Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Projektorújdonságok a CES 2024-en2024. március

 

Az idei Consumer Electronics Show rendezvényen markánsan megjelent az az egyébként már pár éve erősödő trend, hogy az „igazi” házimozi-projektorok egyre kisebb szeletét jelentik az otthoni vetítésnek. Megjelent a „szórakoztató projektor” (entertainment projector vagy lifestyle projector) fogalma, és egyre több gyártó pozícionálja magát ebben a kategóriában. Emellett a többé-kevésbé moziminőségű szegmensben nagyon látványos az ultrarövid vetítési távolságú (UST) vetítők előretörése.


01.jpg

 

Talán nem árulunk el titkot azzal, hogy az ún. szórakoztató projektorok többsége kínai gyárakból kerül ki, méghozzá eredeti kínai cégektől, eddig nem nagyon ismert márkaneveken. Persze ezek a gyártók már jónéhány éve léteznek és fejlesztenek, csak az európai fogyasztó számára még nem olyan patinásak és nem olyan ismertek, mint a megszokott japán vagy koreai gyártmányok. Az idei CES-en túlsúlyban voltak a kínai projektorgyártók modelljei, amelyek között a CES által díjazott projektorokat is találunk. (A CES szokás szerint kétféle innovációs díjat ítél oda konkrét termékeknek: a Honoree, illetve a még nagyobb elismerést jelentő Best of Innovation díjat. 2024-ben 29 kategóriában sok-sok díjazott volt.)

 

A kínai projektorgyártók/termékek között három Honoree díjazott volt, ezekről ejtünk szót először, de ismét hangsúlyozzuk, hogy csúcsminőségű házimozi-projektor nem jelent meg a kínai standokon sem az idei CES-en.  

 

Díjazott kínai gyártók és termékeik

 

Az egyik – talán a leginkább – figyelemre méltó vállalat az XGIMI, amely a IMAX-szal stratégiai szövetségre lépve bemutatta a világ első IMAX Enhanced okosprojektorát, a HORIZON Max-ot. Az ebben a projektorban alkalmazott Dual Light 2.0 nagy fényerőt garantál, az ISA 5.0 technológia pedig a kép optimalizálásában jeleskedik. A Dual Light 2.0 fényforrás alapja egy hagyományos RGB lézerforrás, amelynek azonban a kék összetevőjét egy foszforkerék tovább hasítja, és kék spektrumot és sárgászöld spektrumot állít elő, amelyeket végül egyesít. Ennek célja a lézerforrásokra jellemző „speckle” (foltosodás) lehetőségének csökkentése.

 

Egyéb jellemzők: Android 11, HDR10, beépített Chromecast, Google Assistant, 360 fokos Harman Kardon smart hangszóró. A cég képviselője szerint a készülék támogatni fogja a Dolby Atmost és a Dolby Visiont is. Az év vége felé várható projektor fényáram a specifikáció szerint 3100 ISO lumen, kontrasztja pedig 2000:1.

 

02.jpg

 

Egyelőre az XGIMI HORIZON Max megjelenési időpontjáról és áráról nincs információnk.

 

Az XGIMI egy másik új projektora, az Aladdin 2.0 a Smart Home kategóriában díjazottjai megkapta a CES 2024 Innovation Awards Honoree elismerést. A Magig Lamp sorozat sikerére építve (IFA 2022) hozta ki a cég ezt a készüléket, amely egyesíti egy modern mennyezeti lámpa, egy HD szórakoztató projektor és egy sokhangszórós rendszer előnyeit.

 

03.jpg

 

Az XGIMI tényleg nagy figyelmet keltett a vetítéstechnika iránt érdeklődők körében. A házimozi minőséget igénylő réteg a cégtől azt várja, hogy tovább megy ezen az úton, és a közeli jövőben „igazi” házimozi-projektorral is megjelenik.

 

Szintén egyre ismertebb a szórakoztató projektorok szegmensében a Yaber nevű cég, amely idén és 2025-ben is új készülékek megjelenését tervezi. A CES-en a Yaber bemutatta a K300-as UST lézerprojektorát, amely szintén Honoree elismerésben részesült a Content & Entertainment kategóriában. Az RGB lézerprojektor kb. 40 cm távolságból képes jó minőségű, nagy fényerejű és kontrasztos kép vetítésére. Az igazi feltűnést azonban a tudásához képest relatíve kis mérete és a súlya keltette. A stílusos külsőnek köszönhetően bármely otthonban és irodában kiválóan használható. A DLP projektor fényereje 950 ANSI lumen, a natív felbontása pedig Full HD (1080p). A hírek szerint még ebben az évben kapható lesz az Amazonon, várhatóan 1000 USD körüli áron.

 

04.jpg

 

A Yaber másik ígéretes készüléke a jó ár/érték arányú LED-es és 3 LCD-s okosprojektora, a K2s típus. Ennek a projektornak a fényereje 800 ANSI lumen, felbontása 1080p, az ára pedig 399 USD. Néhány további jellemző: 20 W-os JBL/Dolby hangrendszer, automatikus élesség és trapézkorrekció és az NFC technológiát felhasználó „Tap and Screencast” szolgáltatás.

 

05.jpg

 

A harmadik díjazott kínai projektor gyártója a Nexight INC nevű vállalat, amely viszonylag új szereplő ebben a szegmensben. A NexiGo TriVision Ultra névre keresztelt 4K/120 Hz-es hordozható okosprojektor érdekes módon a Computer Peripherals & Accessories kategóriában érdemelte ki a Honoree elismerést. Ez a készülék sajátos módon kombinálja az RGB lézerforrás és az RGB LED-ek együttes használatának előnyeit a fényerő növelése, továbbá az extra széles színtartomány elérése érdekében.

 

A 2500 ANSI lumenes projektor színtartománya a gyártó szerint a BT2020 színtér 110%-a, a bemeneti késleltetés 8 ms, azaz játékra is kiválóan alkalmas. A hangrendszere Dolby Vision kompatibilis. A készülék beépített Google TV boxot tartalmaz a kényelmes tartalom-eléréshez, beleértve a Netflix, a Disney+, az Amazon Prime Video, a HBO Max, a YouTube és egyéb szolgáltatásokat. A design ugyancsak eltér a hagyományos küllemű projektorokétól.

 

06.jpg

 

A NexiGo TriVision Ultra várhatóan 2024 második negyedévében kerül a piacra, az ára a becslések szerint 2000 és 2500 USD között lesz.

 

Projektorok Koreából és az USA-ból

 

Természetesen a két koreai gigász, az LG és a Samsung nem maradhatott távol a CES-től a projektorokat tekintve sem. Egyébiránt az LG és a Samsung is öt-öt különféle kategóriában (Home Appliances, Robotics, Computer Peripherals & Accessories, AI stb.) kapta meg a Honoree díjat, a kiállításra hozott projektoraik azonban ezúttal nem. Mégis érdemes bemutatni a projektorok némelyikét.

 

Az LG többek között egy érdekes „lifestyle” projektort hozott, a CineBeam Qube-ot (HU710PB), amely egy szuperkompakt, széles színterű háromlézeres RGB projektor. A felbontása 4K, fényereje 500 ANSI lumen. A mérete 80 x 135 x 135 mm, a súlya mindössze 1,5 kg. Az LG ezt a készüléket a manapság szokásos mindenféle funkcióval ellátta (Wi-Fi, Bluetooth, WebOS streaming platform, automatikus trapézkorrekció és élességállítás stb.)

 

07.jpg

 

A CineBeam Qube az első félévben megjelenik a boltokban, a végleges ár még nem ismert.

 

A Samsung projektorokért felelős divíziója a CES-en több fontos bejelentést is tett. Talán a legfontosabb a már a tavalyi kiállításon is bemutatott Premiere 8-as típushoz kapcsolódik. A triple laser RGB, 8K felbontású, 4000 lumenes projektor várhatóan az év vége felé jelenik meg. Ez lenne az első olyan UST projektor, amelynek akár 10 m távolságban elhelyezett különálló „csatlakozódoboza” vezeték nélkül küldi a 8K jelet – a Samsung Wi-Fi alapú One Connect megoldása segítségével.

 

A 150” átlójú képet a projektor kb. 30 cm távolságból képes a felületre vetíteni, a 100 W-os, 8.2.2. csatornás Dolby Atmos hangrendszer pedig azt az előnyt nyújtja, hogy az ún. Sound-on-Screen technológiával jobban „beemeli” a virtuális hangforrást a képbe.

 

08.jpg

 

A Samsung továbbá azt is bejelentette, hogy az idén upgrade-eli a korábban megjelent lézeres 4K UST típusait, az LSP7T-t (lézer-foszfor fényforrással) és az LSP9T-t (triple laser RGB fényforrással), átkeresztelve Premiere 7-re, illetve Premiere 9-re. Fényerejük a korábbinál nagyobb lesz, és megkapják a Quantum 4 videoprocesszort.

 

A kaliforniai székhelyű ViewSonic cég – amely olvasóink számára bizonyára nem ismeretlen – egy Xbox játékra áttervezett LX700-4K gaming projektorral jelent meg a CES-en, amely nagyjából a 2023-ban kihozott X2-4K készülék lézer-foszfor fényforrású verziója.

 

09.jpg

 

Ezeket a ViewSonic projektorokat a Microsoft Xbox csapata tesztelte, különös tekintettel az 1440p/120 Hz jelek kezelésének képességére. Az X2-4K típus LED fényforrással nyújt 2000 lumen fényerőt, míg az LX700-4K lézer-foszfor projektor 3500 lumenre képes. Ez utóbbi az első félév vége felé jelenik meg a piacon, várhatóan 1600 USD körüli áron.

 

projektor.hu

‹‹‹ További Hírek