt 2000 lumenes lézerprojektort, amely kettős szerepkörben is használható. A spotlámpára emlékeztető külsejű LightScene EV-100 többek között reklámok vetítésére, illetve reklámozott tárgyak időben változó mintájú megvilágításra (mapping) használható. Mind külsejében, mind rendeltetésében némileg különbözik a megszokott projektoroktól. Több EV-100-assal – edge-blendinggel – összetettebb, nagyobb kép is létrehozható.

 

13.jpg

 

A kis projektor tartozéka az Epson Projector Content Manager szoftver, amellyel lejátszási listák állíthatók össze, amelyek akár SD kártyáról, PC nélkül is betölthetők, módosíthatók. Vezetékes hálózathoz csatlakoztató, így böngészőből is vezérelhető. Az EV-100-as natív felbontása WXGA.

 

Új modellek 2019-ben

 

A fejlesztés töretlenül folytatódott, és tavaly ismét egy sor új lézeres modellel találkoztunk a februári ISE kiállításon. Megjelent pl. az új „EB-L1070-es sorozat”, három típussal: az EB-L1050U, az EB-L1070U és az EB-L1075U modellekkel (ez utóbbiak csak a színűkben különböznek). A fényerő 5500, illetve 7000 lumen, a felbontás a szokásos WUXGA, a cserélhető objektívek vetítési aránya 0,35 és 10,11:1 közötti.

 

14.png

Tízféle cserélhető objektív az L1000U (kivéve az L1500U/L1505U típusokat) és az L1070-es sorozathoz

 

Szintén teljesen új modell volt a 2019-ben bemutatott az EB-L1095U, amely 9000 lumenes fénykibocsátására képes, van fehér változata is (EB-L1090U), és az előző képen bemutatott objektívekkel kompatibilis. Felbontása nem meglepő módon WUXGA és a 4K Enhancement képességgel is rendelkezik.

 

15.jpg

A ultra short throw objektívvel kiállított 9000 lumenes EB-L1095U lézerprojektor (ISE 2019)

 

Még egy új típus keltett feltűnést Amszterdamban, a 30.000 lumenes „ultra-high brightness”, azaz ultra nagy fényerejű EB-L30000U, cserélhető interfész-kártyákkal, teljesen szigetelt, zárt optikai rendszerrel, továbbá integrált kamerával az edge-blending, a stacking és az automatikus képkorrekció segítéséhez (EPPT v1.3). Természetesen ehhez a típushoz is járnak a fejlett szoftverek, mint az Epson Professional Tool, az Epson Projector Management és az Epson iProjection.

 

16.jpg

Az Epson első kompakt 30.000 lumenes EB-L30000U installációs projektor, amely egyaránt alkalmas óriási auditóriumokba, hatalmas konferenciatermekbe vagy rental and stage célokra (ISE 2019)

 

Most tegyünk egy kis kitérőt a nagy installációs lézerprojektoroktól elszakadva. Tavaly nyáron az Epson hazai képviselete meghívta a szaksajtó képviselőit egy otthoni vizuális tartalomfogyasztásra szánt kis készülék, a fehér, és réz kerettel díszített fekete változatban is megjelenő hordozható EF-100W/B stílusos lézerprojektor bemutatójára.

 

17.jpg

A téglatest alakú, alig 2,7 kg-os, és hosszméretében 23 cm-es készülék különleges design-ját a kontrasztos színek és a bőrhatású felületek adják. Modern megjelenésével a nappali dísze lehet. A 2000 lumenes projektor felbontása HD-ready

 

Az Epson mérnökei egy olyan kompakt projektort alkottak, amely a lézer fényforrásnak, valamint az oldalt elhelyezett szellőzőknek és tápbemenetnek köszönhetően bármilyen tájolásban elhelyezhető, és bármilyen szögben képes vetíteni. Így a felhasználó szabadon eldöntheti, hogy a falra, a mennyezetre vagy a padlóra irányítja a projektort. HDMI bemenetének és speciális kialakításának köszönhetően a készülékházban elrejthetők a legnépszerűbb médiaeszközök, mint az Amazon Fire TV vagy a Roku stb. Ha az adott egységnek extra tápellátásra van szüksége, a beépített USB csatlakozó révén (2 A tápáram) ez az igény is rejtve maradhat.

 

Az EF-100 újabb változatát – EF-100 Android TV Edition – Android médialejátszóval is kiegészítették (stick formájában), amely Wi-Fi kapcsolaton keresztül lehetővé teszi a legkülönbözőbb műsorok, filmek játékok stb. streamelését.

 

Végül rátérhetünk a 2020-as ISE legfrissebb Epson lézerprojektor-újdonságaira.

 

ISE 2020

 

18.jpg

Az Epson standja 2020 februárjában

 

Az idei kiállítás előtérbe helyezte a „laser signage solution” (lézeres signage megoldások) és a „mapping” (fénnyel történő „objektumfestés”) területét, de láthattuk a cég első olyan interaktív 3LCD ultra-short-throw lézerprojektorát is (edge blendig és HDBaseT lehetőséggel ellátva), amely „agilis kollaboratív munkakörnyezetet” tud létrehozni. Természetesen az Epson nem kevés korábbi „corporate” és „large venue” lézerprojektort is kiállított – új szerepkörben, vagy újabb fejlesztésű objektívekkel, illetve szerelőkerettel.

 

Ami a signage területét illeti, az egyik új modell az 5000 lumenes EB-805F UST projektor, 0,27-0,37:1 vetítési aránnyal, 1,35:1 digitális zoommal. A felbontása Full HD (1080p), és akár 130”-es képet tud vetíteni – kb. 77 cm távolságból.

 

19.jpg

Az EB-805F ulrarövid vetítési távolságú signage lézerprojektor. A kanapé időben változó „festését” a fentebb részletesen bemutatott henger alakú EV-100-as végzi

 

Meglepetés volt az Epson első hordozható signage lézerprojektora, az EB-W70. Ez a készülék egyszerűen installálható és használható még a „csináld magad” felhasználók számára is. Fényereje 2000 lumen, felbontása HD, és falra, mennyezetre és padlóra is vetíthet 150”-es képet. Fehér/ezüst és fekete kivitelben is készül.

 

20.jpg

Az első hordozható signage lézerprojektor, az EB-W70

 

(Mellesleg, a LightScene sorozatban is kihozott az Epson egy új signage projektort, az EB-U50-es típust, de ez nem lézerfényforrással, hanem hagyományos lámpával működik. Igaz, a lámpa élettartama 10.000 óra normál, és 12.000 óra Eco üzemmódban, a max. fényereje 3500 lumen.)

 

Régi ismerősünkkel, a 4K natív felbontású EB-L12000Q típussal is találkoztunk a kiállításon, ahol a fehér változat (EB-L12002Q) is megjelent.

 

21.jpg

Az EB-L12000Q egy hatalmas álló formátumú (portrait) képet vetített 12.000 lumen fényerővel, short-throw objektívvel (0,62-0,75:1 vetítési aránnyal)

 

Ezúttal először láthattuk a 20.000 lumenes lézerprojektor fehér változatát (EB-L20002U) a nulla offsetes ELPLX02W UST objektívvel.

 

22.jpg

Az EB-L20002U fehér kivitelű projektor régi ismerősünk, az EB-L25000U (ELPLX03 UST objektívvel) és az EB-L20000U ( KALIBRO 188852 szerelő és stacking kerettel) társaságában

 

Áttekintésünket a most először látott, „interactive collaborative display” megjelölést viselő új EB-1485Fi lézerprojektor rövid ismertetésével zárjuk, amely ebből a fajtából az első edge blendingre képes, HDBaseT csatlakozóval felszerelt, és „agilis munkakörnyezetben” multi-platform kollaboratív hatékonyság-növelésre alkalmas. A kiállításon látott DuoLink egyetlen nagy interaktív „agilis munkafelületet” kínál 155”-es skálázhatósággal.

 

23.jpg

Az Epson két interaktív EB-1485Fi lézerprojektorral működő DuoLink megoldása a hatékony és kreatív együttműködéshez

 

***

 

Megpróbáltuk történeti kontextusba helyezve a lehető legteljesebb képet nyújtani az Epson lézerfényforrást használó 3LCD projektorairól, amelyeket a vetítéstechnika minden területén egyre szélesebb körben használnak. Áttekintésünk alapját a hazai és külföldi bemutatók, kiállítások adták, elsődlegesen az ISE (Integrated Systems Europe) rendezvények.

 

N. Á.

‹‹‹ További Projektorújdonságok