Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Zsebprojektorok tesztje

3M MPro150 és Optoma PK301

 

2010. augusztus

 

Az alacsony fogyasztású és nagy fényerejű LED fényforrások folyamatos terjedése és fejlődése sokféle projektoros alkalmazásban jelentett technikai előrelépést az utóbbi időben. A tenyérnyi méretű mini vagy „piko” projektorok megjelenése is a LED technológiának köszönhető. Ezek a kis vetítők nem létezhetnének hagyományos fényforrással, a kis méret megakadályozza a hagyományos lámpák használatát. A legújabb LED-es modellek közül kipróbáltunk két típust, abban a reményben, hogy megtudhatjuk, hol is tartanak tudásban ezek a kis vetítők.


3M MPro150 és Optoma PK301

 

2010. augusztus

 

Az alacsony fogyasztású és nagy fényerejű LED fényforrások folyamatos terjedése és fejlődése sokféle projektoros alkalmazásban jelentett technikai előrelépést az utóbbi időben. A tenyérnyi méretű mini vagy „piko” projektorok megjelenése is a LED technológiának köszönhető. Ezek a kis vetítők nem létezhetnének hagyományos fényforrással, a kis méret megakadályozza a hagyományos lámpák használatát. A legújabb LED-es modellek közül kipróbáltunk két típust, abban a reményben, hogy megtudhatjuk, hol is tartanak tudásban ezek a kis vetítők.

 

Általában a zsebprojektorokról

 

Ezek a kis készülékek természetesen kifejezetten ultrahordozható felhasználásra születtek. Ez a kis méretből adódóan magától értetődik, de ami fontos, hogy a hagyományos (lámpás) kompakt méretű projektorokkal ellentétben, ezek a kis gépek saját energiaforrással (akkumulátor) vannak ellátva. Ezen felül általában dokumentumok, képek, és videók megjelenítésére is képesek a beépített memóriájukkal, illetve memóriakártyák segítségével.  Ez a legfőbb előnyük, hiszen használatukhoz nemcsak hogy tápegységre és hálózati áramra, de számítógépes vagy egyéb forrásra sincs szükség.

 

Természetesen akkus üzem mellett erősen korlátozott fényerő és üzemidő áll rendelkezésre. De ahogy fejlődik a LED technológia, ebben is egyre jobb paraméterekkel rendelkező készülékek várhatók.

Fontos még, hogy minden esetben 1-chipes megoldást alkalmaznak ezeknél a vetítőknél, hiszen ilyen kis házban nem nagyon fér el egy 3-chipes fény útvonal. Az 1 chip miatt viszont szivárványra számíthatunk, főleg ha nem DLP rendszerű a kis projektor.

 

3M MPro150


A 3M új projektora LCoS technológiát alkalmaz, fényereje 15 lumen, felbontása 640 x 480. A fényerő adatból már következtethetünk arra, hogy a használható képméret igen kicsi lesz, valamint az LCoS képalkotás DLP-hez képesti lassúsága a megszokottnál is több szivárványozást sejtet. Bemenetekkel szépen el van látva. Bár HDMI nincs rajta, de szinte minden más megszokott forrásból használható, és természetesen memóriakártyával (microSD) is használható.

 

Külső felépítés


Az MPro150 valóban zsebbe csúsztathatóra sikerült. A tenyérbe illeszkedő készülék kezelő gombjai kézben üzemeltetésre lettek kitalálva. Fogásra és méretre az egész projektor olyan, mint egy átlagos távvezérlő. Csak itt maga a megjelenítő is belefért ebbe a távvezérlőbe.

 

MPro150.JPG

Igazi szebbe csúsztatható méret

 

A készülék méretének és súlyának csaknem harmadrészét a 2200 mAh-s Li-polimer akkumulátor adja. A bemenetek a hátoldalon találhatók, videobemenetre saját csatlakozót és kábelt használ. A projektor alján egy hagyományos fotóállvány csatlakozás van, amellyel stabilan tudjuk rögzíteni az asztal lapjától magasabb pozícióban. Ez ajánlott is, hiszen a levegő áramoltatásához alul érdemes szabad helyet hagyni, valamint mivel az optika nem felfelé vetít, hanem előre (azaz a kép középpontjában van az objektív tengelye), ezért ha nem akarunk trapéz alakú képet, akkor nem tudjuk az asztallapra helyezni a vetítőt.

Használat közben

 

Bekapcsoláskor teljes csendben indul a vetítő. A hűtés persze néhány perc múlva beindul, méghozzá nem kis zajt csapva. Hosszabb használat esetén mindenképp számítsunk rá, hogy a vetítő zúgni fog.
A fényerő a vártnak megfelelően igen kicsi. Videó- és képnézegetésre napfényes szobában még egészen is képmérettel is alkalmatlan. Prezentációra fehér alapú dokumentumok esetén még használható lehet, de alapvetően a 15 lumenes fényerővel sok fényben nem fogunk tudni mit kezdeni. Teljes sötétben már sokkal használhatóbb a készülék, de itt is meg kell elégednünk a maximum 40-50 cm széles képpel.

 

A készülék kezelése meglehetősen egyszerű. Zoomállítási lehetőség nincs, a fókuszt tudjuk csak álltani. Kézbe véve a projektort könnyen tudunk a menüben kutakodni, mintha egy távvezérlőt nyomkodnánk. A menü kicsit nehézkesen mozog, nem veszi jól a gombok nyomását.

A beépített dokumentum-, kép- és videomegjelenítő nagyon hasznos, főleg, hogy például PDF megjelenítés is van benne. Így prezentációkat igen könnyen el tudunk készíteni. A képmegjelenítő rész kicsit lassú és nehézkes, valamint több kép megjelenítésével is baja volt, valószínűleg a fájlnevekkel gyűlt meg a baja. A videolejátszás is némieg problémás, sok fájlformátummal és kodekkel próbáltam, de csak egy-két formátum működik jól, a hanglejátszás is gyakran hiányzott. A PDF-ekkel nem volt gond.

Az akkumulátor kifejezetten sokáig bírta, de arra ne számítsunk, hogy egy mozifilmet végig tudunk nézni vele. Maximális fényerőn kb. 90 percig tud üzemelni.

 

Képminőség


Természetesen nem vártam el egy ilyen készüléktől a referencia képminőséget, de a szabványos méréseket elvégeztem rajta. Fényereje 13,5 lumen lett, kontrasztja pedig 550:1. Már a képek nézegetése közbe is látszott hogy a színbeli teljesítmény nem a legjobb, sok kép erősen pontatlan és túlszínezett volt. Kalibrációra nincs lehetőség, gyakorlatilag nem tudunk belenyúlni a képbe semmilyen szinten.

A mérések alapján a Rec.709/sRGB tartományhoz képest így fest a vetítő:

 

3m-pocket.jpg

A mért RGB együttfutás, és az alapszínek helye a CIE diagramon a 3M MPro150 esetében

 

Látható hogy az RGBCMY referenciapontokhoz (fekete háromszög) képest a mért értékek (fehér háromszög) jóval magasabb színtelítettség pozícióban helyezkednek el. Ezért voltak olyan nagyon színesek a megjelenített képek és videók. A színhőmérséklet nem az igazi, a vörös tartomány igen hiányos, emiatt kicsit hideg a vetítő képe, főleg az alsó tartomány.

 

A pontatlan színek mellett jól látható gond a szivárvány. Ez inkább csak teljes sötétségben látható a kis fényerő miatt. Ha ide-oda mozgatjuk a szemünket a képen, akkor a DLP projektorokhoz képest sokkal inkább látható a szivárvány, és egy kis színátmenet-sávosodás is előjön, ami ugyancsak a lassú RGB szekvenciaváltás miatt lehetséges.

Fotó megjelenítése és a videolejátszás nem a legszebb (igaz, egy prezentációs vetítőről van szó, de a mai prezentációkban egyre több a fotó és a mozgókép). A képeket pixelesen skálázza 640 x 480-ra, és a videók képi világa is meglehetősen zavaros. A színek nagyon erősek és pontatlanok, sokszor sávosodnak, ami kiemeli a videotömörítési hibákat. Nézhető, de nagyon messze van a jótól.

 

A kontraszt elfogadható ezen a szinten, de teljes feketénél meglehetősen inhomogén a kép, mindenféle bevilágítás látható. Nyilván ez nem egy mozivetítő, így nem ez a legfontosabb szempont.

 

Összegzés


Első ránézésre izgalmas kis projektor, de az alacsony fényerő erősen limitálja használhatóságát. Képminősége a szokásos (nem piko-) projektoroktól nagyon elmarad, de egy ilyen vetítő feladata nem a tökéletes képi világ előállítása, hanem a maximális hordozhatóság. Ebben viszont verhetetlen ez a kis szerkezet.

A hazai disztributor a 3M Hungária Kft., a bruttó (fogyasztói) ára kereskedőtől függően 100.000 és 117.000 Ft között van.

 

Előnyök

- nagyon kis méret

- sokféle bemenet

- a prezentációs fájlformátumok széles körű támogatása (doc, ppt, xls, txt, pdf)

- jó akku idő, egy hosszabb prezentációt is elbír

- 1 GB beépített memória és 2 GB microSD kezelése

Hátrányok

- kicsi fényerő

- zajos hűtés

- akadozó menü, és válogatós videolejátszás

- kicsit magas ár

- kalibrálhatóság hiánya, illetve erősen pontatlan gyári beállítás

 

Gyári adatok


Fényerő: 15 lumen

Felbontás: 640 x 480

Fényforrás: LED

LED élettartama: 15 000 óra

Bemenetek: microSD foglalat, mini USB, VGA, komponens videó, kompozit videó

Hangszóró: 2 W

 

Optoma PK301


Az Optoma pikoprojektora sokkal inkább hasonlít egy hagyományos vetítőre. A fény útvonala hasonló, mint egy átlagos 1-chipes DLP projektoré, így az objektív elhelyezése is hasonló.

A specifikációkban ígéretes dolgokat olvashatunk, hiszen akkumulátoros projektor létére igen magas, 50 lumen fényerőt ad meg a gyártó, és a 854 x 480 felbontás 2000:1 kontraszttal is csábító adat.

 

Küllem


Nagyon formás és masszív kis projektor a PK301. Kézbe véve és közelről vizsgálva is jó minőséget sejtet. A pici objektív kilóg ugyan a projektorból, de a hozzá adott tok igen jól védi a vetítőt, amely így még a tokba csúsztatva is zsebre rakható méretű marad. A vezérlőgombok a projektor tetejére kerültek, de van a vetítőhöz távvezérlő, így van mód a könnyebb irányításra.

 

optomapk301.JPG

 

Használat közben


Bekapcsoláskor teljes csendben indul, és amíg akkuról hajtjuk, csendben is marad. Ez nagy pozitívum, de hozzá kell tenni, hogy akkumulátoros táplálás mellett csupán 18 lumen fényerőt sikerült mérni. A teljes rendelkezésre álló fényerőt csupán akkor kapjuk meg, ha hálózati adapterről tápláljuk. Ekkor már a hűtés is beindul, és bár nem nagyon hangos, de jól hallható.

 

Akkus fényereje nem magas, de láthatóan jobb, mint a 3M-é volt. Emiatt valamelyest jobban használható világosabb környezetben is, de érdemes hálózatról táplálni, mert sokkal jobb a képminőség és az 50 lumen fényerő már egy kifejezetten használható projektort ad. Természetesen a hordozhatóság sokat csökken, hiszen magunkkal kell vinnünk a tápot is, valamint szükség lesz 230 V-os hálózatra, de ha ezeket meg tudjuk oldani, akkor tudjuk igazán kihasználni ezt a készüléket.

 

Fotó megjelenítése egészen jó, nem válogatós, és szépen skáláz natív felbontásra. A videókkal sem volt annyi gond, sok mindent lejátszott, de akadtak azért problémás formátumok.

Az akku lemerülési edeje nem túl magas, nagyjából 40-50 percet bír normál fényerejű módban. Van Eco mód is, de ott akkuról már nem sok fény jön ki belőle. Egy rövidebb prezentációra mindenesetre használható a 40 perc, de filmezni vagy tévézni már kevés lesz.

 

Az optikai rendszer a mérethez képest elfogadható. A pixelek nem teljesen élesek, de ehhez a felbontáshoz elégnek tűnt az objektív felbontó képessége.

 

Képminőség


Az akkumulátoros és a hálózati üzem között nemcsak fényerőben, de képminőségben is látható különbség van. Ezt a mérések is jól megmutatták.

 

optoma-pocket-battery.jpg

A PK301-es RGB együttfutása és a mért színpontok helyzete a referenciapontokhoz képest a CIE diagrammon, akkumulátoros táplálás esetén

 

optoma-pocket-230v.jpg

A mérési eredmények hálózati adapteres táplálás mellett

 

A két üzemmód között színvisszaadásban és színhőmérsékletben is nagy a differencia. A színek telítettsége mindét módban igen magas. Van mód csökkentett színtartományba visszavenni, de még így is erősen túlszaturált a kép az sRGB referenciapontokhoz képest. A színhőmérséklet messze nem jó egyik módban sem, de hálózatról összességében sokkal jobb a képi világ. A színek jobban a helyükön vannak és a szürke megjelenítés is itt a jobb.

Kalibrálásra minimális lehetőség van, ami kimerül a kontraszt végpont állításban. Ez jól is jön, mivel a felső tartomány 100%-ba kifut, és nem jó a végpont. Hiába van kontraszt-beállítási lehetőség, tökéletesre nem lőhető be.

Az on/off kontraszt valamivel jobb, mint a 3M esetében, 750:1-et mértem. A képi dinamika is jobb volt, ez a DLP technológiának köszönhető. Érdekesség hogy a DMD chip 45 fokban elforgatva adja a képet, azaz a pixelek sarkukra állított négyzetek.

 

optoma-dmd.JPG

A pixelstruktúra 45 fokban elforgatott

 

Összességében a képminőség egészen elfogadható. A videolejátszás és a fotó megjelenítés is relatíve korrekt, kicsit erős színekkel. A videolejátszás van olyan jó, hogy akár egy filmet is vagy egy-egy sorozatepizódot megnézzünk vele. Ehhez a 16:9 képarány is igen jól passzol, de ne várjunk tőle komoly videoképet, egy teljesen alap házimozi vetítő is sokkal jobb képet ad.

 

Analóg bemeneten a videojelet szépen dolgozta fel, azaz TV-helyettesítőnek nem rossz, de külső tuner kelleni fog hozzá. A mérések alapján a specifikációban megadott 50 lument hozza a projektor hálózatról üzemeltetve, és ez a fényerő már egészen jól használható. Teljes sötétben akár 1 méter széles képet vetítve is tűrhető fényerőt ad.

 

Összegzés


Kifejezetten szimpatikus volt ez a kis projektor. Jó minőségű és jól megépített készülék. Képminősége elmarad egy „normális” projektorétól, de pikoprojektor létére viszonylag nézhető a képe, és hálózatról üzemeltetve egészen használható a fényereje. Teljesen reális, hogy magunkkal vigyük, mondjuk egy nyaralásra, és a nappal felvett videókat visszanézzük vele. Vagy esetleg TV-helyettesítőnek használjuk egy külső tunerrel.

A PK301-es forgalmazója az LSK Hungária Kft., az ára bruttó 121.125 Ft.

 

Előnyök

- korrekt fényerő 230 V-os hálózatról üzemeltetve

- nézhető képi világ, relatíve jó kontraszttal, és jó egyidejű kontraszttal

- korrekt kivitelezésű masszív készülékház

- sokféle bemenet

Hátrányok

- akkuról gyenge fényerő és gyengébb képminőség

- minimális kalibrálhatóság

- kicsit rövid ideig használható akkumulátorral

- színek pontatlansága

 

Gyári adatok


Fényerő: 50 lumen

Felbontás: 854 x 480

Technológia: DLP

Fényforrás: LED

LED élettartam: 20 000 óra

Bemenetek: microSD foglalat, micro USB, VGA, kompozit videó, mini HDMI

Hangszóró: 2 W

 

balagee

‹‹‹ További Tesztek