Fórum   bejelentkezés

Felhasználó

Jelszó

Regisztráció

Feliratkozás hírlevélre

Projektorok böngészésére, összehasonlítására használja a
» teljes listát,
az igényei szerinti projektor kiválasztására a
» projektorkeresőt,
konkrét gyártó és típus kiválasztásához pedig kövesse az alábbiakat:

Kiválasztott termékek

Nincs termék kiválasztva

Cégnév:

Név:

Telefonszám:

E-mail cím:

Egyéb közölnivaló

Bérlés

Ha projektort, és a vetítéshez szükséges más kellékeket sze- retne bérelni, elég kitöltenie egy bérlési űrlapot, és munkatársaink emailben, telefonon vagy szemé- lyesen megkeresik Önt.

Bérlési űrlap

Tesztek Archívum

Nemcsak home projektor

Epson EH-LS100

  2018. május   Az Epson LS100-as lézerprojektora – bár a típusjelben a „H” az otthoni felhasználásra utal – megpróbálja összeházasítani a multimédia-fogyasztás rugalmasságát a professzionális adatvetítéssel, a nagy fényerőt a jó képminőséggel, az egyszerű telepítést és a praktikus elhelyezést a nagy képmérettel. Mindezt a karbantartást nem igénylő, hosszú élettartamú lézerfényforrás alkalmazásával. Nem mindennapi vállalkozás. Lássuk, hogyan sikerült!

Nagyteljesítményű BlueCore 4K lézerprojektor

BenQ LK970

  2018. február   A DLP technológiát előnyben részesítő gyártók számára a Texas Instruments nyitotta meg az 1-chipes 4K-UHD DLP projektorok előállításának lehetőségét. A BenQ az elsők között volt, amely a 0,66”-es DMD chipet használó XPR technológiával készített 4K felbontású vetítőt, párosítva a már korábban kidolgozott BlueCore lézerfényforrásával. Nemrégiben alkalmunk nyílt a BenQ 5000 lumenes 4K lézerprojektorának, az LK970-esnek a tesztelésére.

High end 4K HDR lézerprojektor házimozihoz

Sony VPL-VW760ES

  2017. január   A lézer-foszfor (Z-Phosphor) fényforrást és a saját SXRD technológiáját a Sony nem először egyesíti a 4K házimozi szegmensben (LSPX-W15, VZ1000ES, VW5000ES, GTZ1), de talán a VW760-as az első, amelyet a cég viszonylag elérhető áron kínál, ugyanakkor a nagy felbontás mellett már a HDR kétféle változatát is viszonylag fejlett formában implementálja.

Az első 4K HDR projektor a belépő kategóriában

BenQ W1700

  2018. január   A BenQ alighanem jól felmérte azt az igényt, amely a 4K HDR megjelenítésre alkalmas belépő szintű házimozi-vetítők iránt megjelent. Decemberben a cég piacra hozta a W1700 típusjelet viselő modellt, amelyet most alkalmunk nyílt egy tesztelésnek alávetni.

5000 lumenes, univerzális 4K vetítő

Canon XEED 4K501ST

  2017. október   A Canon 2016-ban mutatta be LCoS panelekkel felépített 5000 lumenes 4K projektorát, a 4K501ST készüléket. Az új hazai Canon projektor-disztribució megszületésével végre nálunk is lehetővé vált a magas minőséget képviselő Canon vetítőkhöz való hozzáférés, sőt e készülékek tesztelése is. Ennek jegyében nyílt alkalmunk arra, hogy közelebbről szemügyre vegyük a 4K501ST egy példányát.

UHD-4K DLP házimozi-projektor

Acer V7850

  2017. július    Az idei februári ISE kiállításon már láthatóak voltak az Acer új UHD-4K DLP projektorai, a V7850 és a H7850, valamint az előd V9800-as (az Acer első UHD projektora), amelyekbe a Texas Instruments DMD chipjét építették be. Április végén azután a gyártó hivatalosan is bejelentette a két új UHD-4K projektor forgalmazását. Hasonló készülékekről van szó, a különbség elsősorban a fényerőben van, és abban, hogy a V7850-es jobban megfelel a szigorúbb házimozi-vetítés követelményeinek. Mi most ennek a projektornak a teszteredményeit tesszük közzé.

Strapabíró installációs 3LCD lézerprojektor

Sony VPL-PHZ10

  2017. június   A kb. 5000 lumenes fényerő-kategóriába pozícionált WUXGA natív felbontású Sony VPL-PHZ10-es (és WXGA felbontású változata, a VPL-PWZ10-es) a februári ISE kiállításon volt először látható. Az előadótermi, oktatási, signage, eladótéri reklám, múzeumi tájékoztató kijelző és más célokra szánt adatvetítőt a Sony meglepően alacsony áron hozta piacra. Néhány napra sikerült egy példányt kölcsönöznünk, és közelebbről megvizsgálnunk.

Strapabíró installációs lézerprojektor

Sony VPL-PHZ10 

2017. június A kb. 5000 lumenes fényerő-kategóriába pozícionált WUXGA natív felbontású Sony VPL-PHZ10-es (és WXGA felbontású változata, a VPL-PWZ10-es) a februári ISE kiállításon volt először látható. Az előadótermi, oktatási, signage, eladótéri reklám, múzeumi tájékoztató kijelző és más célokra szánt adatvetítőt a Sony meglepően alacsony áron hozta piacra. Néhány napra sikerült egy példányt kölcsönöznünk, és közelebbről megvizsgálnunk.

Natív 4K projektor HLG HDR képességekkel

Sony VPL-VW550ES

  2017. május   Tavaly ősszel mutatta be a Sony natív 4K felbontású, SXRD technológiát alkalmazó, akkor legújabb házimozi-projektorát, amely a két előd, a VW320SE és a VW520SE továbbfejlesztésének tekinthető. Küllemét és jellemzőit tekintve nagyon hasonló a VW520SE-hez, amely egy évvel korábban jött ki, de a Sony csakhamar megszüntette a gyártását, és a mostani vizsgálatunk tárgyát képező VW550ES modellel váltotta le.

Lézeres gamer projektor, egyedi chipformátummal

Acer Predator Z850

  2017. április   Már csaknem egy éve, a Predator Z650-es tesztje óta vártuk, hogy mikor lesz alkalmunk közelebbről megismerni az Acer második, kifejezetten játékra szánt projektorát, a Z850-est. Az alábbiakban olvasható a több tekintetben különleges projektor tesztje.

Profi designer monitor

Acer BM320

2017. március   A csúcsminőségű gamer monitorok mellett a nagy felbontású és színhű designer monitorok alkotják a monitorok társadalmának „elitjét” a maguk különleges képességeivel. Piacuk nem nagyon széles, de aki foglalkozásszerűen űzi a grafikai tervezés vagy a fotográfia mesterségét, netán számítógéppel szerkeszt videoanyagokat, annak szüksége lehet egy ilyen készülékre. Az Acer BM320-as monitora még a forgalomba hozása előtt került a tesztasztalra.

Felső-közép kategóriájú házimozi-projektor

BenQ W8000

  2016. február   Lehet, hogy a címbeli kategorizálás kissé túlzó a 4K, a HDR és a WCG előretörésének tükrében, ám a BenQ nagy sikert aratott belépő kategóriás modelljei után nagy várakozás előzte meg a jóval magasabb szintet megcélzó W8000 megjelenését. Bár időközben a BenQ is kijött a maga 4K típusával (W11000), árban ez utóbbi lényegesen magasabb sávba került, mint a W8000. Ezért is voltunk kíváncsiak a sokat ígérő, Full HD felbontású, egychipes DLP projektorra.

Játékra teremtve

BenQ ZOWIE XL2540

  2016. december A BenQ egyike azon kevés monitorgyártónak, amely az idén ki tudott hozni 240 Hz natív frissítési frekvenciájú monitort – kifejezetten gamerek számára. Ez messze a legnagyobb erénye a készüléknek, de azért pár extra szolgáltatást még sikerült a gyártónak beletennie. Karácsony előtt ezt a monitort sikerült elkérnünk tesztelésre.

A szélesebbnél is szélesebb

Acer BX340C

 

2016. december   Egy ideje megszoktuk a 16:9-es formátumú LCD monitorokat, a 4:3-as és 5:4-es oldalarányú készülékekkel már elvétve találkozunk (kivéve a sok éve használt példányokat). A „széles” monitor hallatán ezért a szokásos 16:9 ugrik be, noha már elég sok gyártó kínál ennél lényegesen szélesebb 21:9-es típusokat. Ezek közül most az Acer 34”-es BX340C-t tettük közelebbi vizsgálat tárgyává.

24 hüvelykes, ultravékony Full HD monitorok

Acer RT240Y és AOC I2481FXH

  A véletlen úgy hozta, hogy egyszerre érkezett hozzánk két, a lényeges adatokban hasonló monitor. Érdekesnek ígérkezett az összevetés, hogy melyik miben tud többet vagy kevesebbet a másiknál, és ez hogyan tükröződik az árban. Ezért egyetlen írásban foglaljuk össze a tapasztaltakat.

Ütőképes 3LCD technológia

Epson EH-TW9300W

  2016. október   LS10000-es LCoQ lézerprojektorával az Epson tavaly nagy elismerést aratott a házimozi-szakértők körében. Mostani új termékvonala – EH-TW7300, EH-TW9300 – hagyományos fényforrást használ, és a transzmisszív LCD mint fénymodulátor szintén a korábbi fejlesztési trendet folytatja. Tesztállványunkra most a legfejlettebb változat, a WirelessHD egységgel kiegészített TW9300W került.

UHD gaming monitor

ASUS ROG SWIFT PG27AQ

  2016. október   A „4K” UHD natív felbontású 27 hüvelykes high-end monitort kifejezetten a gamereknek szánta a gyártó, ami már az elnevezésből is kitűnik, hiszen a ROG SWIFT az ASUS gaming monitorainak családneve. Az AHVA panellel bíró készüléket felszerelték az Nvidia G-Sync adaptív szinkron technológiájával, amely – bizonyos határok között – képes kiküszöbölni a korszerű játékoknál egyébként könnyen fellépő képreprodukciós hibákat. Lássuk, hogyan teljesített a monitor a teszt során!

Profi installációs lézerprojektor

BenQ LU9235

  2016. október   Talán nem mindenki tudja, hogy a kereskedelmi forgalomba került első lézer-foszfor projektorokat a BenQ készítette, még 2012-ben (LX60ST és LW61ST), igaz, ekkor már komoly erőfeszítések történtek olyan fényforrások kifejlesztésére, amelyek a hagyományos nagynyomású higanylámpát kiválthatnák. A lámpa persze még egy darabig velünk marad, de sok előnye miatt a lézer egyre több és egyre nagyobb teljesítményű projektorban jelenik meg. Ezek közé tartozik a most tesztelt BenQ LU9235-ös is.

Többcélú 27”-es WQHD monitor

Acer H277HU

  2016. augusztus   Bár ezt a monitort tavaly év vége felé hozta ki az Acer, nekünk most volt alkalmunk tesztelni. Valójában a „H7” sorozat legnagyobb tudású tagja, 27” átlóval és WQHD felbontással. A sorozat másik két típusa: a H277H (27”, Full HD felbontás) és a H275HU (25”, WQHD felbontás).

Adobe RGB, quantum dot monitor

2016. július  

Philips 276E6ADSS

  Azok körében, akik figyelik a monitorok fejlődését, feltűnést keltett ennek a Philips típusnak a megjelenése, két fő ok miatt. Az egyik, hogy minden eddiginél alacsonyabb áron juthatunk hozzá egy Adobe RGB színteret használó display-hez, a másik pedig – talán még nagyobb „dobás” –, hogy ez a monitor a PC monitorok világában elsőként használja a quantum dot technológia egy bizonyos fajtáját a széles színtartomány létrehozására.

Gamer projektor a Predator családban

Acer Z650

  2016. június   Az Acer 2015-ben ráerősített a már régen ismert gamer sorozat, a Predator fejlesztésére. Az egyedi és egységes formatervezésű, félelmetes gyors asztali PC-k, notebookok, monitorok és egy tablet után a cég még tavaly ősszel egy projektorral, a Z650-essel egészítette ki a Predator családot, emellett hamarosan kijön egy még komolyabb gép, a Z850.  Most a Z650-est volt alkalmunk közelebbről megvizsgálni.

Házimozi-csúcsvetítő gyorstesztje

Sony VPL-VW520ES

  2016. január   A Sony 2012 óta fejlesztett natív 4K felbontású, high-end kategóriájú SXRD házimozi-vetítői 2015 végén új családtagokkal bővültek, a VPL-VW320ES és a VPL-VW520ES típusokkal. Idén január elején – sajnos csak másfél napra – sikerült megkapnunk a csúcsmodell VW520ES-t, de a projektor alapos tesztelésére túl kevés volt az idő. Ennek ellenére, amennyire lehetett, megvizsgáltuk a készüléket, és most ennek eredményét közöljük – azzal a megjegyzéssel, hogy remélhetőleg egy alaposabb tesztelésre is lesz lehetőségünk.

Belépő 3LCD Full HD házimozi-projektor

Epson EH-TW5350

  2015. január   Az Epson a jelek szerint ráerősített az 1000 euro alatti árkategóriában kínált, házimozizásra is alkalmas, de „mindenesként” is használható projektorok fejlesztésére. A 600 és 800 euro közötti árú három új modell (TW5210, TW5300 és TW5350) közül alkalmunk volt közelebbről megvizsgálni a TW5350-est, amely fejlett vezeték nélküli átviteli funkciókkal is rendelkezik.

SXRD Full HD újdonság

Sony VPL-HW65ES

  2016. január   A Sony a tavaly szeptemberi IFÁ-n mutatta be „HW” házimozi-projektor sorozatának új tagját, a VPL-HW65ES modellt. Ez a projektor a korábbi HW55ES közvetlen utóda, így kíváncsiak voltunk, hogy csak egy ráncfelvarrásról van-e szó, vagy komolyabb továbbfejlesztésről.

Full HD projektor DARBEE videoprocesszorral

Optoma HD28DSE

  2015. december   Az Optoma legújabb 1080p belépő szintű projektora azzal igyekszik kitűnni az egyre nagyobb számú hasonló árfekvésű készülék közül, hogy a DarbeeVision céggel együttműködve elsőként alkalmazza közvetlenül a projektorban a DarbeeVision széles körben elismert képjavító technológiáját (a „DSE” jelentése Darbee Special Edition). Mivel a projektor más jellemzőiben nemigen tér el a HD26-ostól, mindenekelőtt a Darbee jelfeldolgozás eredményére voltunk kíváncsiak.

Eggyel több belépő kategóriás Full HD DLP vetítő?

Acer V7500

  2015. december   Az utóbbi pár évben elég nagy számban jelentek meg egychipes DLP, belépő szintű házimozi-projektorok. Ezek sok jellemzője eléggé hasonló, tipikus hiányosságokkal és tipikus előnyökkel. Némi időbeli fejlődés persze tapasztalható, ugyanakkor ez a termékvonal mintha stagnálást mutatna. Nézzük, tud-e valami pluszt, a mainstreamtől eltérőt mutatni az Acer V7500-as házimozi- (de „mindenesként” is használható) projektora!

Lézeres házimozi-projektor gyorsteszt

Epson EH-LS10000

  2015. december   Amszterdami bemutatkozása, azaz idén február óta vártuk, hogy mikor sikerül közelebbről megismerkednünk az Epson több szempontból is meglepő újdonságokat felmutató EH-LS10000-es házimozi-projektorával. A házimozi szegmensben idáig még nem találkoztunk a lézer-foszfor fényforrást használó készülékkel. Ezen felül, az Epson ebben a projektorban a reflektív LCD technológia saját változatát (LCoQ – Liquid Crystal on Quartz) alkalmazta, továbbá – igaz, a pixel-eltolás módszerével – lehetővé tette a 4K megjelenítést.

Új ProScene projektor HDBaseT-vel

Optoma W515T

  2015. november   Vizsgált projektorunk az Optoma egyik legújabb, 6000 lumenre specifikált, elsősorban adatvetítésre szánt készüléke. A „T” jelölés a beépített HDBaseT kapcsolatra utal, amelynek lehetőségét a W515T-be beépítették – éppen ez különbözteti meg a W515-ös alapváltozattól. A ProScene az Optoma prémium kategóriás projektorainak családja, így az elvárásaink ehhez igazodnak.

Feljebb a fényerő-létrán

Acer K138ST

  2015. szeptember   Nemrégiben teszteltük az Acer K137i jelű LED-es projektorát, és már akkor részleteztük, hogy ha lassan is, de a LED fényforrással készült vetítők fényereje folyamatosan növekszik. Hogy milyen hátráltató tényezők vannak? Ennek a témának hamarosan egy külön írást szentelünk. Most azonban új készülék került az asztalunkra, a K138ST. A típusjelből arra következtethetnénk, hogy a legfőbb változás a vetítési távolság rövidülése, erre utal az ST (short throw) jelölés. Ez az állítás csak részben igaz, mert a fényerő-növekedésen túl nemcsak az új projektor külseje teljesen eltérő, de a jellemzőiben is vannak lényeges változások a K137i-hez képest.

1-chipes DLP large venue projektor

BenQ PX9710

  2015. augusztus   Ritkán fordul meg nálunk nagy helyszínekre – auditóriumokba, nagy konferenciatermekbe, színpadi produkciókhoz, nagy reklámfelületek megvetítéséhez stb. – szánt nagy fényerejű projektor. Most azonban egy ilyen készüléket sikerült közelebbről megvizsgálnunk, éspedig a BenQ pillanatnyilag legnagyobb teljesítményű projektorát, a PX9710-est. Ugyanennek a konstrukciónak három változata van, egy WUXGA (PU9730), egy WXGA (PW9620) és az általunk tesztelt XGA natív felbontású típus.

Növekvő fényerő, csökkenő méretek

Acer K137i

  2015. június   Az RGB LED-es projektorok legnagyobbrészt a kisméretű, 1 kg alatti „multimédia-vetítők” kategóriájában találták meg a helyüket. A méretek azonban ugyanakkora fényerő mellett tovább csökkennek, illetve ugyanakkora méretben folyamatosan növekvő fényerőt képesek a gyártók „kipréselni” a kis projektorokból. Az Acernél a fejlesztés legújabb állomása ebben a kategóriában a névlegesen 600 lumenes K135i, illetve a 700 lumenes K137i. Ez utóbbi modellt vettük most közelebbről szemügyre.

Gyorsteszt és összehasonlítás

Sony VPL-FHZ65 lézerprojektor

  2015. május   A Sony 2012-ben mutatta be 3LCD-s lézer-foszfor projektorának alaptípusát, a VPL-FHZ55-öst (4000 lumen fényerővel). Azután kihozta az eddigi csúcsmodellt, a VPL-FHZ700L-t a maga 7000 lumenével. Most pedig megjelent két „köztes” típus, a 6000 lumenes VPL-FHZ65, és az 5000 lumenes VPL-FHZ60. Közülük az FHZ65-öst volt alkalmam megismerni egy hazai bemutató rendezvényen, a prezentáció után pedig néhány órán át közelebbről is tanulmányozhattam a gépet, és néhány mérést is sikerült elvégezni rajta.

Vissza a házimozihoz!

Optoma HD50

  2015. április   Miként a belépő kategóriájú vagy annak felső határát súroló projektorokat is kínáló több más cég, az utóbbi időben az Optoma is a „szórakoztató” vagy „mindenes” vetítők felé tolta el a választékot. A HD50-es modellel azonban a jelek szerint a hangsúly ismét a korrekt házimozi-projektor felé mozdult el. Kíváncsian vettük elő a „nagyítónkat”, hogy meggyőződjünk a HD50-es képességeiről.

Short throw szórakoztató vetítő

Acer H7550ST

  2015. április   Az Acer projektorai közül a házimozi igényeit a belépő kategóriában leginkább kielégítő H7000-es család nemrégiben két új taggal gyarapodott: a H7550BD-vel és a H7550ST-vel. A fő különbség a két modell között, hogy ugyanazt a képméretet más-más távolságból tudják vetíteni. Mi az utóbbi típust teszteltük, amely a „közelről vetítő” projektorok alosztályába tartozik, erre utal az ST (short throw) megjelölés.

Nagy fényerejű 3D Full HD 3LCD projektor

Epson EH-TW6600W

  2015. április   Nagyjából három és fél éve, a 2011-es IFÁ-n mutatta be az Epson az áttörést jelentő, közép- és felsőközép-kategóriába sorolható új 3LCD 3D Full HD  házimozi-projektorait, összesen öt új modellt. Közülük kettő (EH-TW6000W, EH-TW9000W) képes volt vezeték nélkül átvinni a nagyfelbontású video- és audojelet. Azóta a cég folyamatosan fejleszti ezt a termékvonalat, jónéhány új modellt kihozva. A legutóbbi típus a tesztünk tárgyát képező EH-TW6600W, amely az EH-TW6100/6100W közvetlen – de jócskán továbbfejlesztett – utódának tekinthető.

Házimozi vagy otthoni szórakoztatás?

Optoma HD141X

  2015. január   Az otthoni használatra szánt projektorok világában a legutóbbi időben eltolódás figyelhető meg a csak házimozi céljára használt készülékektől a „mindenes” (tv-nézésre, játékra, és emellett mozizásra is alkalmas) típusok irányába, különösen a belépő kategóriában, mivel ezek a projektorok komoly versenytársai lehetnek a síkpaneles televízióknak. Egy ilyen, „home entertainment” (otthoni szórakoztatásra szánt) jelzővel illethető készüléket vizsgáltunk meg közelebbről.

Médialejátszók hálózati képességekkel

Egreat R6S Pro és Pioneer BDP-160

  2014. december   Az itt olvasható írásunk teljes egészében „off topic”, hiszen nem projektorról szól, hanem két lejátszóról. Egyik sem mondható a klasszikus értelemben vett univerzális médialejátszónak, hiszen a Pioneer BDP-160-as készüléke egy médialejátszó funkciókkal és hálózati lehetőségekkel kibővített Blu-ray lejátszó, az Egreat R6S Pro készülékhez pedig ugyan mindenféle külső eszköz csatlakoztatható, éppen csak az optikai lemezeket nem tudja fogadni. Mégis úgy gondoltuk, hogy tesztjeink palettáját színesíti egy kis kitekintés a lejátszók világába.

Igazi zsebméret

Acer C205

  2014. december   Az elmúlt pár évben – követve maguknak a LED-eknek a teljesítmény-növekedését – kialakultak a fő LED-es projektorkategóriák, amelyek egyúttal egyfajta méretkategóriát is jelentenek. A 10-20 lumenes, mobiltelefon méretű pikoprojektorokat követték a „zsebprojektorok” vagy miniprojektorok (ezek néha bizony egy nagyobb kabátzsebben sem fértek el) úgy 80-100 lumen fényerővel, majd jött a 200-500 lumenes „kis asztali” alcsoport, manapság pedig már találkozunk 1000, sőt 1500 lumenes hordozható készülékekkel (a gyárilag megadott fényerőt nem mindig kell komolyan venni). Elkülönült „alfajként” megjelentek a házimozi szigorú követelményeit teljesítő, méregdrága LED-es moziprojektorok is, ezek fényteljesítménye 7-800 lumen, ami otthoni filmnézéshez teljesen elegendő. Ami viszont a fentiek mellett figyelemre méltó trend, hogy adott fényteljesítményt produkáló projektort egyre kisebb méretben próbálnak meg kihozni a gyártók. Ezt a trendet követi a jelen tesztünk tárgyát képező Acer C205-ös is.

Játékosok figyelem! 1080p game-projektor

Optoma GT1080

  2014. október   Az Optoma elérkezettnek látta az időt, hogy a számítógépes és konzolos játékok kedvelőinek kihozzon egy Full HD felbontású, belépő kategóriájú – tehát relatíve olcsón elérhető – game-projektort. Emellett a cég azt is reméli, hogy a GT1080-as típust akár a hagyományos adatvetítésre, akár filmek nézésére is használhatják tulajdonosaik. Lássuk, mit mutat a projektor közelebbi vizsgálata!

Nagy fényerejű projektor otthoni szórakoztatásra

Acer H9505BD

  2014. október   Az Acer új projektorának nevében a „H” jelölés a házimozira utal, azonban e készüléket a gyártó más célokra is alkalmassá tette, ezért talán találóbb az „otthoni szórakoztató” jelző használata. A projektor adatlapján ugyanis első látásra szembetűnik a házimozi kategóriában szokatlanul nagy fényerő, ami lehetővé teszi, hogy ezt a projektort nem éppen ideális környezeti fényviszonyok mellett is használjuk, pl. sportesemények, televízióműsorok nézésére is – igaz, a mozivetítéshez képest kompromisszumok árán.

Nagy teljesítmény kis térfogatban

Optoma ProScene EH505

  2014. szeptember   A címben említett kis térfogat viszonylagosan értendő, hiszen egy sokoldalú installációs projektorról beszélünk, amely értelemszerűen nem a „hordozható” kategóriába tartozik, tömege 8,6 kg. Közelebbről az Optoma egyik high-end projektoráról, a ProScene család egyik nagy fényerejű, WUXGA natív felbontású tagjáról, az EH505-ösről van szó, amelyet alkalmunk nyílt közelebbről szemügyre venni. A felhasználási területeket hosszan sorolhatnánk, a nagyméretű tantermektől a múzeumokig, a konferencia-helyszínektől a színpadi rendezvényekig.

Belépő DLP vetítő, vezeték nélküli HDMI képátvitellel

BenQ W1500

  2014. augusztus   A belépő házimozi kategória folyamatosan szűkölködik az igazán jól eltalált modellekben. Emiatt minden újabb próbálkozást szívesen látunk. Próbálunk olyan modelleket tesztelni, amelyek felcsillantják a reményt, hogy a viszonylag olcsó belépő vetítők között találunk házimozira is valóban alkalmas modellt.

Trendkövető installációs vetítő

Acer P7605

  2014. július   Ez év márciusában jött ki az Acer legnagyobb fényerejű installációs projektorcsaládjának (P7000-es sorozat) legújabb tagja, a P7605-ös. A korábbi P7200-as sorozat öt tagja XGA natív felbontású volt, a P5500-as sorozat két típusa Full HD natív felbontást tudott, a most bemutatandó P7605 pedig elérte a manapság általánosan elérhető maximumot, a WUXGA (1200 x 1920 pixel) felbontást nyújtja. Ami a fényerőt illeti, a P7000-es család fényereje típustól függően 4000 és 6000 ANSI lumen közötti, a P7605-ösé névleges 5000 ANSI lumen, ami az installációs vetítők erős középmezőnyébe sorolja a készüléket.

Könnyű, kicsi, ultravékony

Optoma ML1500

  2014. augusztus   Az Optoma legújabb LED-es DLP vetítőjéről van szó, amely tipikusan az utazgató üzletemberek igényeit kielégítő prezentációs projektor, megfejelve multimédiás képességekkel. A „data grade” és multimédiás LED projektorok bizonyos értelemben túl vannak a gyermekbetegségeken, nevezetesen a néhányszor tíz, egy-két száz lumen fényerőn, noha a mai átlagos lámpás gépek fényerejét egyelőre még nem sikerült megközelíteni. Ettől függetlenül, nem túl nagyszámú nézőnek, és persze nem túl nagy vászonra tetszetős bemutatókat és multimédiás vetítést lehet velük tartani, ráadásul PC használata nélkül is. Ebbe a sorba illeszkedik az ML1500-as is, amely az ML1000-es modell továbbfejlesztésének tekinthető.

LED projektor CMS-sel

LG PA1000

  2014. június   Eredeti szándékunk szerint a Full HD felbontású, 1000 lumenes LG PF80G típusú vetítőt szerettük volna tesztelni, mivel az ára a piacon lévő LED-es dedikált házimozi projektorokénak töredéke, és a gyári adatlap szerinti fényerőt és a készülék teljes körű színmenedzselő rendszerét biztatónak találtuk ahhoz, hogy alaposan szemügyre vegyük. Sajnos Magyarországon nem volt hozzáférhető példány ebből a típusból, ezért végül egy hasonló felépítésű, de sajnos nem Full HD, hanem WXGA (1280 x 800) natív felbontású, inkább „multimédiásnak” nevezhető LG projektor került a tesztasztalra: egy vadonatúj típus, amelynek még az Interneten sem volt semmilyen nyoma. A teszt már csak ezért sem volt érdektelen, ráadásul a CMS rendszere ugyanolyan, mint a PF80G-é…

500 lumenes LED projektor

Acer K132

  2014. március   A LED-es vetítők folyamatos fejlődésben vannak. Nagy hajtóerő, hogy hosszú a LED-ek élettartama, a teljes fényerő csaknem azonnal felveszi üzemi értékét, kikapcsoláskor nincs visszahűtési idő, a LED-es projektorok bármilyen pozícióban (elforgatva) elhelyezhetők stb. A technológia szinte egyetlen, de egyelőre nehezen leküzdhetőnek látszó hátránya, hogy az elérhető fényáram (fényerő) még meglehetősen limitált, bár folyamatosan növekszik. Az első LED-es (piko) projektorok 10-20, később 80-100 lumen fényereje mostanra a több száz lumenes nagyságrendbe emelkedett, és bízunk benne, hogy ez a trend tovább folytatódik. Most egy 500 lumen névleges fényerejű, zsebméretű LED projektor került a tesztasztalra, az Acer K132.

Lézer + 3LCD

Sony VPL-FHZ55

  2014. március   A projektorfejlesztők néhány éve intenzíven érdeklődnek a lézer, mint fényforrás felhasználási lehetőségei iránt. A legkisebb pikoprojektoroktól a legnagyobb mozigépekig már gyártanak is lézeres projektorokat, bár ez utóbbiak még inkább prototípus fázisban vannak. A lézer megjelent az ún. hibrid projektorokban is, ahol a LED-ekkel kombinálva használják. Ezúttal azonban egy elsődleges fényforrásként csak lézert alkalmazó, ráadásul 3LCD technológiájú újdonság került hozzánk: a Sony VLP-FHZ55-ös lézerprojektora.

A Vivitek újra a házimozi-piacon

Vivitek H1185HD

  2014. január   Több mint két év után a Vivitek tavaly nyártól három új modellből álló családot jelentett be: a 2013-2014-es házimozi-projektor termékskáláját. A H1180HD már 2013-ban megjelent, a H1185HD bizonyos régiókban mostanában került a boltokba, a H5088HD pedig egyelőre várat magára. Nekünk a középső típust, a H1185HD-t sikerült megszereznünk tesztelés céljából.

Javított 720p modell gyorstesztje

Acer H5370BD

2014. január   2009-ben a H5360 megjelenésekor nagyot dobott az Acer a belépő kategóriába pozícionált modelljével, hiszen ez volt az egyik első aktív 3D megjelenítésre képes DLP projektor. Mindamellett hogy már akkor sem számított túl fejlettnek egy 720p felbontású DLP vetítő, a H5360 jól teljesített a teszten. Ár/teljesítményben azonnal a kategória legjobbja lett. Az akkoriban még friss 3D Blu-ray szabványt az a modell nem támogatta, ezért a H5360BD modell megjelenésével került igazán helyére az Acer olcsó 3D projektora. Ezt már meg lehetett hajtani szabványos Frame Packing 3D jellel, nem kellett trükközni mindenféle PC-s lejátszókkal, hogy menjenek a 3D filmek.

LED DLP a középkategóriában

Optoma HD91

2013. december   Régóta várja a házimozis közönség az Optoma HD91-hez hasonló projektor megjelenését. LED fényforrással ugyanis eddig senki nem hozott ki középkategóriás modellt. A belépő kategóriában kapható kis LED projektorok jól teljesítenek abban az ársávban, de komolyabb mozikép vetítésére alkalmatlanok. A felső kategóriában kapható LED-es modellek pedig hiába nagyon jók, az átlagos hazai projektorvásárlónak elérhetetlenül drágák.

3000 lumenes, 2 kg-os, olcsó adatvetítő

Acer P1163

  2013. október   A vetítés manapság az oktatás, az üzleti bemutatók, a céges tárgyalások mindennapi kísérője. Az egyszerűbb hordozható „data grade”, azaz adatvetítő projektorok ára az utóbbi pár évben rapid mértékben csökkent, minőségük pedig nagyon sokat javult, szolgáltatásaik bővültek. Egy ilyen készüléket választottunk most a közelebbi vizsgálathoz, még a hagyományos „lámpás” típusok közül, tekintve, hogy ár-használati érték arányuk még mindig a legjobbnak mondható.

Triple Flash 3D - 1-chipes DLP-vel

BenQ W1070 és Optoma HD25

2013. július   Amikor az első 3D-képes DLP projektort teszteltem, azonnal világos volt, hogy az LCD szemüveges megoldáshoz kiválóan passzol a DLP technológia. A szemüveges 3D rákfenéje, a szellemképesedés DLP projektorokkal minimális. Emiatt a teszteken általában jól szerepeltek 3D-ben még az egészen alaptudású DLP projektorok is.

4000 lumenes hordozható prezentációs vetítő

Acer P5390W

  2013. június   Régen elmúltak azok az idők, amikor egy 800 x 600 pixeles natív felbontású, néhányszáz lumenes adatvetítőért sokszázezer forintot kellett „kipengetni”. Ma már egyre szélesebb körben általános az 1280 x 800 pixel (WXGA) felbontás, a 3-4000 lumen fényerő, a sokoldalú csatlakozófelület – mindez néhány kilogrammos hordozható kivitelben. Nos, többek között ilyen prezentációs projektorokat kínál az Acer is, meglehetősen kedvező áron. Módunkban volt a P5390W típust tesztelni, és kíváncsiak voltunk a valódi teljesítményére. Magyarán arra, hogy megéri-e az árát?

Kétprojektoros, polarizációs 3D

Epson W16SK

  2013. június   Az idei januári amsterdami ISE kiállításon az Epson egy különlegességgel lepte meg a látogatókat. Egy 2 egyforma LCD projektorból álló, polarizációs elven működő 3D összeállításról van szó, amelyet a gyártó főként az oktatási és az üzleti 3D prezentációs igények kielégítésére szánt. A W16SK nemrég Magyarországra is megérkezett, és csakhamar sikerült egy teszt erejéig kölcsön kapnunk.

D-ILA csúcsmodell 4K felbontással

JVC DLA-X95RBE

  2013. június   A 2012-ben, év végén frissült D-ILA sorozat talán legérdekesebb új modelljei a DLA-X95R és a DLA-X55R voltak. Az X55R azért, mert ár/teljesítményben valószínűleg ez a legjobban sikerült a sorozatból, az X95R pedig az a projektor, amelybe minden eddigi tudását belepakolta a JVC. Tervben volt, hogy az X55-öst és az X95-öst együtt teszteljük, de sajnos nem sikerült ezt a két modellt egyszerre beszerezni. Maradt csemegének az X95, amely a JVC házimozi kínálatának legfelső polcán helyezkedik el.

Továbbfejlesztett pikoprojektor

Philips PPX-2480

  2013. március   LED-es pikoprojektor-fejlesztési programját folytatva a Philips tavaly nem kevesebb, mint öt új típussal bővítette az addig három modellből álló kínálatát. A korábbi készülékek közül alapos tesztelésnek vetettük alá az akkori legfejlettebb PPX-1430-ast, most pedig módunkban volt közelebbről megismerkedni az egyik utódtípussal, a PPX-2480-assal.

Erősít a középkategória

Sony VPL-HW50ES

 

2013. március   Tavaly év közepe táján teszteltük a Sony aktuális belépő SXRD modelljét, amely már akkor is igen jól szerepelt a középkategória mezőnyében. A VPL-HW30ES egyike volt a tavalyi év egyik legjobb ár/teljesítmény arányt produkáló projektorainak. Az utód a VLP-HW50ES nem ígér áttörést, ennek ellenére kíváncsiak voltunk, mennyit fejlődött a legfrissebb belépő SXRD modell.

Nagy kép centiméterekről

Ricoh PJ WX4130N

  2012. december   A közeli (short throw) és ultraközeli (ultra short throw) vetítők egyre több gyártó kínálatában jelennek meg, elsősorban persze prezentációs igények kielégítésére tárgyalókban, osztálytermekben, termékbemutatókon. Optikai felépítésük eltér a szokványos frontvetítőkétől, mert az extrém kis vetítési távolságot és a kis torzítású, lehetőleg egyenletes megvilágítású képet csak speciális optikai rendszerrel lehet megvalósítani. Az optikai tervezésben nagy tapasztalattal bíró Ricoh egy eléggé egyedi modellt hozott ki ebben a kategóriában, ez került most a vizsgálóasztalunkra.

Olcsó mindenes az Acertől

Acer H6500

2012. december   Az elmúlt években az Acer „H” sorozatának az átlagnál is nagyobb figyelmet szenteltünk házimozis tesztjeinkben. Nem mintha kiemelendő moziprojektor gyártó lenne az Acer, de sok látogató kéri, hogy az alacsony árfekvésű modelljeit teszteljük le. A tapasztalat vegyes, vannak nem a legjobban sikerült készülékek, de van olyan is, amely a mai napig az egyik legjobb ár-teljesítmény arányú belépő, házimozira is alkalmas projektor a piacon.  Mivel a H6500 is hasonló erényekkel kecsegtet, nem hagyhattuk ki a tesztelendő projektorok listájából.

3D LED projektor a felső kategóriából

Sim2 Mico 150

  2012. december    Tesztjeinkhez általában szélesebb vásárlói réteg által elfogadható árkategóriából válogatunk projektorokat, de a vetítéstechnika fejlődését igyekszünk figyelemmel kísérni a drágább kategóriában is. A Sim2 modelljeit régóta figyelemmel kísérjük, és sikerült is már bemutatni egy-egy modellt. Az olasz gyártó nem ritkán hoz ki olyan vetítőket, amelyek technikai újdonságban hónapokkal, esetleg évekkel előzik meg a konkurenciát. Például nekik volt először DarkChip4-es DMD-vel szerelt DLP projektoruk, és 2012 elején is ők jelentették be az első LED fényforrással üzemelő, Full HD felbontású aktív 3D projektort. Ez a modell a Mico 150, amely 2012 tavaszán jelent meg, és valamikor nyáron jutott el hazánkba. Az év végére pedig nekünk is sikerült tüzetesebben megvizsgálni egy példányt.

3D LED projektor a felső kategóriából

Sim2 Mico 150

  2012. december   Tesztjeinkhez általában szélesebb vásárlói réteg által elfogadható árkategóriából válogatunk projektorokat, de a vetítéstechnika fejlődését igyekszünk figyelemmel kísérni a drágább kategóriában is. A Sim2 modelljeit régóta figyelemmel kísérjük, és sikerült is már bemutatni egy-egy modellt. Az olasz gyártó nem ritkán hoz ki olyan vetítőket, amelyek technikai újdonságban hónapokkal, esetleg évekkel előzik meg a konkurenciát. Például nekik volt először DarkChip4-es DMD-vel szerelt DLP projektoruk, és 2012 elején is ők jelentették be az első LED fényforrással üzemelő, Full HD felbontású aktív 3D projektort. Ez a modell a Mico 150, amely 2012 tavaszán jelent meg, és valamikor nyáron jutott el hazánkba. Az év végére pedig nekünk is sikerült tüzetesebben megvizsgálni egy példányt.

LED/lézer hibrid 1080p DLP

Acer K750

  2012. október   2009 végén, amikor a Casio megjelent az első hibrid LED/lézer fényforrású projektorával, sokan felkapták fejüket a magas üzemóra és fényerő láttán. Akkoriban a Casio ársávjában található LED-es vetítők fényerőben még házimozi felhasználásra sem voltak igazán alkalmasak. Persze a Casio egy prezentációs projektort épített, amely nem igényelt moziminőséget. Azóta más gyártók is jelentkeztek hasonló fényforrással ellátott vetítővel, de az első 1080p DLP chipes modellt az Acer hozta ki 2012 közepén.

A harmadik generáció

Sony VPL-HW30

  2012. július A Sony aktuális belépő SXRD házimozi projektora, a HW30 már tavaly év végén elérhető volt, de sajnos hazánkba kicsit késve érkezett meg. Ennek ellenére semmiképpen nem akartam kihagyni a tesztek közül ezt a modellt, mert az elődje egész jól sikerült, és kíváncsi voltam, vajon képes volt-e a Sony a belépő SXRD modell teljesítményét tovább javítani.

1080p 3D projektor a BenQ-tól

BenQ W7000

2012. június   A 3D megjelenítés szép lassan alapfelszerelés a házimozi projektoroknál, így a BenQ sem hagyhatta sokáig a Full HD terméklistát 3D képességekkel rendelkező modell nélkül. A távolkeleti gyártó leginkább a prezentációs projektorairól, és az alsóbb kategóriába pozícionált házimozi projektorairól híres. A „W” sorozat egyes darabjait korábban is teszteltük, egyik-másik egész szépen hozta az aktuális kategória akkor elvárt teljesítményét. Egyes modelljeik voltak annyira jók, hogy más, felső kategóriás gyártó is átvette alapnak, és a belépő kategóriás házimozi projektorait BenQ alapokon rakta össze. Tesztünkben a 2012-re fejlesztett új modellt vettük szemügyre, vajon tartja-e a frontot az utóbbi években igencsak megerősödött házimozis középmezőnyben.

Full HD 3D házimozi projektor

Acer H9500BD

2012. május   Az utóbbi hónapokban egyre több DLP projektor gyártó jelenti be a 3D megjelenítést támogató modelljeit. Az LCD shutteres megoldáshoz megfelelően gyors DMD vezérlők elterjedésének köszönhetően nemsokára nem is nagyon fogunk találni olyan típust, amely ne támogatná ezt a 3D megjelenítési módot. Tesztünkben az Acer 2011 végén megjelent házimozis modelljét tettük próbára. A H9500BD a jelenlegi paletta legtetején áll az Acer házimozi vetítői között. Korábban az Acer 720p-s 3D DLP modellje (5360BD) áráért nyújtott teljesítménye alapján jó minősítést kapott a tesztünkben, ezért kíváncsian vártam, hogy mennyit tud a 1080p-s H9500BD – természetesen az árához viszonyítva.

Lézer vagy nem lézer?

BenQ LW61ST

  2012. április   A BenQ idén két izgalmas projektortípussal – az LX60ST és az LW61ST – lepte meg a piacot, amelyeket egyszerűen lézerprojektoroknak nevez. Az egész szakma kíváncsi lett, hogy milyen technológiáról van szó, ám pillanatnyilag még senki nem tud semmi biztosat a részletekről (a BenQ projektortervezőit kivéve). Néhány hónappal a prototípusok megjelenése után sikerült az LW61ST-t a tesztállványra tennünk.

Az LCD vetítők királya?

Epson TW9000

  2012. február   A 2011 év végi hajrára az Epson több új házimozi projektorral bővítette kínálatát. A TW sorozat új tagjai megkapták a legújabb generációs LCD paneleket, melyek nemcsak jobb képminőséget ígérnek, de lehetővé teszik az LCD szemüveges 3D megjelenítést. A négy új modell közül a TW9000-est választottuk ki tesztelésre, ez a sorozat legmagasabb tudású darabja.

Nagy fényerejű LED projektor a prezentációs piacon

Acer K330

  2012. január   Az Acer a jelek szerint naprakészen követi a LED-es vetítéstechnikai trendeket. Nemrégiben az elsők között hozott ki a pillanatnyi helyzet szerint tetemesnek számító többszáz lumen fényerejű miniprojektort, elsődlegesen prezentációs képességekkel. A K330 méretei és tömege vetekszik a legkisebb hagyományos lámpás projektorok méreteivel, illetve tömegével, ugyanakkor a LED fényforrás sokszor ismételt előnyei is érvényesülnek. Nézzük, milyen véleményt tudtunk kialakítani a K330-ról a tüzetesebb vizsgálat alapján!

Full HD 3D vetítő a belépő kategóriában

Optoma HD33

  2011. december   DLP technológiával 720p felbontásban eddig is találkoztunk már jól sikerült és olcsó 3D megjelenítésre alkalmas projektorokkal. Várható volt, hogy előbb-utóbb valamelyik belépő 1080p modell is meg fogja kapni a 3D támogatás. Az Optoma első kísérlete, hogy az olcsóbb szegmensben is kapjunk Full HD 3D vetítést, a HD33-as modell lett.

3D D-ILA házimozi 4K felbontással

JVC DLA-X70R

  2011. december A DLA-HD1 megjelenése óta a figyelmünk központjában állnak a JVC házimozi projektorai. D-ILA panellel nagyon régóta szerelnek projektorokat a JVC-nél, de a 2007-es HD1 megjelenésével robbantak be igazán a házimozi piacra. Ennek oka nem csak a relatíve alacsony ár volt, hanem a korábban gyenge natív on/off kontrasztot tudó D-ILA panelek hirtelen óriásit előrelépve lehagytak mindenkit, és azóta is tartják ezt a pozíciót. Tavaly teszteltük az X3-at, amely már 3D megjelenítésre is alkalmas volt. Most a magasabb árkategóriában található X7 idei verzióját, az X70R-t mutatjuk be.

LED-es zsebprojektor

Vivitek Qumi

  2011. november   Ha a kifejezetten otthoni mozizásra szánt felső kategóriás LED-es projektorokat most figyelmen kívül hagyjuk, a prezentációs kategóriában a LED-es készülékek fényereje és felbontása folyamatos emelkedésének lehetünk tanúi. Mostanában olyan típusok kerülnek forgalomba, amelyek fényereje jóval meghaladja a 100 lument, a natív felbontás pedig akár WXGA is lehet, a méretek pedig visszafogottak maradnak. Éppen egy ilyen projektort sikerült közelebbről megismernünk, a kb. 16 x 10 x 3 cm-es Vivitek Qumi-t. 

3D vetítés LCD-vel

Panasonic PT-AT5000

  2011. november   A pletykák szerint a Panasonic házimozi projektorcsalád legújabb tagjai azért két évvel az előd (AE4000) után jelentek meg, mert a Panasonic nagyot akart dobbantani az új modellekkel. Esélyes, hogy ez sikerült is, hiszen a D9 paneles AT5000 lett az első 3D támogatással felvértezett LCD projektor. Az AE sorozat népszerűsége az elmúlt 10 évben stabilan magas volt, ami érhető, hiszen a Panasonic az átlagosnál jobb projektort tudott összerakni az aktuális LCD technológiával a többi LCD projektorgyártóhoz képest. Ebben az évben két új modellel jelent meg a Panasonic. Az AH1000 és az AT5000. Tesztünkben az AT5000-et (az Egyesült Államokban AE7000 néven fut) mutatjuk be.

Nincs kompromisszum

Avielo Quantum M

  2011. október A szórakoztatóelektronikában kevésbé ismert, de a vetítéstechnika iránt mélyebben érdeklődők körében jól csengő márkanév a projectiondesign. A norvég cég palettája igen széles. Az otthoni és a professzionális vizuáltechnikai alkalmazásokra egyaránt vannak megoldásaik. A házimozis felhasználásra készült termékeik a felső kategóriában helyezkednek el, ami természetesen az árakban is tükröződik. Szinte minden termékükben megtalálható egyfajta maximalizmus, amivel igyekeznek a lehető legjobb mérnöki megoldásokat belezsúfolni egy-egy készülékbe. Tesztünkben a projectiondesign házimozi sorozatának, az Avielo-nak egyik modelljét mutatjuk be.

Lumeneken fölfelé lépkedve

3M MP180

  2011. szeptember   A manapság pikoprojektoroknak nevezett legkisebb vetítők története nagyjából két-három éve, a LED fényforrások vetítéstechnikai elterjedésével kezdődött (és a lézer felhasználásával folytatódott). Akár a többi kategóriának, ennek sincsenek éles határai. A néhány dekás és néhány lumen fényerejű, mobiltelefon méretű készülékeket, és a kb. 0,2- 0,3 kg-os, nagyobb, ámde egy férfizsebben elférő vetítőket is ide sorolhatjuk. A cél: minél kisebb méretben minél többet tudó és nagyobb fényerejű projektort előállítani. Most a 3M MP180-as zsebprojektorát sikerült közelebbről szemügyre venni.

3D megjelenítés 1080p DLP-vel

Sharp XV-Z17000

  2011. augusztus   A Sharp projektorok visszafogott hazai jelenléte miatt az elmúlt években igen kevés házimozi modellel sikerült közelebbi kapcsolatba kerülnünk. Pedig nem lett volna rossz az „XV” sorozatból csemegézni, mivel a házimozi vonalon igencsak jól sikerült projektorokkal jelent meg a cég az elmúlt 5-10 évben.  A tesztünkben szereplő modellre nem csupán hiánypótlóként esett a választás, de a Sharptól ez volt az első 1080p felbontású egychipes DLP projektor, amelyet sikerült részletesebben is kipróbálni.

Kicsi, fényes, mindentudó?

Epson EB-1775W

  2011 augusztus   Az Epson új ultrahordozható prezentációs projektorcsaládja négy típussal büszkélkedhet. Közülük a legtöbb szolgáltatással felfegyverzett, legfejlettebb modell került most a tesztasztalunkra, az EB-1775W. Az előzetes híradások sok jót mondanak a gépről, lássuk, hogy mennyi igazság van ebben, és szeretnénk tisztában lenni a korlátokkal is – ha vannak ilyenek.

3D vetítés belépő áron II.

Acer H5360BD

  2011. augusztus   Tavaly már kipróbáltuk az Acer 720p felbontású belépő 3D projektorát, amely abban a tesztben igen jó eredményt ért el. Azóta kijött egy frissített modell – mostani tesztünk szereplője – amely megkapta az 1.4-es HDMI csatolót, és az ígéretek szerint kompatibilis a 3D Blu-ray lejátszóknál alkalmazott 1080p/24 Hz-es Frame Packing jellel.

Univerzális zsebprojektor

Philips PPX-1430

  2011. június   Se szeri, se száma az elmúlt két évben piacra hozott pikoprojektoroknak. Ezen a kategórián értjük a néhányszor tíz dekás, egy nagyobb zsebben elférő, és néhányszor tíz lumen fényerejű pici vetítőket, amelyek nagy része LED fényforrással (kisebb részük lézerrel) működik. Néhány pikoprojektor márka már hazánkban is megjelent, mi is teszteltünk egy-két típust. Most ismét egy érdekes darab került a kezünkbe, a Philips háromtagú PicoPix családjának legfejlettebb típusa, a PPX-1430. Nézzük, hogy minőségben és szolgáltatásokban mit nyújt a készülék!

Nagy kép közelről

Acer S5201M

  2011. május   A hordozható, illetve a kisebb installációs üzleti/prezentációs/edukációs vetítők világában lassú, de határozott evolúció zajlott (és zajlik) az utóbbi egy-két évben. Világszerte ez a kategória teszi ki az eladott darabszám többségét, miközben a 3LCD és a DLP technológia továbbra is kiélezett versenyben van. A folyamatos árcsökkenés mellett megfigyelhető tendenciák: a projektorok fényáramának növekedése, a szolgáltatások bővülése, ide értve a szinte korlátlan csatlakoztatási lehetőségeket, az egyre gyakrabban megjelenő interaktivitás, a közelről vetítő gépek terjedése, a 3D-s prezentáció lehetősége stb. A felsorolt evolúciós jellegzetességek mindegyikét magán viseli az Acer nemrég megjelent S5201M vetítője, amelyet alkalmunk volt közelebbről megvizsgálni. A következőkben bemutatjuk, hogy hogyan szerepelt a tesztben.

Belépő 1080p LCD projektor

Epson EH-TW3200

2011 május   A 2009-es évvégi belépő 1080p tesztünk óta az Epson több új modellt is megjelentetett. Abban a tesztben a TW2800 került nagyító alá. Az alsó kategóriában azóta a TW3200 és a TW3600 vették át a „gyeplőt”. Ez a két modell igen jól csengő specifikációival és kedvező árával sokak figyelmét felkelti. Emiatt sok kérés jött felénk, hogy nézzük meg, vajon sikerült e valóban előrébb lépni a TW2800 óta a belépő Full HD Epson projektorokkal.

A DLP tartja a frontot

Runco Lightstyle LS-5

  2011. április   Az utóbbi évek tapasztalata alapján kijelenthetjük, hogy az összes vetítéstechnológia komoly előrelépést tudott felmutatni a házimozi projektorok területén. Leszámítva a DLP-t. A különféle LCoS alapú megoldások és az LCD is szép lassan egyre jobb kontraszt- és színmegjelenítéssel rendelkezik, ami a mozivetítéshez nem hátrány. A DLP projektorok azonban jó ideje szinte alig fejlődtek. Látható azonban, hogy a felső kategóriában ennek ellenére a DLP technológia továbbra is tartja népszerűségét. Ennek oka valószínűleg az, hogy a leginkább filmszerű kép vetítését még most is DLP technológiával tudják elérni a gyártók. Ennek jó példája a tesztünkben szereplő Runco LS-5 modell, melynek tudása már 4-5 évvel ezelőtt is létezett, és mint a tesztből kiderül, ennek ellenére igencsak jól állja a sarat a jelenlegi mezőnyben.

Arany középút

JVC DLA-X3

  2011. február   Válság ide, válság oda, a JVC mérnökei a 2010-es évben sem sokat pihentek. A DLA sorozat tavaly év vége felé megjelent új modelljei tudásban és szolgáltatásaikban ismét szép előrelépést tudtak felmutatni a korábbi verziókhoz képest. Az X jelölésű modellek közül a legkisebbet, az X3-at sikerült beszerezni egy alaposabb teszt erejéig. A három új modell közül talán ez a legizgalmasabb, hiszen a specifikációban foglaltak alapján nem kis tudást kínál, egészen elfogadható árszinten. A többi új JVC modellhez hasonlóan az X3 is képes LCD shutteres sztereoszkópikus 3D megjelenítésre.

3D Full HD vetítés SXRD technológiával

Sony VPL-VW90ES

  2011. február A tavaly tesztelt projektorok között az egyik kedvencem volt a Sony VPL sorozatának igen jól sikerült darabja, a VW85. Ez a modell még elfogadható áron közelítette meg azt a teljesítményt, amit a Sony az SXRD csúcsvetítőjében, a VW200-ban összerakott. A 2010-es év végén megjelent VW90ES a VW85 alapjaira épít, és bár árban valamivel feljebb helyezkedik el, jelentős előrelépést ígér a 3D megjelenítés támogatásával.

3D Blu-ray vetítés belépő áron

Optoma HD67 - TMT3 - Nvidia 3D Vision - DLP link

  2011. január   A sztereoszkópikus 3D megjelenítés lassan olyan mértékben lép be a szórakoztató ipar területére, hogy ha akarnánk, sem tudnánk kizárni látókörünkből. A televízióktól, a mobiltelefonokon és konzolokon át, a házimozi projektorokig lassan minden átveszi a 3D megjelenítést, és a tartalomgyártók is nagy lendülettel beszállnak, hogy együtt tolják az iparág szekerét. Ez persze érthető, hiszen ők eladni akarnak, de a fogyasztó könnyen bajba kerület, hiszen az új technológia birtoklásához sok pénz kell költeni. Egy házimozi rendszer esetében esetleg a rendszer javarészét le is kell cserélni. Ebben a rövid tesztben azt próbáljuk demonstrálni, hogy bárbizonyos kompromisszumokkal, de relatíve alacsony áron is meglepően jó eredményeket tudnak elérni azok, akik 3D vetítésen törik a fejüket.

Sikeres ráncfelvarrás

­Sony VPL-HW20

  2011. január   Az utóbbi évek egyik legsikeresebb Sony projektorcsaládja a 2010 év végén több új taggal bővült. Tesztünkben az alsó-közép kategória új modelljét mutatjuk be, amely a HW15 alapjaira épült. A HW20 eredetileg a HW15 kiváltására készült, de a Sony úgy döntött, egy ideig még párhuzamosan megtartja a HW15-öt is. Az új modell nem ígér a specifikációkban óriási javulást, de az újabb SXRD panelek és a továbbfejlesztett optikai rendszer sokat segíthet abban, hogy a HW15 után a középkategória olcsóbb szegmensében ismét maradandót alkosson a Sony.

A belépő kategória új királya?

Mitsubishi HC4000

2010. november   Kevés olyan projektor van, amelynek megérkezését olyan sokan várták tavaly, mint a Mitsubishi HC sorozat 3800-as modellje. E projektor tesztelése sajnos nekünk nem jött össze megfelelő időben, de mivel azóta a minimális változtatásokon átesett frissebb 4000-es modell is megérkezett, úgy gondoltuk, hogy a házimozis belépő kategória kiemelkedően várt projektora mindenképp ott kell legyen az általunk tesztelt készülékek listájában.

LED-es miniprojektor

Acer K11

  2010. november   Se szeri, se száma a tavaly óta piacon lévő LED-es pikoprojektoroknak, amelyeket egyébként már a digitális fényképezőgépektől a mobiltelefonig sok mindenbe beépítenek, de sok önálló változat is létezik, mint pl. a nemrégiben tesztelt 3M Mpro150 (15 lumenes) és az Optoma PK301 (50 lumenes) zsebprojektorok (Zsebprojektorok tesztje). Kisebb a száma azoknak az inkább miniprojektoroknak nevezhető, 1 kg alatti tömegű, szintén LED-es vetítőknek, amelyek fényereje meghaladja a 100 lument. Ezekről kb. egy éve megjelent egy csoportteszt az oldalunkon (LED-es miniprojektorok tesztje). A LED-ről mint fényforrásról pedig A LED-ekről – alapfokon címmel jelent meg egy rövid ismertető. Az említett csoporttesztben még a kb. 1 kg-os Samsung volt a legnagyobb fényerejű (adatlap szerint 170 lumen, mérve 155 lumen), és többek között szerepelt a tesztben az Acer K10-es típusa is – ez a gép volt a legkisebb. Néhány hónapja az Acer kihozta az utódot, a K11-est, amely elődjénél messze jobb jellemzőket mutat a specifikáció szerint. Mivel az új típust volt szerencsénk közelebbről szemügyre venni, lássuk, mit tud a K11-es!

Full HD házimozi projektor az LG-től

LG AF115

  2010. október   Az LG igyekezete, hogy feljebb lépjen a házimozi szegmensben, meglehetősen nagy lendületet vett azzal, hogy kihozott egy modellt, amelyben a Sony fejlesztésű SXRD technológiára alapozza a képi megjelenítést. Annak ellenére, hogy AF115 több mint egy éve a piacon van, úgy döntöttünk, megér egy rövid vizsgálódást, mivel jelenleg is kapható, és árban igen jó pozícióban helyezkedik el.

Zsebprojektorok tesztje

3M MPro150 és Optoma PK301

  2010. augusztus   Az alacsony fogyasztású és nagy fényerejű LED fényforrások folyamatos terjedése és fejlődése sokféle projektoros alkalmazásban jelentett technikai előrelépést az utóbbi időben. A tenyérnyi méretű mini vagy „piko” projektorok megjelenése is a LED technológiának köszönhető. Ezek a kis vetítők nem létezhetnének hagyományos fényforrással, a kis méret megakadályozza a hagyományos lámpák használatát. A legújabb LED-es modellek közül kipróbáltunk két típust, abban a reményben, hogy megtudhatjuk, hol is tartanak tudásban ezek a kis vetítők.

Az SXRD tovább hódít

Sony VPL-VW85

Az SXRD alapú Sony házimozi vetítők a korábbi tesztjeinkben általában jól teljesítettek, ezért úgy gondoltuk, hogy a VW80 utóda is megér egy kis vizsgálódást. A VW85 jelenleg a Sony SXRD projektor család középső modellje. Az ára és a korábbi modellek teljesítménye alapján inkább a felső kategória felé kacsintgat. Az igen jóra sikerült presztízs modell, a VW200 (tesztje itt olvasható) megléte miatt nem ez a csúcsmodell. Egy sor fejlesztés viszont belekerült a VW85-be, ami a 200-asban még nincs benne.

Adatvetítő hibrid fényforrással

Casio XJ-A240

  2010. június A hordozható prezentációs (üzleti célú) projektorok világa néhány éve nem mutat túl nagy elmozdulásokat. A leggyakoribb az XGA felbontás (a fejlődés itt a 16:10-es WXGA – 1280 x 800-as felbontás irányába mozdul), az uralkodó technológiák leküzdötték a gyermekbetegségeket, és nagyjából állandósultak (persze a folyamatos finomítás folyik). A szolgáltatásokban azért van bővülés, egyre gyakrabban találkozunk pl. a Wi-Fi funkcióval vagy a PC nélküli vetítés lehetőségével USB meghajtóról. Egyre több rövid vetítőtávolságú, ún. short throw típust hoznak ki a gyártók (praktikus használat) stb. Összességében azonban nem történtek túl nagy változások – egészen tavalyig. A katalizátor a LED volt, amelyet elkezdtek fényforrásként használni, igaz, legnagyobbrészt a pikoprojektorokban (10 lumen nagyságrendű fényerő), illetve a kb. fél kilogrammos miniprojektorokban (100 lumen körüli fényerő). Valójában LED-es miniprojektor már több évvel ezelőtt megjelent (pl. Toshiba), de nem tudott igazán piacot hódítani. A Casio a legújabb hordozható projektoraiban a LED-et, a lézert és a foszfort kombinálta egychipes DLP vetítőiben az alapszínek előállításához.

InFocus gyorsteszt

ScreenPlay 8602

2010 április   Nem sokkal a hazai megjelenést követően sikerült az InFocus legújabb házimozi projektorát nagyon rövid időre kezelésbe venni, és egy alapbeállítás utáni gyorstesztet végigvinni rajta.

Középkategóriás SXRD projektor

Sony HW15

A tavalyi tesztelt projektorok közül az egyik kedvencem a Sony HW10-es modellje volt. A legkisebb LCoS technológiát alkalmazó projektoruk igaz, nem volt tökéletes, de ár/teljesítmény aránya nagyon jó volt, és kalibrálás után a nála sokkal komolyabb vetítők képi világából is képes volt egy kis ízelítőt adni. Az ősszel lezajlott modellfrissítéskor a HW10 is lecserélésre került, mégpedig a HW15-tel. A híresztelések alapján nem sok minden változott a vetítőn, de a specifikáció szerint az új modell kétszer akkora kontrasztot tud. Persze az sem mellékes, hogy a HW15 a korábbi verziónál valamivel olcsóbb induló árral jött ki a piacra.

BenQ belépő 1080p és 720p projektorok

BenQ W1000 és W600

  Az általános felhasználásra optimalizált vetítők egyre bővülő piacát a a Benq továbbra sem hagyja egy helyben toporogni. A gyártó neve jól ismert a PC piacon, és számos prezentációs projektoruk van, de valószínűleg kevesen tudják, hogy a házimozi projektor részleg kitermelt már egy-két kifejezetten jól sikerült modellt. A W1000 és a W600 persze nem a csúcskategóriás vetítők közé igyekeznek befurakodni, inkább azokat a felhasználókat keresi ez a két termék, akik a minimális költségek mellett a sokrétű felhasználás lehetőségét keresik. Tesztünkben megpróbáljuk kideríteni mennyire alkalmas ez a két projektor házimozi és más alkalmazásra.

3D vetítés belépő áron

Acer H5360

  2010 január A 1080p DLP chipes gépek árának folyamatos zuhanásával mostanra szinte alig kapni olyan 720 sor felbontású DLP projektort, amelynek tisztességes mozira használható képe lenne. Pedig lenne rájuk kereslet, hiszen sok felhasználó megelégszik a DVD gyűjteményének képminőségével, és nem szeretne fölöslegesen Full HD felbontást vásárolni jóval több pénzért. Természetesen igyekszünk a tesztelendő vetítők közé ezen kategória érdekesebb modelljeit is beválogatni. Ezért is esett most a választás a H5360-ra is, amely az adatai alapján egy igen vonzó tulajdonságokkal rendelkező „mindenes” vetítő.

Vivitek H1085FD

Még egy „low cost” 1080p DLP

2009 december   A hazánkban nemrégiben megjelent gyártó a belépő kategóriában három új modellel jelent meg az év végen. A H1080FD nyári bejelentése nagy port vert fel, ugyanis ez volt az egyik első 1080p DLP vetítő, amelynek árát 1000 dollár alá lőtték be. A készülék megjelenése késett kicsit, de szerencsére az első hazai példányokból még a 2009-es év végén sikerült beszerezni egyet tesztelésre. A belépő Vivitek modellek (H1080FD, H1082FD, H1085FD) között nincs jelentős különbség, egyazon vetítőre épülnek. Hozzánk a H1085FD jutott el, amely elvileg tudásban a legjobb. Legalábbis a kontraszt és fényerő adatok alapján erre lehet következtetni. A H1085FD bruttó ára 322 500 Ft.

A Full HD mindenes

Acer H7530D

2009. december Nem volt meglepetés a hatalmas érdeklődés a nyár végén megjelent „Olcsó 1080p dömping 2009-ben I.” című tesztünkre, amely egy többrészes folytatásos tesztsorozatnak indult. Sajnos a második rész idei megjelenésére már nincs remény, mert a tesztre kiszemelt modellek megjelenése nagyon sokat késik. Természetesen időközben azért egy-egy projektor mégiscsak elérhető közelségbe kerül, így hát úgy döntöttünk, nem erőltetjük az eredetileg tervezett csoportteszt jellegű cikket, hanem inkább egyenként lesznek bemutatva az új vetítők. A beérkező modellek közül a soron következő az Acer 1080p projektora, amely igen impozáns dolgokat ígér a specifikációban, ahhoz képest, hogy az 1000 dollár körüli árkategóriába lett pozícionálva.

Az LCD még jobban felzárkózik

Panasonic PT-AE4000

2009. november Úgy látszik, a Panasonic mérnökei sem szeretnek pihenni a babérjaikon. A kiválóra sikerült AE3000 után igen hamar, kb. egy évre rá megjelent a továbbfejlesztett modell, az AE4000. Mivel az AE sorozat mindig is érdekes „prédának” bizonyult, igyekeztünk minél előbb megszerezni egyet egy alapos tesztre. A cél az, hogy kiderítsük, vajon a sorozat új tagja esetében a típusjel előrelépése valóban jobb projektort jelent-e a matt fekete dobozban.

D-ILA finomítás

JVC DLA-HD950

2009. november Alig telt el egy év a HD350/750 megjelenése óra, máris megújult D-ILA termékcsaláddal jelentkezett a JVC. A palettára három új modell került, a DLA-HD550, -HD950 és -HD990. A HD550 és a HD950 valójában a két előd finomított, továbbfejlesztett változatai. A specifikációkat is böngészve nem láthatunk különösebben komoly különbségeket. A HD990 esetében egy az optikai rendszerében tovább finomított HD950-est kaphatunk, ami még magasabb on/off kontraszt elérésére ad lehetőséget.Tesztünkben a HD950-est mutatjuk be, amely, bár nem sokban különbözik a pár hónappal ezelőtt kivesézett HD750-től, de ez esetben sikerült további méréseknek is alávetni a vetítőt.

Középkategóriás 1080p projektor

BenQ W6000 gyorsteszt

2009. október A BenQ W6000 bejelentése után néhány héttel sikerült a hazánkba érkezett egyik első példányt rövid időre vizsgálat alá vonni, ennek eredménye ez az előzetesnek is tekinthető rövid kis teszt. Arra sajnos nem volt alkalom, hogy teljes kalibrációt eszközöljek rajta, de igyekeztem szemre beállítani, és az alap kontrasztméréseket meg tudtam csinálni, valamint pár filmrészletet is sikerült átpörgetni rajta.

LED-es miniprojektorok tesztje

Új fényforrás a projektortechnikában

(2009 október) A LED fényforrást használó projektorok jó ideje jelen vannak a piacon, és a számuk mostanra elérte azt a szintet, hogy egy kisebb összehasonlító tesztet össze tudtunk kovácsolni belőlük. A teszt apropója kettős volt. Természetesen bemutatunk néhány jelenlegi LED-es modellt, de ezen felül pótoljuk a mulasztásunkat, és foglalkozunk egy kicsit külön a LED meghajtással is. Írásunk végén „kakukktojásként” megvizsgáltunk egy hagyományos UHP lámpás DLP projektort, amely méretben és súlyban nincs túl messze a tesztelt LED-es vetítőktől.

Olcsó 1080p dömping 2009-ben I.

5 FullHD projektor tesztje

(2009 augusztus)   Ha figyelemmel követjük a házimozi projektorok piacának alakulását, jól látható, hogy a belépő és alsó-közép kategóriában egyre gyakrabban találkozunk Full HD felbontású projektorral. Ennek kapcsán úgy döntöttünk, itt az ideje az olcsóbb vetítők közül összegyűjteni néhányat egy csoportteszt erejére. A határt bruttó 600ezer forintnál húztuk meg, és az egyetlen feltétel az volt, hogy 1080p felbontású, és lehetőleg házimozira szánt projektorok legyen a tesztek alanyai. A teszthez igyekeztünk az egyes gyártóktól a legolcsóbb modelljeiket beszerezni, ami egy-két márka esetében egyáltalán nem sikerült. A tesztet így nem nevezhetjük lezártnak, a későbbiekben mindenképpen kiegészítjük még néhány aktuális modellel. Ez azért is várható, mert a teszt során több érdekes új és olcsó projektor bejelentéséről kaptunk hírt, tehát a lista kibővítése hamarosan aktuális lesz.

Egy lépés előre

Optoma ThemeScene HD82

(2009 július) A specifikációkat olvasgatva az Optoma HD sorozatának legfrissebb darabja komoly versenyzőnek ígérkezik a középkategóriás 1080p házimozi vetítők között. Az előző csúcsmodell, a HD81 után teljesen újratervezett készüléket jelent a HD82. A Darkchip 3-as DMD panellel szerelt készülék gyári adatai kiemelkedő tulajdonságokat ígérnek. A leginkább említésre méltó adatok: a házimozi projektorokhoz képest magas fényerő, a  Dynamic Black automata íriszvezérlés, a halk működés, a nagy zoomtartomány, és az ebben az árkategóriában szinte egyedülálló mindkét irányú lens-shift.

Végső állomás?

JVC DLA-HD750 1080p házimozi projektor

(2009 június)   Emlékszem még arra az időszakra, mikor a digitális házimozi projektorok legelső példányai kezdtek szállingózni a nagyvilágban, a JVC D-ILA már akkoriban is nagy sztár volt a lelkes amatőrök körében. Pedig akkor még az USA-ban is méregdrágának számító projektorok igen messze voltak tudásban a mai utódokhoz képest. A 600:1 kontraszttal, hatalmas készülékházzal, és elviselhetetlen hangos ventilátorzajjal futó JVC vetítők akkor még nem kifejezetten otthoni felhasználásra készültek. Ennek ellenére sokan építettek köréjük komoly házimozi szobákat. 2009-re már árban és teljesítményben sokkal közelebb kerültek a D-ILA modellek a házimozi felhasználók igényeihez és anyagi lehetőségeihez.  Sőt, a JVC projektorok fejlődése ott tart, hogy a legújabb D-ILA chipek mostanra az iparág legjobb kontrasztú vetítőinek bázisát jelentik. Tesztünkben a JVC jelenlegi csúcs D-ILA készülékét, a DLA-HD750-et mutatjuk be.

InFocus 720p és 1080p belépő házimozi projektorainak tesztje

InFocus X9 és X10

(2009 február)   Az InFocus 2008 év végi választékát nézegetve a legfeltűnőbb érdekesség, hogy a 16:9 formátumú, otthonra szánt projektorok közül már csak a legkisebbnek, az X9-nek 720p a felbontása. Az InFocus teljes házimozi palettája esetében (X10, In81, In82, In83) Full HD paneleket használnak. A cég két belépő mozis modellje az X9 és az X10 rendkívül alacsony árával hívja fel magára a figyelmet. Kérdés, hogy ezeken az árakon megkapjuk-e azt a minimális minőségbeli színvonalat, ami a mozizáshoz ma már elengedhetetlen.

Az LCD felzárkózik

Panasonic PT-AE3000

(2008 december)   Az Panasonic AE sorozatát régóta kiemelt figyelemmel követem. Nemcsak mert nekik volt talán az első megfizethető árú, valódi 16:9 paneles házimozi projektoruk (AE100, 2002 eleje), hanem mert az aktuális LCD technológiából sokszor nekik sikerült a legtöbbet kihozni.

Olcsó Full HD Sony módra

Sony VPL-HW10

(2008 október)   Amikor 2006-ban az új generációs, emelt kontrasztú SXRD panelekkel szerelt, középkategóriába pozícionált VW50 megjelent, nagyon nagyot lépett előre a minőségi Full HD vetítés lehetősége az átlagfogyasztó számára. A JVC-vel versengve a Sony azóta is tolja az egyre inkább elérhető árú LCoS technológia szekerét, mondhatni igen pozitív eredménnyel. A Sony újabb SXRD modelljei egyre jobban szerepelnek a tesztekben, és a HW10 megjelenésével szinte a teljes árpalettát lefedik.

SXRD rendszerű házimozi csúcsvetítő

Sony PVL-VW200

(2008 június)   Néhány éve senki nem gondolta volna, hogy ilyen tempóban fog megfizethető szintre csökkenni a Full HD felbontású videoprojektorok ára. Jelenleg minden tehcnológiai kategóriában kaphatunk jóval 1millió forint alatt 1080p felbontású HD projektort, ám sajnos sok esetben ez némi kompromisszummal jár. Annak, aki a legjobb képminőséget keresi, jóval mélyebbre kell a zsebébe nyúlnia, még akkor is, ha a specifikációkat böngészve látszólag alig van különbség az olcsó és a drága modellek között.

Új generációs 1080p LCD vetítő

Sanyo PVL-Z2000

  (2007 november)   Kb. 2006 végén jelentek meg az első projektorok az Epson 6. generációs 1080p felbontású paneljeivel. Az új C2fine panelek kifutási ideje kicsit rövidre sikeredett, hiszen már az év közepén ismert volt a 7. generáció megjelenési ideje, és a prototípusok is nagyon gyorsan elkészültek. Ez talán érthető is, hiszen az első C2Fine panelek, bár nem voltak rosszak, de az ígért nagy előrelépést (pl. kontraszt) nem hozták meg. A gyári specifikációk szerint a 7. generáció pont ebben fejlődött sokat, mivel a natív kontraszt a panelen 4500:1-re emelkedett 1500:1-ről. Az első D7-es vetítők közül a Sanyo S2000-et sikerült megszereznünk, ezt mutatjuk be ebben a tesztben.  

1080p DLP vetítő a felsőbb kategóriából

A SIM2 világa

(2007 november)   A szélesebb körben kevésbé ismert, de a házimoziban jártasaknak jól csengő nevű olasz SIM2 megérdemli a figyelmet, hiszen annak ellenére, hogy nem nagy cégről van szó (kb 150 fő), a 10000 USD feletti árkategóriában igen népszerű megjelenítőket gyárt. Ebben a tesztben a SIM2 „belépő” családjának csúcsmodellje, a Full HD felbontású (1920x1080) Domino 80 (D80) kerül bemutatásra, amely valahol azon a határon helyezkedik el, ahol a SIM2 kezd igazán jó ár-teljesítmény viszonyt nyújtani.

Két 1080p DLP projektor egymillió alatt

Optoma – BenQ párbaj

  (2007 szeptember)   Nagyobb számú, bruttó egymillió forint alatti árú Full HD DLP projektort szerettünk volna tesztelni, ám az alábbi tesztünkhöz csak két – igaz, relative kedvező áron kínált – készüléket tudtunk “begyűjteni”. Úgy tűnik, hogy a gyártók éppen típusváltás előtt állnak, és hamarosan megint egy csomó új típus fog kijönni, LCD és DLP változatban is. Addig is azonban talán tanulságos lesz az Optoma HD80-as és a BenQ W9000-es közelebbi bemutatása.

1080p LCD vetítők tesztje

Epson TW1000, Mitsubishi HC5000, Panasonic PT-AE1000E

  (2007 augusztus)   Bár nálunk még nem annyira indokolt, a világ HD tartalommal jól ellátott területein a 1080p vetítők körüli zsongás adja a házimozi rajongók érdeklődésének jókora részét. A kiváló minőségű HD-DVD és a Blu-ray lemezek igazi élvezetéhez a szem felbontóképességének korlátai miatt nagy képméret és felbontás kell. A két iparág (vetítők és HD filmek) így egymás szekerét tolja. Méghozzá nagyon is jó irányba. Aki már látott jól masterelt HD felbontású filmanyagot teljes HD felbontású vetítőn, biztosan nehezen tér vissza a hagyományos DVD világába. Tesztünkben három, Epson C2fine (D6) paneles LCD projektort hasonlítunk össze, melyek a kezdeti kissé magas beárazásuk után az utóbbi pár hónapban szép lassan elfoglalták a tudásuknak inkább megfelelő árbeli a helyüket, így akár a közepes költségvetésből építkezőknek is elérhetővé vált a 1080p otthoni vetítése. A tesztben szereplő típusok: Epson TW1000, Mitsubishi HC5000, Panasonic PT-AE1000E.

Pici prezentációs projektor

Toshiba TDP-FF1

  (2007 július)   Pár évvel ezelőtt, amikor a hordozható projektorok mérete és súlya radikálisan elkezdett csökkenni, „nagy dobásnak” számított az 1 kg körüli prezentációs vetítők megjelenése. Egy sokat utazó előadónak, aki kisebb közönség előtt a saját felszerelésével mutatja be a prezentációját, egyáltalán nem mindegy, hogy a notebookja és projektora milyen nehéz. Az egy kilós projektor akár órákig is hordozható vállra akasztva. Ennél a súlynál aztán nagyjából megállt a verseny: a további csökkentésnek nemigen volt értelme, de az akkori technológiának is nagyjából itt voltak a határai. És most tessék, itt van egy fél kilós vetítő (na jó, akkumulátorral együtt kicsit több), a méretei szinte nevetségesen kicsik, de szűkebb közönség, néhány hallgató előtt alkalmas a prezentációra. A Toshiba „műfajteremtő” különlegességének létrejöttét a korábban projektorban nem alkalmazott LED fényforrás tette lehetővé. (Persze a Toshiba nincs egyedül a LED-es projektorral, gyárt ilyet pl. a Mitsubishi és a Samsung is.) Igaz, a TDP-FF1 már 2006 közepe óta a piacon van, mégis úgy gondoltuk, hogy nem érdemtelen a figyelemre.

Strapabíró installációs lézerprojektor

Sony VPL-PHZ10

  2017. június   A kb. 5000 lumenes fényerő-kategóriába pozícionált WUXGA natív felbontású Sony VPL-PHZ10-es (és WXGA felbontású változata, a VPL-PWZ10-es) a februári ISE kiállításon volt először látható. Az előadótermi, oktatási, signage, eladótéri reklám, múzeumi tájékoztató kijelző és más célokra szánt adatvetítőt a Sony meglepően alacsony áron hozta piacra. Néhány napra sikerült egy példányt kölcsönöznünk, és közelebbről megvizsgálnunk.