Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Hordozható, mennyezetre is vetítő LED projektor

BenQ GV31


BenQ GV31

 

2024. május

 

Tesztünk tárgya ezúttal is egy LED fényforrással és Android TV rendszerrel ellátott szórakoztató vetítő, amely különleges formájával hívja fel magára a figyelmet. A cirkuláris kialakítás előnye, hogy a vetítés iránya 135 fokos tartományban megválasztható. Hordozható kivitele és sok egyéb jellemzője megérdemelte, hogy alaposabban szemügyre vegyük.


01.jpg

 

A hordozható szórakoztató projektorok kategóriájában a BenQ kétféle formát részesít előnyben. Az egyik a „kocka” alakú megoldás (pl. GS50 és az újabb GP100A), a másik a cirkuláris (korong) alak, amelynek megtestesítője a „GV” sorozat, amelybe a tesztelt GV31-es modell is tartozik.

 

Ennek a projektornak a korábbi elődje a GV11, közvetlen elődje pedig a GV30-as. Ezek a modellek külsőre hasonlóak, de méretben, funkciókban és szolgáltatásokban sok a különbség, természetesen a GV31-es, mint legújabb modell javára. Bár ezeket a projektorokat nem kompetitív játékra tervezték, baráti társaságban vagy alkalmi játékra alkalmasak, a szórakozás egyéb, sokféle fajtájáról a streaming tartalmak, vagy a bármilyen forrásból származó filmek, videók és zene gondoskodik.

 

02.png

 

Fontos közös tulajdonsága a három modellnek, hogy egy mozdulattal elfordíthatók, és így nemcsak ülő, hanem fekvő helyzetben is nézhető a kép. Ez egy kellemes kényelmi szolgáltatás, és hagyományos kivitelű projektorokkal nem könnyű megvalósítani.

 

03.png

 

Amit fontos kiemelni a sok eltérés közül, az a natív felbontás, mivel a G11 esetében ez 854 x 480 pixel, a GV30-asé 780p (1280 x 720 pixel), a GV31-esé viszont már 1080p (1920 x 1080 pixel). A GV31 újdonsága az is, hogy USB-C portja nemcsak táplálásra (PD) és firmware upgrade-re alkalmas, hanem a DP Alt Mode-ot is tudja, azaz DisplayPort-ként is funkcionál. A tartozék Android TV dongle is egy továbbfejlesztett változat (QS02).

 

A GV31-nek 2.1-es, izmos hangrendszere van 2 db 4 W-os középsugárzóval, és egy 8 W-os mélysugárzóval. Ennek köszönhetően kiváló a hangminősége, zenehallgatásra is önállóan használható, bármilyen forrásról, pl. a telefonunkról.

 

04.jpg

 

Nézzük most a GV31-es gyári adatlapjának legfontosabb adatait! 

 

Főbb gyári adatok – BenQ GV31

 • Technológia: DLP
 • Fényforrás: LED
 • Fényforrás élettartama: 20.000/30.000 óra (Normal/Eco)
 • Fényerő: 300 ANSI lumen
 • Élességállítás: automatikus
 • Felbontás: Full HD (1920 x 1080 pixel)
 • Full on/full off kontrasztarány: 100.000:1
 • Színtér-lefedettség: a Rec.709 98%-a
 • Vetítési arány: 1,2:1
 • Vetítési offset: 100%
 • Trapézkorrekció: automatikus, ±40 fok függőlegesen
 • Bemeneti késleltetés: 45 ms (1080p/60 Hz mellett)
 • Beépített hangszóró: 2 db 4 W-os középsugárzó + 8 W-os nyomókamrás mélysugárzó  
 • Működési zaj: 28/26 dBA (Normal/Eco)
 • Tömeg: 1,7 kg
 • Méretek: 131,3 x 203,2 x 191,4 mm
 • Egyebek: beépített OS (Android 11), Bluetooth 5.0, Wi-Fi, vezeték nélküli vetítés, AirPlay, Google Cast, beszerelhető tartozék Android TV dongle (QS02), előre telepített Netflix, Prime Videdo és YouTube app, beépített 5800 mAh-s akkumulátor


 

Telepítés, kezelés, csatlakozók

 

Mivel a GV31 élességállítása automatikus (bár manuálisan is pontosítható a távvezérlővel), a trapéztorzítás korrigálása is alapesetben automatikus, továbbá a projektor a talpából kiemelhető, és a számunkra megfelelő pozícióba forgatható, a telepítése végtelenül egyszerű. Figyelem! Az oldalával lefelé fordítva nem használható a projektor, mert ez elzárja a szellőzőnyílásokat! A projektor az alján lévő menetes furat segítségével háromlábú állványra is felszerelhető – például, ha kültéri vetítésre szeretnénk használni.  

 

Arra kell figyelnünk, hogy a vetítési távolság és a kép szélessége közötti arány fix értéke 1,2:1, tehát a kívánt képmérethez a készüléket az ennek megfelelő távolságban kell elhelyeznünk vetítési felülettől. Vagy fordítva, ha a vetítési távolság adott, akkor meg kell barátkoznunk azzal a képmérettel, amelyet ez meghatároz.

 

05.jpg

 

Tartozékként a projektorhoz jár egy csinos távvezérlő – amely pontosan ugyanolyan, mint az előzőleg tesztelt BenQ X500i típusé – és egy HDMI-vel és USB mikro tápcsatlakozóval ellátott Android TV dongle, amelyet már bemutattunk az előző tesztünkben is.

 

06.jpg

 

A projektor tetején csupán négy kezelőgombot találunk: az egyik a be/ki kapcsoló, a másik a bemenetválasztó, a maradék kettő pedig a hangerő beállítására szolgál.

 

07.jpg

 

Alapesetben a készülék az Android TV-t választja ki bemenetként, és ameddig a dongle nincs csatlakoztatva, a vásznon a következő sürgető figyelmeztetés jelenik meg:

 

08.jpg

 

A QS02 Android TV dongle csatlakoztatásához el kell távolítanunk a projektor egyik oldallapját, éspedig a csatlakozókkal ellentétes oldalon. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben, ha a „Superior Sound by treVolo” felirattal egyvonalban enyhén balra nyomjuk/csúsztatjuk a rácsos oldallapot, kellő óvatosággal elvégezve a műveletet. A csatlakoztatás után az oldallap enyhe nyomással visszacsúsztatható.

 

09.jpg

 

A projektor egyik oldalán, alul kaptak helyet a csatlakozók: az USB flash drive (max. 128 GB) olvasására alkalmas USB(A) port, egy HDMI 1.4-es és egy DisplayPort Alt Mode-ban is működő, USB flash drive-ot is fogadó, valamint tápfeszültséget szolgáltató, illetve a belső akkumulátor töltésére alkalmas USB-C port, egy fejhallgató-kimenet és a tápadapter csatlakozója.

 

10.jpg

 

Ide tartozik még, hogy a hangot külső Bluetooth-os hangrendszerre vagy fejhallgatóra lehet továbbítani vezeték nélkül (feltéve, hogy az Android TV bemenet van kiválasztva). Erre szolgál a projektor Bluetooth 5.0 képessége. A távvezérlőn meg kell nyomnunk az Android TV Settings („fogaskerék”) gombot, és a megjelenő Settings menüben megkeresni a Remotes & accessories pontot, amelyben megtaláljuk az Add accessories opciót, ahol lehetőségünk van megkerestetni a külső Bluetooth eszközt, és elvégezni a párosítást. Természetesen vezetékes kapcsolat is létrehozható a projektor 3,5 mm-es jack audiokimenetén keresztül.

 

A távvezérlőn vagy a projektoron a bemenetválasztó gombot megnyomva ötféle jelforrás, illetve bemenet kínálja fel a választás lehetőségét:

 

11.jpg

 

Tényleges fizikai bemenet a csatlakozófelületen három van, a HDMI, az USB-C és az USB(A). Emellett a behelyezett, és WiFi-n keresztül csatlakozó Android TV dongle biztosítja a streaming tartalmak végtelen lehetőségét. A Wireless Speaker „bemenet” zene vezeték nélküli csatlakoztatására való, szintén a WiFi hálózaton keresztül, akár okoseszközökről, akár PC-ről vagy más – a hálózathoz csatlakozni tudó – zeneforrásról. A lehetséges csatlakoztatási lehetőségeket foglalja össze az alábbi ábra:

 

12.png

 

Az Android TV dongle beszerelése és telepítése előfeltétele bármilyen vezeték nélküli vetítésnek. A dongle a lokális WiFi hálózaton keresztül kapcsolódik az Internethez, és a WiFi kapcsolat szükséges az ugyanerre a hálózatra csatlakozó más készülékekről (telefon, tablet, PC stb.) származó tartalom megjelenítéséhez, reprodukálásához.

 

Az első lépés tehát a WiFi hálózathoz való csatlakozás, ami könnyen elvégezhető a képernyőn megjelenő útmutatás alapján, csakúgy, mint a további lépések. Esetünkben egy rendszerfrissítés is szükséges volt, ami néhány percet vett igénybe. Ezután lépésenként végigvezet minket a képernyő a Google szolgáltatások beállításán. Ahhoz, hogy az Android TV-t (valójában továbbfejlesztett változatát, a Google TV-t) használni tudjuk, be kell jelentkezni egy Google fiókkal, és lépésenként jóváhagyni vagy elvetni a Google által felkínált opciókat. 

 

Forrásként az Android TV-t választva végül a Home Screen jelenik meg az appok választékával, az előre telepített Netflix-szel és YouTube-bal. Mint várható, lehetőségünk van a Google Assistant használatára. A távvezérlő Home gombjának megnyomásával bármikor elérhető a Home Screen, az Apps gomb pedig közvetlenül elérhetővé teszi az appokat és a Google Play-t. A Home Screen-ről tovább navigálhatunk a személyre szabott tartalmakra, a javasolt appokra vagy videoszolgáltatásokra stb., és elérhetjük az Android TV beállító menüt is.

 

13.jpg 

 

OSD menürendszer

 

A GV31 menürendszere sokkal egyszerűbb a nagyobb teljesítményű BenQ projektorok – mint pl. a nemrégiben tesztelt X500i – menürendszerénél, bár sokféle beállítási lehetőséget itt is megtalálunk. A főmenü a következőképpen néz ki:

 

14.jpg

 

A képi és hangi beállításokat a Picture Mode, illetve a Sound Mode alatt választhatjuk ki. Az előbbi a Bright, Living Room, Game, Sports, Cinema és Day Time gyári preseteket kínálja fel, az utóbbi pedig a Standard, Cinema Extra Bass, Music, Game, Sports és User opciókat nyújtja.

 

Bright képi módban a legnagyobb a projektor fényereje, azonban a zöldes színezet miatt ennek használatát nem javasoljuk. Ha lehetőségünk van rá, sötétben vagy mérsékelt környezeti fény mellett vetítsünk, mert élvezhető képméretet ekkor lehet elérni. Leginkább a Game vagy a Cinema mód felelt meg az elvárásainknak. A hangi presetek közül természetesen mindenki ízlés szerint választhat, de filmnézéshez kifejezetten jónak bizonyult a Cinema Extra Bass beállítás. Van azonban lehetőségünk a hangszín teljesen egyedi beállítására is a User pont alatt (öt frekvencián változtatható frekvenciamenet):

 

15.jpg

 

A Picture almenüben van lehetőségünk a kiválasztott preset dinamikatartományának beállítására (Brightness/Contrast), továbbá a telítettség és az élesség állítására, de ez utóbbiakra általában nincs szükség.

 

A projektor telepítéséhez szükséges beállítások választékát az Installation almenü tartalmazza (pl. a telepítési pozíció, az automatikus trapézkorrekció be- vagy kikapcsolása, a HDMI formátum megválasztása, a képformátum maghatározása stb.

 

16.jpg

 

A menürendszer részleteit a projektor használati útmutatója behatóan ismerteti, a PDF fájl a következő címen érhető el:

https://esupportdownload.benq.com/esupport/PROJECTOR/UserManual/GV31/GV31_UM_EN_230616163647.pdf


 

Képminőség, HD megjelenítés

 

A LED fényforrásra jellemző eleven, telített színeket látunk a képen, a néző elégedett lehet a képminőséggel, főként a Cinema és a Game gyári beállításokban. Tegyük hozzá, hogy annál impresszívebb lesz a képi élmény, minél sötétebb környezetben, és a vetítési felületre eső fény kizárásával működtetjük a projektort. Adott környezetben van egy minimális fényerő, ami az élvezhető képhez kell, ez pedig egyúttal meghatározza a kívánatos képméretet is. Minél nagyobb képet szeretnénk, annál sötétebb környezetet kell teremtenünk. Tapasztalatunk szerint teljesen sötét vagy félhomályos környezetben úgy legfeljebb 80-100” körüli képméret az ideális a GV31 esetében, ami pl. egy hálószobában vagy egy gyerekszobában tökéletesen megfelelő.

 

Ami a projektor színtartományát (color gamut) illeti, a gyártó a Rec.709-es HD szabványt célozta meg, és a specifikáció szerint ezt a színteret a projektor színtartománya 98%-ban fedi le. Egy színmérő műszerrel és a megfelelő szoftverrel kimutatható, hogy ez mennyire teljesül. Cinema módban elvégeztük a mérést, a következő eredménnyel:

 

17.png

 

A mérés szerint a Rec.709 színtér lefedettsége 98,4%, ami megfelel a specifikációnak. Egyébként pedig a színtartomány jóval nagyobb a referenciánál, meghaladja a DCI-P3 referencia 80%-át

 

A mérést a Game beállításban is elvégeztük, megcélozva a DCI-P3 színteret. A projektor színtartománya ebben a beállításban még nagyobb, a vörös és a kék színek telítettebbek:

 

18.png

 

Game módban a projektor színtartománya eléri a DCI-P3 84,1%-át, miközben a vörös-bíbor-kék színek telítettsége még jócskán meg is haladja a referenciát  

 

A fehérpont a projektor minden beállításban kisebb-nagyobb mértékben eltér a kívánatos 6500 K referenciától, de a vizsgált kétféle preset esetében az eltérés nem túl nagy, a színhőmérséklet valamivel 7000 K fölött van. Némileg hiányoljuk, hogy a színegyensúly (RGB Balance) finomítása, és így a D56 fehérpont beállítása a menüből nem lehetséges.

 

19.jpg 

 

Összegzés és értékelés

 

Tesztjeink végén a tesztelt projektor rendeltetését és a saját kategóriájában mutatott értékeit szoktuk összevetni a készülék árával. A hordozható kategóriában, a kb. másfél kilogramm súlyával ez a formabontó külsejű projektor a fiatalok – beleértve a tinédzsereket és a még fiatalabbakat is – kedvence lehet. Nappaliban, gyerekszobában, hálószobában vagy este a kertben is pillanatok alatt beállítható, rugalmasan telepíthető.

 

A GV31 szinte bármilyen szórakoztató tartalom megjelenítésére alkalmas, többek között az Android TV dongle-nak köszönhetően, a játéktól a YouTube-videókig és a Netflix vagy a Prime Video filmjeitől a zenehallgatásig. Emellett az okoseszközeinkről vagy a PC-ről/laptopról is bármit továbbíthatunk a projektorra a WiFi hálózaton keresztül. Természtesen a hagyományos eszközeinkről is lejátszható a tartalom a HDMI, az USB(A) vagy az USB-C bemeneten keresztül. A támogatott video- és audioformátumok listája hosszú, a hivatkozott használati útmutatóban megtalálható.

 

Mint már fentebb méltattuk, a LED fényforrás meggyőző színeket, és az Rec.709-es színteret gyakorlatilag lefedő színtartományt produkál. Külön kiemelendő, hogy jól megtervezett 2.1-es hangrendszere a nagyteljesítményű mélysugárzóval vetekszik egy komolyabb külső hangrendszer minőségével.

 

Az ár/érték arányt nézve – a jelenlegi hazai bruttó fogyasztói ár kb. 240.000 forint – a GV31 nagyon jó vételnek tekinthető.

 

N.Á.

‹‹‹ További Tesztek