Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Panasonic projektorok - ISE 2014

2014. február

 

A Panasonic több mint egy évtizede jelentős szereplője a projektorpiacnak, de amióta felvásárolta a Sanyo céget – amely szintén élvonalbeli vetítőket gyártott – valóságos projektor-nagyhatalom lett, elsősorban a nagyteljesítményű „large venue” és az installációs kategóriában. Az ISE 2014 kiállításra a cég a projektorok mellett egy sor síkpaneles signage megoldást is bemutatott, és egyéb látnivaló is akadt, mi azonban most a vetítő-újdonságokra fókuszálunk.


2014. február

 

A Panasonic több mint egy évtizede jelentős szereplője a projektorpiacnak, de amióta felvásárolta a Sanyo céget – amely szintén élvonalbeli vetítőket gyártott – valóságos projektor-nagyhatalom lett, elsősorban a nagyteljesítményű „large venue” és az installációs kategóriában. Az ISE 2014 kiállításon a cég a projektorok mellett egy sor síkpaneles signage megoldást is bemutatott, és egyéb látnivaló is akadt, mi azonban most a vetítő-újdonságokra fókuszálunk.

 

P1.jpg

 

A négy fő – professzionális és üzleti – kategóriában (large venue, fixed installation, portable és short throw) összesen 20 új típust hozott ki a cég, amelyek lényegében hét „családba” sorolhatók. Ezen felül bemutatott egy 4K prototípust, továbbá egy professzionális 4K stúdiómonitort, és egy saját fejlesztésű LSI 4K processzort a tervezett 4K lejátszóhoz – mindez része a Panasonic 4K stratégiájának (erre még visszatérünk).

 

Szemmel láthatóan (és a standon érzékelhetően) az egyik központi téma a „lámpamentes” SOLID SHINE család két új tagja, a PT-RZ670 és a PT-RW630 volt. Az előbbi WUXGA, az utóbbi WXGA natív felbontású, mindkettő fényereje 6000 lumen. Ezek már a második generációs hibrid projektorok, az első generáció négy típusát korábban bemutattuk oldalunkon.

 

P2.jpg

Új SOLID SHINE projektorok a Panasonictól: a PT-RZ670 és a PT-RW630 modellek. Fényerőben sikerült nagyot előrelépni, az új készülékek 6000 lument produkálnak

 

Az 1-chipes „Laser Light Source” projektorok tartozéka a standard objektív, de az „L” sorozatú típusváltozatok cserélhető objektívvel rendelhetők. Mindkét új modell alkalmas a Digital Link kapcsolatra, amely a HDBaseT szabvány Panasonic-féle implementációja.

A SOLID SHINE installációs projektorok előnyeit egyszerűbben szemléltethetjük a következő, a standon látott összefoglaló képpel, mintha hosszasan leírnánk:

 

P3a.jpg

Az előnyök összefoglalása: szabadon választható pozíció, szabadon választható vetítési felület, és a karbantartás szükségtelensége

 

A standon látványosan mutatták be, hogy egy körbeforgó talapzatra szerelt PT-RZ670-es hogyan képes bármilyen – függőleges, ferde vagy vízszintes – pozícióból. A megcélzott felhasználási terület természetesen a digitális signage, az üzletek, múzeumok, szimuláció, vezérlőterem, nagy előadóterem és más alkalmazások. A két új típus feltehetően 2014. harmadik negyedévétől lesz elérhető.

 

P4.jpg

A tengelye körül folyamatosan körbeforgó PT-RZ670 jól szemlélteti, hogy a projektor bármilyen szögből képes vetíteni

 

A tervek szerint a SOLID SHINE fejlesztése folytatódik, a 3. generáció eléri a 10.000 lumen fölötti fényerőt, és a cég a még nagyobb teljesítményeket is megcélozta. A Panasonic szeretne a nagy fényerejű lámpamentes projektorok technológiájának vezető fejlesztőjévé válni.

 

P5.jpg

A SOLID SHINE projektorok Panasonic által tervezett jövője: fényerőnövelés 10.000 lumen fölé, majd még tovább

 

A Panasonic másik büszkesége, illetve újdonsága ezen a bemutatón a legnagyobb teljesítményű large venue (felhasználási terület: rental/staging, múzeumok, közösségi terek) családba tartozó PT-DZ16K volt: egy 3-chipes DLP, Full HD, 16.000 lumenes gép.

 

P6a.jpg

A Panasonic legnagyobb teljesítményű 3-chipes DLP projektorai családjának legújabb tagja a 16.000 lumenes PT-DZ16K

 

A család korábbi tagjai: a PT-DZ21K (WUXGA), a PT-DS20K (SXGA+) és a PT-DW17K (WXGA).

A DZ-16K kompakt felépítésének, alacsony fenntartási költségeinek és kis működési zajának köszönhetően a következő területeken ajánlott: bérlési piac, templomok/gyülekezetek, vezérlőtermek, nagy auditóriumok/szállodák, múzeumok, szórakoztató központok.

4 db UHM lámpát tartalmaz, és természetesen bírja a 24/7 non-stop működtetést. Fejlett geometriai beállítási képességekkel bír, sőt opcionális lámpával az álló formátumú (portrait) vetítésre is használható.

Egy sajátos alkalmazásra is felfigyeltünk a standon. A Brandenburgi Kapu makettjén az „épületfestés” (mapping) szerepkörében mutatkozott be a PT-DZ16K.

 

P7.jpg

                                     "Épületfestés" (mapping) Panasonic-módra

 

A PT-DZ21K…, PT-DZ13K… és a PT-DZ870… professzionális projektorcsaládokkal kapcsolatban meg kell említenünk az ET-CUK szoftvert, illetve az Auto Screen Adjustment upgrade készletet (tulajdonképpen a Geometry Manager Pro szoftver upgrade-je), amely lehetővé teszi a többprojektoros rendszerek edge-blending, colour matching beállítását, és a geometriai korrekciót a többszörözött, illetve görbült (konvex, konkáv vagy S-alakú) felületeken. A rendszer maximum 48 egység vezérlésére alkalmas (4 vízszintes x 4 függőleges x 3 stacking). Ennek láthattuk egy egyszerű megvalósítását a Panasonic standján, 2 db PT-DZ870-es projektorral, amely az installációs kategória legnagyobb teljesítményű típusa.

 

P7ab.jpg

Széles kép vetítése görbült felületre 2 db PT-DZ870 projektorral, az Edge Blending és a Warping bevetésével

 

Még mindig az installációs kategóriánál maradva, a kisebb teljesítményű (5-6000 lumenes) projektorok körében komoly modellfrissítésnek lehettünk tanúi. A Panasonic nem kevesebb, mint öt új LCD típust jelentett be. Külsőre teljesen egyformák, a lényeges különbség a natív felbontásban van. A PT-EZ580, PT-EW640, PT-EX610, PT-EW540 és PT-EX510 felbontása rendre WUXGA, WXGA, XGA, WXGA, XGA, a fényerő pedig 5400, 5800, 6200, 5000, illetve 5300 lumen. Az első három típus képes a Digital Link csatlakoztatásra.

 

P8a.jpg

                                 A PT-EZ580 installációs projektor működés közben

 

Bár oldalunkon már többször szóba került a HDBaseT multimédiás átviteli szabvány, beszéljünk néhány szót a Panasonic ennek megfelelő Digital Link implementációjáról. A Digital Link már a tavalyi ISE-n megjelent a Panasonic PT-VW431D projektorában (ez volt az első Digital Link projektor), és az ET-YFB100 Digital Interface Box formájában. Ez utóbbi fogadja a bemeneti jeleket a különböző AV forrásokból, illetve PC-ről, és egyetlen, akár 100 m-es Cat5e/6 kábelen továbbítja a projektor felé, amely azt RJ45 típusú csatlakozón fogadja. A Digital Link néhány 2-irányú funkcióval bővíti a HDBaseT alapszabványt, lényegében csupán ennyiben különböznek.

Az előnyök: a költséghatékonyság, az áthidalható nagy távolság, és a minőség teljes megőrzése.

 

P9.jpg

 

A Digital Link harmadik fél által gyártott HDBaseT eszközökkel is együttműködik. Ilyenek a Crestron, az Extron, az AMX, a Gefen, a Kramer, az Atlona, az Aurora, a ComQi jeladó (átalakító) eszközei.

 

P10 - HDBaseT.jpg

 

A Digital Link lehetőségével ellátott Panasonic projektorok köre az utóbbi időben jelentősen kibővült. Az installációs kategóriában ilyen az összes SOLID SHINE modell, a PT-DZ870/DW830/DZ100, a PT-EZ770Z/EW730Z/EX800Z, plusz a fent említett 3 új installációs vetítő. A hordozható kategóriában szintén találunk öt Digital Link képességekkel rendelkező típust: a már említett PT-VW431D mellett a PT-VW435N/VW430/VX505N/VX500 modelleket.

 

Visszatérve az újdonságokra, a hordozható projektorok választéka hat új típussal bővül, valamennyi az LCD technológiát alkalmazza. A PT-LW330 és -LW280 WXGA natív felbontásúak, 3300, illetve 2800 lumen fényerővel, a PT-LB360, -LB330, -LB300 és -LB280 felbontása XGA, a fényerő pedig 3600 és 2800 lumen között van.

 

P11 - Portable PT-LB360 series.jpg

 

Még egy projektor-osztályt kell alaposabban szemügyre vennünk, éspedig az ultrarövid vetítési távolságú készülékeket, amelyekből nem kevesebb, mint 6 új modellt kínál a cég. Az LCD technológiát alkalmazó gépek között egy interaktív típus is van, a PT-TW341R, a többi öt lényegében egy családot alkot, változó felbontással (WXGA/XGA) és fényerővel (3200 – 2700 lumen).

 

P12 - Interactive short-throw_PT-TW341R.jpg

 

Az interaktív PT-TW341R projektor 3200 lumen fényerejű, lámpaélettartama különösen hosszú (8000 óra), a szűrőcsere 5000 óránként esedékes. 80”-es átlóméretű képet 75 cm távolságból tud vetíteni, a vetítőernyő görbületét képes kiegyenlíteni, továbbá függőleges, vízszintes és sarok-torzítást is korrigál (erre persze a nem interaktív változatok is képesek). Az interaktív funkcionalitáshoz tartozik az automatikus driver-telepítés (csak Windows alatt), az automatikus kalibráció, a megnövelt képfrekvencia a kényelmesebb írás érdekében és a két toll támogatása. A használathoz nincs szükség interaktív fehértáblára!

 

Visszakanyarodva a cikkünk elején említett Panasonic 4K stratégiájára, a cég – szokásához híven – nem csak a megjelenítőkben (4K signage panelekben és 4K projektorokban) gondolkodik, hanem teljes rendszerben. A síkpaneles LED LCD professzionális kijelzőkből két típus fog kijönni, egy 98”-es és egy 84”-es modell. Ami a projektort illeti, a 4K prototípusát láthattuk is az ISE 2014-en. Annyit tudunk, hogy a large venue vagy signage célokra szánt 3-chipes DLP projektor „pixel-négyszerező” (optikai pixel-eltolás) technikát alkalmaz, mivel a Texas Instruments a 4K DLP chipet egyelőre csak digitális mozivetítőkhöz hajlandó a fejlesztő cégek rendelkezésre bocsátani (kivéve néhány kiválasztott partnert), egyébként 2K chipet szállít, ezt kell/lehet használni a 4K fejlesztéshez is. A 4K projektor fényereje 20.000 lumen, natív felbontása WUXGA.

 

P13.jpg

                         4K felbontású Panasonic projektor-prototípus a kiállításon

 

A „4K innovációs sarokban” a cég bemutatott egy 31”-es professzionális 4K produkciós monitort is (BT-4LH310), amely a 4K műsorkészítésben elengedhetetlen. Ez a monitor a 4K (4096 x 2160) és a QFHD (3840 x 2160) felbontást is kezeli, és reprodukálja a DCI (P3) színtartományt – ez a digitális moziszabvány. Az új LUT betöltési funkcióval lehetséges a nagypontosságú színkezelés a digitális filmkészítési munkafolyamatban.

Az alábbi képen a BT-4LH310-es monitor alatt látható a Panasonic VariCam 35 4K videokamerája, amely az előzetes adatok szerint nagyon-nagyon kedvező jellemzőket mutat. Az AVC Ultra 444 nagyon hatékony és kiváló minőségű kodek, a Super 35 mm-es képérzékelő és a PL objektívfoglalat, továbbá sok egyéb tulajdonsága akár az Alexa riválisává is teheti.

 

P14.jpg

      A 4K technológia fejlesztése jegyében kihozott 31"-es produkciós monitor és VariCam kamera

 

A forrásoldalt (felvételt) tekintve a 4K VariCam 35 videokamerán kívül hamarosan elérhető lesz az AG-GH4U jelű Lumix digitális fényképezőgép, amely a világ első nem-tükkörreflexes kamerája 4K kiemelkedő videofelvételi képességekkel (4K 24p és QFHD 30p), és sok más különleges jellemzővel. A 4K 4:2:2 jelet 4 db SDI (Quad Link) kimeneten adja ki. Ez a készülék ugyan nem volt látható az ISE-n, de a létezéséről tudunk.

 

Az említett 4K eszközökön kívül a Panasonic talált egy „rést” a teljes 4K láncban, éspedig a 4K lejátszót. A cég által kifejlesztett PH1-Pro4 LSI rendszer rendelkezik mindazon funkciókkal és képességekkel, amelyek egy 4K lejátszó megvalósításához szükségesek. Így támogatja a 4K videó-, a 4K állókép- és a 2 x 2K „multiple” videólejátszó fejlesztését. A PH1-Pro4 fejlesztőkártya, a hozzá tartozó dokumentáció és szoftver már elérhető.

 

P15.jpg

    4K lejátszók készítéséhez felhasználható, Panasonic fejlesztésű kártya a PH1-Pro4 LSI áramkörrel

 

A képen egy SSD-vel meghajtott PH1-Pro4 fejlesztőkészlet  „deszkamodellje” látható, amely minden bizonnyal egy ígéretes 4K lejátszómegoldás előfutára lehet.

 

N. Á.


‹‹‹ További Projektorújdonságok