Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Új lézeres házimozi-projektorok a Sonytól: VPL-XW7000ES és VPL-XW5000ES


2022. április

 

Április végi bejelentése szerint a Sony ismét lépett egy nagyot a 4K SXRD házimozi-projektorok választékának bővítésében. A két új lézerprojektor – a teljesítményéhez képest – minden eddiginél kompaktabb, azaz súlyban és méretben kisebb az eddigieknél.


01.jpg

 

A két új modellt jubileumi kiadásnak is tekinthetjük, mivel a Sony idén ünnepli első házimozi-projektorának 50. évfordulóját. Ha nem is soroljuk fel a fejlesztés minden állomását, néhány típust megemlítünk a jubileum alkalmából. Az első színesben vetítő készülék még katódsugárcsövekkel készült (Trinitron technológiával készült vetítő CRT-k). A vetítőernyő mérete 50” volt:

 

02.jpg

Sony VPP-2100: az első színes videovetítő rendszer 1973-ból

 

Ezt követően az LCD technológia mérföldes léptekkel fejlődött, a nagy és nehezen mozgatható CRT projektorok pedig – bár még sokáig használatban maradtak – nem voltak nagyon praktikusak. Az LCD fejlesztés eredménye lett a Sony első, otthoni használatra szánt 3LCD projektora:

 

03.jpg

1993: az LPH-350J három LCD panellel megépített vetítő volt a Sony konzumer piacra szánt első LCD-es házimozi projektora

 

Tíz év múlva, 2003-ban a Sony kihozta az első – immár SXRD panelekkel dolgozó, azaz az LCoS reflektív technológiát alkalmazó, Full HD felbontású házimozi-vetítőjét:

 

04.jpg

A Qualia 004 típusjelet viselő projektor felbontásban és natív kontrasztarányban újabb mérföldkő volt a Sony fejlesztésében, különösképpen az SXRD technológiának köszönhetően

 

Az első 4K natív felbontású házimozi-projektor megjelenésének éve 2011 (igaz, ezt 2007-ben megelőzte a digitális mozikba (nem házimoziba) szánt SRX-R220-as nagy teljesítményű 4K projektor kifejlesztése).

 

05.jpg

A Sony VPL-VW1000ES volt az első 4K natív felbontású házimozi-projektor – természetesen szintén SXRD fénymodulátor panelekkel

 

A háttérben időközben komoly fejlesztések folytak a fényforrások területén: a cél a hagyományos, és sok hátrányt mutató nagynyomású higanylámpa (UHP lámpa) kiváltása volt. A projektorgyártók különféle hibrid, illetve LED-es megoldásokkal álltak elő, de ezek mára vagy kiszorultak a gyakorlatból, vagy fényerőben (a LED-ek esetében) nem tudtak eleget nyújtani a nagyobb képméretek esetében. Visszatekintve tudjuk, hogy az időtálló megoldás a lézerforrás használata lett. A nagy mozivetőknél teret hódítottak az RGB lézereket használó fényforrások, a házimozi szegmensben viszont a kék lézer/foszforkerék kombináció (vagy ennek valamilyen továbbfejlesztett változata) lett uralkodó.

 

Az első – nem otthoni vetítésre szánt – 3LCD lézerprojektort (VPL-FHZ55) a Sony a 2013-as ISE rendezvényen mutatta be Amsterdamban.

A technológia nemsokára átkerült a házimozi szegmensbe is, mindjárt egy 5000 lumenes 4K projektorba, a VPL-VW5000-esbe.

 

06.jpg

2016: megjelent a házimozi-projektorok „zászlóshajója”, az 5000 lumen fényáramot produkáló VPL-VW5000, amely elsődleges fényforrásként kék lézert tartalmazott

 

Most pedig ugorjunk a mába, illetve a tegnapba: 2021-ben hozta piacra a Sony az új „zászlóshajót”, a 10.000 lumenes GTZ380-as lézerprojektort, amely hatalmas vászon megvetítésére alkalmas az otthonokban.

07.jpg

A GTZ380-as modell színtartománya a DCI-P3 mozis referencia- színteret 100%-osan lefedi, és a nagy fényerőnek is köszönhetően a HDR megjelenítést új szintre emelte. A Sony ebbe a projektorba építette be először az eredetileg a Bravia XR televiziócsaládhoz kifejlesztett Cognitive Processor XR™ projektorba szánt változatát, az X1 Ultimate for projector processzort

 

A GTZ380-assal csaknem egyidőben kisebb, kompakt lézeres modellek is kijöttek, mint a VW870ES és a VW790ES.

 

Ezek voltak tehát az előzmények (a bemutató távolról sem teljes), és most a Sony meglepte a piacot a címben megnevezett két új házimozi-projektorral (pontosabban egyelőre bejelentette a megjelenésüket), amelyek főbb jellemzői a következők.

 

VPL-XW7000ES és VPL-XW5000ES

  • Korszerű tervezésű, és a világ legkompaktabb kivitelűnek mondható lézerprojektorok, amelyek ragyogóan integrálhatók az otthoni környezetbe.
  • Megnövelt fényerő (3200, ill. 2000 lumen), amellyel jobban sikerül kivédeni a környezeti fények hatását.
  • Natív 4K SXRD minőség és Motion-flow technológia sportesemények vagy játék esetében, késleltetése vagy interferencia nélkül.
  • A világ legkisebb, 0,61”-es 4K SXRD panelje (kb. 8,3 millió pixel).
  • Input lag reduction, azaz bemeneti késleltetést csökkentő mód, amely javítja a projektor reakciósebességét, és a lehető legjobb élményt biztosítja a gamerek számára.
  •  Dynamic HDR Enhancer, azaz a HDR kép dinamikájának javítása. Az X1 Ultimate for projector processzora világos jeleneteket világosabbá, a sötéteket sötétebbekké teszik a lézertechnológiának köszönhetően.
  • Live Colour Enhancer. Az XW7000ES el van látva ezzel az újonnan kifejlesztett funkcióval, amelynek aktiválásával élénkebb és ütősebb képek hozhatók létre a saturáció befolyásolása nélkül (pl. bőrszínek).

A VPL-XW7000ES és a VPL-XW5000ES felváltja az összes lámpás Sony házimozi-projektort, továbbá a a VPL-VW790ES lézerprojektort is. A VPL-VW890ES, a VPL-VW5000ES és a VPL-GTZ380 továbbra is megmarad a kínálatban.

 

(Forrás: Sony sajtóközlemény)

 

projektor.hu

‹‹‹ További Hírek