Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Epson Moverio BT-200 okosszemüveg


2014. november 14.

 

November 13-án az Epson Europe Magyarországon is bemutatta Moverio BT-200-as Augmented Reality („Kiterjesztett valóság”) elnevezésű okosszemüvegét, jelentősen továbbfejlesztve a 2011-es előd BT-100-as tulajdonságait, szolgáltatásait. Az esemény fő előadója az Epson Europe senior termékmenedzsere, Valerie Riffaud-Cangelosi volt.

 

Valerie.jpg

 

Az Epson a tőle elvárható innovációs aktivitással egy egészen különleges szemüveget („viselhető eszközt”) fejlesztett ki, amelyet első lépésben az alkalmazásfejlesztők körében kívánnak terjeszteni – hiszen a felhasználási lehetőségek, alkalmazási területek szinte végtelenek. A tervezett célpiac tehát egyelőre nem annyira a fogyasztói piac, hanem az üzleti szféra és a speciális felhasználási területek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szórakoztató alkalmazásokkal nem fogja meghódítani a konzumer piacot is a szemüveg.

 

Nézzük, mit is tud valójában a BT-200! Lencséi a projektorok LCD paneljeinél használt HTPS technológiával készülnek, vagyis ultrakompakt, ultra nagy felbontású, full color microdisplay-ek. Ugyanakkor a szemüveg binokuláris és átlátszó. Kétféle eredetű információt egyidejűleg láthatunk: a minket körülvevő valódi világot, és az ezt „kiterjesztő” virtuális digitális információt, amely utóbbi szinte tetszőleges forrásból származhat az éppen aktivált alkalmazástól függően. A plusz információ lehet szöveges útbaigazítás jellegű, lefordított szöveg, játékélmény, azonosító adat, kép és még sok-sok minden más. Pl. Android alapú alkalmazások és egyéb tartalmak. A Wi-Fi csatlakoztathatóságnak köszönhetően webböngészés, tartalom streamelése, emailek olvasása stb. is lehetséges.

A szemüveg a 3D tartalmakat is megjeleníti.

 

A 88 grammos BT-200 a viselője környezetét és mozgását a beépített elülső kamera, giroszkóp, irányérzékelő, GPS rendszer és gyorsulásmérő segítségével dolgozza fel. Magának a kijelzőnek a felbontása qHD, az érzékelhető képernyő egy 5 m távolságból nézett 80”-es (vagy 20 m távolságból nézett 320”-es) képpel egyenértékű.

 

Az Android platformon működő szemüveg egy multi-touch trackpaddel (külön vezérlőegységgel) van összekötve, az alkalmazások futtatásáról 1,2 GHz-es kétmagos processzor gondoskodik.

 

bt200_03.jpg

 

Az adatátviteli lehetőségek a külső forrásokkal: vezeték nélküli LAN (IEEE 802.11b/g/n WiFi és Wi-Fi Certified  Miracast) vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül. Micro USB csatlakoztatható is található a készüléken – ez egyrészt az akkumulátor töltésére, másrészt a számítógéphez való csatlakoztatásra használható. A készülék egyébként memóriakártya-foglalatot is tartalmaz, amely 32 GB-ig támogatja a micro SDHC kártyát, ezen felül 1GB beépített memória is van benne.

 

Az már talán nem is okoz meglepetést, hogy mikrofonja és fülhallgatója is van a Moverionak, de külső fülhallgató is használható. A táplálás lehet akkumulátoros (6 óra működési idő) vagy hálózati (a mellékelt adapterrel). Azok számára, akiknek egyébként is kell közönséges szemüveget hordania, van egy belső keret az optikai lencséknek.

A BT-200-ast annyi tartozékkal látta el a gyártó, hogy otthon, munka közben vagy menet közben is kényelmesen használható.

 

Az előadás kiegészítéseképpen három olyan magyar vállalat is bemutatkozott, amely már alkalmazásokat fejlesztett/fejleszt a Moveriora. A NETLIFE nevű cég az SAP „Adminisztráció”, „Logisztika” és „Folyamatkezelés” fázisaira tervezett Moverio alkalmazást, ami lényegesen meggyorsíthatja egy kereskedő cég munkáját (vonalkód vagy QR kód olvasás, valós idejű információ, akadálymentes munkavégzés).

 

SAP.jpg

 

Egy másik magyar cég, a 360 WORLD légitársaságok/légi irányítók részére dolgozott ki nagyon hatékonynak tűnő Moverio alkalmazást, a BIRDORG Informatikai Kft. pedig automatikus rendszámfelismerő rendszert alakított ki a Moverio és a cég MATRIX ANPR szoftvere segítségével.

Ezek a példák is szemléltetik, hogy valószínűleg csak a találékonyság szab határt e „szemüvegbe zárt” és különféle perifériákat is tartalmazó AR okoseszköz ma még beláthatatlan felhasználási lehetőségeinek.

 

A Moverio BT-200 kizárólagos magyarországi forgalmazója a Mekka Interaktív Kft., javasolt kiskereskedelmi ára bruttó 229.900 Ft.

 

coffeeshopcloseup.jpg

‹‹‹ További Hírek