Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Tricolor RGB lézerprojektor UST vetítéshez

SIM2 Domino DTVs 4K


SIM2 Domino DTVs 4K

 

2023. november

 

A DTVs 4K Trichromatic Laser RGB projektorral a prémium házimozi-projektor gyártó SIM2 az UST (Ultra Short Throw) kategóriát célozta meg, ami konkrétan azt jelenti, hogy ez a projektor 60 cm távolságból képes 2,4 m széles képet vetíteni. A három alapszínű lézerfényforrás korábban nem látott színtartományt ígér, szemben a megszokott lézer-foszfor fényforrásokkal.


01.jpg

 

A vezető streaming szolgáltatások térhódítása lehetővé tette, hogy ma már igazán jó minőségben nézhessünk filmeket, videókat, show-műsorokat 4K-UHD felbontású megjelenítő eszközökön, a lehető legnagyobb képméretben. Érzékelhető, hogy a TV-gyártók ezzel az igénnyel igyekeznek lépést tartani az egyre nagyobb méretű készülékek piacra hozásával. Azonban még a legújabb és legnagyobb TV-készülékek mérete is korlátozott, jelenleg 90 hüvelyk körüli. A méret növelése pedig egyre nagyobb költségekkel (és egyre nagyobb súllyal) jár.

 

Az UST (ultraközeli) vetítés a vetítéstechnika, illetve a házimozi-projektor gyártók válasza a kihívásra, amelyet a nagy síkpaneles kijelzők jelentenek. Az UST projektorok mérete és tömege elhanyagolható egy hatalmas TV-készülékhez képest, ugyanakkor 120-130”-es, moziminőségű képet tudnak vetíteni. Jó alternatívát kínálnak tehát azoknak, akiknek elsődleges vágya a kiváló minőség mellett a nagy képméret.

 

02.png

 

A lézerfényforrás használata gyorsuló mértékben terjed, gyakorlatilag kiszorítja, ill. kiszorította a hagyományos projektor-fényforrást, az UHP lámpát. A lézer előnyei közismertek. Mindeddig azonban a lézerprojektorok túlnyomó többsége a lézer-foszfor technológiát használta és használja, a foszforkerék nélküli háromlézeres megoldás csupán egy-két országban, néhány gigantikus nagymoziban jelent meg. Az RGB lézeres SIM2 DTVs 4K azonban egy házimozi-, illetve „TV-helyettesítő” készülék, amely egyfajta áttörést jelent ebben a szegmensben. A hangsúly itt azon van, hogy 3 alapszínű lézerforrás van a projektorban, és nincs benne semmilyen más másodlagos fénykibocsátó eszköz vagy anyag – elletétben a lézer-foszfor vagy más hibrid megoldásokkal.

 

03.png

 

A streaming és egyéb internetes tartalmak nézését, hallgatását megkönnyítendő, a projektort „okos” képességekkel is felruházták az Android 9.0 operációs rendszer „beépítésével”, azaz egy smart projektorról van szó, amely 3 GB RAM-mal és 128 GB tárolókapacitással rendelkezik. A szintén beépített médialejátszó lehetőséget nyújt saját tartalmak közvetlen lejátszására is külső USB drive-ról.

 

A tesztelt példány néhány adata leolvasható a Settings/About/Information menüpontban:

 

04.png

 

Most azonban lássuk a gyártó által specifikált főbb fellemzőket!

 

Főbb gyári adatok – SIM2 DTVs 4K  

 • Technológia: 1-chipes DLP
 • Fénymodulátor chip: 0,47”-es DMD
 • Fényerő: 2400 lumen
 • Fényforrás: Tricolor Laser RGB (pure laser)
 • Fényforrás élettartama: 25.000 óra
 • Felbontás: 4K-UHD (3840 x 2160 pixel)
 • Színtér lefedettség: a BT.2020 (Rec.2020) 98%-a
 • Optikai rendszer: fix fókusztávolságú UST objektív
 • Élességállítás: automatikus
 • Trapézkorrekció: automatikus
 • Vetítési arány: 0,25:1
 • Max. képméret: 130” (kb. 2,8 m képszélesség)
 • Hálózati működtetés: vezetékes LAN és vezeték nélküli WLAN (WiFi 2.4G/5G, 802.11ac
 • Smart platform: Android 9
 • Működési zaj: ≤ 27 dB
 • Beépített hangszóró: 2 x 10 W sztereó
 • Audiojel vezeték nélküli csatlakoztatása: Bluetooth 4.0
 • Méretek: 320 x 520 x 161 mm
 • Tömeg: 9,0 kg

 

Kivitel, csatlakoztatás


A design eleganciája a SIM2-höz méltó, semmilyen fölösleges vagy hivalkodó „dísz” nem található rajta. A különleges rendeltetés különleges optikai rendszert kívánt, így nincs a projektoron csavargatható objektív. Az optikai rendszer egy mélyedésben ül, szinte láthatatlanul:

 

05.png

 

A távvezérlő szintén prémium kivitelű, de a gyártó a fekete helyett itt az egészen világos pezsgőszínt választotta. A gombokból éppen annyi van, amennyi a kényelmes navigációhoz és beállításhoz elegendő:

 

06.jpg

 

A projektor csatlakozói célszerűen az elülső, vászon felé néző oldalon találhatók. Van 2 db HDMI 2.0 bemenet, az egyik az ARC funkció ellátására is képes. Ezeken kívül van egy LAN port, egy digitális audiokimenet, egy USB (A) port külső merevlemez vagy flash drive csatlakoztatásához, és egy micro-USB szervizport, továbbá a tápcsatlakozó hüvely. A készülék bal oldalán van még egy USB(A) port töltéshez vagy tápláláshoz (5V/0,5 A). És ahogy említettük, van WiFi hálózati és Bluetooth (audio) csatlakoztatási lehetőség is.

 

07.jpg

 

A menürendszer


Az OSD főmenü a következőképpen néz ki:

 

07a.png

 

A Source (Forrásválasztás) szerepe evidens: a HDMI 1, HDMI 2 vagy az USB(A) portot lehet kiválasztani bemenetként. Az APPS funkciója is elég kézenfekvő, az Android alá telepített appokat lehet elérni, illetve a helyi és csatlakoztatott tárolókon (Local Device, USM Memory, DLNA hálózat) található kép-, mozgókép- és hangfájlokat lehet kezelni (File Manager).

 

08.png

 

Az APPS alatt megtalálható egyébként a teljes Settings beállítómenü is, de ezt egyszerűbb a főmenüből elérni – a beállításkor a leginkább erre lesz szükségünk. Van még egy USB Device nevű opció is a főmenüben, amely az említett File Managerhez vezet.

 

Kicsit részletesebben meg kell ismerkednünk magával a Settings menüvel, mert a képi presetektől a fényforrás beállításán át, a hálózat konfigurálásától az audio beállításokig stb. számtalan választási lehetőségünk van – ahogy ez már a projektoroknál szokásos. A Settings részletes leírása megtalálható a készülékhez mellékelt nyomtatott útmutatóban, itt csak néhány érdekességet szeretnénk bemutatni.

 

Az Image almenüben négy gyári beállítást és egy User módot találunk. Reset után a Standard alapbeállítást kapjuk, amit Bright, Sport vagy Cinema módra válthatunk, plusz az Usert is választhatjuk. Érdemes tudni, hogy a Brightness és a Contrast szabályzók csak a User beállításban elérhetők, vagyis a fekete- és a fehérszint beállításán nem tudunk változtatni a presetekben, bíznunk kell abban, hogy a gyártó ezt megtette helyettünk.

 

09.png

 

Szerencsére nincs minden kőbe vésve a gyári presetekben sem, sőt majdnem minden állítható – kivéve a gammát, amely csak a User alatt választható. A színegyensúly vagy fehéregyensúly (White balance) beállítható bármelyik presetben, de csak akkor, ha a színhőmérséklet szabályzóját (Cool, Natural, Hot és User) előbb átállítottuk Userre!

 

A színkezelő rendszer ugyanakkor teljes körűen, minden presetben hozzáférhető: az elsődleges és másodlagos színek, továbbá a bőrszín mindhárom paramétere – színezet, telítettség, fénysűrűség – széles határok között állítható (Image/Advanced settings/Color correction).

 

10.png

 

Az Advanced settings alatt tudjuk egyébként bármely képi mód alatt aktiválni a Game mode-ot (ekkor lesz a legkisebb a bemeneti késleltetés, azaz az input lag), és be- vagy kikapcsolni a dinamikus kontrasztot.

 

Különösen érdekes a Light source almenü, ahol egyéb funkciók mellett, a Light settings/Light mode pont alatt tudjuk megválasztani a lézerforrás fényerejét: a User pontban a 0…10-es skálán (Custom). A többi Light mode beállítás (Bright, Standard, Soft, High Dynamic, Low Dynamic) gyárilag determinált, de ízlés szerint választhatunk közülük.

 

Ha a projektort a vetítési felülethez optimálisan beállítottunk, még mindig előfordulhat, hogy a kép geometriáját korrigálnunk kell. Erre szolgál a 8-pontos geometriai korrekció, amely szintén a Light Source almenüben található. Az ehhez rendelt beállítóábra így néz ki:

 

10a.png

 

A projektor természetesen HDR-ben is működik, és hozza azt a maximumot, amire a projektorok általában képesek, és amit a SIM2 tone mapping algoritmusa lehetővé tesz. HDR jel érzékelésekor a presetek is automatikusan átneveződnek (HDR Standard, HDR Bright stb.), ezen kívül Advanced Settings alatt megjelenik a HDR mode menüpont, amelyben az opciók: Low, Medium, High vagy Auto. A nézett film, videó stb. jellegétől függően dönthetjük el, hogy számunkra melyik dinamikai beállítás a kellemesebb.

 

A menürendszer egyéb lehetőségeinek megismerésében az olvasót a használati útmutatóra bízzuk.

 

Mérések és kalibrálás


A fényerő változtatása a Light source/Light settings/Light mode/User/Custom alatt lehetséges egy 0…10-es skálán.

 

11.png

 

A többi Light mode-ban különböző fix értékeket mérhetünk. A Bright (nem tévesztendő össze a Bright képi móddal!), a High Dynamic, a Low Dynamic és maximumra állított User beállításhoz tartozik a legnagyobb a maximális fényerő, a Standard-hoz kisebb, a Soft-hoz pedig a legkisebb fényerő.

 

A trükkös az, hogy ha ezek közül valamelyiket kiválasztjuk, akkor az Image mode alatt az összes preset ennek megfelelő fényerejű lesz. Ebből következik, hogy a képi presetek fényerőben nem, „csak” a színhőmérsékletben, a gammában, a színkorrekcióban, a mozgáskezelésben stb. különböznek, hogy csak a legfontosabbakat említsük. 

 

A maximálisan elérhető fényerő a vizsgált példánynál a vizsgált példánynál 2070 lumen volt, ami valamivel kisebb a specifikált fényerőnél, bár a specifikáció óvatosan fogalmaz (up to 2.400 ANSI lumen). Tudjuk azt is, hogy kalibrálás után általában a maximumnál 25-30%-kal kisebb lesz az elérhető fényerő, ami persze így is tetemes, egy 2,6 m széles vászonhoz még megfelel, bár inkább talán a 2,2-2,4 m szélesség javasolható.

 

A kívánt képjellemzők beállítása


A képi beállítások resetelése után a gyári preseteket váltogatva rögtön szembetűnik, hogy többségüknél (ide értve a User alapbeállítását is) a színhőmérséklet nagyon magas. Három presetben gyárilag Cool-ra van állítva, de a másik kettőben is még mindig jóval a kívánatos, és ma általánosan elfogadott D65 (kb. 6500 K korrelált színhőmérséklet) fölött van. A színhőmérséklet szerencsére könnyen korrigálható – bár meglepő, hogy erre a gyárban nem figyeltek eléggé oda –, mivel a Color temperature/User alatt aktívvá válik a szokásos kétpontos fehéregyensúly-állítás lehetősége (White balance).

 

A különleges fényforrásra való tekintettel a leginkább arra voltunk először kíváncsiak, hogy alapállapotban, a User képi módot kiválasztva és SDR jelet küldve az egyik HDMI 2.0 bemenetre, mekkora a projektor színterjedelme (color gamut). Az eredmény itt látható:

 

12.png

A DTVs 4K projektor színtartománya láthatóan jóval nagyobb terjedelmű, mint a Rec.2020 referencia-színtartomány (világos háromszög). A mért R, G B alapszínek aktuális helyzete miatt ugyan a Rec.2020 lefedettsége hajszálnyival kisebb mint 100%, de ez a projektor így is egyedülálló a konzumer szegmensben. A fehérpont a kék felé van tolódva, amit a kétpontos White balance beállításával fogunk korrigálni


A szürkeskála kalibrálásával nagyon jó átlagos színhőmérsékletet, és a 2,2-es értéket jól megközelítő gammát sikerült beállítani, a fehérpont a helyére került:

 

13a.png

13b.png

A User képi módból kiindulva a White balance kétpontos beállítása után a színegyensúly és a gamma ezt a képet mutatja. A beállítás hibája elhanyagolható, dE2000 = 0,7. Az átlagos korrelált színhőmérséklet 6493 K, az átlagos gamma 2,233


A színkorrekció a Color correction menüpont alatt végezhető el az R, G, B, C, M, Y színek, plusz a bőrszín színezetének, telítettségének és világosságának változtatásával. Ennek során a színtartomány belső pontjainak pozícióira is figyelnünk kell. Hosszas „ügyeskedés” után a következőt kaptuk a projektor színmenedzselő rendszere segítségével:

 

14.png

A 20-40-60-80-100%-os szaturációs pontok és a fehérpont kalibrálás után. Mivel a kalibrálás előtti alapszínek nagyon telítettek, a kapott eredmény nagyon jó optimumnak tekinthető. A vonatkoztatási színtartomány itt is a Rec.2020. Az átlagos hiba dE2000 = 1,7. A kalibrált fényerő kb. 1440 lumen


Felmerül a kérdés, hogy egy ekkora színtartomány mellett mit kapunk akkor, ha az SDR-ben (mondjuk,1080p HD-ben) szokásos Rec.709-es színszabvány szerinti tartalmat akarunk megnézni – bár az SDR nincs törvényszerűen összekötve a Rec.709-es szabvánnyal. Nos, ekkor bajban lennénk, mert a User beállításban tovább csökkentve az alapszínek telítettségét a színtartomány belső színei „elcsavarodnak”, telítettségben is szétcsúsznak, és lehetetlen a színhelyes beállítást a felhasználói menüből elérni. A Rec.709 lefedettsége ugyanis 196%-os, mint az alábbi mérési eredmény mutatja:

 

15.png

 

A gyártó azonban gondolt erre, és a Cinema presetben megoldotta a problémát egy Rec.709-es emulációval. A gyári emuláció némi korrekcióra szorul, de az eredmény végül elfogadható: a 1080p HD megjelenítés rendben van.

 

Amikor a projektor HDR jelet kap, a presetek a nevüket automatikusan átváltják HDRStandard-ra, HDRBright-ra stb. A kalibrálásnál célszerű a HDRUser-ből kiindulni, mivel a fekete- és fehérszintet – aminek finom beállítása HDR-ben meglehetősen fontos – csak itt tudjuk elvégezni. Az Advanced settings almenüben ezzel egyidőben megjelenik az addig nem látott HDR mode menüpont, amely alatt a HDR tartalom jellege szerint lehet kompromisszumot kötni. A mérésekhez, illetve a kalibráláshoz a HDR Auto beállítást választottuk. Először nézzük a színegyensúlyt, a referencia PQ EOTF elektro-optikai átviteli függvény, és a referencia luminancia megközelítését:

 

16a.png

16b.png

A mért színegyensúly, „gamma” (PQ EOTF) és fénysűrűség karakterisztikák kalibrálás után. A projektorokra jellemző módon a referenciagörbe felső határértékét a mért görbék „roll off”-fal közelítik meg, így nem következik be hirtelen „klippelés”


Ami a színteret illeti – mint fentebb részletesen taglaltuk – a mérete natív állapotban még a Rec.2020-nál is nagyobb. Ugyanakkor minden HDR képi presetben, beleértve a HDRUsert is, a gyártó gondoskodott arról, hogy hozzávetőlegesen a DCI-P3-as színek visszaadására legyen alkalmas a projektor. Ugyanis a jelenlegi gyakorlat szerint a HDR videók és filmek masterelése (a „mesterkópia” elkészítése) legnagyobbrészt a P3-as színterű referenciamonitorokon történik, bár léteznek a Rec.2020-at 90%-ban lefedő színterű monitorok is. A HDR filmek egy része, különösen azok, amelyeket eredetileg 35 mm-es filmre forgattak, esztétikai okokból tartalmaznak a P3-as színtartomány telített színeinél messze telítettebb színeket is. Ilyen példa a Mátrix I. (készült 1999-ben) digitálisan szkennelt változata, amelyben a mátrix belsejének zöld és cián színei nagyon telítettek. Más példák: Planet Earth II. (2016), The Amazing Spiderman 2 (2014), John Wick 3 (2019) stb.

 

Talán ezért, talán más okból, a SIM2 UST RGB lézerprojektorában a P3-as színtér belső színpontjai a kalibrálással jól beállíthatók, a maximális telítettségű színek viszont kissé „kilógnak”, ami csak annyit jelent, hogy ha a mesterkópia készítői teret engedtek a telítettebb színvilágnak, akkor ez meg tud jelenni ezen a projektoron. Ha a készítők szigorúan betartják a P3 követelményét, akkor a mesterkópia 100% körüli telített színei kicsit telítettebbek lesznek a kívánatosnál a vetített képen.

 

17.png

 

A mérési ábrán látható, hogy a 80%-os telítettségű, és ennél kevésbé telített színek a DCI-P3 színtérben jó közelítéssel a helyükön vannak, az R, G, B alapszínek és a C cián 100%-os telítettségű színek kívül esnek a világos háromszöggel jelölt P3-as színtartományon. Mindez kalibrálás után értendő.

 

Összegzés


A SIM2 DTVs 4K mindenképpen egy különleges, bár nem hibátlan projektor. Az egyedisége – a három alapszínű lézer-fényforrás használata, és az ebből következő óriási színtartomány – azonban háttérbe szorítja az apró kényelmetlenségeket, illetve kisebb pontatlanságokat, amelyeket a tesztben megnevezünk. A 4K-UHD felbontás, a HDR kezelése, a kiválóan kalibrálható fehérpont és színegyensúly, és színkorrekcióra alkalmas színmenedzselő rendszer további előnyös tulajdonságok. A natív kontrasztarány – mint minden egychipes DLP projektornál – lehetne nagyobb, de a dinamikus kontraszt funkciót bekapcsolva, plusz a lézerfény opciók közül a High Dynamic módot választva a kontrasztarány sokat javul.

 

Az ultraközeli vetítés (UST) lehetősége (a vetítési távolság a kép szélességének negyedrésze lehet) egyfajta lehetőség a szupernagy síkpaneles televíziók kiváltására – lényegesen nagyobb képmérettel (120-130”). Egy ilyen rendszer (projektor + vászon) installálása sokkal egyszerűbb, mint mondjuk egy 90”-es, nehezen mozgatható és óriási súlyú tv-készüléké.

 

A streaming videók/filmek és egyéb internetes szórakoztató tartalmak elérésének megkönnyítésére a fejlesztők az Android 9-es platformot is integrálták a projektorba. Így akinek az UST vetítési megoldás és a projektor egyéb jellemzői tetszenek, és szeretne egy ilyen készülék birtokába jutni, az a prémium minőség mellett megkapja a smart képességeket is. A SIM2 DTVs 4K jelenlegi hazai bruttó fogyasztói ára kb. 3.890.000 Ft.

További információ elérhető a sim2 hazai forgalmazójának weboldalán:

https://www.hazimozistudio.hu/webaruhaz/markaink/sim2/sim2-domino-dtvs-uhd-hdr-4k-projektor/

 

 

 

Értékelés


Ami tetszett

 • Három alapszínű lézerforrás. Nincs foszforkerék, nincs színtárcsa
 • Egyedülállóan nagy, a Rec.2020-at meghaladó, óriási színtartomány
 • Sokféle lehetőség a lézerfényerő beállítására
 • 4K-UHD felbontás, HDR10 megjelenítés
 • Gyári Rec.709 emuláció a 1080p HD tartalmak megjelenítéséhez
 • Gyári DCI-P3 emuláció a 4K HDR tartalmak megjelenítéséhez
 • A tökéletes geometriai korrekció lehetősége
 • Rendkívül kis működési zaj

Ami kevésbé tetszett

 • A lézerfény dinamikus üzemmódba állítása nélkül az on/off kontraszt alacsony
 • A fekete- és a fehérszint beállítását csak a User, ill. HDRUser képi módokban lehet elérni. Ezt a problémát talán egy frissítő firmware-rel orvosolni lehetne

 

N. Á.

‹‹‹ További Tesztek