Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Panasonic LED/lézer projektorok

Nullához közeli fenntartási költségek

 

2013. július

 

A vetítéstechnika egyik kritikus területe a fényforrás megválasztása. A hagyományosan legszélesebb körben alkalmazott nagynyomású higanylámpa (vagy a nagyobb projektorokban használt xenonlámpa) előnyei és hátrányai jól ismertek. A hátrányok kiküszöbölésére, illetve a „lámpamentes” projektorok fejlesztésére komoly erőfeszítéséket tesznek a gyártók. Ezen lámpamentes megoldások egyike a LED/lézer hibrid technika, amelyet néhány új DLP modelljében a Panasonic is alkalmaz.


Nullához közeli fenntartási költségek

 

2013. július

 

A vetítéstechnika egyik kritikus területe a fényforrás megválasztása. A hagyományosan legszélesebb körben alkalmazott nagynyomású higanylámpa (vagy a nagyobb projektorokban használt xenonlámpa) előnyei és hátrányai jól ismertek. A hátrányok kiküszöbölésére, illetve a „lámpamentes” projektorok fejlesztésére komoly erőfeszítéséket tesznek a gyártók. Ezen lámpamentes megoldások egyike a LED/lézer hibrid technika, amelyet néhány új DLP modelljében a Panasonic is alkalmaz.

 

Néhány éve mind a LED, mind a lézer alternatív fényforrásként jelent meg a projektortechnikában, mint a hagyományos lámpa potenciális versenytársa. Mindkettővel külön-külön is lehet projektorokat készíteni, de elterjedésük a vártnál lassabb, illetve bizonyos teljesítményhatárt nehezen tudnak átlépni. A csak RGB LED-eket használó technológia mostanában érte el a kb. 1000 lumen fényteljesítményt, a tisztán lézerrel/lézerekkel dolgozó vetítők pedig eddig a skála egyik végén (pikoprojektorok), illetve másik végén (moziprojektor, kísérleti fázisban) érvényesültek.

 

A nagyobb teljesítmény érdekében a kutatások valamiféle kombinált „hibrid” megoldás felé fordultak, részben a LED és a lézer együttes használatával, vagy – és ez a másik irányzat – csak lézerrel…, de mindkét esetben a lézerrel gerjesztett foszfor „bevetésével”. Lám-lám, a katódsugárcsövek fokozatos eltűnésével lassan feledésbe merülő foszfor ismét előkerült a kalapból. A foszfornak ugyanis kitűnő tulajdonsága, hogy nemcsak elektronsugárral, hanem lézerfénnyel is lehet gerjeszteni és fénysugárzásra késztetni. A „LED/lézer hibrid” fényforrások tehát valójában LED/lézer/foszfor kombinált fényforrások, és hasonló módon a „lézerprojektor” (legalábbis az egyik fajtája) valójában lézer/foszfor-projektor. Ezekkel az új fényforrás-technológiákkal mostanra már 3-4000 lumenig fel lehet menni, így elmondhatjuk, hogy e tekintetben sikeresnek bizonyult a „hibridizáció”.

 

Idén a Panasonic is rászánta magát, hogy sok-sok lámpás projektortípusa mellett piacra hoz néhány LED/lézer „kombinált” modellt, a relatíve nagyobb fényerőt igénylő installációs, illetve signage szegmens számára. Ebben a cikkben két-két típusból álló két „projektorcsaládot” mutatunk be (PT-RZ370/RW330, illetve PT-RZ470/RW430. Egy-egy családon belül a két készülék csupán a natív felbontásban (és ebből következően a képformátumban), kis mértékben a vetítési arányban (vetítési távolság/képszélesség), továbbá a függőleges és vízszintes objektív-mozgatás (lens shift) mértékében különböznek.

 

rz370_intro_img.jpg

                                                      Panasonic PT-RZ370/RW330

 

A két család között sincs sok különbség, ezek a megcélzott felhasználási területből adódnak. Külső megjelenésük teljesen azonos, a 400-as család gépei viszont nemcsak fehér, hanem fekete kivitelben is hozzáférhetők. A PT-RZ370/RW330 készülékeket a gyártó installációs projektorokként az edukációs és intézményi szegmensnek szánja, míg a PT-RZ470/RW430 vetítők rendeltetése elsősorban a signage és hasonló alkalmazások területe. Ez utóbbiak néhány plusz szolgáltatást, illetve funkciót nyújtanak, a konkrét különbségekre hamarosan kitérünk. A Panasonic összes eddigi hibrid projektora a SOLID SHINE gyűjtőnevet viseli, amit külön logóval is hangsúlyoz a gyártó.

 

solid_shine_lamp-free copy.jpg

PT-RZ370/RW330

 

Nézzük először a közös jellemzőket, amelyek nagy része a PT-RZ470/RW430 készülékekkel közös!

A legfontosabb természetesen a 20.000 óra élettartamú hibrid fényforrás (ennyi idő alatt csökken a felére a fényerő), amely gyakorlatilag lehetővé teszi a karbantartás-mentes működést, annál is inkább, mert a teljes optikai rendszer hermetikusan szigetelt, ami fölöslegessé teszi a porszűrőt, illetve annak rendszeres cseréjét. Ha tehát a váratlan meghibásodástól eltekintünk, a projektorok fenntartási költsége a megadott időn belül nullához közelít. A fényforrás felépítésének vázlata a következő ábrán látható:

 

rz370_ssi_optics_magyar.jpg

A Panasonic kombinált LED/lézer fényforrásával működő 1-chipes DLP projektor működési vázlata. A fényérzékelő a DLP chip előtt a fehéregyensúly automatikus utánállítását teszi lehetővé

 

A képminőség megtartását a fényforrás öregedése ellenére egy automatika biztosítja, amely helyreállítja a képminőséget, különös tekintettel a fehéregyensúlyra. A fényerő folyamatos kontrollját – ami az utánállítás alapja – a kondenzor és a DLP chip közé helyezett fényérzékelő biztosítja.

 

Az új fajta fényforrásnak köszönhetően bekapcsolás után csaknem azonnal megkapjuk a teljes fényerőt, és a kikapcsolás is azonnali, emellett rögtön ismét visszakapcsolhatjuk a gépet, és ezt akárhányszor egymás után megismételhetjük. A fényerő változtatása sem okoz olyan gondokat, amelyek a lámpás projektorokat jellemzik. A SOLID SHINE projektorok négyféle választható üzemmódja van: Normal (teljes fényerő), EcoSave1 (a fényerő alig, a fogyasztás 20%-kal csökken), EcoSave2 (a fényerő csak keveset, a fogyasztás 30%-kal csökken) és Low (itt az alacsony fogyasztás élvez prioritást).

 

A másik, külön kiemelendő fontos tulajdonság (mind a négy projektorra vonatkozóan), a HDbaseT technológiára alapozott ún. DIGITAL LINK támogatás. Ennek lényege, hogy egyetlen LAN kábelen keresztül max. 100 m távolságra átvihetők a video-, audio- és vezérlőjelek. A DIGITAL LINK annyival több a HDbaseT technológiánál, hogy plusz funkciókat nyújt, mint pl. kétirányú kommunikáció a projektorral, együttműködés a fő AV vezérlő gyártókkal, illetve protokolljaikkal (Crestron, Extron, Atlona).

A DIGITAL LINK összeköttetéshez Cat5e vagy ennél jobb LAN kábel használható.

 

digitallink.jpg

 

Panasonic digitális interfész box

 

Az egykábeles távoli összeköttetéshez a Panasonic értelemszerűen tervezett egy digitális interfész boxot is (ET-YFB100G), amelybe sokféle bemeneten becsatlakozhatnak a különféle videokészülékek, PC, laptop, dokumentumkamera vagy más forrás, és ezek valamelyike kerül a DIGITAL LINK kimenetre. Egyébként az ET-YFB100G-ból a jel nem-DIGITAL LINK-képes projektorokra is továbbítható más gyártó hasonló technológián alapuló készülékének használatával. Az is megemlítendő, hogy a Panasonic projektor távvezérlőjével vezérelhető az ET-YFB100G bemenetválasztása és egyéb funkciói.

 

YFB100_2.jpg

A digitális interfész box fogadja a forrásjeleket, és a kiválasztott jelet DIGITAL LINK-en továbbítja a projektorhoz

 

A SOLID SHINE projektorok installációs rugalmasságát a DIGITAL LINK mellett sok minden más is erősíti. Mindjárt itt van a lens shift funkció (az objektív egy joystick-szerű karral tologatható), amely meglehetősen széles határok között tudja mozgatni a kép pozícióját, ezzel alkalmazkodva a projektor pozíciójához (a százalékos értékek kis mértékben eltérnek az RZ370 és az RW330 esetében). További installációs előny, hogy az RZ370/RW330 a vászonnal párhuzamos tengely körül akár 360 fokban elfordítható (pl. a padlóra vetíthetünk vele). Egyébként az objektív a projektor közepén van, és alapállapotban az optikai tengely a vászon közepét döfi. Az alulról vagy felülről vetítést tehát a lens shift funkcióval, szélsőséges esetben a digitális trapézkorrekcióval (±40º) lehet megoldani.

 

Még nem adtuk meg az RZ370/RW330 néhány alapvető technikai jellemzőjét – most felsoroljuk őket: 0,65”-es DLP chip, 2x-es manuális zoom, 3500 lumen fényerő, 10000:1 on/off kontraszt, 29 dB (Eco)/35 dB (Normal) működési zaj, kb. 11 kg tömeg.

Az RZ370 natív felbontása Full HD, z RWa330-é WXGA (1280 x 800), ennélfogva a formátum 16:9, illetve 16:10. Mivel az objektív paraméterei ugyanolyanok, a vetítési arány szükségképpen kissé eltérő.

 

A csatlakozókból éppen annyi van, amennyit egy ilyen installációs projektortól elvárhatunk: HDMI, DVI-D, VGA be (komponens is), kompozit videó, audio be, audio ki (szabályozható), soros vezérlőport (RS232) és egy LAN csatlakozó, választhatóan a DIGITAL LINK vagy a hagyományos hálózati funkcióhoz. Az előbbi esetben pl. az interfész box LAN aljzata csatlakoztatható a LAN hálózathoz.

 

PTRW330U_2.jpg

                                             Az RZ370/RW330 csatlakozói az oldallapon

 

Nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy mind ez a két projektor, mind az RZ470/RW430 24/7-es, azaz non-stop működtetésre alkalmas, köszönhetően a hatékony hűtésnek (amelyről nem beszéltünk bővebben), és persze a „lámpamentes” fényforrásnak.

 

PT-RZ3470/RW430

 

Bár amit a fentiekben az RZ370/RW330-ról leírtunk, szinte mindenben érvényes az „erősebb” RZ3470/RW430-ra is (pl. a chipméret, a fényerő, a zoom, a natív felbontások stb.), van néhány olyan eltérés, amely meghatározó jelentőségű ennél a két projektornál. Ezek – mint említettük – nagyrészt az eltérő felhasználási terület (signage, eladótéri reklámok stb.) követelményeinek a következményei.

 

rz470k_angletop_high.jpg

                                                    Panasonic PT-RZ470/RW430

 

Az egyik jelentős plusz szolgáltatás, hogy nemcsak a vászonnal párhuzamos tengely körül (függőleges irányban) forgathatók el, hanem a vászonra merőleges tengely körül is. Ez főképpen azért fontos, hogy álló formátumú (portrait) képeket is lehessen velük vetíteni, mi több, az edge blending funkcióval adott esetben kivételesen magas portrait képek is előállíthatók.

 

PT-JJCRG02_cvrimg_rz470k_high.jpg

 

A képminőséget érintő továbbfejlesztés ezeknél a gépeknél a 20000:1 on/off kontraszt, szemben az előző két típus 10000:1 kontrasztarányával.

A harmadik, és egyben utolsó komoly eltérés az aktív 3D szemüveggel nézhető professzionális 3D vetítés lehetősége. Ennek következménye, hogy az RZ3470/RW430 hátoldalán találunk egy 3D SYNC feliratú mini-DIN csatlakozót is, amelyen keresztül a projektor megkapja a nélkülözhetetlen 3D szinkronjelet.

 

rz470k_side_terminals_high.jpg

Az RZ470/RW430 csatlakozói az oldallapon. A 300-as családhoz képest egy új csatlakozó is taláható rajta: a 3D SYNC

 

                                                                               ***

Rövid összefoglalónk természetesen nem tudta részletesen bemutatni a négy új, a Panasonic elnevezése szerint „kombinált LED/lézer fényforrást” (LED/Laser-Combined Light Source) használó projektort, de remélhetőleg a technológia előnyeit, és a konkrét típusok újszerű szolgáltatásait sikerült érzékeltetni.  

 

Projektor.hu

‹‹‹ További Projektorújdonságok