Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Múlt és jövő találkozása

Epson lézerprojektorok a Kiscelli Múzeumban

 

2017. október

 

Az Epson Magyarország kiváló érzékkel választotta ki őszi lézerprojektor-bemutatójának (október 4-5.) helyszínét, a Kiscelli Múzeumot. A nagyteljesítményű professzionális lézerprojektorok még ebben a hatalmas térben is imponáló méretű és minőségű képeket produkáltak.


Epson lézerprojektorok a Kiscelli Múzeumban

 

2017. október

 

Az Epson Magyarország kiváló érzékkel választotta ki őszi lézerprojektor-bemutatójának (október 4-5.) helyszínét, a Kiscelli Múzeumot. A nagyteljesítményű professzionális lézerprojektorok még ebben a hatalmas térben is imponáló méretű és minőségű képeket produkáltak.

 

01b.jpg

 

A projektorok és a hatalmas vásznak fogadótere a Múzeum legimpozánsabb része, a 600 m2-es templomtér volt, amely egyébként reprezentatív fogadásokhoz, koncertekhez és színházi előadásokhoz is kibérelhető. A technikai bemutató azonban kétségkívül ritkaságnak számít, ezúttal azonban a nagy formátumú vetítéstechnika tökéletesen illett a helyszínhez.

 

02a.jpg

                          Prezentáció az Epson lézerprojektorokról Tőrös Gáspár előadásában

 

A bemutatóhoz természetesen egy tájékoztató prezentáció is tartozott a cég – most már Magyarországon is hozzáférhető – speciális lézerprojektorainak közelebbi megismertetésével. Ennek tartalmát beépítettük ebbe az írásunkba is.

Az Epson az általa kifejlesztett 3LCD technológiát egyesítette a lézer-foszfor fényforrás előnyeivel. De hogyan is néz ki ez a fényforrás?

 

A fényforrás

 

A nagyteljesítményű kék lézerfényt lézerpanelek vagy lézertömbök (laser arrays) szolgáltatják, ez adja a fehér fény kék összetevőjét. Emellett a kék lézerfény egy része egy foszforral bevont forgó tárcsára kerül, amelyet gerjesztve sárga fényösszetevő keletkezik. Ez a komponens egyesül a kék lézersugárral, és – komplementer színek lévén – fehér fény formájában halad tovább.

 

03.jpg

 

Ettől kezdve az alapszínekre bontás és a három LCD panelre irányítás a szokásos optikai módszerrel – dikroikus tükrökkel és közönséges tükrökkel történik. A 3LCD modul (X-prizma) hasonló felépítésű, mint más 3LCD projektorokban. Persze azt hozzá kell tennünk, hogy az LCD cellák beigazító rétege (alignment layer), sőt a foszforkerék is szervetlen anyagból készült, hogy ne csak a fényforrás, hanem az LCD panelek élettartama is hosszú legyen.

 

De térjünk vissza a különleges fényforrásra! Az UHP lámpa „ugrándozó” spektruma helyett a lézertömb spektruma gyakorlatilag egyetlen „tüske” (monokromatikus fény) – ez tartalmazza a teljes fényenergiát.

 

04.jpg

 

A fehér fény spektruma azonban – mint említettük – a kék lézer és a sárga foszfor spektrumának egyesülésével „áll össze”, az ismert séma szerint:

 

05.jpg

 

A megfelelő optikai elemekkel, beleértve az LCD panelek előtti színszűrőket, állítja elő a projektor az RGB alapszíneket.

A lézer fényforrás használatának legfőbb oka azonban (mint közismert) a hagyományos lámpáénál 5-6-szor hosszabb élettartam, és ezen belül a fényerő lineáris csökkenése, szemben a lámpák fényerejének hirtelen, ugrásszerű csökkenésével. A lézerforrás karbantartási igénye is jóval szerényebb, és más előnyei is vannak a megbízhatóság szempontjából – ezekre még visszatérünk.

 

Maga az Epson három alapvető előnyt emel ki a lézerprojektoraival kapcsolatban:

1)     Kiváló képminőség

2)     Megbízhatóság

3)     Egyszerű telepítés

 

Kiváló képminőség

 

Kezdjük az elsővel! A 3LCD technológia előnyei – köztük a fehér és a színes fénykibocsátás egyenlősége – közismertek, de az új lézerprojektorok ezen felül 4K forrás képének megjelenítésére is alkalmasak, a Full HD képet pedig fel tudják skálázni 4K-ra (Epson 4K Enhancement) a pixel-shift technológiával.

 

06.jpg

 

A képminőség másik összetevője az időbeli stabilitás, a színek és a fehéregyensúly állandósága. Ennek javítása érdekében az Epson az új lézerprojektorokba beépített egy kamerát, amely észleli a projektor színeinek és fehérpontjának változásait, sőt több projektor „sztekkelése” esetének a színek eltéréseit, és ezeket automatikusan vagy manuálisan lehet korrigálni.

A távoli helyszínen lévő projektor képdiagnosztikája szintén ezzel a kamerával történhet.

 

07.jpg

A projektor előlapjába egy kamerát építettek be, amely érzékeli a színek és a fehéregyensúly változását, így lehetővé válik a rendszeres korrekció


 

Megbízhatóság

 

Ami a megbízhatóságot illeti, ennek is több összetevője van. Mint már említettük, a fényforrás karbantartás nélküli hosszú élettartama is ezek közé tartozik, továbbá az is, hogy ha a több lézer-array közül netán az egyik meghibásodik, akkor alig észlelhető fényerő-csökkenéssel zavartalanul folytatódik tovább a vetítés. Igaz, a lámpás projektoroknál is van két- vagy néha négylámpás megoldás, de a fényerőcsökkenés sokkal észrevehetőbb.

 

08.jpg

A lámpás projektoroknál a lámpahiba (ha egy lámpa van a projektorban) teljes leállást okoz, míg egy lézerpanel kiesése csak némi fényerőcsökkenéshez vezet

 

Mindemellett az Epson lézerprojektoroknál a fényerő 1%-os lépésekben állítható, így gyakorlatilag a felhasználó szabályozni tudja – ha nincs szüksége a maximális fényerőre -, hogy milyen hosszú ideig számíthat az egyenletes fényerőre (az idő akár sok tízezer órányira is növelhető ezzel a módszerrel).

A megbízhatóságot növelik a már szintén említett szervetlen anyagok használata, plusz a nagy kapacitású porszűrő és a porvédett kialakítás.

Hogy a nagy megbízhatóságot az Epson mennyire komolyan gondolja, az is mutatja, hogy 5 év vagy 20.000 óra garanciát nyújt mind a készülékekre, mind a fényforrásra.

 

Telepítés támogatása

 

Az Epson lézerprojektorok egyszerű telepítését többféle extra funkció és optikai megoldás támogatja.

Elöször is hatalmas választék áll rendelkezésre a cserélhető objektívekből, a fix fókusztávolságú 0,35:1 vetítési arányú nagylátószögű (UST) objektívtől egészen az 5,28-7,42:1 vetítési arányú zoomolható teleobjektívig. Hamarosan megjelenik még egy újabb UST objektív is, még közelebbi vetítést biztosítva.

A 360 fokos elforgathatóság, és a bármilyen szögből való vetítés természetesnek mondható, akárcsak az Edge Blending lehetősége (panoráma üzemmód) és a tökéletes sztekkelhetőség (a fényerő növelése úgy, hogy több projektor vetít ugyanarra a felületre tökéletes geometriai fedéssel). A sztekkelést egyébként külön masszív sztekkelő keret segíti, amely egyúttal komoly védelmet is biztosít a projektornak.

 

09.jpg

                                   A felsorolt modellek kompatibilsek a sztekkelő kerettel

 

Megemlíthetjük még – mint a telepítést könnyítő funkciókat – az élesség, a zoom és az objektíveltolás (lens shift) motoros állítását, a 10 memóriahelyes „lencsememóriát”, ami lehetővé teszi, hogy adott helyszíneken ne kelljen újra hosszadalmasan állítgatni a projektort. Adott esetben telepítéskor fontos funkció lehet az Auto Scaling, azaz az automatikus méretezés és képkivágás, amennyiben pl. egy képet négy részképre kívánunk bontani, és ezeket négy külön projektorral akarjuk „összerakni”.

 

10.jpg

          Négy szegmensből "összerakott" kép vetítése négy projektorral az Auto Scaling funkcióval

 

Ugyancsak a telepítést segítik a különféle ingyenes segédprogramok, mint a Throw Distance Calculator, az Epson Projector Management (EasyMP), a Brightness Calculator, a Monitoring Software stb.

A hálózatba kötött projektorokat web-böngészőből vagy okoseszközről is vezérelhetjük.

 

A csatlakozófelületen a rengeteg szokásos és „kötelező” aljzat mellett olyan portokat is találunk, amelyek ma még nem minden installációs projektoron lelhetők fel. Ilyen a video-, audio- és vezérlőjelek nagy távolságról való fogadására alkalmas HDBaseT port. Ez a protokoll – amennyiben a forrásoldal is lehetővé teszi – egyetlen, max. 100 m-es UTP kábellel képes átvinni az említett jeleket. Feltűnő továbbá a stúdiók világában használt 3G-SDI digitális bemenet, de ez csak bizonyos típusokon található meg.

 

11.jpg

                                         Az Epson lézerprojektorok tipikus csatlakozófelülete


 

Választék

 

Az Epson lézerprojektorok jelenlegi kínálata a következő modellekből áll:

 

Az abszolút „zászlóshajó” a 25.000 lumenes EB-L25000U. Ezt a készüléket a 2016-os ISE kiállításon láttam először, akkor még prototípus formájában. És íme, idén ősszel már a hazai felhasználók számára is elérhető. A prezentációt is ez a típus vetítette a Kiscelli Múzeumban.

 

12.jpg

        A 25.000 lumenes EB-L25000U az Epson jelenlegi legnagyobb teljesítményű lézerprojektora

 

Csak néhány adat az óriásprojektorról: 1920 x 1200 pixel natív felbontás (16:10-es formátum), 4.000:1 natív on/off kontraszt, 10-bites jelfeldolgozás, ±65 % függőleges és ±30 % vízszintes lens shift, 4K Enhancement funkció, frame interpoláció stb.

További információ: https://www.epson.eu/products/projectors/installation/eb-l25000u

 

A „kisebb” teljesítményű lézerprojektorait a gyártó az EB-L1000U gyűjtőnév alá sorolja, de ez valójában kilenc modellt jelent, beleértve a fekete és fehér típusváltozatokat is. A fényerőt tekintve ötféle modellről beszélhetünk (5000, 6000, 8000, 12000 és 15000 lumen). Az 5-ösre végződő típusjelek a fekete színű készülékeket jelölik.

 

13.jpg

 

Az EB-L25000U projektoron kívül a templomteret a 15000 lumenes EB-L1755U és a 6000 lumenes EB-L1105U „világította be”. Az előbbi portrait pozícióból vetített álló formátumú képet, az utóbbi pedig egy UST objektívvel volt felszerelve.

 

14b.jpg

Az EB-1755U lézerprojektor 15.000 lumen fényerővel vetítette meg a portrait pozícióba forgatott hatalmas vásznat

 

A bemutatott projektorok, és a kínálatban szereplő többi modell – tekintettel az írásunkban részletezett jellemzőkre – sokféle szerepkörben gazdaságosan és minimális karbantartás mellett használhatók, nem beszélve az említett 5 éves garanciáról (mind a készülékekre, mind a fényforrásra). Csak néhány a lehetséges felhasználási területek közül: rental/stage szegmens, nagy konferenciatermek, auditóriumok, múzeumi és eladótéri bemutatók, signage alkalmazások stb.

Az Epson stabil és kiforrott, kiváló minőségű 3LCD lézertechnológiát kínál a hosszan tartó, megbízható használathoz az installációs vetítéstechnika szinte minden területén.

 

N. Á.

‹‹‹ További Projektorújdonságok