Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Sony projektorújdonságok 2015 II. rész

Házimozi-vetítők

 

2015. szeptember

 

Írásunk első részében a Sony „E” sorozatú és „F” sorozatú új adatvetítőit mutattuk be részletesen, most pedig az idei IFÁ-n megjelent három új házimozi-projektor, a 4K natív felbontású VW520ES, és VW320ES, továbbá a Full HD HW65ES tulajdonságait vesszük közelebbről szemügyre.


Házimozi-vetítők

 

2015. szeptember

 

Írásunk első részében a Sony „E” sorozatú és „F” sorozatú új adatvetítőit mutattuk be részletesen, most pedig az idei IFÁ-n megjelent három új házimozi-projektor, a 4K natív felbontású VW520ES, és VW320ES, továbbá a Full HD HW65ES tulajdonságait vesszük közelebbről szemügyre.

 

01_Dia2.jpg

 

Az új 4K típusok

 

Talán nem mindenki emlékszik rá, hogy a Sony áttörést hozó első 4K házimozi-projektora (VPL-VW1000ES) még 2012-ben jelent meg. Ezt követően a cég a 4K termékvonalat intenzíven fejlesztette, aminek eredménye a következő két évben öt új típus volt (köztük két lézerprojektor), az idén pedig a szeptemberi IFA kiállításon megjelent a VPL-VW320ES és a VLP-VW520ES új modell. 

 

02_Dia3_nyers2_jav2.jpg

               A 4K házimozi-projektorok 4. generációja jelent meg 2015-ben (ábra forrása: Sony)

 

A Sony házimozi-projektorai már elég régen az SXRD reflektív LCD paneleket (az LCoS technológia Sony-féle változatát) használják, amelyekre egyebek mellett jellemző a rendkívül nagy kitöltési tényező, azaz a pixelek közötti csaknem elhanyagolható távolság. A natív 4K felbontású paneleknél pedig a pixelek közötti rés még a szokottnál is kisebb. Míg a Full HD projektorokkal vetített képen a pixelstruktúra a képmagasság 1,5-szeresének (1,5 x PH) megfelelő távolságból már zavaróan felismerhető, a 4K kép ugyanebből a távolságból (azaz nagyon közelről) teljesen pixelmentesnek látszik.

 

03_Dia11_2.jpg

   Meghatározott távolságon belül a 4K felbontás előnye látványosan érvényesül (ábra forrása: Sony)

 

A Sony nagy újítása – amely most már nemcsak a házimozi-vetítőkben található meg, hanem némelyik új installációs projektorban is – a Reality Creation. Ezzel a technikával (vagy talán inkább intelligens képjavító algoritmusnak lehetne nevezni) a gyártó szerint a létező legoptimálisabb képet lehet előállítani adott (a 4K-nál kisebb felbontású) bemeneti jelből. A funkció különösen hasznos, amikor a 4K projektoron Full HD forrásból szeretnénk kihozni a legjobbat. A Reality Creation-nal kapott kép csaknem eléri a 4K forrásból kapható kép minőségét. Az új projektorok kompatibilisek az ún. „Mastered in 4K” 2K Blu-ray lemezekkel, amelyek képét éppen a Reality Creation segítségével „varázsolják” az eredetivel egyenértékű 4K képpé.

 

04_Dia15_nyers_jav.jpg

     A Reality Creation a Full HD jelből gyakorlatilag 4K minőségű képet állít elő (ábra forrása: Sony)

 

A 4K natív felbontás a Sony vetítők esetében egyrészt „valódi” 4K-t jelent (nem a pixeleltolással mesterségesen létrehozott 4K-t), másrészt számszerűen követi a nagymozik 4K szabványát (4096 x 2160 pixel), ami több képpontot jelent, mint a Full HD vízszintes és függőleges kétszerezésével kapott televíziós/videós „4K” (3840 x 2160 pixeles UHD). Ez utóbbi ugyanolyan oldalarányú, mint a Full HD, azaz 16:9-es, az előbbi viszont ennél szélesebb moziformátum.

 

A Sony legnagyobb „dobása” azonban a VW520ES-nél jelenik meg: a HDR (High Dynamic Range = nagy dinamikatartomány) az egész kijelző-technikában egy ideje heves érdeklődés és vita tárgya, egy másik cikkben részletesen fogunk róla írni. Röviden arról van szó, hogy a kijelzőtechnológia olyan stádiumba érkezett, amikor reális esély van arra, hogy a valóság, illetve a szem dinamikatartományát (kontrasztátfogását) a kijelzők megközelítsék. Az egyik fő feladat a csúcsfények (becsillanó vagy tükröző, vagy nagyobb méretű világos felületek) fénysűrűségének reprodukálása, a feketék nagyon alacsonyan tartása mellett.

Nos, a Sony állítása szerint a VW520ES modell HDR-kompatibilis (a várhatóan hamarosan piacra kerülő 4K Blu-ray lemezek tartalma már így készül), azt azonban nem tudjuk, hogy pontosan milyen határok között képes erre. Természetesen a HDR-nek a projektorok esetében csak akkor van értelme, ha zavaró fényektől mentes nézési körülményeket tudunk teremteni.

 

Az új projektorokhoz új lámpatípus dukál (a később ismertetendő HW65ES-hez is), amelyek élettartamára a gyártó 6000 órát ad meg. Ezekben a lámpákban az ív sokkal egyenletesebb és homogénebb, mint elődeikben, ezért nemcsak tartósabbak, hanem a képen okozott pici vibrálás is tovább csökkent.

 

05_Dia9_nyers_jav.jpg

 

Vissza kell térnünk néhány mondat erejéig az SXRD panelekre is – ezeket szintén továbbfejlesztette a Sony. Az illesztő réteg (alignment layer) tökéletesítésével ugyanis sikerült elérni, hogy a reflektív LCD-ről visszavert fény ne szóródjon a nem megfelelő irányban álló folyadékkristályokon, aminek eredménye a nagyobb kontraszt és az egyirányban visszavert fény arányának növekedése:

 

06_Dia14_nyers_jav.jpg

Az illesztő réteghez közeli folyadékkristály molekulák dőlési szögének pontosításával, és magának az illesztő rétegnek a tökéletesítésével nagyobb lett a kontraszt és a reflexiós arány (ábra forrása: Sony)

 

A két új projektortípus zoomátfogása kb. 2,06-szoros, a vetítési arány pedig 1,38 – 2,83:1 között állítható be (16:9-es formátumú kép vetítésekor). Ez szokatlanul széles határokat jelent, ami a vetítési távolságot illeti. Az elhelyezési rugalmasság másik, talán még fontosabb tényezője a szintén szokatlanul nagy lens shift, azaz objektíveltolás. Ennek mértéke függőlegesen +85%, ill. -80%, vízszintesen pedig ±31%:

 

07_Dia19.jpg

 

Mindkét 4K projektor (és a Full HD HW65ES is) természetesen aktív 3D megjelenítésre alkalmas, és beépítve tartalmazza a 3D RF jeladót, amely a szinkronjelet küldi a 3D szemüvegnek. A projektor pozícióját origónak tekintve 10 m sugarú körön belül bárhol ülhet a néző.

 

08_Dia17_nyers_jav.jpg

 

A VPL-VW320ES és a VLP-VW520ES többféle otthoni automatizáló vezérlő rendszerrel kompatibilis, natív csatlakozás és egyszerű automatizálás lehetséges a Crestron Connected és a Control4 SDDP vezérlő rendszerekkel, bármiféle plusz program-modul nélkül. Hálózaton keresztül a készülékek monitorozhatók.

A projektorokon a vezérléshez megtalálható az RS232 port, az RJ45 hálócsatlakozó és egy IR bemeneti csatlakozó is.

A video- és audiojelek csatlakoztatásához 2-2 HDMI 2.0 csatlakozó van a készülékeken (4K 60p, 8 bites YCbCr 4:2:0 átvitelre alkalmas), a csatlakozók egyike HDCP 2.2 kompatibilis.

A csatlakozópanelen találunk még egy USB portot max. 500 mA DC kimenettel (ezen keresztül automatikusan frissíthető a firmware), és két minijack triggerportot pl. a vászonmozgatás és/vagy a világítás vezérléséhez.

 

09_back_2.jpg

 

Ami a színeket illeti, a Sony 4K projektorai (a lézeres készülékeket leszámítva) a TRILUMINOS Display színképző technológiát használja, amely eleve a 4K igényeinek megfelelő színtartományt biztosítja. Természetesen, ha a forrás a hagyományos Rec. 709-es színtérben dolgozik, a projektorok színtere, gammája és fehéregyensúlya a referencia-értékek szerint állítható be, mégpedig a Sony Projector Calibration Pro szoftvere segítségével (a VW1100ES, VW520ES, VW320ES és HW65ES típusokhoz, illetve firmware frissítéssel a VW300ES és VW500ES típusokhoz is). A projektort LAN kábellel kell a PC-hez csatlakoztatni, amelyre a szoftvert telepítettük. Színmérő/fénymérő műszer is szükséges, amely a PC-vel van USB kapcsolattal összekötve. Lehetőség van gyors alapszíntű kalibrálásra, és fejlett, összetett kalibrálásra is. A Projector Calibration Pro beállító ablakai közül alább az induló panel (ahol a készülékünket kiválasztjuk) és a haladó színtér-beállító panel látható, annak is az alapszínek interaktív beállítását lehetővé tevő változata.

 

10a_PCPro.jpg

 

10b_color.jpg

Felső ábra: Az eszköz kiválasztása a Projector Calibration Pro szoftverben

Alsó ábra: Az interaktív színmenedzselő panel

(ábrák forrása: Sony)     

 

Végül soroljuk fel röviden az új 4K vetítő legfontosabb jellemzőit, kivéve a már fentebb említetteket. Ami közös a két típusban:

3 db 0,74”-es High Frame Rate SXRD panel, motoros élesség- és zoomállítás, opcionális 3D szemüveg (TDG-BT500A), opcionális vezeték nélküli HDMI összeköttetés (IFU-WH1), kis késleltetésű (játék) mód, digitális paneligazítás, 26 dB működési zaj, fekete vagy fehér kivitel, 14 kg tömeg, 496 x 202 x 464 mm méret, 3 éves PrimeSupport csomag, PrimeSupport Plus lehetőség.

A két modell a következőkben különbözik (az első számérték a VW520ES, a második a VW320ES jellemzője:

Fényerő: 1800/1500 lm

Kontrasztarány: 300.000:1/nincs adat

UHP lámpa: 280 W/225 W

HDR: kompatibilis/nem kompatibilis

Továbbfejlesztett írisz: van (ver. 3)/nincs

Fogyasztás: 390 W/330 W

Távvezérlő: RM-PJ24/RM-PJ28

 

A „HW” sorozat folytatása: VPL-HW65ES

 

A VPL-HW65ES házimozi-projektor ugyan „csak” Full HD natív felbontású, ugyanakkor színtisztán mutatja a 4K technológiák térnyerését a Full HD projektorokban. Ezt bizonyítják a fejlett „VW” sorozatú gépek következő jellemzőinek megjelenése a HW65ES-ben:

Egyszerű csatlakozás a házi automatizálási rendszerekhez, beépített 3D RF, egyszerű frissítés az USB porton keresztül, csökkentett késleltetés üzemmód a játékosoknak, és a Projector Calibration Pro a pontos kalibrációhoz.

 

11_hw65es.jpg

 

A HW65ES egyéb fontos jellemzői:

3 db 0,61”-es HFR SXRD panel, 1800 lumen fényerő, 120.000:1 kontrasztarány, Reality Creation (Full HD), ±71%/±25% lens shift, kb. 1,6x-es zoom, kézi zoom- és éleségállítás, 1,36 – 2,16:1 vetítési arány, 215 W-os UHP lámpa, 6000 óra lámpa-élettartam, kb. 9 kg tömeg, 470 x 179 x 484 mm-es méret.

 

A 2015-ös házimozi-projektor választék

 

A Sony 2015-ös kínálatában a három új modellen kívül néhány korábbi típus is szerepel. A teljes lista a következő:

2 lézeres 4K típus, az LSPX-W15 (2000 lumen) és a VPL-GTZ1 (2000 lumen)

3 lámpás 4K típus, a VPL-VW1100ES (2000 lumen), a VPL-VW520ES (1800 lumen) és a VPL-VW320ES (1500 lumen)

2 Full HD lámpás típus, a korábbi VPL-HW40ES (1700 lumen) és az új VPL-HW65ES (1800 lumen)

 

Az új 4K modellek, azaz a VPL-VW520ES és a VPL-VW320ES szeptembertől, a Full HD VPL-HW65ES pedig októbertől elérhetők.

 

Projektor.hu

‹‹‹ További Projektorújdonságok