Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

JVC DLA-NX9: a világ legjobb HDR házimozi-projektora?


2019. április

 

A Value Electronics (VE) nemrégiben egyetlen terméket, a JVC DLA-NX9 projektorát vette górcső alá. Pontosabban két terméket, mert a meghajtó lejátszó a Panasonic új DP-UB9000-es Ultra HD Blu-ray készüléke volt, és a két eszközt optimálisan egymáshoz hangolták. (Az elhatározás egy vacsora során született Japánban, amikor a JVC és a Panasonic mérnökei sushi és sake mellett felvetették az ötletet.) Valójában egy gombnyomás kellet ahhoz, hogy a DP-UB9000 beállításait az NX9-hez optimalizálják.

 

JVC_DLA-NX9.jpg

 

Az NX9-es a JVC három új, 0,69”-es natív 4K, D-ILA (LCoS) fénymodulátort használ a valódi 4K felbontás megvalósításához. Két HDMI/HDCP 2.2 csatlakozó gondoskodik a 4K/60P, 4:4:4 jel átviteléről, 18 Gbps sávszélességgel. A projektor e-shift technológiát használ a felskálázott 8K kép megjelenítéséhez a vásznon, de nem támogatja közvetlenül a 8K jelbemenetet.

 

Az objektív 100 mm-es, és 16 csoportba rendezett 18 lencsét tartalmaz. A fényerő high-bright módban 2200 lumen, a natív kontrasztarány 100.000:1, a dinamikus kontraszt 1 000.000:1 (a JVC adatai). A színtartomány meghaladja a DCI-P3-ast.

 

A Panasonic lejátszó statikus metaadatokat ad ki a HDR10-hez, viszont (a JVC tájékoztatása szerint) az NX9-nek saját automatikus tone-mapping algoritmusa van, ami a képtartalomtól függően lényegében dinamikus metaadatokat állít elő (?).

 

Hogy mindez hová vezet? A beszámolók szerint az eredmény nagyon-nagyon meggyőző. A 4K natív képek (kikapcsolt e-shift mellett) egy 110”-es, 1,1-es nyereségű vásznon jelentek meg, 17 footlambert fénysűrűséggel. A nagy kontraszt következtében a tükröződő csúcsfények nagyon fényesen jelentek meg, ugyanakkor a sötét árnyékok részletei is tökéletesen megkülönböztethetők voltak. A jelenlévők szerint a projektor (szubjektíve, relatíve?) ugyanolyan csúcsfényeket produkált, mint egy prémium UHD LCD TV.

 

Ez azonban félrevezető lehet, mert nagyon nehéz szubjektíve meghatározni a képminőséget anélkül, hogy a közvetlen összehasonlítás lehetősége meglenne, különféle képtartalmak lejátszásakor. Ettől függetlenül a szakértők egyetértettek abban, hogy a DLA-NX9 az otthonokba szánt valaha látott legszebb és leginkább képhiba-mentes képet vetítette.

 

Természetesen ezt a minőséget ne adják ingyen: az NX9 tervezett fogyasztói ára 17.999 dollár, míg a Panasonic lejátszója 999 dollárba kerül. És akkor még nem beszéltünk a házimozi egyéb költségeiről.

 

projektor.hu

‹‹‹ További Hírek